De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Să scriem corect româneşte!

669 posts, 173929 views
 
Go to page:  1  ... 24 25 26 27 28 29 30  ... 48
 
 

📖 Pagination options
Re: Să scriem corect româneşte! Florinds

Sunt prea multe de corectat...

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Depinde din ce parte a ”prismei” vezi!
Ca sa nu mai facem alegorii...aceese vs. accesuri.
Daca e sa facem apologia pluralului cuvantului ”acces/accese/accesuri” depinde de care parte a baricadei te afiliezi.
Daca vorbim de DEX 98 e o varianta, de DEX 09 e nuantata treaba, dar vorbim la data curenta, deci in ”voga” este MDA2 (2010) adica ”Micul Dictionar Academic, editia a II a 2010! ;)
PS
”alexandru” iata aici
https://clubferoviar.ro/metrou-la-tineretului/
https://evz.ro/statii-metrou-accese-inchise.html
http://www.metrorex.ro/_read452-1
http://www.b365.ro/de-ce-a-fost-inchis- ... 42551.html
https://www.romaniatv.net/media_388767_ ... 01809.html
https://www.antena3.ro/actualitate/metr ... 86303.html
https://www.bursa.ro/proces-amplu-de-mo ... u-84852739
INCHEI AICI!
Chiar toti acestia sunt trogloditi, domnu ”Alexandru Graur” @Catalinp?!! ;)
_______________________
Cand te pui cu ”MANGUSTA” fa-o! ;) Daca nu... era o vorba inainte de 89...stai ca ”se baga pui la colt” ;)

 


Re: Să scriem corect româneşte! Florinds

Ca sa ii iau apararea colegului, DOOM II este in voga... In DEX vei gasi toate formele, pentru ca este dictionar explicativ. Dar forma literara se gaseste in DOOM.
Corect deci este acces, accese pentru medicina si acces, accesuri pentru intrari.
Acele exemple din ziare pline de ziaristi agramati nu spun nimic, daca majoritatea scrie incorect, forma va aparea la un moment dat explicata in DEX, dar nu inseamna ca este corect.
Sunt foarte multe discutii, pentru ca nu avem norme atat de clare precum au alte limbi si nici nu exista un ISO al limbii.
Academia Romana a venit si cu schimbarea diacriticelor (cica prin vot, de parca Eminescu ar putea avea un vot egal cu Mircea Dinescu), insa schimbarea nu a fost respectata de mari lingvisti, care nu au inlocuit sînt cu sunt sau mîncam cu mâncăm.
S-a spus atunci ca aceasta scriere respecta originile latine ale limbii, dar ca un mic exemplu, printre multe altele care se pot da: scanteia provine din scintilla, deci corect era scînteia .
Eu doar va indemn sa fiti mai ponderati cand parerile sunt impartite si in ambele tabere sunt specialisti de mare renume.

 


Re: Să scriem corect româneşte! Dragos31

Serviciul de Transport Voluntari[/i:1p2fy4oj]":1p2fy4oj]Singura poza care am reușit[...]


pe care

viewtopic.php?f=25&t=102&start=182#p335999

 


Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Mulțumim, dar postarea a dispărut cu totul... :D

 


  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Discutii diverse despre Metrorex sab

sab wrote:
este regula nr.8 .
Regula agramata :
8. Urcarea sau coborarea in si din tren a calatorilor care transporta carucioare pentru copii sau a calatorilor in scaune rulante se vor face obligatoriu pe la prima usa in sensul de mers al trenului.

 


Re: Discutii diverse despre Metrorex Florinds

Nu e agramata, daca analizezi astfel: "urcarea in tren si coborarea din tren se vor face". Poti sa gandesti asa daca desparti "in si din".

