Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăAspecte diverse din transporturi şi infrastructură

 

Topic: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania

12 posts, 5288 views
Despre alimentarea cu energie electrica in Romania subway guru

Desi e complet OFF-topic si nu sunt nici pe departe un specialist in 'energetica', din ce am mai discutat si eu cu oamenii de la 'electrica' (specialisti 'adevarati'), problema principala privind alimentarea in Bucuresti nu provine din faptul ca ar fi o lipsa de resursa, ci din cauza ca in ultimii 20 de ani nu s-au mai facut investitii serioase in zona 'distributie', cu  alte cuvinte degeaba ai 'jde centrale daca 'electronul vagabond' nu are cum sa ajunga in mod corespunzator la 'consumator'... :ugeek:

 


Re: Discutii pe baza lucrarilor si proiectului (Partea 2) DanCld

...iar discutia poate devia spre observatii gen "in ultimii ani ai epocii de aur s-au construit numai locuinte nu si vecinatati", situatie perpetuata ca atare pana in zilele noastre. Ca altfel nu am remarca faptul ca majoritatea problemelor legate de infrastructura primara (vorbim de curent electric si de apa curenta) sunt in "centrul civic" si zona adiacenta precum si in cvartalele nou construite in ultimii cativa ani la periferie sau in judetul Ilfov  :idea:

 


Re: Discutii pe baza lucrarilor si proiectului (Partea 2) eugend

-->> off
problema este in reteaua de distributie.
Romania exporta electricitate conform http://www.transelectrica.ro
--< end

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania Trifu22

Cand vom incepe sa folosim autotransformatoare la toate posturile de transormare atunci poate se va simti o diferenta notabila.
in acest moment, cam 70% din reteaua noastra elecrica foloseste transformatoare clasice, cu doua bobine (primara si secundara)
cam asa arata un transformator cu o bobina primara si una secundata (schema electrica bineinteles)



si cam asa arata un autotransformator



Avantajele antescrisului sunt utmatoarele:
Numarul mic de infasurari ale bobinei
Livreaza curentul (A) instant, acesta poate fi <\= cu curentul (A) absorbit din reteaua de alimentare
Se elimina fenomenul de autoinductie si curentii turbionari din miezul transformatorului (ferita(FeO4) este cel ai recomandat material pentru autotransformatoare)
Cam asa arata un autotransformator. Bineinteles, el se afla in stadiul uscat. In general ele se scufunda in ulei.
Poftiti, luati de priviti ceva interesant:
http://www.youtube.com/watch?v=1-dm3MEvj2U
Urmeaza sa detaliez si sistemul nostru de alimentare cu energie electrica, inclusiv schema unei substatii de tractiune.

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania misterr

România exportă energia eoliană produsă în urma vântului puternic din ultimele 24 de ore

Click pe imagine pentru video:





În tot răul există întotdeauna şi un bine, dovadă că vântul din ultimele 24 de ore a făcut ca turbinele eoliene să funcționeze la capacitate maximă.

Miercuri, peste o treime din toată energia produsă a venit de la aceste centrale. Astfel, energia obţinută într-o singură oră de la turbine a fost suficientă pentru a alimenta 4 milioane de gospodării aproape jumătate din câte sunt în țară.

Producția a fost chiar mai mare decât consumul. Așa că România a exportat excedentul către țările vecine.

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania orex

România ar trebui să instaleze capacități noi de energie regenerabilă de 6,9 GW până în 2030
Cum pachetul Fit for 55, calea de parcurs a UE către reducerea cu cel puțin 55% a emisiilor până în 2030, prevede ca cel puțin 40% din consumul final de energie al UE să provină din surse regenerabile, România va trebui să instaleze capacități noi de energie regenerabila de 6,9 GW până în 2030.

Dar ridicarea țintei naționale de la 30,7% la 38% înseamnă ca aceasta capacitate va fi și mai mare. În plus, până în 2030, o bună parte din flota actuală de regenerabile va trece prin procesul de extindere a duratei de viață sau repowering.

”Astfel, putem estima o piața de peste 10 GW de capacități eoliene și fotovoltaice în România până în 2030. Aceștia sunt necesari nu doar în procesul de decarbonare și atingere a țintelor, dar mai ales pentru rezolvarea deficitului de capacitate de generare existent în ultimii ani. Iar sursele de finanțare există deja, pe lângă capitalul privat, România având la dispoziție cu mult peste 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic doar prin PNRR și Fondul pentru Modernizare”, arată RWEA și RPIA, cele doua asociații de energie regenerabilă din România.

Dezvoltarea lanțurilor valorice ale energie curate înseamnă, însă, mai mult decât instalarea de noi capacități de producție. Înseamnă, în primul rând, producerea turbinelor eoliene și a panourilor fotovoltaice, sau a componentelor lor în România, a soluțiilor digitale ce vor face posibilă tranziția energetică, pregătirea forței de muncă pe toate nivelurile de calificare, precum și investiții în educație și cercetare. Și nu se opresc doar la surse regenerabile, ele rezolvând doar procesul de producere a energiei curate, ci merg mai departe către tehnologiile adiacente: baterii, electrolizoare, pompe de căldura, mașini electrice și alte tehnologii ce vor contribui semnificativ la procesul de decarbonare.

