Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Catedrala Mântuirii Neamului

549 posts, 150807 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 40
 
 

📖 Pagination options
Catedrala Mântuirii Neamului subway guru

Revin pentru @andrei11 cu doua imagini de la Catedrala Poporului...

 


Re: Stiri - Supralargirea Buzesti-Berzei-Uranus ByOnu

subway guru wrote:
Revin pentru @andre11 cu doua imagini de la Catedrala Poporului...


Catedrala :evil:-lui

Ca numai kkt-uri d-astea ne lipseau noua acum, nu suntem plini de biserici rasarite ca ciupercile dupa ploaie! :x Si mai e si facuta din bani publici. Spitale, azile de batrani, etc sa nu se faca, ca la batranete daca suntem bolnavi mergem la Catedrala sa ne bagam sub fusta popii... :?

 


Re: Stiri - Supralargirea Buzesti-Berzei-Uranus DanCld

Extind ce am scris aici: viewtopic.php?p=40679#p40679 - strict legat de catedrala inca suntem istoric, cultural si mental in epoca "marilor realizari". Trebuie (neaparat acum!) sa construim monstruos, pentru 1000 de ani, sa ne tina minte nepotii si nepotii lor; crezi ca pasajul Basarab are alt background cultural? Intr-o astfel de epoca nicaieri pe planeta asta conducatorii nu s-au gandit prea mult la viata de zi cu zi de pe strada ci numai la proiectia lor istorica.

Vestea buna e ca daca o sa ne "maturizam", cam in 30-50 de ani vom incepe sa redescoperim valorile simple  :roll:

 


Re: Stiri - Supralargirea Buzesti-Berzei-Uranus subway guru

@ByOnu:
Sper ca  :evil:  nu e pentru mine ca n-ai de ce...
Eu doar am promis ca iau un 'snapshot' din fuga calului pentru ca trec zilnic pe acolo, nu sunt angajat nici macar 'part time job' la Trinitas TV...
Ce remarc e ca deliu a retras o instalatie de pereti mulati de pe amplasament a ramas ca-n bancul ala cu 'mama, e numai una'! ;)
Si eu banuiesc ca 'elanul constructiv' e strans legat de finantarea de 10 milioane RON data de Dl. Prim Ministru de la buget...
'Detalii' se gasesc pe net, inclusiv diverse 'interviuri' si planuri de viitor, si 'ordinea de zi' a urmatorului sinod despre infiintarea unui chitantier special pentru 'donatii'...cautati si veti gasi cu usurintza... :ugeek:

 


Off - despre biserici andrei11

Catedrala tine de ceva mai complicat si probabil ca multora de aici le scapa, in fond nu este domeniul vostru de activitate. Inainte de a da niste verdicte mai degraba trebuie luat la cunostinta de unele idei care evident nu o sa le gasiti niciunde pe internet, pentru ca ele nu circula pe internet.
Cat priveste bisericile aparute dupa 1989 nu au aparut 'ca ciupercile dupa ploaie' ci pur si simplu au revenit la un numar normal care ar fi trebuit sa fie daca nu intram in comunism. Si apropo de Bucuresti - daca preoti sunt de ajuns la ora actuala - atentie, am spus preot si nu popa, ca popii nu ma intereseaza, asadar daca preoti sunt de ajuns, biserici inca nu sunt.
Stiti regurile de constructie a bisericilor ? ( adica cate biserici trebuie construite ) Probabil ca nu. Oricum va spun ca biserici in Bucuresti se vor mai ridica pentru ca inca nu sunt de ajuns.

 


Re: Stiri - Supralargirea Buzesti-Berzei-Uranus ByOnu

subway guru wrote:
@ByOnu:
Sper ca  :evil:  nu e pentru mine ca n-ai de ce


NU ;) Desigur, faceam doar referire la proiectul in cauza.

