De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Adaposturi aparare civila

58 posts, 28374 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5
 
 

📖 Pagination options
Re: Adaposturi aparare civila misterr

STS a lansat aplicaţia Apel 112, care ajută la localizarea celor care au nevoie de ajutor

Click pe imagine pentru video:





Cei care au o urgenţă şi sună la 112 vor putea de-acum să fie localizaţi doar prin simpla apelare a numărului.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a lansat o aplicaţie pentru a creşte şansele de salvare a persoanelor care au nevoie de ajutor imediat.

Aplicaţia se numeşte chiar ”Apel 112″ şi poate fi descărcată gratuit începând de vineri din magazinele de aplicaţii. După descărcare, nu trebuie decât să treceţi numărul de telefon.

Dacă apelaţi 112 prin intermediul aplicaţiei, veţi putea fi localizaţi, o opţiune extrem de utilă, mai ales în situaţiile în care cei aflaţi în pericol nu ştiu adresa exactă sau poate li se face rău chiar în timpul apelului şi nu o mai pot transmite.

E important să aveţi un telefon inteligent. Apoi trebuie să aveţi acces la internet, adică să fie pornite serviciile de date, cât şi serviciul de localizare, adică GPS, pentru că informaţiile de localizare să fie transmise automat.

Însă localizarea depinde de calitatea semnalului GPS, astfel că precizia salvatorilor poate să varieze de la câteva zeci de metri la câteva sute de metri.

Dacă nu aveţi acces la internet, puteţi totuşi să vedeţi pe ecran coordonatele dumneavoastră pe care le puteţi apoi dicta la telefon operatorului.

Este posibil, aşadar, ca operatorii să le ceară celor aflaţi în pericol şi o descriere a locului în care se afla.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Amenzi uriaşe pentru telefoanele care nu primesc mesaje RO ALERT. Lista modelelor

Click pe imagine pentru video:





Operatorii economici şi companiile de telefonie mobilă riscă 100 de mii de lei amendă dacă mesajele trimise prin sistemului ″RO ALERT″⁣ nu ajung la cetăţeni, din diverse motive.

Ministerul de Interne intenţionează să dea o Ordonanţă de Urgenţă care îi va obliga pe cei care vând telefoane mobile incompatibile să îşi epuizeze stocurile în cel mult 3 luni de la intrarea în vigoare a legii.

În prezent, nu toate telefoanele mobile pot recepţiona mesajele RO ALERT, emise atunci când viaţa şi siguranţa oamenilor este într-un pericol iminent. Vorbim de mesaje transmise prin unde radio atunci când ne aflăm în zona unei celule a operatorilor de telecomunicaţii.

Unde găsiţi lista telefoanelor care primesc mesajele RO ALERT

Puteţi verifica lista telefoanelor compatibile pe siteul Ro-alert.ro, la secţiunea configurare telefon, unde găsiţi şi paşii pe care trebuie să-i faceţi ca să setaţi recepţia mesajelor de tip Cell Broadcast.

Ministerul de Interne propune o soluţie mai simplă. Raed Arafat -secretar de stat în MAI: “Au apărut unii care au spus că nu au primit. E posibil pentru că nu erau în aceeaşi zonă şi mesajul nu le era destinat sau telefonul respectiv nu era activat. Când se face comanda pentru import a unui anumit tip de telefoane, se va cere ca ele să aibă sistemul preactivat, că ele să nu ajungă în mâna unei persoane care nu ştie cum se face”.

Proiectul prevede o serie de obligaţii pentru operatorii de telefonie mobilă şi amenzi usturătoare dacă nu le respecta. Între 10 mii şi o sută de mii de lei ar putea să plătească un operator de telefonie mobilă dacă nu trimite către STS informaţii tehnice despre propria infrastructura, nu asigura condiţiile tehnice stabilite de Autoritatea de Reglementare în comunicaţii sau nu are pe site un ghid despre cum se activează recepţionarea mesajelor.

În cazul celor care vând telefoane mobile, aceştia risca amenzi între 35 de mii şi 75 de mii de lei dacă vând aparate care nu au activată funcţia de recepţionare a mesajelor RO ALERT. Controalele vor fi făcute de ANPC şi ANCOM.

