Despre asociație și site-urile metrouusor.comAsociația "Metrou Ușor": Obiective, activități, proiecte, informațiiPetiții, luări de poziție, proiecte și solicitări realizate de Asociația „Metrou Ușor”

Topic: Propuneri privind reabilitarea planșeului din Piața Unirii (2025)

5 posts, 1043 views
Propuneri privind reabilitarea planșeului din Piața Unirii (2025) Asociația Metrou Ușor

Comunicat joi, 5 iunie 2025:

⚠️🚇 [OPORTUNITATE]: Lucrările la Plafonul Pieței Unirii trebuie să includă și creșterea capacității de transbordare între magistralele de metrou!

💡 În perioada următoare vor începe amplele lucrări de consolidare a planșeului din Piața Unirii, desfășurate în mai multe etape pentru a minimiza pe cât posibil impactul asupra cetățenilor.

👏🏻 În cadrul conferinței de presă desfășurate luni, 2 iunie 2025, autoritățile au anunțat că iau în calcul și conectarea liniilor de tramvai între capetele de linie de la Piața Sfânta Vineri și Mitropolie, un proiect prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru care Asociația „Metrou Ușor” a militat constant în ultimii ani. Ne bucură faptul că autoritățile au înțeles necesitatea acestui proiect și intenționează să îl realizeze simultan cu lucrările de consolidare.

💨 Totuși, nu putem trece cu vederea marele absent din acest amplu proiect de infrastructură: Metrorex.
🔴 Despre ce este vorba?

Decopertarea și refacerea planșeului din Piața Unirii va oferi, pentru o perioadă limitată, acces direct la pasajul de corespondență dintre stațiile de metrou omonime. Este o ocazie unică de a extinde pasajul existent sau de a construi unul nou, complet accesibil persoanelor cu dizabilități.

Actualul pasaj de corespondență și-a atins demult capacitatea în orele de vârf. În cursul anului 2024, în timpul consultărilor publice pentru actualizarea PMUD, am subliniat în discuțiile cu factorii de decizie necesitatea extinderii capacității de transbordare între cele două stații din Piața Unirii, fiindu-ne comunicat că există un proiect tehnic pentru un nou pasaj (aspect consemnat și în anexele PMUD), însă până în prezent Metrorex nu și-a exprimat public intenția de a valorifica această oportunitate.

🚫🦽 În prezent, pentru persoanele aflate în scaun rulant, transbordarea între magistralele M1/M3 și M2 se poate face doar pe la suprafață, o "soluție" anevoiasă și inacceptabilă pentru o capitală europeană.

🚉 De asemenea, având în vedere că traseul viitoarei linii de tramvai și amplasamentul peroanelor au fost deja definitivate, susținem necesitatea realizării unei conexiuni subterane directe între noua stație de tramvai și metrou, similar cazurilor de succes din alte noduri intermodale precum Crângași, Eroii Revoluției, Parc Drumul Taberei, Piața Sudului sau cea planificată la stația Constantin Brâncoveanu. În contextul săpăturilor ample ce vor avea loc, acesta este momentul oportun pentru implementarea acestei soluții integrate, care va aduce beneficii pe termen lung mobilității urbane, sporind confortul și siguranța transbordării între tramvai și metrou.

⚠️ Asociația "Metrou Ușor" atrage atenția că o astfel de fereastră de oportunitate nu se va mai ivi în următoarele decenii. Considerăm că este imperios necesar ca autoritățile să identifice de urgență o linie de finanțare pentru realizarea acestui proiect în paralel cu lucrările de consolidare a planșeului Pieței Unirii.

Fotografie: Andrei Birsan, sursa: https://bucurestiulmeudrag.ro
Document consultare PMUD (2024): https://forum.metrouusor.com/File?id=225920

P1.jpg (318.69 KB; downloaded 1079 times)

P2.jpg (133.07 KB; downloaded 1079 times)

Suplimentar, completăm cu un scurt istoric din ultimii ani al inițiativelor Asociației în acest sens:

Am abordat oficial instituțiile responsabile în repetate rânduri cu privire la Piața Unirii de-a lungul anilor.