@Andrei
Treaba sta cu totul altfel, daca lumea ar duce-o mai bine (salarii, infrastructura, medicina, educatie, batraneti linistite, etc) N-AR MAI FI NEVOIE de atatea si atatea biserici. Sa nu fiu inteles grsit, cred in Dumnezeu, deci nu vreau sa supar pe nimeni prin ceea ce-am spus mai devreme, dar tocmai daca crezi in Dumnezeu sti ca Acesta n-are nevoie de biserici (interlocutori) pentru a te asculta. Dar daca suntem oamnei slabi...
Sa luam zilele cu apa sfintita/aghiazma, se bate si se injura lumea pe niste apa. Aghiazma oameni buni este un simbol doar, un test, nu este o solutie medicala din punct de vedere chimic care gata iti rezolva durerice. Este un test ca sa-ti dovedesti tie ca crezi in Dumnezeu stand la coada omeneste. Dar daca tu sari si-l pomenesti pe  :evil:-u' in Casa Domnului, ce dovedesti, ce-ti dovedesti tie?

Asta a fost o mica paranteza. 8-)

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului andrei11

Ne lansam in niste discutii care nu-si au rostul pe forumul acesta. Renunt la toate intrebarile, in afara de una : Care este Slujba cea mai importanta in cadrul unei biseici si care nu se poate savarsii decat in biserica sau in alte locuri numai cu dezlegare speciala. Ca sa te 'indrum' putin iti spun ca Slujba Botezului, a Cununiei, a Parastasului precum si Taina Spovedaniei se pot savarsi si in alte locuri decat biserica, biserica ca si constructie vorbesc. In rest asa cum iti spuneam te lansezi in anumite afirmatii fara o minima pregatire / informare, asadar nu am pretentia sa stii toate tainele. Inclusiv cu Aghiasma Mare, unde esti in eroare mare.
Ma opresc aici si promit ca voi discuta numai despre Cladirea Catedralei, vazuta ca o suma de beton, fier, caramizi, vopsea, tabla, etc.
Sunt forumuri specializate pentru credinta, desi activarea pe ele nu duce nicaieri.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului rails

catedrala asta reprezinta o inutilitate si o monstruozitate care o sa inghita bani publici pana o sa ni se faca rau. vrajeala cu "luam credit de la banca si il platim cu ce ne doneaza enoriasii" este o fumigena aruncata de sleahta de golani in sutana care sunt pusi numai pe japca.
nu cred ca o sa apuc ziua in care lumea o sa deschida ochii cu adevarat si o sa vada cine sunt oamenii astia cu adevarat.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului subway guru

@andrei11:
Vin si eu 'sa mai torn un pic de gaz peste foc', desi sti bine ca 'nu-mi sta in caracter'...
Umbla vorba 'in underground' ca de fapt noi romanii n-am ridicat asa de multe biserici prin tot locul dintr-o 'excesiva' fervoare a credintzei, ci din cu totul si cu totul alt motiv, mult mai 'lumesc', si anume tocmai ca suntem mult prea 'pacatosi' in ce facem de zi cu zi, si atunci am sperat ca daca o sa ctitorim  'lacase ale lui Dumnezeu' fara de numar, poate-poate au sa ni se ierte si 'pacatele' cele multele...
Si asa am ajuns sa 'inchinam' mai mult de jumatate din tara la calugarii greci de la Muntele Athos, desi noi n-am avut niciodata o manastire 'a noastra' acolo si alte multe ispravi, doar-doar ne-om rascumpara intr-un fel 'nimicnicia'...
Deci nu te mira la intrebarile 'logice' ale mirenilor nostrii:
Oare cate 'pacate' or avea de 'spalat' inaltii nostri prelati de e nevoie de o catedrala mai inalta decat Casa Poporului pentru 'cumpararea' unei astfel de 'indulgente' costisitoare 'la nivel de varf'?
Nici macar nu sunt convins ca o singura catedrala ar fi suficienta, doar si Stefan cel Mare si Sfant a ridicat cate una pentru fiecare 'pas gresit'...ceea ce ne-ar duce direct cu gandul ca 'pentru asa sfintenie' ar trebui cu mult mai multe catedrale ca sa se poata curata de toate pacatele contemporanii nostri...
Mie personal, ca sa intru 'in comuniune' cu Dumnezeirea imi sunt suficiente lacasurile voievodale (traditionale) de la Patriarhie, de la Arhiepiscopie, de la Radu-Voda, de la Mihai-Voda, de la Sf. Gheorghe...
Daca vreau sa am 'o experienta senzoriala ezoterica' deosebita ma duc la biserica voievodala de la Curtea Veche si ma 'crucesc' la cele doua coloane 'masonice' de la intrare sau si mai usor, la biserica mea parohiala din cartier ce-mi este si cea mai draga, zisa 'biserica cu OZN-eu' si casc gura la pereti si la tavane in 'cautarea extraterestrilor'...sau la bisericuta Bucur, la poalele careia m-am si nascut...pentru a-mi 'gasi' radacinile...
In rest nu ramane decat sa mai faci un pic de 'hagiala^c' (pe care deja l-am parcurs) prin Tara Sfanta, sa 'atingi' odoarele si catapeteasma 'de la Serban-Voda citire' de la Bethlehem, stelele de aur 'romanesc' de la Sfantul Mormant si din grota de sub altarul bisericii Nasterii Domnului, si sa 'descifrezi' urmele inaintasilor intr-ale pelerinajului la bisericuta Izvorului Maicii Domnului de la Nazaret, scrijelite pe laturile intrarii, in 'chirilice', care marturisesc 'si eu, Gheorghe din Focsani am fost aici la anul 1700 si ceva'...
Oricum, discutia ramane 'deschisa' si mi se pare chiar interesanta...

