MetrouȘtiri, noutăți și discuții despre metrou

 

Topic: Titluri de călătorie și sisteme de acces

1828 posts, 395857 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 131
 
 

📖 Pagination options
  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Automate de cartele la metrou? sab

Aparitia acestor aparate a fost o consecinta directa a introducerii strocamilei "abonament limitat de 62 calatorii" (in fapt o cartela simpla de 62 de calatorii cu termen maxim de folosire 31 zile, din acest punct de vedere mai proasta decat cea de 10 calatorii, calatorii pe care le poti folosi cateva luni) . Probabil ca doamnele de la casa/cabina erau suprasolicitate de atatea cereri de verificare si nu mai reuseau sa termine integramele sau romanele de Danielle Steel. :lol:
Nu stiu daca exista chiar la toate statiile aceste aparate (probabil ca nu, de ex la Leonida n-am vazut), dar in multe statii au fost instalate, inclusiv cele "de cartier" (gen Gorjului, Lujerului). Ar trebui sa existe si la Aparatori, ca doar este statie maricica.
Din pacate acolo unde au fost instalate, nu exista la toate zonele de turnicheti (de ex la Lujerului n-am vazut decat la iesirea dispre Cora, nu si la cea dinspre Pta Veteranilor, la Gorjului este doar in zona accesului dinspre piata, ceea ce este un dezavantaj). Aparatele sunt precum cele de pe tronsonul NG-AS.
Din pacate pana la folosirea pe scara larga a cardului ACTIV la metrou eu zic ca mai este mult.  Nu mai spun ca daca ai vreo problema la metrou cu acest card, doamnele cu salarii de 2000 RON net de la casa/cabina devin foarte irascibile ("nu este cardul nostru, mergeti la RATB"), asa ca ....Insusi sistemul ACTIV in sine mie mi se pare greoi si inca nepus la punct, da multe erori.
Eu personal ,desi am si card ACTIV (vrand-nevrand am fost obligat de o doamna bine-intentionata de la RATB sa-l achizitionez inca din 2009, pe motiv ca "nu se mai vand bilete de hartie" :shock:  . Probabil avea target  la vanzari de carduri.. ) si mai nou si card Zambet de la BCR  (care include si card ACTIV) prefer "batrana" cartela de carton. Este mai sigura, ai "suport" asigurat si vezi pe ea inclusiv cand expira. La cardul ACTIV trebuie sa fii foarte atent cu expirarea, ca altfel ai intrat in portofelul electronic  si "te rupe"...

 


Re: Automate de cartele la metrou? misterr

O să mă uit mai atent astăzi la Apărători, poate nu l-am văzut eu (deși vestibulul e unul singur și destul de mic, practic nu prea avea unde să se ascundă - "monștrii" din pozele de mai sus îți sar imediat în ochi). Dacă există, îi fac și niște poze, pentru că n-am văzut aici pe forum și ar fi premieră. Oricum, mi se pare caracteristic pentru "talentul managerial" al celor de la metrou (și "grija față de călător" afișată chiar și pe mînerele de pe barele din trenuri) faptul că pînă acum n-a ajuns încă la mine informația că aceste aparate există, deși circul zilnic cu metroul.

Pe de altă parte, eu nu am înțeles de la bun început, și nu înțeleg nici acum, de ce a apărut toată această complicație cu "aflarea numărului de călătorii rămase pe cartela de 62 călătorii" (apelarea la operatoarea de la cabină, deplasarea la stațiile dotate cu turnicheți de tip nou, introducerea unor aparate noi, în afara turnicheților etc...), cînd problema se putea rezolva foarte simplu de la bun început, prin tipărirea pe spatele cartelei, cum se face la cartela de 2 sau 10 călătorii. Loc era suficient, pentru că zona printabilă acoperă practic tot spatele cartelei, și se putea imagina ușor să zicem o matrice de 7 × 10 "buline" care să se înnegrească una cîte una de la 1 la 62, sau chiar scris explicit ceva de genul: R62, R61... R0 (pe mai multe rînduri). E clar că pe cartelă încăpeau 10 rînduri (pe verticală) - vezi cartela de 10 călătorii, iar pe orizontală încăpeau 6 numere a cîte 2 cifre, cu blanc sau bară între ele (cel puțin - nu am acum la îndemînă o cartelă ca să verific). Dar probabil trebuia găsită o justificare pentru achiziția unor aparate speciale, deși turnicheții puteau face foarte bine același lucru...

