Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Domeniul public, spații verzi (amenajare, administrare etc)

290 posts, 87832 views
 
Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 21
 
 

📖 Pagination options
Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e Gabi23

În fața la Facultatea de Drept s-au plantat copaci tineri, în toamna trecută și în această primăvară s-au toaletat/defrișat cei uscați, putrezi fiind erau pericole publice. La prima vedere unii arătau ”bine”, dar erau mâncați rău la trunchi, că tot ”țipau” unii - ”vai se taie copaci istorici”. Oricum solul în care sunt plantați nu știu cât de propice este pentru a se prinde, fiind mult beton...

Bd. Kogălniceanu - 12.04.2019 (1).JPG (412.5 KB; downloaded 4281 times)
Bd. Kogălniceanu - 12.04.2019 (2).JPG (457.01 KB; downloaded 4302 times)
Bd. Kogălniceanu - 12.04.2019 (3).JPG (459.97 KB; downloaded 4281 times)

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e Cristi N

Daca voiau sa faca o treaba buna puteau sa preia modelul adoptat in Ploiesti in 2004 pe Bulevardul Castanilor. Acolo au facut o instalatie de irigat cu mai multe circuite si se iriga fiecare copac in parte. Chiar si asa tot au mai fost probleme atunci cand nu s-au ocupat de sistem dar in principiu e ok.

LE despre tipurile de "toaletari" de la un peisagist: link

un #RegistruVerde adevărat este folosit și pentru a stabili ce tăieri trebuie făcute în coroana unui arbore

”amuzant” este faptul că, în aplicația pe care o testez în prezent, NICI MĂCAR UNA dintre cele 10 soluții predefinite nu se referă la toaletare

soluțiile pe care le oferă interfața Tree Plotter sunt:
1) tăieri de degajare
... care presupun suprimarea ramurilor care împiedică vederea spre puncte cheie (semne rutiere, priveliști importante, etc.)

2) tăieri pentru curățarea coroanei
... care vizează (doar!) îndepărtarea ramurilor uscate, bolnave, cu o prindere inadecvată sau rupte

3) tăieri de ridicare a coroanei
... care presupun suprimarea ramurilor din partea inferioară a coroanei, fiind în general făcute pentru a oferi vizibilitate sau pentru a împiedica ruperea ramurilor la interacțiunea cu oamenii, autovehiculele, etc.

4) tăieri de reducere a coroanei
... care vizează reducerea proporțională a coroanei, fiind realizate ÎNTOTDEAUNA ținând cont de forma naturală a coroanei arborelui

5) tăieri de restaurare a coroanei
... care au în vedere refacerea formei coroanei care a suferit deteriorări (de exemplu în urma unor fenomene meteorologice extreme cum este cazul ploilor de gheață)

6) tăieri de decongestionare a coroanei
... care presupun suprimarea selectivă a unor ramuri cu scopul de a ”aerisi” coroana și, respectiv a elimina concurența dintre ramurile care îndeplinesc scopuri similare în cadrul arhitecturii generale a arborelui

7) tăieri pentru îndepărtarea lemnului uscat
... care vizează îndepărtarea porțiunilor uscate din structura principală a arborelui

8) tăieri pentru reducerea greutății extremităților
... care presupun îndepărtarea selectivă a porțiunilor de ramuri dezvoltate incorect și care, prin greutatea lor, reprezintă un pericol pentru integritatea arborelui

9) tăieri structurale
... care au rolul de a împiedica apariția de ramuri care să depășească jumătate din diametrul trunchiului (situație care reprezintă un pericol pentru integritatea arborelui)

10) tăieri de formare a arborilor tineri
... care vizează dezvoltarea unei structuri adecvate a coroanei în raport cu rolul pe care arborele îl are în mediul urban (arbore de aliniament, arbore solitar, etc.)

aceste aprecieri sunt realizate de specialiști și constituie baza pentru generarea planului de gestionare a vegetației (care implică ulterior și trimiterea pe teren a gigeilor cu drujbe, foarfeci sau fierăstraie - după caz, instruiți în ale arboriculturii urbane și, desigur, supravegheați desigur de la sol de un specialist)

mă întreb: oare câte dintre registre verzi făcute de (foarte puține dintre) primăriile din România au oare inserate aceste opțiuni?