P.S.
Teologia e o treaba foarte complicata, lumea de rand nu stie mare lucru despre asta, mai bine le dai o minima indicatie decat sa-i trimiti 'la plimbare'...

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Dominatrix

andrei11 wrote:
Ne lansam in niste discutii care nu-si au rostul pe forumul acesta. Renunt la toate intrebarile, in afara de una : Care este Slujba cea mai importanta in cadrul unei biseici si care nu se poate savarsii decat in biserica sau in alte locuri numai cu dezlegare speciala.
iti raspund eu: Sfanta Liturghie. Dar ce legatura are asta cu Catedrala Neamului?

Am auzit la Trinitas spunand ca "poporul trebuie sa inteleaga ca guvernul nu are de unde da bani mai multi", si asta in conditiitle in care tot ei cer "donatii" de la enoriasi ca sa faca o Catedrala cat Casa Poporului. Nu crezi ca asta e o fatarnicie?

Referitor la numarul de biserici, parerea mea este ca exista o presiune imensa a absolventilor de teologie, al caror numar a explodat in ultima vreme. Goana dupa o parohie si dupa banii care decurg de acolo creste pe zi ce trece. Nu cred ca ridicarea de multe biserici noi pentru a face loc absolventilor e o politica deliberata a Bisericii Ortodoxe (ca institutie), dar in orice caz e incurajata.

Legat de ce zicea Subway Guru mai sus, parerea mea e ca fervoarea religioasa din ultimii 20 de ani capata din ce in ce mai mult o nuanta mistica, ceea ce ii face pe multi oameni, de la "simpli cetateni" la oameni politici si de afaceri, sa priveasca Biserica si practicile religioase ca pe un fel de polita de asigurare: un acatist, o sfestanie, o donatie prind bine. [Pe de alta parte, sprijinirea unui spital sau a unei scoli nu implica decat un spirit civicrational (nu mistic), si de aceea prea putini sunt interesati sa sprijine aceste activitati.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Catedrala Mantuirii Neamului Tom

Rusii fac biserici si in vagoane sau hale dezafectate.
©EnglishRussia.com
Train Church.jpg (52.85 KB; downloaded 6031 times)


Apropos, de ce catedrala asta nu poarta numele unui sfant national ci are o denumire care seamana cu indulgentele papale?
Pana se mantuieste neamul asta, ma tem ca si raiul va intra in spatiul Schengen, iar ingerii vor juca jocuri pe facebook in care arunca minoritatile direct in iad :lol: din cauza ca polueaza raiul cu fumul lor, precum unii prin Roma zilelor noastre :twisted:

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului subway guru

Singura explicatie de care mi-e teama e ca nu cumva sa se faca 'de mantuiala'... :cry:
si am niste 'semnale alarmante'...

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului subway guru

@andrei11:
Te rog mai da-ne o lamurire:
Eu 'stiam' ca in situatii 'exceptionale' si in lipsa unui preot 'calificat', orice crestin poate 'oficia ad-hoc' cele necesare...
Care-i 'adevarul'?

P.S.
De ce esti atata de pornit contra apelativului 'popa'? Dex zice ca popa=preot si e denumirea 'traditionala' a preotilor nostri ortodocsi...
Pe mine chiar ma amuza treaba asta cu 'popii', catolicii au un singur 'Pope' si e cel mai sus in ierarhie, noi avem mii si sunt la prima treapta mai 'de jos'...

