De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire

1842 posts, 393356 views
 
Go to page:  1  ... 79 80 81 82 83 84 85  ... 132
 
 

📖 Pagination options
Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Cristi N

E o diferenta esentiala, la orice transfer bancar se stie de unde au plecat banii si unde au ajuns, exista trasabilitate pe cand la vot este esential sa nu existe aceasta trasabilitate altfel votul nu ar mai fi secret.

La benzinari, exista o discutie foarte interesanta despre infrastructura electorala, de acolo am aflat si eu de problemele votului electronic: link

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire misterr

La votul electronic se face anonimizarea încă de la început, eu mă refeream la partea de autentificare în sistem și la securitatea tranzacțiilor, a stocării datelor etc.
Dar chiar cu anonimizare, se poate audita trasabilitatea (fără să fie neapărat vizibil „cine cum a votat”). Gîndește-te la tehnologia blockchain - asta apropo de:
Cristi N wrote:
nu exista o metoda simpla de verificare usor de inteles de catre orice cetatean.
Mulțumesc pentru link, nu știam de el, o să citesc în week-end.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire misterr

Cristi N wrote:
E o diferenta esentiala, la orice transfer bancar se stie de unde au plecat banii si unde au ajuns, exista trasabilitate
Nu, din contra, și tranzacțiile bancare sînt anonimizate.

Adică, să zicem că tu primești:
- 5 lei de la mine
- 3 lei de la #TibiV
- 2 lei de la #andrei11

Total: 10 lei.

Din acești 10 lei (care sînt la tine în cont), tu cumperi:
- 1 ecuson cu #MetrouUșor (6 lei)
- 1 insignă cu #PeUndeMerg (4 lei)

În acest moment, cînd banii sînt în conturile #MetrouUșor & #PeUndeMerg, nu se mai poate spune că 3 lei de la #TibiV au ajuns la #MetrouUșor și 2 lei de la #andrei11 au ajuns la #PeUndeMerg, pentru că tu nu ai repartizat cumva anume fiecare leu pe care îl aveai în cont.

Adică banii s-au „amestecat” în urma tranzacțiilor și li s-a „pierdut urma” (li s-a șters proveniența). Asta se numește „anonimizare” și exact pe asta se bazează „spălarea banilor”.

Tocmai de asta eu sînt foarte mîndru că am gîndit o tehnologie „blockchain” cu mulți ani înainte să apară și să se vorbească depre asta.

La vremea respectivă, cu mulți ani în urmă, mă gîndeam cum se poate face ca să nu mai fie posibilă spălarea banilor, evaziunea fiscală etc. și am zis așa:

Tranzacțiile se vor face folosind niște „cuante” (cea mai mică diviziune posibilă: 1 ban = 1/100 leu). Fiecare astfel de cuantă va fi înregistrată în sistem, împreună cu tot istoricul ei. Fiecare entitate (persoană fizică / persoană juridică) va avea conturi în care vor fi astfel de cuante. Inițial conturile vor fi populate cu astfel de cuante, fără nici un istoric (de fapt, fiecare cuantă va fi asociată unui anumit cont, și asta în orice moment). Cînd încep tranzacțiile, cuantele care se tranzacționează vor fi asociate la alte conturi, dar vor păstra și istoricul (conturile prin care au trecut și perioadele cît au stat în fiecare cont). Adică va fi o tabelă cu cîmpurile: <ID_cuantă>, <ID_cont>, <Data_început>, <Data_sfîrșit>. Astfel, pentru orice cuantă se va ști în orice moment istoricul ei, iar dacă pun un filtru pe <ID_cont> știu ce cuante au trecut prin el și ce conține acum. Sigur, asta presupune o mare putere de calcul pentru procesarea tranzacțiilor, capacitate de stocare etc. Dar analizînd datele respective, autoritățile știu în orice moment „traseul banilor” și nu mai sînt posibile fraudele.

E o prezentare rudimentară (între timp chiar am ajuns să mă ocup cu baze de date!), dar am păstrat felul cum gîndeam acum 30 de ani.

Din păcate, la vremea aceea, am apucat să vorbesc despre asta doar cu un fost coleg, după care n-am mai făcut nimic. Abia după mulți ani a apărut public tehnologia.


