Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Termoficare

1132 posts, 230673 views
 
Go to page:  1  ... 23 24 25 26 27 28 29  ... 81
 
 

📖 Pagination options
Re: Termoficare aztec

@anndrei.
Te rog, cauta aici pe forum argumentele, documentele si expunerea mea de ce si pt ce s-a intamplat la Eroilor, ca m-am chinuit un strop, nu mult, sa documentez de ce.
Si nu sunt vorbe.. este doar opinia mea argumentata pe harti, documente si istorie.
Ca treaba a dus la o intarziere...da ai dreptate.
Ca se putea evita...posibil.
Ca asa a iesit...evident.
Lasa ziarele si stirile in care fiecare incearca sa aiba dreptatea de partea lor...si sa traga foloase maxime dintr-o situatie ..judecatrop.
Si putina documentare nu strica.

PS. S-a intamplat exact in locul in care TBM-ul a lovit istoria.
Nu ceausista, nu secreta...ci doar istoric edilitara.
Adica TBM-ul a lovit in albia Dambovitei...de acum 150 (parca) de ani.
Nu are legatura cu RADET, tunel secret, catacombe...
As vrea si eu sa gaseasca ceva..
Exceptand de la Academie...nu am auzit de ceva nemaipomenit...

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Termoficare anndrei

Eu nu am spus ca are vreo legatura cu termoficarea!
Initial prima mea idee scrisa a fost de volumul imens de apa ce se scurge in pamant de la reteaua RADET.
De evitat, se putea evita. Mai ales cu tehnologia din zilele noastre.
Rog un admin sa stearca offtopic-ul incepand cu mesajul postat in data de Mar Oct 22, 2019 9:11.

 


Re: Termoficare aztec

1800 mc apa pe ora...
Adica 0.5 mc pe secunda.

Pt suprafata Bucurestiului .(228kmp).. e ca o ploaie de 0.007 litri pe mp pe ora....adica nici macar o bruma.
Problema e...canalizarea Dambovitei.
Din cauza asta e o problema cu panza freatica in lunca Dambovitei...adica de la Academie pana la Stirbei...de ex.


Dar depinde cum privesti lucrurile....pierderea poate avea si debitul Dunarii......cam la seceta..si daca stergi ora si pui cam 500 milisecunde.

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Termoficare anndrei

Ai dreptate, dar ,,ploua" cam 6 luni de zile continuu iar apa nu se imprastie egal pe toata suprafata retelei de termoficare ci in anumite locuri nu curge nimic iar in alte locuri este ,,potop".

 


Re: Termoficare misterr

RADET începe probele pentru încălzire. Cât de mare e riscul unor avarii

Click pe imagine pentru video:





RADET se pregăteşte să furnizeze căldură încă din această seară. Oficialii se așteaptă la temperaturi scăzute săptămâna viitoare, când vor fi sub 10 grade celsius noaptea, aşa că încep probele tehnice.

Din păcate, conducerea Regiei admite că şi în acest an vor avea loc avarii care îi vor lăsa pe oameni în frig şi fără apă caldă, însă susţin că vor fi mai puţine ca iarna trecută.

De la ora 23, duminică seara, apa caldă ar trebui să circule deja prin ţevile RADET, iar caloriferele ar urma să se dezmorţească.

Potrivit legii, dacă timp de trei zile consecutive temperatura medie scade sub zece grade cu plus între ora 10 seara şi 6 dimineaţa, RADET este obligat să furnizeze agentul termic, ca să se întâmple acest lucru fără probleme, regia să urmează să demareze probele tehnice.

La rândul lor, cei o jumătate de milion de locuitori din Bucureşti abonaţi la RADET sunt rugaţi să îşi ţină caloriferele deschise. Asta pentru a nu se forma goluri de aer, care ar putea să împiedice apă caldă să circule.

Şi coloanele dintre blocuri trebuie aerisite, iar dacă asociaţiile de locatari nu se descurcă - pot solicita echipele RADET.

Îngrijorător este că anul acesta responsabilii au modernizat doar 20 din 1000 de km cât are reţeaua primară.