 


  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Discutii diverse despre Metrorex sab

Eu cred ca nu este corect. Nu este  urcarea SI coborarea . Este urcarea SAU coborarea, adica subiectul este la singular.
Daca era "si" era corect.  ;)

 


Re: Discutii diverse despre Metrorex Florinds

Predicatul este in legatura cu doua expresii in acest caz, din cauza acelui "si". De asta subiectul este multiplu, conjunctia copulativa inseamna enumerare. "Urcarea sau coborarea" se repeta in mod normal, dar pentru ca ar fi lipsit sensul ("urcarea sau coborarea in tren si urcarea sau coborarea din tren se vor face", asta este regula pe care au vrut sa o indice) au suprimat si a iesit forma care a iesit.
Scuze daca ne-am intins, puteti muta la "sa scriem corect".

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

De acord, d.p.d.v. gramatical, cu @sab, fara niciun fel de dubiu!
”Urcarea sau coborarea in si din tren a calatorilor care transporta carucioare pentru copii sau a calatorilor in scaune rulante se VA (nu vor) face obligatoriu pe la prima usa in sensul de mers al trenului.”
Cum s-ar mai...nara pluralul (Urcarea SI Coborarea) aceastei sintagme?  ;)
PS
Daca ai vreun dubiu, te edifica, in 24-48 ore, cineva de la Institutul de Lingvistica ”Iorgu Iordan”, pe inst@lingv.ro! ;)

 


Re: Să scriem corect româneşte! Florinds

Pluralul nu e obligatoriu pentru multe substantive (defective de plural).
Poti sa trimiti tu email, nu am nici dubiul necesar si nici timp pentru asa ceva. :)

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Cat ti-ai ”pierdut timpul” sa-ti asterni gandurile, aici (2 randuri), le scriai si lor si te edificai repede, garantat! ;)

 


Re: Să scriem corect româneşte! Florinds

Inseamna ca ai citit doar o parte pentru care nu trimit. Am explicat deja de ce nu e agramata fraza, mai mult nu pot sa te (va) ajut.
Am primit mereu maximum de punctaj la gramatica la olimpiada si nu sunt genul sa uit ceva daca imi place. Fa bine analiza de text, lasa orgoliul si o sa vezi ca am dreptate. Pe langa acel "sau" este un "si" care creeaza subiectul multiplu.

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Hai sa-ti dau o veste!
Pentru edificarea tuturor, in vederea evitarii oricarui dubiu, am scris la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”.
Raspunsul e in cele ce urmeaza:
”Coordonarea disjunctivă (cu _sau_) poate fi interpretată copulativ sau, altfel spus, cumulativ, când termenii coordonării nu se exclud reciproc, ci acțiunea predicatului se referă la ambii termeni în același timp. În această situație acordul se face la plural: “Urcarea sau coborarea in si din tren a calatorilor care transporta carucioare pentru copii sau a calatorilor in scaune rulante se VOR face obligatoriu pe la prima usa in sensul de mers al trenului.” (A se vedea _Gramatica limbii române_, vol. II, 2005, p. 363.)

Însă coordonarea disjunctivă poate fi interpretată și exclusiv, când termenii coordonării sunt considerați separați (anume, când unul, când altul). În acest caz acordul se face la singular: “Urcarea sau coborarea in si din tren a calatorilor care transporta carucioare pentru copii sau a calatorilor in scaune rulante se VA  face obligatoriu pe la prima usa in sensul de mers al trenului.” (A se vedea _Gramatica limbii române_, vol. II, 2005, p. 365.)

Așadar ambele formulări sunt corecte, în funcție de ce interpretare se dă coordonării disjunctive: copulativă sau exclusivă. În fraza menționată, această diferență de interpretarea este aproape imperceptibilă, semnificația frazei fiind aceeași în ambele situații, așa încât diferența de acord plural/singular poate părea aleatoare, deși există explicația menționată mai sus.”
PS
Dreptatea e de partea amandurora, depinde de modul la care ne raportam. Aici raspunsul nu e transat intr-un sens sau altul, deci e conform, in ambele variante! Sunt curios daca s-ar fi dat spre analiza, corectitudinea unei asemenea fraze, la un examen de limba romana cum ar fi fost punctat?! Corect, toata lumea trebuia punctata similar! ;)

 


Go to page:  1  ... 24 25 26 27 28 29 30  ... 48
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419428 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use