eu mă întreb asta și prin prisma faptului că realizarea Registrului Verde este obligatorie, încă din 2007 (!), pentru TOATE LOCALITĂȚILE DIN ROMÂNIA, iar necunoașterea situației arborilor periculoși constituie în sine un atentat la siguranța locuitorilor

#toaletareaucide, dar și ignoranța autorităților dă o mână de ajutor în acest sens

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e TibiV

Daca acei copaci ar avea forum sau FB, ar folosi in mod sigur #rezist_in_ciuda_primarilor_incompetenti
;)

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e misterr

Ce se întâmplă cu fântânile din Piaţa Unirii. Marţi au fost pornite numai 40 minute

Click pe imagine pentru video:





A fost spectacol marţi seară în Capitală.

Timp de 40 de minute fântânile din Piaţa Unirii au prins din nou viaţa, iar jocul de lumini şi jeturile de apă, au încântat trecătorii.

A fost vorba însă numai de nişte probe realizate de Apa Nova. Redeschiderea oficială a fântânilor se va face pe data de 4 mai, la ora 21.

 



Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e realistul

SkatePark (Parcul Tineretului)...
Aici vin tineri sa se de-a cu trotineta, bicicleta, skateboard... Și ce găsesc?
Exista niste sifoane de scurgere a apei dar sunt înfundate. Sunt ca cele din baie ca și dimensiune.
Despre mizeria de aici, ce sa mai zic. Am întrebat paznicii dacă face cineva curățenie aici. Au zis că de peste două săptămâni nu a mai venit nimeni.
IMG_20190426_103647.jpg (1.91 MB; downloaded 4096 times)
IMG_20190426_103521.jpg (1.54 MB; downloaded 4071 times)
IMG_20190426_103454.jpg (1.77 MB; downloaded 4072 times)
IMG_20190426_103342.jpg (1.51 MB; downloaded 4074 times)
IMG_20190426_103308.jpg (1.52 MB; downloaded 4074 times)
IMG_20190426_103252.jpg (1.69 MB; downloaded 4074 times)
IMG_20190426_103207.jpg (1.33 MB; downloaded 4072 times)
IMG_20190426_103252.jpg (1.69 MB; downloaded 4070 times)
IMG_20190426_103217.jpg (1.39 MB; downloaded 4071 times)
IMG_20190426_103135.jpg (1.59 MB; downloaded 4075 times)

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e misterr

Ping pong cu banii si cu nervii bucurestenilor: Cum a ajuns cel mai mare parc al Capitalei o adevarata jungla




Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

In loc de spatii curate si sigure, in care sa se poata relaxa dupa pofta inimii, bucurestenii care ajung in Parcul Tineretului gasesc buruieni inalte aproape cat un stat de om, alei sparte si mormane de borduri vechi, printre care sunt nevoiti sa faca slalom.

Primaria Capitalei, care administreaza parcul, stie cum stau lucrurile si sustine ca incearca sa rezolve toate aceste probleme. Doar ca in parc nu se vede nici urma de activitate. Ba dimpotriva, lucrarile par abandonate cu totul.

Pornim prin Parcul Tineretului vineri dupa-amiaza, de la intrarea din nord, dinspre Calea Serban Voda (la intersectia cu Bulevardul Tineretului) . In zona de acces, spatiul arata aproape ireprosabil. Aleile sunt largi, bine asfaltate, iar sensurile de mers sunt despartite de insule cu trandafiri infloriti. In zona e amenajat un stand cu biciclete, pe care bucurestenii se pot plimba prin parc. In plus, exista acolo doua terase mari si o toaleta publica.

Cu alte cuvinte, totul pare facut exact asa cum ar trebui, astfel incat toti bucurestenii care vin in parc sa se relaxeze dupa cum poftesc.

Din pacate, nu e nevoie sa facem mai mult de cativa pasi pe aleile laterale ca intreg peisajul sa se schimbe, iar aerului cochet de la intrare sa ii ia locul unul de nepasare si abandon.