Adică ţevi importante, mari. Oficialii Regiei insistă că din 1990 până acum acesta este un record şi se plâng că reparaţiile decurg greu din cauza condiţiilor de muncă din subteran dar şi a lipsei de angajaţi.

Partea proastă este că nu scăpăm de avarii.

Reporter; “Numărul de avarii va fi mai mic sau la fel de mare ca iarna trecută?”

Alexandru Burghiu, directorul RADET: “Toate aceste lucrări pe care le-am executat în decursul anului ar trebui să genereze un număr mai mic de avarii ale sistemului.”

Cele mai multe dintre conducte au peste 50 de ani şi ar fi trebuit schimbate acum 25 de ani. Aşa că iarna se sparg destul de uşor din cauza diferenţelor de temperatură.

Cei de la RADET susţin că au încercat să le schimbe acolo unde avariile erau dese şi promit că în 3 sau 4 ani am putea reveni la normal.

Desigur, rămân şi reţelele mici cu o lungime de 3000 de kilometri. Lucrările de modernizare vor continua şi iarna, dar ar trebui să nu îi afecteze pe locuitori.

 


Re: Termoficare misterr

RADET a terminat probele pentru încălzire. Cât de mare e riscul unor avarii

Click pe imagine pentru video:





De miercuri vine frigul în toată ţara, iar în Capitală caloriferele s-au dezmorţit. Reprezentanţii regiei de termoficare anunţă că au terminat probele, dar şi că reţeaua centralizată este pregătită pentru iarnă.

Din păcate, de sistemul vechi de câteva decenii depind peste un 1,2 milioane de oameni care ştiu din iernile trecute cât de rău este să bubuie o conductă de apă caldă când e mai frig afară. Doar anul trecut au fost 3.500 de avarii.

În ultimele 3 zile, sistemul centralizat de termoficare a fost încărcat gradual.

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei: “Sunt convinsă că şi în acest an bucureştenii vor avea atât apă caldă cât şi căldură. A existat un deficit de investiţii în conductele RADET şi de aceea în fiecare an au avut loc şi foarte multe avarii. Sperăm că acestea să fie din ce în ce mai rare.”

Pentru modernizarea reţelei, tot încearcă de 3 ani să atragă fonduri europene nerambursabile de aproape 180 de milioane de euro.

Sorin Chiriță, city manager București: “Am finalizat toate documentele necesare pentru accesare. Strategia de termoficare a fost aprobată de mai mult timp în Consiliul General. Cererea de finanțare este aproape realizată. Până la sfârșitul anului vom trimite cererea de finanţare.”

Potrivit unei analize Frames, 1,2 milioane de bucureşteni sunt racordaţi la reţeaua centralizată de termoficare, adică peste o jumătate de milion de apartamente. Iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii şi zeci de mii de oameni au rămas de multe ori fără apă caldă şi căldură.

Femeie: Nu era apă caldă seara.
Reporter: Se întâmplă des?
Femeie: Nu foarte des, dar fix când atunci nu trebuia, când era foarte frig afară.

Femeie: Este o reţea foarte dificilă, e în reparaţii permanent, în fiecare an s-a întâmplat aşa. Ba s-a spart o ţeava, ba. mereu au fost probleme. Tot timpul numai frig.

Cu o lungime totală de aproape 4.000 de km, reţeaua de termoficare din Bucureşti este a doua cea mai extinsă din lume, după cea din Moscova. A ajuns însă într-o stare critică. 80% din conducte au o vechime de mai bine de 25 de ani şi ar fi trebuit schimbate, teoretic, încă de acum 10 ani.

Alexandru Burghiu, administrator special: ”Începând cu anul 2016, RADET a înlocuit cam 180 de kilometri de reţea, cantitatea pe care noi ne-am asumat-o, o să depăşim 200 de km de reţea schimbată. ”

Regia se afla în prezent în faliment, însă declararea falimentului a fost contestată în instanţă. Datoriile către ELCEN au ajuns la 3,8 miliarde de lei, potrivit aceluiaşi studiu.