Dar, așa cum ai zis, eu sînt cu mulți pași înaintea timpului (nu e singurul exemplu)...

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire misterr

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată. Ce schimbări se aplică la prezidențiale





Legea privind votul în diaspora a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care este for decizional, cu 228 de voturi pentru, unul - împotrivă şi 19 abţineri.

După vot, liberalul Laurențiu Leoreanu a enumerat schimbările care se vor aplica la următoarele alegeri prezidențiale pentru alegătorii din diaspora, după ce actul normativ va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis: votul prin corespondență, votul pe parcursul a 3 zile și prelungirea timpului de vot a celor care se află la coadă la ora 21.00.

”Până acum au avut asigurată doar posibilitatea de a vota, dar vorbim de un drept constituțional, dreptul de a vota. Partidul Național Liberal a avut mai multe propuneri, iar cele mai importante au fost adoptate în acest proiect. Vorbim despre votul prin corespondență, vorbim de votul anticipat pe parcursul a 3 zile, vorbim de prelungirea timpului de vot pentru cetățenii care se află la secție în așteptare pentru a vota și au depășit ora 21.00 până la ora 23.59 de minute, vorbim de multiplicarea secțiilor de vot, acolo unde experiențele precedente ne arată că este necesară multiplicarea acestora. De asemenea, crește numărul cabinelor de vot, a ștampilelor, acest lucruri fiind cuprinse în proiectul de lege adoptat.” - a spus deputatul PNL.

Pe de altă parte, în cadrul dezbaterilor, plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 22 de voturi pentru, 187 - împotrivă şi trei abţineri, amendamentul adoptat marţi de Comisia juridică, prin care era interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne înainte de ora 24,00, ora României, a zilei alegerilor.

Deputatul UDMR Marton Arpad a atras atenţia asupra implicaţiilor, subliniind că în acest fel exit poll-urile vor fi interzise doar până la ora 21,00.

“La ora 21,00 în România apar exit poll-urile şi încă se mai votează 18 ore altundeva decât în România. Vi se pare corect? Nu mi se pare corect”, a declarat el.

Un amendament introdus la propunerea USR şi PNL se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, doar în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.

“Listele electorale suplimentare din străinătate generate în format electronic în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În situaţia disfuncţionalităţii sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hârtie şi cuprind numele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului”, prevede textul adoptat.

Conform celor adoptate, ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate - se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

În diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică.

″În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00″, prevede proiectul, potrivit Agerpres.

De asemenea, în diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală.

Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23,59. Conform preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23,59 se va aplica şi în secţiile de vot din ţară.

MAE va transmite AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state, mai prevede textul adoptat de comisie.

Amendamente aduse de deputați la varianta adoptată de Senat

Legea adoptată de Senat prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică - pentru românii din diaspora. Vineri se va vota între orele locale 12.00 - 21.00, iar sâmbătă şi duminică între orele 7.00 - 21.00.

”Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii pot vota până cel mult la ora 23.59”, se arată în legea adoptată de Senat.

Prelungirea votului până la mizul nopţii este posibilă şi în ţară, dacă situaţia o impune. În ţară se votează, însă, doar în cursul zilei de duminică.

O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale.

De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanţa din bugetele proprii campanii electorale prezidenţiale, considerându-se că un candidat nu îşi poate finanţa singur campania electorală.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Goldmund

Vorbeam mai inainte de tarele poporului roman, de noile "vocatii" ale comunistilor de dupa 1989. Fiecare emisiune din "ROMANIA,TE IUBESC" scoate la iveala mentalitatile de care scriam mai inainte. Un nou exemplu pe care ar trebui sa-l comentam ar fi :
https://www.youtube.com/watch?v=BS8NUUM ... DC54AaABAg