In loc de alei proaspat asfaltate - cum e cea principala - inspre centrul parcului se intind unele vechi si sparte, pe marginile carora se casca santuri. Bordurile celor mai multe dintre aceste alei secundare au fost smulse din pamant, adunate in mormane si abanodonate apoi, pe spatiul verde.




Morman de boduri, abandonat pe spatiul verde, in parc. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Unele zac acolo de atat de mult timp incat pe ele a inceput sa creasca iarba. Si nicaieri nu se vede picior de muncitor dornic sa le ridice.




Unele borduri sunt abandonate de atat de multa vreme, ca a crescut iarba pe ele. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Ba, spre centrul parcului, gasim alei marginite de stalpi cu panouri solare, dar care n-au bordurile montate. Desi investitia in energie verde e buna, aici pare un fel de tichie de margaritar!




Alee cu iluminat ecologic, dar fara borduri. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Cu fiecare pas pe care il facem spre lac, vegetatia devine din ce in ce mai abundenta. Pasim pe alei care despart clar spatiile in care s-a cosit iarba de altele, mai intinse, in care aceasta operatiune nici macar n-a inceput.

In cele din urma, iesim pe aleea mare de langa lac si ne continuam plimbarea, spre partea vestica a parcului si Cimitirul Bellu. Pe stanga ramane lacul. Pe dreapta - unde iarba ar trebui sa fie tunsa la nivelul solului - incepe sa se ridice o adevarata padure. Pe alocuri, buruienile sunt mai inalte chiar decat un stat de om.




In partea de sud a lacului, balariile depasesc in inaltime un stat de om. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Iar prin boscheti - din loc in loc - se vad cabine paraginite de paznici si umbrare improvizate si murdare. E destul de limpede ca cine le accepta acolo nu da doi bani pe modul in care arata Parcul Tineretului!




Locuri mizere, amenajate in parc. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Rand pe rand, ne intrec oameni care alearga si pedaleaza, pe aleea marginita cu balarii pe care administratorii spatiului nu par sa le fi tuns, in acest an.




Oamenii alearga printre balariile pe care autoritatile nu s-au obosit sa le tunda, in acest an. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Doi tineri se asaza pe o banca rasarita, parca, din mijlocul buruienilor. Dupa cateva secunde, nemultumiti, se razgandesc, se ridica, si isi continua plimbarea.




Putini trecatori vor sa se aseze pe o banca aproape inghitita de vegetatie. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Drumul ne duce apoi pe langa o portiune murdara de lac, in jurul careia se raspandeste un miros dulceag, nedefinit, in care se amesteca si un iz neplacut. Nu stim ce este in apa, dar ne dam seama ca ea n-a fost curatata la timp si ca, in curand, mirosul ar putea deveni deranjant pentru trecatori.




Apa murdara incepe sa emane un miros neplacut pentru trecatori. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Dand ocol lacului gasim portiuni de alee sparte de-a binelea, care ar putea fi periculoase pana si pentru adulti. Iar copiii, scapati fie si doar pentru o clipa de sub privirea parintilor, risca sa se accidenteze serios, pe aici.




Alei accidentate, periculoase pentru copii si adulti, in Parcul Tineretului. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Cine e de vina pentru dezastrul din parc. PMB lucreaza, dar rezultatele nu se vad

Am cerut Primariei Capitalei sa ne spuna cine ar trebui sa tunda vegetatia din Parcul Tineretului si in ce masura a facut-o, in acest an. PMB ne-a raspuns ca de toaletarea vegetatiei este responsabila Administratia Parcuri, Lacuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Dar ALPAB, la randul ei, a incheiat, pentru toaletarea vegetatiei, un contract de prestari servicii cu Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti (care avea, la finele anului trecut, circa 180 de angajati).

Iar Compania - sustine PMB - a cosit deja 119.909 metri patrati de vegetatie. Desi am solicitat-o expres, PMB nu ne-a spus si cat la suta din necesar inseamna aceste lucrari efectuate pana acum. Iar, dupa cum arata parcul, ceea ce s-a facut inseamna foarte putin.