 


Re: Termoficare Cristi N

Cei de la Expert forum au facut o analiza a sistemelor de termoficare din tara. Documentul poate fi descarcat de aici

SOLUȚII PENTRU ÎNCĂLZIREA ÎN ORAȘE
Colapsul termoficării: ce punem în loc?

centralizată în orașe e în colaps, iar ”alternativele” au lăsat ”pe dinafară” chiar o treime din gospodării. Dacă nu se face nimic încă de anul acesta, termoficarea în București riscă să se prăbușească în câțiva ani, ceea ce ar lăsa brusc 560.000 de familii în frig și pune în pericol și sursa de energie electrică a capitalei.
Termoficarea nu e o ”idee comunistă”: în Occident începe să fie privită ca o condiție esențială pentru eficiență energetică, reducerea emisiilor și confortul consumatorului
Tehnologiile moderne înseamnă regenerabile, recuperarea căldurii industriale reziduale altminteri irosite, stocare, opțiuni multiple pentru consumator
Termoficarea nu înseamnă captivitate în sistemele vechi și ineficiente concepute pentru alte vremuri, ci restructurarea profundă atât a sistemului, cât și a guvernanței acestuia
Ce e de făcut?

Reforma sistemelor de încălzire în București dar și în celelalte orașe nu are o rețetă unică și există chiar pentru același oraș multiple soluții, cu argumente pro și contra

Modelul de piață: vrem model competitiv – piață concurențială, modelul cumpărătorului unic; sau un sistem integrat?
Ce înseamnă proprietate individuală în condominii? Etc.
Toate acestea presupun decizii politice, dar toate soluțiile presupun un plan coerent, cu analiza exactă a ce ar însemna în termeni de schimbări instituționale, ale modelului de guvernanță al sectorului, de măsuri concrete, care au impact social, de mediu, economic.

1. Până în alegeri:

Clarificări legislative rapide: cine răspunde pentru ce?
Clarificarea situației companiilor
Soluții simple: legal – corelarea scadenței facturilor între companii și cu subvențiile de la primării; mecanisme pentru ca primăria să plătească subvenția; investiții – ”cârpeli” punctuale pentru a nu lăsa consumatorii în frig
2. Pregătire alegeri:

Candidații propun în campanie un plan clar și coerent: costuri, beneficii, impact, plan de măsuri și lucrări în anii 1 – 2 – 3 – 4, bugete aferente, recâștigarea încrederii publicului în faptul că primăria va asigura infrastructura care să asigure accesul la căldură și apă caldă, indiferent de soluția tehnică și modelul de piață alese.

 


Re: Termoficare Gabi23

RADET intră în faliment - decizie definitivă a Curții de Apel București.

Curtea de Apel București a decis, luni, intrarea în faliment a RADET. Decizia este una definitivă. Magistrații Curții de Apel București au menținut, astfel, decizia din primă instanță a Tribunalului București.
Curtea de Apel București a respins apelurile din dosar și a menținut decizia din primă instanță a Tribunalului București privind intrarea în faliment a RADET.
Înainte de a fi pronunțată soluția, primarul Gabriela Firea a precizat că, indiferent dacă instanța decide sau nu falimentul RADET, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură, deoarece Primăria a luat măsuri pentru a putea furniza agent termic.
Lichidarea RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, a spus Firea.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/radet-intra-in-fali ... .html#view

 


Re: Termoficare misterr

RADET este oficial în faliment. Anunțul făcut de primarul general Gabriela Firea

Click pe imagine pentru video:





Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice (RADET) este de luni oficial în faliment, potrivit unei decizii definitive a Curții de Apel București.

Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

Înainte ca această decizie să fie anunțată, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, indiferent de sentinţa de în procedura de faliment a RADET, bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură.

“Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislaţia în vigoare”, a afirmat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, citat de Agerpres.

“Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. (...) O eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica”, a explicat Firea.

Ea a amintit că, atunci când şi-a preluat mandatul în 2016, RADET era în insolvenţă de facto şi a solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor municipali pentru o soluţie de reorganizare a activităţii acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluţia înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica.

″În ultimii 3 ani de zile, RADET a iniţiat cea mai amplă campanie de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind înlocuiţi aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de kilometri pe reţeaua primară, iar restul pe reţeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi înlocuiţi până la finalul sezonului rece 64 kilometri de reţea, din care peste 20 de kilometri de reţea primară”, a precizat Firea.