 


Re: Automate de cartele la metrou? bercenicity

La cardul ACTIV trebuie sa fii foarte atent cu expirarea, ca altfel ai intrat in portofelul electronic si "te rupe"...

La apoaratele SAT de la metrou butonul 1 nu are tot functia de consultare?

 


Re: Automate de cartele la metrou? misterr

Aparatele sînt identice. Singura deosebire (dar care ține de operare) este că nu se mai face "resetarea la cap de linie", deci dacă ai validat la o stație, ai mers cu metroul pînă la altă stație și ai ieșit, dacă vrei să reintri trebuie să validezi din nou (deși teoretic ești pe aceeași "semicursă" - presupunînd că poți să cobori din tren, să alergi pînă la validatoare, apoi să cobori și să prinzi același tren, înainte să închidă ușile). Adică aparatele sînt asociate mai degrabă stațiilor, nu trenurilor.

Verificarea datei expirării (și a numărului de călătorii rămase), precum și reîncărcarea, o poți face online. Dacă ești speriat că depășești data expirării, poți încărca anticipat cîte perioade consecutive vrei (adică poți încărca înainte pe următoarele 3 luni, să zicem). Imposibil să nu-ți mai aduci aminte o dată la cîteva luni să mai intri și să reîncarci...

 


Re: Automate de cartele la metrou? lecter

La verificarea soldului pe cardurile ACTIV sunt doua chestii care ma deranjeaza:

1) Soldul nu poate fi verificat inainte sa te urci in vehicul, a.i. poti avea surpriza neplacuta sa te fi urcat deja si sa nu ai bani de bilet in portofelul electronic

2) Verificarea online este o gluma proasta - nu-ti arata soldul actual, ci in cazurile fericite soldul din seara anterioara sau in cazurile nefericite (weekend) soldul de acum 2-3 zile.

 


Re: Automate de cartele la metrou? misterr

lecter wrote:
Soldul nu poate fi verificat inainte sa te urci in vehicul

Soldul poate fi verificat înainte de urcarea în vehicul:
• la metrou: trecerea pe la validatoare se face înainte de îmbarcarea în tren
• la RATB: verificarea se poate face în stație, la punctul de vînzare a titlurilor de călătorie - o rogi frumos pe tanti și "te rezolvă". Tot cu puțină bunăvoință poți apela chiar și la controlorii care stau și așteaptă în stație (îi recunoști de la distanță, dacă ai ochiul format) - au la ei verificatoare portabile
lecter wrote:
poti avea surpriza neplacuta sa te fi urcat deja si sa nu ai bani de bilet in portofelul electronic

• La metrou nu te poți urca fără să validezi.
• La RATB, dacă ești iute de mînă (și de picior), ai timp să urci, să verifici soldul și să cobori (de obicei validatoarele sînt chiar în dreptul ușii)

Oricum, problema a fost rezolvată odată cu apariția cardului Zîmbet BCR, care îți menține permanent un sold minim în portofelul electronic (nu ajungi niciodată pe zero), deci poți să uiți de grija asta.
lecter wrote:
Verificarea online este o gluma proasta - nu-ti arata soldul actual, ci in cazurile fericite soldul din seara anterioara sau in cazurile nefericite (weekend) soldul de acum 2-3 zile.

Decalajul rezultă din modul în care este conceput și funcționează sistemul, și este de maxim 48h. Explicațiile se găsesc pe saitul RATB:

De ce reincarcarea dureaza 48h din momentul efectuarii platii?
Cele 48h reprezinta valoarea maxima (de siguranta) in care RATB se obliga sa va transfere pe card, la prima validare, titlul reincarcat. In marea majoritate a cazurilor insa, sunt suficiente 24h, intrucat in fiecare seara la ora 24:00 se trimit informatiile la validatoare pentru a doua zi. Daca efectuati o plata prea tarziu, sistemul o va procesa in ziua urmatoare, rezultand in intarzierea maxima de 48h.



RechargeProcess.png (161.07 KB; downloaded 8681 times)

 


  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Automate de cartele la metrou? sab

bercenicity wrote:
La apoaratele SAT de la metrou butonul 1 nu are tot functia de consultare?