1. Propunerea pentru racordarea directă a viitoarei linii de tramvai la metrou prin noi pasaje subterane am facut-o Primăriei Generale, inițiatorul și coordonatorul proiectului, prima oară în aprilie 2021 (documentul trimis PMB: https://forum.metrouusor.com/File?id=180022 ). Am revenit cu aceeași propunere în martie 2022 (documentul: https://forum.metrouusor.com/File?id=193494 ) atunci când PMB a lansat în SEAP procedura de consultare a pieței nr.MC1018911 pentru proiectul tramvaiului prin Piata Unirii. În iunie 2023, în timpul etapei legale de inițiere a PUZ pentru tramvai prin Piata Unirii (afișată pe website-ul urbanism.pmb.ro), am trimis PMB o variantă actualizată a propunerii noastre (document: https://forum.metrouusor.com/File?id=212073 ). Toate aceste documente au fost recepționate de Primăria Generală, transmise proiectantului Metroul S.A. și luate în calcul, după cum o dovedește chiar memoriul tehnic oficial al proiectului publicat site-ul PMB în septembrie 2023 (document: https://forum.metrouusor.com/File?id=214643 ). În decembrie 2024, după publicarea proiectului pentru introducerea tramvaiului prin Piața Unirii, proiect ce omite accesul facil tramvai-metrou, am trimis o ultimă solicitare PMB cu privire la asta (document: https://forum.metrouusor.com/File?id=230289 ).

2. În ceea ce privește pasajul de corespondență dintre stațiile de metrou, am punctat problema atingerii capacității maxime la orele de vârf în fiecare dintre documentele precizate, încă din anul 2021. Iar, după cum am precizat și în acest comunicat, în aprilie 2024, când am avut ocazia de a discuta personal cu reprezentații Metrorex S.A. prezenți la întâlnirile pentru actualizarea PMUD ( https://facebook.com/share/NHBTn9PNZzjvHJZQ/ ), am reușit să punem pe listă creșterea capacității de transbordare dintre cele două stații Piața Unirii (extrasul din documentele oficiale PMUD este în imaginea din această postare). Discuția cu Metrorex S.A. de la momentul respectiv a fost una foarte constructivă, iar atunci am fost informați că există deja un proiect tehnic pentru un nou pasaj de corespondență. Știm că Metrorex S.A. își dorește realizarea acestui proiect, iar problema pasajului insuficient este cunoscută de peste 15 ani în spațiul public.

În concluzie, am susținut activ aceste propuneri în ultimii 4 ani prin documente oficiale trimise autorităților, comunicate publice și în consultările fizice cu autoritățile.

Re: Propuneri privind reabilitarea planșeului din Piața Unirii (2025) Asociația Metrou Ușor

Asociația Metrou Ușor a trimis și o adresă oficială Primăriei Generale, Primăriei Sectorului 4 și METROREX S.A., spre știința ADI-TPBI. Așteptăm cu interes răspunsul acestor instituții.

Vă invităm să citiți documentul trimis.
MU87 din 12.06.2025 privind Reabilitare Planseu Piata Unirii Metrorex PS4 PMB.pdf
MU87 din 12.06.2025 privind Reabilitare Planseu Piata Unirii Metrorex PS4 PMB.pdf (306.03 KB; downloaded 153 times)

Re: Propuneri privind reabilitarea planșeului din Piața Unirii (2025) Asociația Metrou Ușor

Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la METROREX S.A. cu nr. M.01/8959/12.06.2025, vă transmitem atașat Adresa nr. M.03.03/1620/16.06.2025.

METROREX S.A. refuză să-și asume un răspuns pentru întrebările ridicate și trimite Asociația să obțină răspunsuri de la Primăria Sectorului 4 și METROUL S.A. Cea din urmă este o companie privată care nu se supune legislației privind liberul acces la informațiile de interes public.
ADRESA ASOCIATIA METROU USOR-REABILITARE PLANSEU UNIRII.pdf
ADRESA ASOCIATIA METROU USOR-REABILITARE PLANSEU UNIRII.pdf (529.17 KB; downloaded 144 times)

Răspunsul Primăriei Generale și al proiectantului Metroul S.A. (iulie 2025).
Raspuns PMB si Metroul SA din iulie 2025 privind Piata Unirii.pdf
Raspuns PMB si Metroul SA din iulie 2025 privind Piata Unirii.pdf (459.07 KB; downloaded 72 times)

Re: Propuneri privind reabilitarea planșeului din Piața Unirii (2025) ByOnu

Extras relevant din documentul de mai sus privind refuzul realizarii unui nou pasaj de corespondenta intre statiile M2 si M1/3.
Extras din raspuns iulie2025.jpg (137.32 KB; downloaded 336 times)

Home page  • 
Parent forum: Petiții, luări de poziție, proiecte și solicitări realizate de Asociația „Metrou Ușor”  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463886 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”