Lanțurile valorice ale energiei regenerabile sunt, din fericire, deja prezente în România, conform datelor WindEurope, Schaeffler Romania dezvoltă și produce sisteme de rulmenți pentru aplicații eoliene în parteneriate directe cu dezvoltatori, producători și operatori, având cel mai avansat know-how din domeniu. Dintre cei 4.000 de angajați, 100 își desfășoară activitatea în centrul de cercetare al companiei din Brașov.

Dezvoltarea noilor lanțuri valorice va avea impact direct asupra numărului de locuri de muncă și a valorii economice generate. Conform datelor IEA, în lanțurile valorice ale energiei curate, pentru fiecare milion de euro cheltuit sunt create în medie nouă locuri de muncă.

De altfel, SolarPower Europe estimează că România are al șaselea potențial de crearea a locurilor de muncă din Europa, cu peste 54.000 de angajați doar în domeniul energiei solare până în 2025. Piața din România este cea mai mare din regiune, dar dezvoltate rapid la nivel național, lanțurile valorice nu se vor limita doar la piața locală, având potențial important de a reprezenta o soluție la nivel regional, prin accesarea piețelor învecinate.

Potrivit RWEA și RPIA, energia regenerabilă aduce, de departe, cel mai scăzut cost pentru utilizatorii casnici și industriali. De aceea, cu măsurile necesare, sectorul își va atinge și, cel mai probabil, depăși țintele. Dar în lipsa dezvoltării lanțurilor valorice ale energiei curate la nivel național, nu vom putea crea pe deplin valoarea și impactul pozitiv în societatea și economia din România.

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania cris_m

Problema nu e doar poluarea produsa de termocentrale, ci faptul ca avem o cerere energetica din ce in ce mai mare, generata de numarul tot mai mare de vehicule electrice, cat si de electrocasnicele astea inteligente. Recent citeam pentru facultate ca intr-o gospodarie s-ar economisi cativa MW/luna doar prin simplul fapt ca aparatele aflate in standby ar fi deconectate de la retea...

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania orex

:shock:
Cati MW consumi pe ”persoana fizica” lunar? :rofl:

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania zapacitu

5.000.000 gospodarii x 2Wh/gospodarie (4-5 chestii in stand-by, fiecare undeva la 0.2-0.5W consum "inchis") = 10MWh. Deci da.

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania Hawkuletz

Mie asta cu 2Wh mi se pare zgarcire la tarate; faptul ca s-a renuntat tot mai mult la becurile cu incandescenta, ba chiar si la fluorescente, compenseaza "de departe" cei cativa Wh/zi de la standby-ul aparatelor din casa.

Dar ia sa le numaram, coane Fanica: 10MWh pe zi, raportat la un consum total zilnic de? ~172GWh in ultimele 24h (conform transelectrica) inseamna cam 0.05 la mie. Sigur ca 10MWh pare "mult" (asa, cam cat 4 locomotive care urca Predealul cu trenuri grele*) dar in raportat la total e cam infim.

Consumul de energie al gospodariilor a crescut pentru ca se folosesc tot mai multe aparate electrice de putere mare, (cuptoare, aragaze electrice etc). De asemenea tot mai multi oameni incalzesc electric casa si apa menajera (de voie - de nevoie). Alea 2000t de apa fierbinte pe care le pierde Termoenergetica la canal in fiecare ora in Bucuresti se traduc in MWh de curent electric consumat de populatie ca sa compenseze faptul ca e frig si nu e apa calda. (ati vazut cum se vand incalzitoarele instant de apa?)

Dar da, hai sa scoatem TV-ul din priza noaptea, ca de acolo e consumul... (/sarcasm)

* estimarea cu locomotivele e asa: greul la Predeal dureaza cam 30 de minute. Zicem 5MW de bucata. 5MW*4(bucati)*1/2h = ~10MWh Nu e calcul exact, doar cat sa puna lucrurile in perspectiva.

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania shoppy

Da, chiar daca din sistem au disparut foarte multi consumatori industriali alimentati pe medie tensiune, in statiile electrice celule de distributie pentru reteau de medie si liniile de medie sunt separate, deci daca ne creste consumul consumatorilor casnici(ca toti si-au pus aer conditionat, casele vechi doar parter s-au inlocuit cu vile S + P + 2 + 2M ca sa nu mai spun de constructiile noi), chiar daca per total in statie consumul a scazut, consumul pe liniile casnice a crescut, de aceea aceste linii sunt acum supraincarcate chiar daca transofrmatoarele statiei sunt in parametrii.

Autrotransformatoarele sau AT-urile sunt folosite doar pentru tensiuni inalte superioare peste 110kV, adica ai AT 110/220kV sau pentru tensiuni mai mari iar pentru transformarea medie/inalta adica 20/110kV(sau ce tensiune medie este in acea statie) sunt folosite transformatoare, de accea in Romaina pe inalta sunt probabil maxim 50 de AT-uri(doar in statiile de transport si generare mari) in timp ce toate celelalte(cateva sute) sunt transformatoare, tot asa este si in Grecia unde nu a fost comunism(bine acolo prima tensiune inalta este 150 in loc de 110kV).