Ba da, dar trebuie sa faci tu mereu treaba asta, sa consulti cand expira/daca mai ai calatorii. Daca trece data respectiva si uiti (sau daca ai consumat cele 62 calatorii), dar in schimb ai ceva bani in portofelul electronic (ca rezerva), intri in banii aceia fara sa-ti dai seama..
La cartela de carton pur si simplu daca este expirata sau nu mai ai calatorii nu poti sa treci si astfel esti " avertizat", nu iti consumi banii aiurea.

 


Re: Automate de cartele la metrou? lecter

@misterr, faza cu tanti de la ghiseu nu functioneaza in orele (destul de multe, mai ales in weekend) cand nu au program...iar iute de picior pe linii gen 123, cam greu...plus ca mi se pare stupid sa ma joc de-a "Atentie, se inchid usile" doar pt. a-mi vedea soldul.

La metrou intr-adevar se poate verifica inainte de validare, dar eu (si multi altii) nu stau langa metrou, folosesc de obicei RATB+metrou...cu ocazia asta mi-am mai amintit de o decizie cam user-unfriendly a celor de la metrou, de ce sunt validatoarele montate atat de jos? La RATB se vede f. clar ecranul, pe cand la metrou oricine are mai mult de 1.5m inaltime ar trebui sa se aplece de fiecare data pt. a vedea ce scrie pe ecranul validatorului.

Pana la urma cardul BCR pare cea mai buna varianta...offf.

 


Re: Automate de cartele la metrou? andrei11

Da benzina in rezervor / de respirat / de clipit din ochi nu uitati ( sa puneti )? Mi se pare mie dar ati devenit extrem de comozi de la un timp, fara zeci de mii de facilitati si eventual fara sa va mai deplasati de loc nu va mai descurcati. Hai sa va dea moşul o solutie babeasca - cand va retrageti acasa din "circuit" notati-va pe spatele cartelei de 62 calatorii numarul de curse facute peste zi. Stiu ca la nivelul anului 2011 este foarte greu, dar noi ăştia mai vechi prin anii '70 ne descurcam cu mai putine mijloace / facilitati si nu ne mai plangeam atat. Cat priveste cardul "ACTIV" cand va cumparati abonamentul tanti de la ghiseu va da si chitanta si acolo scrie termenul de valabilitate. Si cum omul de tip nou al anului 2011 gandeste din ce in ce mai putin, nu aveti decat sa va notati in agenda electronica a telefonului cand se termina abonamentul si sa va sune clopotelul cu o zi inainte.
PS - Pe vremea mea invatasem zeci de telefoane pe dinafara - de care aveam nevoie in mod curent, vreau sa stiu si eu cati din voi mai stiti numere de telefon pe de rost ?  A, da, stiu, va mentineti creierele "fresh" pentru activitati mai "intelectuale" decat sa tineti minte datele de expirare ale abonamentului. bla bla bla. omul modern, etc. Nu uitati ca si in 1500 oamenii respectivi se considerau tot moderni fata de cei din anii 100 - 500. Istoria se repeta.

 


  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Automate de cartele la metrou? sab

lecter wrote:
Pana la urma cardul BCR pare cea mai buna varianta...offf.

De ce este cea mai buna varianta ? Ca si la el trebuie sa te apleci, iar soldul nu prea il poti verifica altfel decat la un card Activ. Doar soldul din contul bancar in verifici la bancomat.. :D
Singura parte deosebita este ca poti sa setezi incarcarea automata a portofelului electronic din contul bancar, sa nu ramai fara bani niciodata in portofel cand vrei sa calatoresti.
andrei11 wrote:
Da benzina in rezervor nu uitati ( sa puneti )? .

Nu, ca ai un beculet care se aprinde cand te apropii de sfarsitul rezervorului, ba te atentioneaza chiar cu ceva timp inainte, sa ai timp sa ajungi la o benzinarie...Plus ca mai ai si un indicator care iti arata in orice moment "cum stai".. ;)  

Iar chitanta pe care o obtii la incarcarea cardului.. sa fim seriosi. Sa stai mereu sa te uiti pe chitanta este acelasi lucru cu a consulta cardul la validator.. :twisted:  Plus ca nu ai informatii despre ce mai ai pe card. Aia cu notatul calatoriilor este buna.. :lol:
Revenind la obiectul topicului, sa inteleg ca in curand scapam de "tanti" care dezleaga integrame ? Asta este de bine, daca mai scapam si de cei care se uita daca s-au inchis usile si castiga 4000 ron pe chestia asta inseamna ca am facut un mare progres.