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă se afla în dezbatere publică pentru sugestii şi opinii până pe 27 aprilie, după această dată va fi elaborată forma finală care va fi trimisă Guvernului.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Ro-Alert va transmite și avertizări legate de vijelii. Schimbările anunțate de Raed Arafat

Click pe imagine pentru video:





O linie verde destinată fenomenelor meteorologice extreme va fi înfiinţată în România, după ce tornada din judeţul Călăraşi nu a fost semnalată prin sistemul RO-Alert.

Sistemul RO-Alert va anunţa pe viitor şi fenomenele meteo imprevizibile, cu un impact major, cum a fost, de exemplu, tornada de marţi seara.

Vijelia, deşi semnalată de meteorologi, Dispeceratului pentru Situaţii de Urgenţă şi încadrată sub un cod portocaliu, NU a fost anunţată prin RO-Alert pentru că acesta era proiectat să emită mesaje doar în cazul vijeliilor de cod roşu. Acum autorităţile vor să înfiinţeze o linie telefonică specială pentru astfel de situaţii.

Viituri, inundaţii, grindină, ploi îngheţate sau vijelii care se pot transforma în cod roşu. Toate vor fi anunţate de săptămâna viitoare prin sistemul RO-Alert. În plus, devineri, între Dispeceratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Naţional de Prognoza Meteo şi dispeceratul IGSU va exista o linie telefonică specială.

Schimbările anunțate de Raed Arafat privind RO-Alert

Raed Arafat, secretar de stat: “Acest hotline înseamnă că telefonul nu poate fi ocupat cu nimic altceva decât când se ridică, partea cealaltă poate să răspundă. Şi acest lucru înseamnă că vom putea transmite un mesaj foarte urgent între dispecerate pentru o emitere a mesajului.”

Elena Mateescu, director executiv INMH: “Luni vom stabili tipurile de fenomene care vor face obiectul implementării prin sistemul RO-Alert. Vorbim de viscol, de cantităţi de precipitaţii abundente care pot să genereze viituri la nivel local şi inundaţii, şi sigur că da, ploaie îngheţată.”

În plus, autorităţile au anunţat că vor emite avertizări prin sistemul RO-Alert şi pe baza apelurilor de la 112.

Mai exact, orice persoană care observă un fenomen meteo periculos poate suna la 112, iar informaţiile oferite de aceasta se pot transforma într-un mesaj de avertizare. Există însă riscul ca unele apeluri să fie alarme false sau chiar farse. Atenţie însă! Glumele sunt pedepsite prin lege.

Raed Arafat, secretar de stat:“Dacă cineva sună şi anunţă ceva foarte grav să ştie că declanşează prin asta o alertare în zona respectivă. Normal, acest lucru va fi analizat la dispeceratul care primeşte apelul.”

Deocamdată legislaţia privind sistemul RO-Alert nu a fost modificată, însă toate schimbările vor fi posibile prin intermediul unor protocoale între cele trei instituţii.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Amenzi uriașe pentru operatorii de telefonie mobilă care nu transmit mesajele RO-ALERT

Click pe imagine pentru video:





Autoritățile vor să amendeze operatorii de telefonie mobilă care nu fac tot posibilul ca mesajele RO-ALERT să ajungă la cetățeni în caz de urgență.

Astăzi au negociat cu firmele de telefonie mobilă, înainte ca schimbările să devină oficiale. Printre altele, Departamentul pentru Situații de Urgență vrea ca de pe piață să dispară telefoanele care nu sunt setate din fabrică pentru a primi mesaje în caz de incidente majore: cutremur sau fenomene meteo extreme.

Deşi RO-ALERT trimite mesaje şi, în prezent, sistemul de avertizare nu funcţionează aşa cum şi-ar dori autorităţile.

Ceea ce încearcă acum cei de la DSU să facă este să se asigure că pe viitor, pe piaţa din România, să fie vândute doar telefoane care sunt actualizate din fabrică să primească mesaje prin sistemul RO-ALERT. Nu aşa se întâmplă în prezent. Sunt destule telefoane acum, mai ales cele mai puţin performante, care trebuie să fie setate manual de fiecare utilizator în parte. De mute ori acest proces este complicat şi diferă de la fiecare model în parte. Toate informaţiile depre fiecare telefon în parte sunt pe site-ul RO-ALERT.

“O să ajungă în mâinile unor persoane care nu ştiu să le seteze. Telefoanele ieftine sunt cumpărate de oameni care nu au posibilităţi ridicate, problema este că tocmai ei sunt cei mai vulnerabili la dezastre. Ei stau în zona de risc şi nu au alte posibilităţi de informare”, spune secretarul de stat Raed Arafat.