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului andrei11

Prima la mana - aici vorbesc numai prin prizma credintei noastre, adica Crestin - Ortodoxa.
A doua la mana - Biserica se imparte in doua parti, strans legate intre ele.
a) Biserica luptatoare - cea de pe pamant.
b) Biserica triumfatoare - cea 'de dincolo'.
Precum ati observat, am scris "Biserica" cu "B" mare pentru ca  nu ma refer la cladirea bisericii privita ca o suma de materiale de constructie / picturi / etc ci ca legatura noastra intre noi si Dumnezeu.

'Situatii exceptionale' se refera numai la botez si numai in cazul in care pruncul ( nou nascutul ) este in caz de pericol iminent de moarte. Mama mea - care a fost medic pediatru cu garzi la maternitate multe - a aplicat aceasta solutie de mai multe ori.( evident dupa ce a luat dezlegare de la duhovnic ). Era o practica culmea tolerata de regimul comunist  :!:  in maternitati.
Daca copilul nu scapa, asta e, are un 'certificat de botez' valabil pentru lumea cealalta, minim necesar cum ar veni, dar e valabil. Inclusiv Biserica luptatoare il recunoaste iar micutului i se pot face toate parastasele trebuincioase si este recunoscut ca si crestin ortodox.
A, si inca o remarca, noi nu vorbim de oameni vii sau morti ci de oameni care apartin Bisericii luptatoare sau Bisericii triumfatoare. ( Vii si Adormiti, niciodata Vii si Morti).
Daca micutul scapa i se savarseste 'Taina Botezului' - mai putin o parte din slujba. Amintesc ca Slujba este formata din mai multe etape , Lepadarea de Satana, Apropierea de Dumnezeu, Acceptarea Crezului, Sfintirea Apei, Invocarea Duhului Sfant, Mirungerea, Impartasania micutului.
Evident ca micutul nu este constient de aceste lucruri, de aceea multe lucruri sunt luate asupra sa de catre nas. Si apropo, micutul are un singur nas - de acelasi sex ca si copilul. Prin extensie, daca nasul este casatorit / nasa maritata sotia / sotul sunt acceptati ca si nas.
Deci pe scurt acesta este singura situatie exceptionala acceptabila. Pentru adormitii - maturi sau nu - care din diverse considerente sunt inmormantati fara preot sau imposibil de inmormantat ( explozii, inecuri, catastrofe aeriene, razboaie, necunoscuti, desfigurati, fara parti ale corpului, mancati de animale, etc, etc ) sunt slujbe speciale care se fac de 3 ori pe an si care sunt perfect valabile. ( Aceste slujbe se fac in cadrul Sambetelor mortilor si care sunt de 3 ori pe an ). Ma opresc aici ca si asa m-am lungit prea mult si este off topic.
'Meseria asta de preot' ar trebui sa fie de vocatie pentru ca este o meserie deosebit de periculoasa, prin prisma ca la un moment dat vom da cu totii socoteala. Si atunci nu ne vom mai putea ascunde gandurile.
Din pacate sunt unii oameni care practica aceasta meserie nu din vocatie sau cu mai putina vocatie. Acestia sunt popii si trebuie evitati pe cat posibil. In Bucuresti pot fi evitati pentru ca ai posibilitatea de alegere, e mai greu 'in varful muntelui'.
Asadar chiar e recomandat ca sa ne ferim de popi. Da, si popii au har - e mai complicat de spus acum cum - iar 'dincolo' o sa va fie acceptate si slujbele facute de ei, dar e de evitat.
Concluzia
- Numai botezul este acceptat in conditii speciale. Si de fapt nu Botezul, ci o parte din slujba. Daca scapa, micutului este obligatoriu sa i se faca Slujba Botezului - putin diferita de Slujba Botezului 'normala'.
- popa = persoana care practica o meserie
-preot = persoana care are o vocatie pentru a sluji Sfintele Taine.
PS Si preotii trebuie sa manance, dar aici intram in cu totul alt domeniu, al milosteniei - unde nu vreau sa comentez deocamdata.
Sper ca nu v-am plictisit, am fost cat mai scurt cu putinta.

 


 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 40
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2265 forum members have written 419376 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use