 


Re: Automate de cartele la metrou? misterr

Deocamdată am verificat la Apărători și nu există minunatul cititor de cartele. Și nici vreo listă afișată undeva cu stațiile dotate cu această minune a tehnicii. De unde se vede că Metrorex în continuare nu reușește să se desprindă de stilul de lucru al vremurilor trecute (secretomanie, lipsă de transparență, lipsa dorinței reale de comunicare cu publicul călător), deși în aparență se chinuie să mimeze modernitatea...

 


  • Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Automate de cartele la metrou? Dr2005

Pentru cei care călătoresc de 2-3 ori pe lună cu metroul, prețul pe călătorie este același:
1. Dacă folosesc cartela de carton, o vor folosi pe cea de 2 călătorii, unde prețul pe călătorie este 1,50 lei.

Nu, dacă folosesc cartela de carton pot folosi o cartelă de 10 călătorii, care costă 9 lei, deci 0,90 lei/călătorie.

 


Re: Automate de cartele la metrou? lecter

andrei11 wrote:
Da benzina in rezervor / de respirat / de clipit din ochi nu uitati ( sa puneti )? Mi se pare mie dar ati devenit extrem de comozi de la un timp, fara zeci de mii de facilitati si eventual fara sa va mai deplasati de loc nu va mai descurcati. Hai sa va dea moşul o solutie babeasca - cand va retrageti acasa din "circuit" notati-va pe spatele cartelei de 62 calatorii numarul de curse facute peste zi. Stiu ca la nivelul anului 2011 este foarte greu, dar noi ăştia mai vechi prin anii '70 ne descurcam cu mai putine mijloace / facilitati si nu ne mai plangeam atat. Cat priveste cardul "ACTIV" cand va cumparati abonamentul tanti de la ghiseu va da si chitanta si acolo scrie termenul de valabilitate. Si cum omul de tip nou al anului 2011 gandeste din ce in ce mai putin, nu aveti decat sa va notati in agenda electronica a telefonului cand se termina abonamentul si sa va sune clopotelul cu o zi inainte.
PS - Pe vremea mea invatasem zeci de telefoane pe dinafara - de care aveam nevoie in mod curent, vreau sa stiu si eu cati din voi mai stiti numere de telefon pe de rost ?  A, da, stiu, va mentineti creierele "fresh" pentru activitati mai "intelectuale" decat sa tineti minte datele de expirare ale abonamentului. bla bla bla. omul modern, etc. Nu uitati ca si in 1500 oamenii respectivi se considerau tot moderni fata de cei din anii 100 - 500. Istoria se repeta.


Nu comentez decat ca omenirea va muri in momentul in care toata lumea va gandi ca tine, adica "merge bine asa de 10/50/100 de ani, de ce sa schimbam sistemul sau sa imbunatatim/corectam ceva?" Confortul oferit prin diverse mijloace tehnice sau idei care ne economisesc timpul poate fi folosit de fiecare cum doreste si in ciuda a tot ceea ce a crezut fiecare generatie mai batrana despre cea care o urma, progresul are loc neabatut. Memoria si capacitatea mentala ar trebui exersate prin calcule facute in minte sau acumularea/reamintirea unor informatii de real interes, nu de insiruiri de cifre ale RomTelecomului sau date de expirare ale abonamentelor. Poate ca pare puerila "plangerea", dar mergand zilnic cu metroul la ore de varf prin statii cu flux f. mare de calatori chiar mi se pare stupid sa stea oamenii la coada in spatele meu pana deslusesc ce scrie pe ecranul acela penibil al validatoarelor (greu le-ar fi fost sa puna un display LED ca pe validatoarele vechi de la metrou, nu LCD??)

 


Re: Automate de cartele la metrou? ByOnu

Schimbati titlul subiectului in "Automatele de cartele din incinta metroului". ;)

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 131
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Știri, noutăți și discuții despre metrou  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419428 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use