Regiunile RomânieiTransilvaniaJudețul Mureș

 

Topic: Licitație primărie autobuze diesel pentru Târgu Mureș

92 posts, 24961 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 
 

📖 Pagination options
Re: Autobuze din Târgu Mureş ticker

Crossway sau Urbanway sunt super OK. Insa vom avea super low cost made in Turkey/China. Asa e cand se face un CS de *****.

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş Robert

Crossway și Urbanway sunt deja în exploatare la Tg. Mureș și Cluj-Napoca, așa că și-au dovedite fiabilitatea. Isuzu de asemenea în multe orașe și par autobuze de calitate. Restul sincer... :popa:

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş Robert

PS: și la Cluj-Napoca BMC s-a înscris la licitație și a plecat cu coada între picioare în lupta cu Mercedes, chiar dacă a depus contestație.

 


  • dm
  • Posted:
  •  

Re: Autobuze din Târgu Mureş dm

Castigatorul cand o sa aflam?

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

Termenul limită pentru evaluări este 15 februarie 2020. Mai băgăm o lună-două pentru contestații, deci undeva prin martie-aprilie cel mai târziu.

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş micutzu

Iveco sau Isuzu ar fi de preferat,dar nici Otokarele n-ar fi rele daca vin cu aceleasi dotari si garantie ca cele din Bucuresti.

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

Licitația pentru cele 41 de autobuze Euro 6 se află, începând de aseară, în evaluare financiară.

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

Joi seară, procedura a intrat în deliberare.

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

Câștigătorul pentru autobuzele diesel ar fi Anadolu, cu 190000 euro/autobuz, însă se anunță două contestații. O investigație jurnalistică din presa locală pe această temă:
https://www.msnews.ro/investigarea-unei-licitatii-targu-mures-cumpara-41-de-autobuze-de-la-firma-care-le-a-oferit-la-cel-mai-mare-pret-190-000-euro-autobuz/
Licitația pentru achiziția de către municipalitatea Târgu Mureș, din banii orașului, a 41 de autobuze diesel cu o lungime de 12 metri a fost adjudecată. Principalul criteriu de atribuire a contractului (cu pondere de 70%) a fost cel mai mic preț. Totuși, ca-ntr-o veritabilă situație imaginată de dl. Franz Kafka, contractul a fost atribuit firmei care a oferit cel mai… mare preț.

Simplificat: Primăria Târgu Mureș, controlată de edilul Dorin Florea, intenționează să plătească aproape 190.000 euro pentru un autobuz Isuzu Citiport. Același tip de autobuz a fost vândut anul trecut administrației din Chișinău cu… 130.000 de euro – mențiune: cei din Republica Moldova au cumpărat doar 31 de autobuze, cei din Târgu Mureș, 41 de autobuze, o achiziție mai consistentă, așadar, fapt care, conform regulilor economice, ar trebui să genereze un preț mai mic.

Mențiune suplimentară: msnews a găsit, în câteva secunde, tipul de autobuz cumpărat de municipalitatea Târgu Mureș direct de la producător (de la subsidiara din Turcia a acestuia), vândut de un dealer din Danemarca (cel mai nou model, 2019) la prețul de 150.000 de euro.

Cum a fost posibilă această „performanță” administrativă care, în aparență, depășește gradul de înțelegere al cetățeanului contribuabil la pușculița orașului? Aveți răspunsul mai jos, într-o scriere a msnews care abordează această poveste reală despre o altă faptă.

Ce s-a cerut
Cele 41 de autobuze pe care le va cumpăra Primăria Târgu Mureș din bugetul local (atenție, nu este vorba despre o achiziție din fonduri comunitare, ci din pușculița orașului) trebuie să aibă 12 metri lungime, motor Euro 6, cutie de viteze automată, trei uși duble, rampă de acces a persoanelor cu dizabilităţi, aer condiţionat, sistem de supraveghere şi sistem de informare a călătorilor, capacitate de minimum 105 călători (pe scaune și în picioare).

De asemenea, livrarea trebuia făcută în felul următor: 20 de autobuze în maximum 4 luni de la semnarea contractului și 21 de autobuze în maximum 30 de luni de la semnarea contractului (adică în 2 ani și jumătate, respectiv, estimat, până la sfârșitul anului 2022).

Ulterior, potrivit surselor msnews implicate în speță, Primăria Târgu Mureș a modificat, printr-o clarificare, data de livrare a celei de-a doua tranșe de autobuze: până la finalul anului 2020 (rețineți sublinierea, pentru că e importantă în contextul deznodământului). Anunțul de achiziție a fost expediat în sistemul public de licitație în 3 septembrie 2019 și lansat în 8 septembrie.

Să vorbim despre bani
Valoarea estimată a contractului a fost de 42,66 milioane de lei (exact: 42.664.600 de lei) – adică acesta era prețul maxim pe care municipalitatea controlată de edilul Florea era dispusă să-l plătească pentru 41 de autobuze: peste 1 milion de lei (1.040.585 lei, echivalentul a aproape 218.000 de euro) pentru un autobuz diesel de 12 metri.

Pentru necunoscători, o precizare: la achiziția a 41 de autobuze cu caracteristicile tehnice solicitate de Primăria Târgu Mureș, un preț corect ar fi de maximum 150.000 de euro, au susținut pentru msnews surse din piața producătorilor care au făcut livrări similare (de altfel, “în afara câștigătorului, toți ceilalți cinci ofertanți au avut prețuri de cel mult 150.000 euro/autobuz”).

Să conchidem că a fost doar o estimare, una darnică, e drept, dar nesurprinzătoare pentru Serviciul de Monitorizare msnews. Câștigătorul contractului era decis în funcție de cel mai mic preț 70%, consum de combustibil 10%, costurile cu poluanții 10%, perioada de garantie 5%, puterea instalației AC 5%.