După negocierile cu operatorii de telefonie, oficialii au stabilit că firmele vor avea la dispoziţie un an să se conformeze. Dacă nu, riscă amenzi între 35 şi 75.000 de lei. În cazul în care există zone în care mesajele nu au ajuns din cauza unor defecţiuni, autorităţile vor să afle aceste locuri în trei minute de la primele semnale, ca să poată interveni.

Daniel Petrescu, reprezentant companie telefonie mobilă: “Nu avem în acest moment tehologia pentru a afla aşa ceva. Este în curs de implementare o soluţie, dar nu ştim dacă va funcţiona.”

Raed Arafat, secretar de stat MAI: “Asta înseamnă că noi suntem în întuneric. Trimitem mesajul şi nu ştim cine îl primeşte.”

Companiile mai au timp să găsească soluţii pentru că proiectul se află abia în dezbatere publică. După această discuţie, oficialii de la DSU vor elabora o formă finală pe care o vor trimite Guvernului spre aprobare.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

STS a lansat aplicaţia pentru telefoane mobile ”Apel 112”, destinată apelurilor de urgență





Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, joi, că STS a lansat aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112”.

”Aplicaţia „Apel 112” permite transmiterea localizării apelanţilor la 112 atunci când apelul de urgenţă este generat din reţeaua proprie de telefonie mobilă. Utilizarea aplicaţiei presupune activarea serviciilor de date (acces internet) şi a funcţiei de localizare a telefonului mobil. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din Google Play şi App Store, fiind compatibilă cu telefoanele mobile cu sistem de operare Android sau iOS”, se arată într-un comunicat.

Pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela prepaid pe care o deţin. Chiar dacă aplicaţia este instalată şi activă, aceasta nu va transmite automat localizarea în următoarele situaţii specifice: dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, dacă nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon sau dacă telefonul este în roaming.

”În aceste situaţii, utilizatorii aplicaţiei care apelează numărul de urgenţă 112 pot transmite verbal coordonatele geografice de localizare care pot fi vizualizate când este accesată aplicaţia Apel 112”, se arată în comunicat.

Persoanele cu deficienţe de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie serviciul SMS 113 pentru a anunţa situaţiile de urgenţă prin SMS. Funcţionarea Serviciului 113 este posibilă doar după înregistrarea beneficiarilor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vorbire în baza de date a SNUAU şi a numărului de telefon mobil pe care îl folosesc pentru anunţarea urgenţelor către operatorii Sistemului 112.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Telefoanele care vor fi interzise în România din 2020. Amenda ajunge la 100.000 de lei





Din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu aplicaţia RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, iar firmele care totuşi le mai comercializează vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.

Guvernul a adoptat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-Alert. Furnizorii reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura gratuit distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă şi conţinut, fără a modifica/altera conţinutul acestora.

De asemeena, în următoarele 12 luni, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT.

Așa prevede o ordonanță de urgență apărută joi în Monitorul Oficial. Concret, din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă “RO-ALERT” a fost implementat la nivelul României prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 72/2017, care însă nu a stabilit şi condiţiile de operare.

Până în prezent, sistemul a funcţionat în baza unui protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi patru furnizori de reţele publice mobile de comunicaţii electronice din România.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

S-a stabilit: Din 2020, comercianții care mai vând telefoane incompatibile cu RO-ALERT vor risca amenzi de 100.000 lei

În următoarele 12 luni, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT. Așa prevede o ordonanță de urgență apărută joi în Monitorul Oficial. Concret, din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.

Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Aceasta a fost publicată joi în Monitorul Oficial și se aplică deja, dar interdicția vânzării telefoanelor incompatibile cu RO-ALERT se va aplica din 27 iunie 2020.

Mai precis, una dintre obligațiile prevăzute de acest document face referire la telefoanele mobile vândute de comercianți. Aceștia vor trebui să vândă, de la data amintită mai sus, numai telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

Momentan, magazinele pot să vândă aparatele pe care le au în stoc sau pe care le-au contractat deja. Însă acest lucru nu va mai fi permis odată ce va intra în vigoare interdicția.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, scrie în ordonanță.

Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din iunie anul viitor vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Amenzi și pentru lipsa informațiilor despre activarea RO-ALERT

Însă există o obligație pe care comercianții o au încă de-acum. Aceea este de a pune pe site-urile proprii și în magazinele fizice următoarele informații legate de telefoanele mobile vândute:

• capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;
• modalitățile de activare a mesajelor RO-ALERT.