 


Re: Despre alimentarea cu energie electrica in Romania orex

Ministerul Energiei lansează săptămâna viitoare call-ul de proiecte pentru companiile care vor să acceseze bani din PNRR pentru energie regenerabilă
Ministerul Energiei va lansa săptămâna viitoare call-ul de proiecte pentru companiile care vor să acceseze bani din PNRR pentru a-şi instala capacităţi de producere a energiei regenerabile, a anunţat, vineri, ministrul de resort, Virgil Popescu, scrie Agrepres.
„Săptămâna viitoare, 28, 29 sau 30 (martie – n.r.), în funcţie de finalizarea negocierilor cu MIPE, lansăm call-ul de proiecte pentru PNRR pentru energie regenerabilă, 460 de milioane de euro, în jur de 950 de MW de energie regenerabilă. Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minimum 50%. Deci practic industria, economia, agricultura, industria alimentară vor beneficia de aceşti bani şi vor putea demonstra că îşi pot folosi eficient acoperişurile sau terenurile pentru insta parcuri eoliene sau fotovoltaice şi vor consuma minimum 50%. Practic scădem costurile cu energia pentru economie”, a spus Popescu.
Totodată, el a precizat că Guvernul a aprobat exceptarea Romgaz şi Nuclearelectrica de la plata unor dividende către acţionari în valoare de 90% din profit şi reducerea acestei cote la 50%.
„Aceste companii sunt angrenate în proiecte mari de investiţii. (Prin aceste măsuri – n.r.) dăm un semnal că statul român lasă mai mulţi bani în companii pentru investiţii”, a spus Popescu.
Marţi, la Romgaz, a fost aprobată în unanimitate în Consiliul de Administraţie modificarea contractului de achiziţie a părţii Exxon din perimetrul Neptun Deep, deci va urma finalizarea tranzacţiei şi decizia de investiţie, împreună cu partenerii de la OMV Petrom, şi este nevoie de finanţare pentru această investiţie.
De asemenea, a fost aprobată înfiinţarea sucursalei de la Caragele, perimetru cu o rezervă foarte mare. Romgaz are nevoie de surse de finanţare şi acesta este un semnal că statul român lasă bani să poată să-şi continue investiţiile.
La rândul său, Nuclearelectrica are proiecte importante, precum retehnologizarea reactorului 1, construirea reactoarelor 3 şi 4 şi construirea unui reactor modular.
Sumele exacte vor fi cunoscute după ce companiile vor anunţa rezultatele financiare pentru anul trecut la Bursa de Valori Bucureşti. Alte companii de stat nu vor fi exceptate de la plata a 90% din profit către acţionari, a completat Popescu.

Un alt proiect aprobat de Guvern a fost prelungirea schemei de bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficienţă pentru CET-uri. „Am obţinut aprobarea Comisiei Europene şi prelungim această schemă până în 2033, iar companiile pot accesa bani pentru investiţii”, a spus ministrul.
„Am finalizat inventarierea imobilelor CNU, care nu erau întabulate, iar Nuclearelectrica nu putea prelua uzina de la Feldioara. Acum putem finaliza închiderea circuitului nuclear”, a adăugat Popescu.

Întrebat dacă va fi redusă acciza la carburanţi pentru transportatori, el a răspuns: “Este o măsură fiscală. Eu sunt de acord cu măsurile care pot ajuta economia, transportatorii, dar aceasta este o măsură fiscală care ţine efectiv de buget şi de Ministerul Finanţelor”.

Ministrul s-a referit şi la faptul că, în curând, compania Black Sea Oil and Gas va scoate din Marea Neagră 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, echivalentul unui miliard de metri cubi pe an, ceea ce va duce la scăderea importurilor de gaze, care în acest moment sunt de 3 miliarde de metri cubi pe an.
„Nu vom mai fi dependenţi de toanele celor de la Gazprom, care atunci când doresc ridică preţurile. Când a apărut anunţul cu plata în ruble preţul a crescut, e foarte sensibil, la fel şi când au apărut problemele cu încărcarea ţiţeiului în conducte dintr-un port din Rusia. Când nu mai depindem de importuri, preţurile vor fi stabile. Evident că ne dorim ca lucrurile să revină la normal, preţurile sunt foarte sus faţă de normalitate, totul este o conjunctură de piaţă. Nu cred că această creştere are legătură cu realitatea, ci a fost premeditată. Rusia a crescut preţurile ca să creeze o problemă în UE înainte de invazia din Ucraina”, a arătat ministrul.

El a precizat că România nu este afectată de intenţia ruşilor de a accepta plata gazelor doar în Ruble, întrucât nu statul român este cel care cumpără gaze de la Gazprom, ci companiile din piaţă, iar achiziţiile nu sunt făcute direct de la compania rusească, ci prin intermediari.

 


Home page  • 
Parent forum: Aspecte diverse din transporturi şi infrastructură  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419428 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use