Cele șase oferte
Participanții la licitație au avut termen să-și trimită ofertele până în 15 octombrie 2019. S-au primit 6 oferte de la producători/dealeri din Turcia (4), China și Cehia (îi aveți, nominal, mai jos):

- Anadolu Automobil Rom & Radcom (Turcia) - unic importator în România al autobuzelor japoneze Isuzu, în urma asocierii producătorului japonez cu oameni de afaceri turci, s-a deschis o fabrică în Istanbul (Anadolu Isuzu);
- Temsa (Turcia) - producător cu sediul în Adana, parte a grupului Sabanci, produce aproximativ 10.000 de autocare, autobuze și
camioane ușoare pe an;
- BMC Truck & Bus România (Turcia) - subsidiară a BMC Otomotiv Turcia, are fabrica de producție în Ciorogârla și lucrează sub structura Çukurova Holding;
- Otokar (Turcia) - parte a grupului Koç, cel mai mare grup industrial din Turcia;
- Briari’s Ind România & Iveco (Cehia) - firma prin care Iveco vinde în România (unic reprezentant Iveco
în țara noastră);
- Golden Dragon Bus & Xiamen Golden Dragon Bus (China) - joint-venture care anunță că are capacitatea de producție a 40.000 de autobuze pe an.

Câștigătorul licitației
Surse msnews implicate au dezvăluit că vineri, 24 ianuarie 2020, municipalitatea Târgu Mureș a finalizat procedura de evaluare a ofertelor și a desemnat drept câștigător al contractului de furnizare a celor 41 de autobuze ce vor circula în Târgu Mureș pe producătorul de autobuze Anadolu Isuzu Otomotiv (Turcia), deși oferta acestuia a fost cea mai mare, respectiv 37.195.200 de lei.

Simplificat, 907.200 lei/autobuz (echivalentul a 189.790,79  euro/autobuz). Autobuzele cu care a ofertat Anadolu sunt Isuzu Citiport (cel mai nou model, 2019, fiind disponibil la dealerul din Danemarca pomenit în scriere la prețul de 150.000 de euro).

Cum a fost posibil în contextul în care prețul a avut componenta de 70% din decizie? Simplu, clasic: toți ceilalți contracandidați ai celui desemnat câștigător au fost descalificați.

Surse implicate susțin că motivele descalificării sunt printre cele mai puerile și peste limita normalității și legalității (ni s-au oferit două exemple: un producător a fost eliminat pentru că autobuzul avea cu câțiva centimetri mai puțin, altul pentru că, înștiințat în Ajunul Crăciunului – 24 decembrie – să trimită până în 30 decembrie 2019 o clarificare privind partea de mentenanță, a trimis-o în limba engleză cu mențiunea că o va trimite și tradusă, în acea perioadă fiind imposibil de contractat o firmă autorizată dispusă să traducă peste 300 de pagini).

Ce nu este bine și o concluzie
Știm că în acest tip de tranzacții, banii sunt cei mai importanți (pare că alții, care gestionează banii publici nu știu), dar mai avem trei sublinieri: ce nu pare în regulă, în afara prețului?

1) În caietul de sarcini, perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul câștigător trebuie să-și mențină oferta este de 15 februarie 2020, în contextul în care, până la acea dată nu se livrează niciun autobuz, implicit există posibilitatea ca, post-factum, prețul să fie “ajustat” (în sus, de regulă).

2) A doua problemă (în afara prețului) a fost semnalată de surse msnews implicate în speță: oferta desemnată câștigătoare nu cuprinde corecția de timp făcută de Primăria Târgu Mureș în timpul desfășurării licitației, pentru livrarea celei de-a doua tranșe de 21 de autobuze (respectiv: până la sfârșitul anului 2020, în loc de până la sfârșitul anului 2022). Implicit, firma câștigătoare trebuia descalificată pentru că a menținut termenul de livrare a celei de-a doua tranșe de autobuze la 30 de luni de la data semnării contractului (adică, estimativ, până la sfârșitul anului 2022).

3) Din cauza problemelor de la licitație, cel puțin doi ofertanți descalificați au anunțat că vor contesta licitația organizată de Primăria Târgu Mureș. Ce înseamnă asta? O întârziere a semnării contractului, implicit de implementare a proiectului.

Concluzie: în acest moment, situația achiziției celor 41 de autobuze diesel de 12 metri (nearticulate) de către Primăria Târgu Mureș este190.000 de euro/autobuz, autobuze Isuzu Citiport; furnizor al mărfii și încasator al banilor din pușculița târgumureșenilor (37.195.200 lei): Anadolu Isuzu Otomotiv (Turcia).

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş ticker

Pretul nu e chiar asa de mare, iar Cityport e o achizitie super. Ca sepoate mai ieftin... depinde de CS. Intre Logan full si basic nu enacelasi pret doar pt ca e Logan...

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş andreir14

Sunt convins ca n-o sa renunte asa usor celelalte companii care au ofertat si probabil vor depune contestatii. O sa fie interesant :)

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

BMC și Otokar au depus contestații la CNSC.

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

La diesel, ambele contestații au fost respinse. Decizia nr. 470 a CNSC:
Decizie_470.pdf
Decizie_470.pdf (88.93 KB; downloaded 254 times)

 


Re: Autobuze din Târgu Mureş PTMZ

Au fost depuse 2 plângeri împotriva deciziei CNSC, probabil la Curtea de Apel Târgu Mureș. Pe SICAP au apărut una joia trecută, una ieri.

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Județul Mureș  • 
Choose destination

Since our 2284 forum members have written 420965 posts in 5244 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use