Potrivit primarului general, au fost finalizate lucrările de modernizare a tronsonului din conducta de termoficare Dn 700 - Magistrala II - III Grozăveşti din Bulevardul Iancu de Hunedoara, care alimentează Cartierul Aviaţiei, zonă afectată de foarte multe avarii în ultimii ani.

Conform RADET, furnizarea agentului termic va fi reluată în 48 de ore.

Pentru realizarea soluţiei tehnice provizorii (prin care se va asigura continuitatea furnizării agentului termic pe toată durata desfăşurării lucrărilor din tronsonul final) este necesară oprirea agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru 48 de ore, începând de lunea aceasta, ora 23,30.

Tot în acest an, au fost finalizate lucrări de înlocuire a reţelelor de termoficare în alte zone în care cetăţenii au resimţit disconfort iarna trecută, dintre care municipalitatea aminteşte: Bulevardul Theodor Pallady, Strada Petre Ispirescu, Strada Moineşti, Strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, Strada Răzoare, staţia de metrou Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, Strada Lizeanu, Strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului.

“Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislaţia în vigoare. Astfel, subliniem faptul că regiile autonome se constituie şi funcţionează în baza Legii nr. 15/1990 privind transformarea întreprinderilor socialiste de stat în societăţi comerciale şi regii autonome - prin care anumite activităţi (cum ar fi distribuţia energiei termice, transportul public local) sunt extrase din circuitul comercial obişnuit, pentru a fi încredinţate regiilor autonome aflate sub autoritatea tutelară a primăriilor ori a consiliilor locale sau judeţene”, a afirmat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET.

Conform acestuia, prin acte normative succesive, aceste regii autonome au fost transformate în societăţi naţionale sau companii naţionale, divizate în mai multe alte entităţi independente unele de altele.

Cu toate că funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară şi sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul propriu, regiile autonome fac parte din sectorul public, fiind întreprinderi publice, a menţionat Piperea.

El a spus că regiile autonome au în patrimoniu, spre administrare, bunuri din domeniul public, utilizând, pentru “acoperirea eventualelor deficite” şi pentru finanţarea activităţii proprii, subvenţii de la bugetul central sau local, iar activitatea acestora poate fi influenţată de stat prin credite cu dobânzi preferenţiale, comenzi de stat, subvenţii, impozite şi taxe.

“Regiile autonome sunt, indubitabil, comercianţi şi pot fi supuse procedurilor de insolvenţă (art. 3 din Legea insolvenţei nr.85/2014), însă nu pot fi supuse lichidării prin faliment, dat fiind regimul juridic special al acestora, precum şi faptul că exercită activităţi economice strategice la nivel naţional/local. Având în vedere toate acestea, apreciem că insolvenţa regiei autonome nu va putea adopta decât calea reorganizării judiciare sau calea lichidării planificate. Dacă activitatea regiei autonome nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii şi al bunurilor din patrimoniului regiei autonome către o altă întreprindere publică”, a adăugat Piperea.

 


Re: Termoficare misterr

Ce se va întâmpla cu electrocentralele din București, după falimentarea RADET





Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice de către ELCEN, atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat remis luni.

„ELCEN asigură pe această cale toţi factorii implicaţi cât şi pe bucureşteni că are capacitatea şi disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în sezonul de iarnă 2019-2020, atâta timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate” potrivit unui comunicat al producătorului de energie, relatează Agerpres.

„În acest sens, în urma şedinţei convocate de către Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, s-a comunicat către PMB soluţia legală pentru asigurarea continuării prestării serviciului public de furnizare a energiei termice şi a apei calde, aşteptându-se, aşa cum s-a atras atenţia încă de săptămâna trecută, asumarea de către PMB a responsabilităţii asigurării continuităţii serviciului”, se arată în comunicat.

Oficialii Elcen arată că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN, după cum în mod eronat a afirmat primarul general Gabriela Firea.

ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atâta timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, aducem la cunoştinţă faptul că, până astăzi, furnizarea agentului termic şi a apei calde către bucureşteni a fost asigurată nu de grija PMB pentru infrastructura critică a Bucureştiului, ci din preocuparea administratorilor ELCEN, care deşi potrivit legii aveau dreptul să sisteze această furnizare pe motiv de neplată a facturilor cu mai mult de 90 de zile de la livrare, şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul cetăţenilor Capitalei”, precizează reprezentanţii Elcen.

Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşea 400 milioane lei.

Chiar şi în lipsa aprobării Comitetului creditorilor ELCEN, administratorii societăţii şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul bucureştenilor, fără ca pe reprezentanţii RADET şi ai PMB să-i preocupe îndeplinirea obligaţiilor contractuale.

Ajungerea în faliment a RADET a fost determinată de faptul că Planul de reorganizare al RADET propus de administratorul judiciar Rominsolv a fost nelegal, lucru constatat de judecătorul-sindic şi confirmat de către Curtea de Apel Bucureşti şi nu de poziţia ELCEN.

„Răspunderea pentru starea de faliment a RADET este a Rominsolv şi PMB cei care au gestionat activitatea acestei societăţi şi care au propus un Plan de reorganizare ilegal. În loc să-şi asume răspunderea, Rominsolv şi PMB încearcă astăzi să plaseze această răspundere în sarcina ELCEN, a administratorului judiciar şi să o justifice în fel şi chip. În realitate prin propunerea unui Plan de reorganizare al RADET ilegal, pe care au refuzat să-l modifice, Rominsolv şi Primăria Municipiului Bucureşti au condamnat la faliment RADET, judecătorul-sindic neputând lua o altă hotărâre”, au adăugat oficialii Elcen.

Potrivit acestora, după cum în mod corect a atras atenţia noul ministru al Economiei, Primăria Municipiului Bucureşti ar fi trebuit să fie pregătită pentru situaţia falimentului RADET şi să fi tratat această problemă fără a fi politizată, lucru care nu s-a întâmplat până în ziua de astăzi.

„Pentru a asigura continuitatea furnizării energiei termice, ELCEN, care este pregătită să continue furnizarea agentului termic pentru bucureşteni, a comunicat soluţia legală pentru a fi asigurată furnizarea şi distribuirea agentului termic la populaţie motiv pentru care solicită PMB sa dea dovadă de responsabilitate în luarea de urgenţă a măsurilor necesare”, se mai arată în comunicat.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.

Imediat după această decizie, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru AGERPRES, că i-a chemat de urgenţă la sediul ministerului pe responsabilii din sectorul energiei termice.

„I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen - sunt pe drum - să vedem ce soluţie rapidă vom găsi. Trebuie să discutăm şi cu primăria. Trebuie găsită o soluţie să nu se întâmple nicio problemă în alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluţie prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică.

„O s-o găsim împreună, nu cred că vom avea diferenţe de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toţi, pe Elcen, să propunem o soluţie în cazul în care se întârzie cu o propunere din partea primăriei”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă există vreun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură, el a răspuns: “Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic”.

 


Re: Termoficare misterr

Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”

Click pe imagine pentru video:





RADET a intrat în faliment, printr-o decizie a Curţii de Apel. Primăria Capitalei dă însă asigurări că oamenii vor avea apă caldă şi căldură, pentru că activitatea regiei va fi preluată integral de noua companie municipală ″Termo-energetica″⁣.

Falimentul vine după ani în care RADET a acumulat datorii de miliarde către ELCEN, producătorul de energie termică. Iar avariile sunt atât de dese în unele zone, încât au devenit regulă şi nu excepţie.

Locuitorii din cartierul Aviaţiei, una dintre cele mai scumpe zone din Bucureşti, se plâng ca de câteva luni sunt nevoiţi să încălzească apa la aragaz ca să se spele.

„Nici căldura nu a fost, nici apă caldă. Dimineaţa parcă era un pic, seara mai deloc. Încălzim la aragaz, ce să facem, vechea metodă. Putem oale, încălzim apă.”

„Destul de des rămânem fără apă caldă. Curge apa, dar de fapt e apă rece. Apa se plăteşte, că e caldă, că e rece. Suntem în Bucureşti, capitală europeană.”