În plus, aceste informații trebuie transmise de comercianți și Serviciului de Telecomunicații Speciale, astfel încât să fie publicate pe site-ul RO-ALERT.

Firmele care nu vor pune informațiile pe site-urile și în magazinele proprii vor risca o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. În caz de recidivă, amenzile vor fi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei. Acestea vor putea fi date mult mai devreme decât cele pentru interdicția de a vinde telefoane incompatibile cu sistemul național de alertare: începând cu data de 26 august 2019.

RO-ALERT este sistemul național de avertizare a românilor cu privire la situațiile de urgență. Informații mai multe despre acesta pot fi găsite aici.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Motivul pentru care toţi românii vor primi în următoarele zile mesaje RO-ALERT





DSU va realiza în perioada următoare o nouă rundă de testări ale sistemului RO-ALERT.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, va realiza în perioada următoare o nouă rundă de testări ale sistemului RO-ALERT.



Comunicatul DSU:


În perioada următoare, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, va realiza o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj: TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare.

Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul http://www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului.

INFO BACKGROUND

Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale.

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul http://www.ro-alert.ro.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Comisia Europeană: România nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind numărul de urgenţă 112





Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile de constatare privind neîndeplinirea obligațiilor mai multor state membre, între care și România, în ceea ce privește numărul de urgență 112.

Joi, CE a decis să continue procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva mai multor state membre ca urmare a nerespectării de către acestea a obligaţiilor care le revin în legătură cu piaţa unică digitală.

Forul comunitar va trimite avize motivate Bulgariei, Germaniei şi Irlandei pentru neîndeplinirea obligaţiei de a notifica transpunerea integrală a legislaţiei UE privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile (Directiva (UE) 2016/2102), precum şi Croaţiei pentru neîndeplinirea obligaţiei de a prezenta corespunzător planurile sale de derulare a benzii de frecvenţe de 700 MHz pentru serviciile 5G (Decizia (UE) 2017/899).

În plus, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere mai multor ţări din UE. În primul rând, Austriei, Belgiei, Greciei, Ungariei, României şi Sloveniei pentru că nu au furnizat informaţii cu privire la operatorii de servicii esenţiale identificaţi în temeiul legislaţiei UE privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva (UE) 2016/1148).

În al doilea rând,astfel de scrisori au fost trimise Croaţiei, Cehiei, Germaniei, Greciei şi Spaniei, deoarece nu au reuşit să pună în aplicare în mod eficient normele privind numărul pentru apeluri de urgenţă 112 (Directiva 2002/22/CE), în special prin asigurarea unui acces echivalent pentru utilizatorii cu handicap.

În final, în urma întârzierilor cu transpunerea Regulamentului UE privind geoblocarea [Regulamentul (UE) 2018/302] în legislaţia naţională, Cipru, Franţa, Polonia, România, Slovacia şi Spania vor primi scrisori de punere în întârziere din partea Comisiei. Acestea se referă la adoptarea şi notificarea măsurilor aplicabile în cazul încălcării normelor privind geoblocarea, inclusiv sancţiunile din partea organismelor naţionale de aplicare a legii pentru întreprinderile care încalcă normele UE, informează Executivul comunitar.

Statele membre în cauză au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat sau să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE, după caz.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Ultimul test RO-ALERT. Avertismentul oficialilor pentru cei ce şi-au dezactivat notificările





IGSU a anunţat că marţi ar urma să se termine testarea sistemului RO-ALERT începută pe 17 iulie.

Evaluarea aplicației a început pe 17 iulie și se va încheia marţi, 30 iulie, potrivit lui Raed Arafat. Mesajele dese primite în ultimele zile de români au generat reacții diverse: de la glume pe rețelele de socializare, la situații de panică și iritare. IGSU transmite că nu este recomandată dezactivarea primirii acestora.

Derularea testelor de transmitere a mesajelor de avertizare RO-ALERT către populaţie este obligatorie, având în vedere scopul pentru care a fost conceput acest sistem, iar dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

În cursul dimineţii de vineri 26 iulie, în urma transmiterii mesajelor de avertizare RO-ALERT către populaţie, în mai multe zone din ţară au fost sesizate atât cazuri de primire multiplă a respectivului mesaj, cât şi de modificare a textului transmis (separare cuvinte, introducerea literelor ‘ro’ în corpul textului).