Faptul ca "specialisti", primari si sefii Consiliilor Judetene isi bat joc de tara chiar si fara sa-si dea seama, face parte chiar din ceea ce am scris in alte postari: nestiinta, neprofesionalismul, incompetenta, pilele, aranjamentele locale, toate la un loc fac ca porturile dunarene(in cazul de mai sus) sa arate ca dupa un razboi mondial, plus mizeria societatii de consum prost gestionata printr-o nonsalanta si delasare bolnaviciasa, primitiva.
O mentalitate locala invechita nu o scoti din capul acestor sefi nici daca le prezinti Ungaria prin poze si date, prin exemple graitoare din Europa de Est,  nu este posibil.  Ar fi posibil doar prin tinerii angajati pe merite si pentru ideile lor noi, europene, pentru angajamentul lor fata de comunitate si care au studiat in alte parti, altfel nu vom scapa de mizeria la tot pasul din tara...Inca o data: psd/alde reprezinta cel mai bine aceste mentalitati, aceste cumetrii si incompetenta crasa(ei isi pun prietenii si rudele in functii "cheie", ei au schimbat si Legea in acest sens!!) si dorinta de imbogatire si sa nu faca nimic pentru cei care i-au ales, pentru comunitatile locale.
Doar tineretul va schimba in bine Romania(deja se intampla in IT, in anumite parti din Transilvania!)


PS
Nu comentez cazul omului si ministrului Daea(....) care oricum va fi schimbat in curand cu cineva asemanator...

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire 1689

andrei11 wrote:
[...]
2) Evident că un alegător poate susține un singur candidat, este absurd ca un alegător să susțină mai mulți candidați !
[...].


Exista sisteme electorale in care alegatorul are posibilitatea unei a doua optiuni, in cazul in care candidatul pe care l-a ales ca prima optiune nu a trecut pragul electoral.
Astfel, votul tau nu se re-distribuie automat, ci la cel pe care il decizi tu.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Tom

Referitor la niște știri privind iminența falimentului societății de transport (troleibuze) din Piatra Neamț.
OUG 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finantare a investitiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea si extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica a localitatilor
Acesta este titlul respectivei ordonanțe (53/2019). Nimic în ea despre transportul public. Nimic despre asta nici în textul integral al ordonanței. Strict pe litera legii, nu pe basme politice, unde este prevederea care interzice finanțarea societății de transport din Piatra Neamț? Iar dacă o dăm pe povești de partid și tembeliziuni aservite unei grupări sau alta, atunci ca o consecință a legii nu ar fi încetarea finanțării Metrorex de la bugetul statului, pe motiv că este un mijloc de transport public local și subliniez, strict local deoarece nu trece nici măcar de limita administrativ-teritorială a Bucureștiului?
Dacă legea prevede altceva decât termoficarea, atunci presupun că vreo televiziune va sări în sus în curând că Metrorex intră în faliment, dupa deja consemnatul pe atunci, faliment al societății de troleibuze nemțene și atunci guvernul merită număr de Suedia (știți de care). Altfel, nu înțeleg. Și nu e o chestiune neapărat politică, dar asocierea troleibuzului din Neamț cu metroul lui Rex depășea subiectul la discuțiile de la topicul din Piatra Neamț.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Cristi N

Nu stiu daca ar trebui sa postez aici, pe topic-urile de sector sau pe cel de spatii verzi.  In principiu sunt live-uri ale lui Octavian Berceanu despre transporturi de moloz, distrugeri de parcuri si alte chestii asemanatoare.

Un transport de moloz care ajunge in zona Laminorului unde e concasat: link

Pare ca respectivul concasor nu mai face fata drept urmare majoritatea pamantului excavat e  adus in Parcul Pantelimon pe care l-au ingropat efectiv: link

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Goldmund

"A patra putere in stat",pe langa Puterea Executiva, Puterea Legislativa si Puterea Judiciara este
Puterea Presei si reprezentantii ei,jurnalistii care nu au o putere politica, dar care pot influenta politicul si mai ales publicul...de transmitere a informatiei, de educatie, de formare, influentare a opiniei publice
In general, jurnalistii NU trebuie influentati de stat si de catre puterile din stat(cele trei Puteri), mai ales daca aceasta este stipulat in Constitutie(Constitutia Germaniei, Frantei, etc.)
Rolul jurnalistilor in dictaturi este de a raspandi propaganda oficiala, nu au o menire investigatoare, nu exista si nu poate exista critica(normala si mult dorita) la adresa vreunui guvern, partid. Cu atat mai mult intr-o democratie europeana, rolul media este independent si f. mare in culegerea de informatii si informare corecta a cetatenilor, in descoperirea unor derapaje din stat si privat, de ex. descoperirea coruptiei si eventual descoperirea relatiilor intre mafii de tot felul si politicieni, aceasta fiind de fapt rolul jurnalismului investigativ. Daca intelectualii elitei si ziaristii tac, societatea risca sa fie controlata de borfasi, semidocti, iar coruptia risca sa devina endemica si prestatoare de saracie crasa si permanenta.