Probleme sunt şi în alte zone ale oraşului.

În ziua declarării falimentului RADET, aşa arăta lista cu zonele în care sunt avarii sau lucrări de reparaţii. De remarcat că fiecare zonă are mai multe imobile, de exemplu în Aviaţiei sunt 34 de blocuri afectate. În total vorbim despre aproape 300 de blocuri şi zeci de mii de oameni care nu au apă caldă.





După ce anul trecut au fost peste 3.500 de avarii, potrivit unui studiu, reprezentanţii RADET spun că s-au înlocuit 180 de km de reţea, din totalul de 4.000 de km, şi încă se lucrează. Aceştia dau asigurări că falimentul nu îi va afecta pe bucureşteni.

Ce urmează după declararea falimentului RADET

Juridic, după declararea falimentului, RADET trebuie desfiinţat, iar decizia judecătorilor este obligatorie: toate bunurile - mobile şi imobile ale regiei trebuie vândute, iar banii obţinuţi trebuie împărţiţi între creditorii, principalul fiind ELCEN.

„Nu mai avem ce să salvăm. Lichidatorul trebuie să încaseze nişte sume de bani pe baza valorificării şi să plătească creanţele. Atât”, a declarat Laura Radu, președintele Tribunalului București

ELCEN, producătorul de energie termică, spune că va furniza apă caldă în această iarnă, dar numai dacă există o garanţie a achitării serviciilor prestate. De exemplu, primăria să plătească în avans.

Pe de altă parte, dacă primăria nu va plăti datoriile în această iarnă, şi ELCEN ar putea intra în faliment în perioada următoare. În ceea ce priveşte datoria istorică de 3,9 miliarde, acumulată de RADET, ELCEN a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a achita această sumă.

 


Re: Termoficare misterr

Reacția ministrului Economiei după falimentul RADET: “Suntem foarte îngrijoraţi”





Primăria Capitalei ar trebui ca, în cursul zilei de marţi, să vină cu soluţii astfel încât Termoenergetica să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, în condiţiile în care RADET nu mai există, a afirmat, luni, ministrul Economiei și Energiei.

Declarația a fost făcută de Virgil Popescu în contextul în care această companie nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică.

“ELCEN este îngrijorată de datoriile curente care se pot ridica la 3 milioane de lei pe zi dacă Primăria nu îşi plăteşte datoriile. De aceea, suntem foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca ELCEN să furnizeze căldură, iar Primăria să nu plătească, dar mergem pe buna credinţă. ELCEN nici nu se gândeşte să oprească furnizarea apei calde şi a căldurii bucureştenilor. Aşteptăm mâine (marţi, n.r.) cel mai devreme, dar şi cel mai târziu, ca Primăria Municipiului Bucureşti să vină cu soluţia, cu acea entitate juridică, Termoenergetica, care să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, pentru că RADET intrând în faliment nu mai are capacitate juridică, practic nu mai există”, a declarat ministrul la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

El a explicat însă că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică, iar Consiliul General al Capitalei trebuie să îi delege acestei entităţi serviciu de utilitate publică.

“Nu se va opri energia termică a bucureştenilor, dar bucureştenii trebuie să ştie că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică. Astăzi am avut o discuţie la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie, n.r.) şi mi s-a confirmat acest lucru. Pentru a avea această licenţă trebuie să îi fie în primul rând delegat serviciu de utilitate publică. Acest lucru se face de Consiliul General Bucureşti. Trebuie să se întrunească Consiliul General, să delege acest serviciu, ulterior să se licenţieze. Se poate livra pe comenzi ale Primăriei Bucureşti direct către ELCEN”, a mai spus ministrul Economiei şi Energiei.

Acesta a explicat, de asemenea, că reţeaua de termoficare este în proprietatea Primăriei iar investiţiile sunt făcute în prezent de către Primăria Municipiului Bucureşti printr-un program de reabilitare şi de modernizare.

“De aceea vedeţi pe anumite locuri, bulevarde, reparaţii, probabil şi schimbări de ţevi. Astea trebuiau evident făcute în perioada de vară”, a subliniat Virgil Popescu.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.

Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

Producătorului de energie ELCEN a arătat luni, într-un comunicat remis Agerpres, că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice, atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti.

ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atâta timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

“Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşea 400 milioane lei”, se arată în comunicatul producătorului de energie.

 


Re: Termoficare Cristi N

Falimentul RADET și chestiunea renunțării la ELCEN în Pipera și Colentina: cât adevăr și câtă minciună?

Chiar în ziua de după alegerile prezidențiale, în care teoretic din presă ar fi trebuit să nu mai iasă niciun subiect mai vizibil decât scorurile candidaților și numărătoarea voturilor, s-au auzit două vești:

1. Falimentul RADET e definitiv; și

2. RADET anunță că se gândește să renunțe la ELCEN în Pipera și Colentina.


Întrucât veți auzi multe bazaconii zilele acestea și în special dna Firea face ce știe cel mai bine – să arunce pisica în curtea altcuiva, că totul în mandatul său este despre PR, nu despre administrarea Bucureștiului – să clarificăm câteva chestiuni.

1. Într-adevăr, falimentul RADET nu înseamnă neapărat că de mâine se taie apa caldă și căldura. Teoretic, într-un răstimp rezonabil, PMB poate muta rețeaua din administrarea RADET în compania municipală Termoenergetica, atunci când i s-or rezolva problemele juridice, cum ar fi micul detaliu al înființării ilegale, reînființării retroactive prin șmecherii și noilor contestații la reînființarea retroactivă; apoi, Termoenergetica trebuie să obțină licența de la ANRE.

Până atunci însă, se poate găsi o formulă prin care RADET să-și mențină dreptul de operare – deși falimentul înseamnă în mod normal ridicarea licenței, există o portiță legală care ar mai permite măcar trecerea acestui sezon, dar acest lucru va fi posibil exclusiv cu condiția ca Primăria să pună banul jos în avans,iar portița e valabilă exclusiv pentru un singur sezon de iarnă, adică numai anul acesta.

2. Pe de altă parte, să nu uităm de unde vine falimentul RADET: din faptul că PMB nu plătește subvenția de preț la gigacalorie. Și istoric (vreun miliard de lei fără penalități, vreo 3,8 miliarde cu penalități); și pe anul în curs PMB are restanțe la subvenție. Subvenția vine din faptul că gigacaloria costă cu totul, să zicem, 400 de lei (producere – ELCEN, transport, distribuție, furnizare – RADET), iar PMB vrea s-o dea la popor cu 163 de lei, angajându-se să plătească de la buget diferența de 237 de lei, dar n-o plătește.

Din nou, să înțelegem cine răspunde pentru asta: RADET ar putea folosi niscaiva pârghii legale să forțeze Primăria să plătească odată subvenția restantă, a se vedea OUG 69/2011. RADET se poate plânge la Ministerul Administrației, apoi Ministerul Finanțelor reține automat suma din cotele defalcate pe impozitul pe venit aferentei Primăriei Bucureștiului și l-ar vira direct în contul RADET să-și plătească facturile. Dar realitatea e că RADET trebuie întâi și-ntâi însă să ceară PMB plata subvenției și, după cum se vede, anul acesta a cerut-o pentrudoar o treime din banii pe care-i datorează la ELCEN. Probabil, ca să nu cumva să supere PMB, căreia îi e subordonată…

3. Din cauza asta, nu există absolut nicio garanție că Termoenergetica ar ajunge altundeva decât în același faliment în care e azi RADET. Vorbim doar de înlocuirea pe hârtie a unei companii integral deținute de PMB cu o altă companie integral deținută de PMB și a cărei supraviețuire depinde exclusiv de plata unei subvenții pe care PMB, dacă n-o plătește în primul caz, nu e clar de ce ar plăti-o în al doilea.

4. Drept urmare, ELCEN (și proprietarul său, Ministerul Energiei) spune că va livra căldură doar cu banul jos, că are zero încredere că PMB va plăti dacă se vede întâi cu căldura.

