Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi IlfovIstoria rețelei de troleibuz din București

Topic: Bd. Expoziției - Str. Soveja (1964-199x)

5 posts, 456 views
Bd. Expoziției - Str. Soveja (1964-199x) ByOnu

fl82 wrote here:
In 1990 pe Bulevardul Expozitiei a fost reactivata reteaua existenta, pentru linia 81 Piata Sf. Voievozi - Piata Presei Libere. Ea a fost montata in 1964, servind pentru o scurta perioada de timp pentru linia 86, care intorcea la Piata Scanteii, pe atunci. Reteaua a ramas insa nu a mai fost folosita (consolele si firele apar intr-o imagine descriptiva a capatului pentru liniile de agrement din ghidul ITB 1984)

*Datele despre evolutia istorica a retelei de troleibuze din Bucuresti le-am precizat conform celor mentionate de user-ii "Dr 2005" (pe "Forumul Pasionatilor de trenuri") si "Rosetti61" (pe forumul "Tramclub" si "Transira").

fl82 wrote here:
...in 1992 a existat o linie Piata Presei Libere - Sfintii Voievozi...

rosetti61 wrote here:
Reteaua de pe bd. Expozitiei - Soveja a fost instalata si data in folosinta in 1964, dupa redirectionarea liniei 86 prin str Occidentului - Polizu - Grivitei - Soveja - Expozitiei - Piata Scanteii. Troleibuzul a functionat numai un an, pana in 1965, cand este suspendat o perioada pentru niste lucrari de pe bd. Dacia; la reluarea circulatiei acesta circula pe noua retea instalata pe bd. Bucurestii Noi si str, Pajura pana in cartierul Pajura. De atunci (1965) reteaua nu se mai foloseste si ramane in conservare pana in 1990 cand se infiinteaza linia 81 intre P-ta Sf. Voievozi si Piata Presei. Lucrarile edilitare si de sistematizare din zona pietei (complexul WTC-Sofitel) dar si starea precara a carosabilului si a aglomeratiei de pe Bd. Expozitiei in zona Romexpo - acolo veneau tirurile pentru vama, erau tot soiul de firmulite si engrossuri pe langa, se ia decizia intreruperii transportului public pe aceasta artera pana la remediera situatiei. Linia de troleibuz 81 si reteaua aferenta este desfiintata in 1993.

ByOnu wrote here:
Din Arhivele AZOPAN (sursa: https://www.ujelet.ro/ )

Datata eronat 1960. Remarcati reteaua de troleibuz in dublu sens de pe actuala str. Soveja. Elemente din defuncta retea mai exista si astăzi pe stalpii din beton (care au fost ai troleibuzului).
azopan_00019623.jpg (448.48 KB; downloaded 3113 times)

azopan_00019623 detaliu.jpg (213.5 KB; downloaded 3107 times)

rosetti61 wrote here:
Reteaua a fost instalata pe str.Soveja si pe sub podul Constanta in 1964; troleibuzele circula numai pana la Depoul Bucurestii Noi, in Pajura linia se prelungeste in 1965

Gabi23 wrote here:
Cum se circula în zona Străzii Soveja, care era planul aproximativ al rețelei?

shoppy wrote here:
Parca era pe Soveja spre Grivita si pe Dornei spre Aviator Popisteanu.

ByOnu wrote here:
In fotografie se vede clar reteaua in dublu sens pe Str. Soveja. Daca ulterior unul dintre sensuri a fost mutat pe alta strada, nu stiu. Dar fotografia nu minte. :)

rosetti61 wrote here:
Reteaua a fost folosita foarte putin dupa inaugurare, pana in 1965 apoi a ramas in conservare pana la resuscitarea din 1990 cand a reaparut linia de troleibuz 81 intre P-ta Sf. Voievozi si Piata Presei (A circulat pana in vara lui 1993, cand a fost scoasa si reteaua definitiv). Pe Dornei nu puteau circula troleibuzele din cauza tramvaiului de pe portiunea dintre Popisteanu si Putul lui Craciun. Era posibil? https://www.google.com/maps/@44.4735788, ... Aw%3D%3D

shoppy wrote here:
Se poate sa-mi amintesc gresit de pe vremea cand circulam pe acolo in 90-93 dar daca se intalneau doua DAC-uri pe Soveja aveau loc sa treaca unul pe langa celalalt?

rosetti61 wrote here:
Doar troleibuzele circulau in ambele sensuri, autobuzul 105 care mergea pe acolo pana in anii 90 la dus o lua pe Clabucet iar la intoarcere prin Soveja.

fl82 wrote here:
Deci, între 1990-1993, capătul liniei 81 de la Piata Presei Libere era situat in același loc unde, în prezent, este capătul (terminalul) liniei de tramvaie de la Piata Montreal?