IGSU asigură cetăţenii că toate aspectele sesizate vor fi analizate de specialiştii angrenaţi în tot acest proces, urmând ca disfuncţionalităţile să fie remediate în timpul cel mai scurt posibil.



Comunicatul IGSU de marţi, 30 iulie


Astăzi, 30 iulie 2019, în intervalul orar 09.00-12.00, la nivel național, prin intermediul Sistemului RO-ALERT vor fi transmise mesaje test de avertizare a populației pe toate telefoanele mobile din aria de acoperire a celulelor de telefonie. Telefoanele configurate pentru primirea mesajelor RO-ALERT vor recepționa următorul mesaj: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Aceasta este ultima verificare din seria testelor alocate Sistemului RO-ALERT, teste care au avut loc începând cu data de 17 iulie. Numai în cazul persistenței unor erori, perioada ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT.

Dezactivarea opțiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență reale.

Totodată, vă adresăm rugămintea de a nu apela numărul unic de urgență 112 pentru a semnala eventuale deficiențe ale Sistemului RO-ALERT.

Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă asigură că aceste teste au rolul de a identifica eventualele erori ale sistemului care nu pot fi remediate pe timpul producerii unei situații de urgență reală.

Suntem conștienți de disconfortul creat și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri, însă derularea acestor teste este obligatorie având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT!

Asigurăm cetățenii că toate aspectele sesizate vor fi analizate de specialiștii angrenați în tot acest proces, urmând ca disfuncționalitățile să fie remediate în timpul cel mai scurt posibil!

Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul http://www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

 


Re: Adaposturi aparare civila andrei11

E o porcărie Ro - Alert în actuala formă, frate-miu l-a dezactivat. Frate-miu  s-a  mișcat numai în zona București și îl anunțau  că e furtună în Timiș sau o babă beată căzută pe linia ferată în Sighetul Marmației.

 


Re: Adaposturi aparare civila aztec

Andrei...
Sa nu facem confuzie intre RoAlert si DSU...
Sunt diferite, functii diferite.
De fapt RoAlert nici nu e o aplicatie, ci functie a telefonului fata de DSU ce este o aplicatie...ce trebuie inbunatatita.

 


Re: Adaposturi aparare civila andrei11

E foarte bună precizarea, eu le confundam. Oricum telefonul meu este total inapt pentru orice aplicație, de aici și dezinteresul meu pentru aceste aspecte.  :bere:

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Ministerul Comunicațiilor: 114 este doar un canal tehnic asociat 112. Ce înseamnă asta





Potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, va fi introdus 114 un canal tehnic asociat numărului de urgență 112.

La noul terminal, respectiv 114, se vor transmite automat date de localizare a telefonului mobil.

Măsura introducerii unui nou număr de urgență se regăsește într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, document ce a fost publicat în dezbatere publică pe website-ul MCSI și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea la Guvern și de publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă prevede introducerea unui terminal de urgență 114,  care, alături de numărul de urgență 112, va ajuta la rezolvarea situațiilor ce implică intervenții urgente.

Mai exact, terminalul va recepționa de la telefonul unei persoane mesaje ce conțin informații de localizare a respectivului terminal telefonic. Mesajele se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de proprietarul telefonului.

În prezent, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul unic 113, număr la care se persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot transmite mesaje text (SMS) serviciilor de urgență.



Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: NUMĂR DE URGENȚĂ 112 - CLARIFICARE

”În proiectul inițiat de MCSI al Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, la art. I, alin. 1, se prevăd următoarele:
”1. (...)
«(2²) Transmiterea mesajelor tehnice standardizate scurte ce conțin informația de localizare obținută pe baza echipamentului terminal se realizează fără intervenția apelantului, către numărul unic 114.»”
În textul propus apare menționat numărul 114 într-un context exclusiv tehnic, în timp ce în spațiul public s-a transmis informația potrivit căreia ar fi vorba despre introducerea unui nou număr de urgență.

❗️Astfel, precizăm că numărul 114 NU VA FI un număr de urgență aflat la dispoziția apelanților, în sensul numărului 112, ci doar un canal tehnic asociat numărului de urgență 112.

După adoptarea actului normativ, apelurile de urgență ale cetățenilor se vor îndrepta spre aceleași numere ca și în prezent: 112, respectiv 113 (cel din urmă fiind adresat persoanelor cu dizabilități).” a scris pe Facebook Ministerul Comunicațiilor.

 


Go to page:  1 2 3 4 5
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419428 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use