Avem un caz unic in Romania moderna si contemporana in care un mare intelectual ajuta un jurnalist sa-si creeze o cariera recunoscuta la noi(daca mai stiti voi un caz similar, v-as fi recunoscator sa-mi scrieti.) Importanta unor astfel de "gesturi interprofesionale" este greu de cumulat in timp real la adevarata valoare, implica: in viitor vom sti mai multe despre ce se intampla "cu noi, acum"...

https://www.youtube.com/watch?v=TYldGwXPiso

PS
am o mare rugaminte:
nu va place filozofia marelui carturar Gabriel Liiceanu( Jurnalul de la Păltiniș )(l-ati citit si nu sunteti de acord cu principiile si temele abordate de acesta, sau nu i-ati inteles in intregime opera filozofica), nu va place de omul(cum e imbracat, sau ceea ce bea, sau cum se exprima/afinitatile sale politice),va rog sa nu ne indepartam de la temele date(v. temele de la acest subiect!)

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: V3A-93M-EPC cu echipamente electronice Holec/INDA Tom

shoppy wrote:
Tom wrote:
Dar nu-i așa că fostul primar Tarkan Bĕsesoğlu a reușit să-l conducă, sa pună o frână și să dea ziariștii din tramvai cu capul în ce au avut în fața lor? (inaugurarea aia pompoasă de la capătul de la Gara de Nord)
Foarte buna chestia asta, ar trebui sa se repete periodic, poate le mai vine mintea la cap.


Pentru ziariști, poate, dar Doamne ferește să fie același primar. Ajung 14 ani de mărețe realizări și ca primar general și ca guvernator general.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Costin

Stiu ca e incomod subiectul, dar o voi repeta, ca sa pitem intelege ce se intampla cu politica locala in Bucuresti in ultimii ani.

Cine era primar cand:
- au fost cumparate 1000 Citaro
- au fost cumparate 100 Citelis
- au fost concepute Bucur-ele si CH PPC urile
- a fost reabilitata mai bine de 1/3 din reteaua de tramvai a Bucurestiului

Hint: au fost 2.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Albert

Traian Basescu si Adriean Videanu, care doar a continuat proiectele lui Basescu. Si nu, nu sunt “basist”...

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire TibiV

”Tarkan Bĕsesoğlu” a facut prima linie din denumirea forumului...
Spre deosebire de alte n-shpe linii care se se pot desfiinta/infiinta peste noapte, linia aia produce un dezastru atunci cand NU functioneaza (tocmai am avut dovada...)
Si pasajul Basarab, care i-a suparat pe riverani, dar a simplificat drumurile (si viata) a sute de mii de oameni...

Iar pe vremea lui Videanu (poreclit la vremea aia bordureanu...  :lol: ) nu s-au inlocuit in 4 ani cate borduri (fara nici un defect) schimba astia intr-un an...

Este adevarat, ”astia” au cumparat 400 de Otokare... (Desi ”bordureanu” a cumparat 1000 (una mie) de MB, care sunt si acum coloana vertebrala a transportului public auto in zona metropolitana Bucuresti...)

A, da, ”astia” au reparat, spalat si curatat tot parcul STB, si au pornit un program masiv de modernizare/reabilitare a liniilor de distrus tramvaie. Pana isi termina mandatul, nu vom mai mai vedea OR decat la muzeu (pentru ca este clar ca vor avea un mandat de +50 ani...)

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire orex

Mai avem mult pana departe! Din perspectiva transportului in comun nu dam ”ora exacta”  in Romania, ne-au luat fata altii din tara la acest capitol, si devin  din ce in ce mai numerosi. Jalnic ca o Capitala Europeana tinde la ”zmeura de aur”, daca nu suntem chiar posesorii ei, fara vreun efort.

 


Go to page:  1  ... 79 80 81 82 83 84 85  ... 132
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419428 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use