Pe B-dul. Expoziției au circulat vreodată concomitent și tramvaie și troleibuze?

shoppy wrote here:
S-a discutat pe la troleibuze, da, pe Expozitiei au circulat concomitent troleibuze si tramvaie cativa ani in jurul lui 1990.

ByOnu wrote here:
Calea Griviței, 1994
Photo: Alex Barbayanni
FB_IMG_1778891410003.jpg (36 KB; downloaded 907 times)

https://fb.com/share/1KZshR7UJi/

cris_m wrote here:
Interesant cadrul, sus vad o bucla cumva?

Nenea_titi wrote here:
Linia care ieșea de pe Soveja, 81. Deși scoasă în 1994 (eu știam 1996) rețeaua a existat destul timp. Până prin 2002, chiar.

Re: Bd. Expoziției - Str. Soveja (1964-199x) ByOnu

@Nenea_titi, sustii ca reteaua a ramas completa intre Presei si Grivita pana prin 2002, sau doar portiuni din ea?

Re: Bd. Expoziției - Str. Soveja (1964-199x) rosetti61

Poate pe portiuni, pe Expozitiei si in zona Sofitel nu mar era retea deloc.

Re: Bd. Expoziției - Str. Soveja (1964-199x) Nenea_titi

Eu știu că nu a dispărut în 1994 ci 1996. În fine.
Pe Soveja și Expoziției mai era, rămasă nefolosita.
În 1999, pe Expoziției, mai era o bucata din ea, dar nu știu până unde ținea, era agățată la stâlp. Știu că s-au mai făcut operațiuni de reparații pe expoziției care au mai scurtat-o cred că până la Parcului (Fosta I.R.A.). Pe Soveja și Expoziției ( până la IRA) a stat până în 2002, dar destul de ciuntită, cu elemente lipsă din ea ( cum arăta și cea de pe Grivița-Buzești până la a  reintra în uz). Tramvaiul pe Puțul Lui Crăciun și Clăbucet nu era, linia se oprea la Parcului. Nu mai era linie între Clăbucet și Parcului. Rămășițe mai erau și după 2002 (anul refacerii lui 41 și liniei pe Clăbucet Puțul lui Crăciun), dar doar suporți de fir goi, suporți de console pe stâlpi, nu și fire de contact. Pe Grivița, doar stâlpi din dreptul străzii Soveja care mai aveau încă un suport gol, aminteau că odată pe Soveja a fost troleibuz. Iarăși, pe stâlpii de pe Soveja, mai erau suporți de consolă rămași.

Da, nu puteau trece 2 troleibuze unul pe lângă celălalt pe Soveja, dar nu afecta cu nimic. Linia cred că avea doar 2 mașini maxim 3. Era mai mult linie estivală, deservea ștrandul Tineretului. Făceam înot și tenis acolo, și știu că foloseam 81 să vin la bunicii mei din partea mamei care stăteau la Piața Chibrit. Acolo am făcut Tenis și Înot între 1991 și 1995. Nu știu de ce țin minte că funcționa în 1996. Am o poză cu mine și o fată la acel capăt, și in cadru troleibuzul 7323 galben, dar poza este din 30.06.1993 (făcută cu un Minolta care data pozele), deci irelevant. Ca să conchidem, în vara lui 1993 linia mergea. Eu o știu și în 1994 când s-a făcut Sofitel (pe atunci WTC). În 1996 s-a închis Grivița pentru lucrările de metrou. În 1995 când plecam, o făceam prin față pe la Str. Dr. PRIMO NEBIOLO, luam 41 până acasă.

Re: Bd. Expoziției - Str. Soveja (1964-199x) shoppy

Linia Clabucet - Expozitiei a existat dinainte de revolutie, circula 55, posibil sa nu se fi circulat o vreme cand s-a desfintat tramvaiul pe Grivita impreuna cu terminalul Clabucet si convertirea Mihalache si Expozitiei la OR, dupa care tronsonul Parcului - Popisteanu s-a convertit la CF.

Home page  • 
Parent forum: Istoria rețelei de troleibuz din București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463876 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”