5. ELCEN, cu toate problemele lui (centrale vechi, expirarea autorizațiilor de mediu prin 2022) nu e în acest caz veriga slabă, el poate livra căldură acum, punctual, iarna asta, dar trebuie să-i fie și plătită. Nu, nu va intra și ELCEN în faliment dacă taie vreun pic de căldură, cum amenință dna Firea – pur și simplu, ELCEN ar putea de exemplu să nu mai livreze o parte din căldură, să zicem, produsă în cazanele de apă fierbinte, asta nu-i va afecta producția de energie electrică și funcționarea în rest. Nu e în interesul nimănui să se întâmple asta, dar nici nu poate fi șantajat ELCEN la infinit să dea căldură fără să-și ia banii.

6. Problema cu Pipera și Colentina vine din faptul că în anii 2009 și 2014 s-au închis două CET-uri care furnizau căldură în aceste zone și azi căldura vine de la CET Sud și CET Progresu, adică de la vreo 10-13 km distanță traversând Bucureștiul, pierzându-se căldură pe traseu – iar mai nou, și apă.

7. Sigur, ce zic PMB și dl Burghiu de la RADET e corect. Teoretic, RADET (sau compania care-i preia activitatea, Termoenergetica) ar putea face o licitație să caute investitori în niște CET-uri care să facă ce făceau CET Titan și CET Pipera și să alimenteze cu căldură Colentina și Pipera.

Numai că asta ar însemna ca investitorii să aibă certitudinea că Termoenergetica va fi în stare să respecte contractul și să plătească la timp și corect pentru energia termică livrată. Ei, care investitori vă găsiți pe-aici care vreți să băgați niște bani în CET-uri noi ca să ajungeți în situația ELCEN și să vă spună dna Firea că fără să livrați căldură gratis dați faliment?

Cine e de vină? În criza din acest moment, PMB – dna Firea, care refuză să plătească subvenția pe care tot ea a promis-o și se așteaptă să primească mai departe căldură gratis. E responsabilă pentru înființarea ilegală a companiilor municipale și tot circul de atunci încoace. Vreau să fie clar a cui e responsabilitatea, pentru această criză din această iarnă cu încălzirea în București și pentru lipsa de perspective reale pentru următorii ani.

Pe termen mai lung, responsabili sunt și Comisia de industrii din Camera Deputaților, unde zace legea termiei de mai bine de 11 ani, care ar fi clarificat mai bine responsabilitățile în general în sectorul încălzirii; și Ministerul Energiei, care ar trebui să facă o strategie cu ce are de gând cu încălzirea în orașe. Ca să-și asume odată toți responsabilitățile care le revin, să nu-și mai arunce pisica unii altora și să nu rămânem fără căldură și fără o idee clară cu ce să ne încălzim în anii care vin, semnați petiția.

 


Re: Termoficare Albert

Nu vad o problema asa de mare in falimentul RADET. Cred ca și primăria aștepta aceasta decizie de mult timp. Activitatea va fi transferata către Termoenergetica SA, iar plata datoriilor RADET probabil se va face eșalonat. Odata RADET intrat in faliment poate sa-și transfere bunurile către Termoenergetica, lucru pe care nu îl putea face dacă era in insolventa. Totusi, sunt și alte condiții pentru Termoenergetica. Aceasta va trebui sa plătească agentul termic in avans, sau la o scadentă de maxim 15 zile. Asta înseamnă ca nu va mai putea acumula datorii. Nu inteleg cum va reuși primăria sa acopere aceste costuri. Sa plătească și agentul termic in avans și sa plătească și datoria fostei RADET eșalonat. Termoenergetica mi se pare o soluție de compromis, cea mai buna idee ar fi fost (din punctul meu de vedere) o joint-venture PMB-Ministerul Energiei (al economiei mai nou, cele doua ministere au fost comasate) in care cei 2 sa dețină 50% din societatea nou înființata. Asa puteau sa acceseze și fonduri europene pentru reabilitarea rețelei și sa obțină și profit printr-un sistem de termoficare viabil. Un obiectiv ar fi putut fi sa racordeze și case/blocuri noi la rețeaua RADET.

 


Go to page:  1  ... 23 24 25 26 27 28 29  ... 81
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419387 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use