PMB are o explicatie si cu privire la bordurile abandonate in parc. Mai exact, a transmis, la solicitarea Ziare.com ca "in ceea ce priveste lucrarile de reparatii ale aleilor pavate si asfaltate din Parcul Tineretului, acestea s-au realizat in baza contractului nr. 11324/24.08.2018, incheiat cu Compania Municipala de Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti.

Acestea au fost intrerupte, in prima instanta, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, apoi din cauza resurselor financiare indisponibile", ne-a transmis PMB.

Tot primaria spune ca aceste lucrari ar fi fost reluate, dupa ce ALPAB a primit bani si a putut face plati catre Compania de Strazi, Drumuri si Pasaje.

In context, am intrebat PMB cati metri liniari de bordura s-au inlocuit deja si cati urmeaza sa mai fie inlocuiti. Iar PMB ne-a raspuns ca nu stie.

"Lucrarile sunt in curs de desfasurare, fapt pentru care nu va putem furniza cantitatile exacte, si anume metri liniari de alei si borduri pavate pana in prezent. In momentul in care lucrarea va fi receptionata, va vom putea furniza in mod exact aceste informatii", se arata in raspunsul PMB formulat la solicitarea Ziare.com.

N-ar fi o problema sa asteptam raspunsul, daca in parc s-ar vedea macar cateva semne ca lucrul la repararea aleilor s-ar fi reluat. Dar momentan, din pacate, aceste semne nu se vad.

Potrivit informatiilor noastre, situatia juridica a Parcului Tineretului (cel mai vast din din Capitala, intins pe mai bine de 200 de hectare) este destul de complicata. Sunt mai multe autoritati care administreaza spatii in zona. In plus, mai multe suprafete ale parcului au fost retrocedate sau concesionate, asa ca pentru intretinerea curateniei sunt mai multi responsabili.

In perioada urmatoare, Ziare.com va va dezvalui pe larg cine nu isi face treaba in Parcul Tineretului si de ce sunt nevoiti bucurestenii din Sectorul 4 sa faca slalom printre balarii si mormane de borduri, in loc sa se poata relaxa intr-un parc frumos amenajat si intretinut.

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e misterr

Toaletarea arborilor, o afacere de zeci de milioane lei. Cât plătesc primăriile din București și cine a luat contractele




Copaci toaletati 5
Foto: Hotnews

Dincolo de grija primăriilor că arborii de pe aliniamentele stradale și din parcuri cad în capul trecătorilor și pe mașini, toaletarea arborilor este și o afacere bănoasă. În ciuda sumelor considerabile care se plătesc pentru această operațiune, de multe ori toaletarea arborilor se face după ureche, coroana fiind distrusă aproape în totalitate, ceea ce duce la uscarea copacilor. În București avem zeci de exemple. Potrivit specialiștilor, pentru ca arborele să nu fie afectat, tăierile trebuie să vizeze maxim 30% din coroana.

Diana Culescu, peisagist, este de părere că toaletările necontrolate nu fac decât să slăbească arborii și să-i facă mai vulnerabili la vânt, îngheț și alte fenomene naturale, deci se obține efectul invers și anume crengile/arborii vor cădea mai repede. În plus, arborii uscați trebuie înlocuiți, ceea ce generează costuri importante. De exemplu, Primăria Sectorului 3 plătește între 500 și 1.200 lei pentru un platan, în funcție de grosimea tulpinii.

Cât plătesc primăriile din București pentru toaletare/defrișare arbori

Primăria Capitalei, prin COMPANIA MUNICIPALĂ PARCURI ȘI GRĂDINI BUCUREȘTI, a încheiat pe 25 iunie 2019 un contract în valoare de circa 500.000 lei cu ECONATURALIA pentru defrișarea arborilor uscați din marile parcuri din Capitală: Tineretului, Carol I, Izvor, Cişmigiu, Regele Mihai I, Bordei, Floreasca, Circul de Stat si Băneasa.

”Activitatea de defrișare a arborilor, este foarte importantă pentru a înlătura arborii uscați, arborii care prezintă o stare fiziologică puternic degradată, o vârstă biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arborii înclinați care nu prezintă semne de reechilibrare constituind pericol de prăbușire cauzatoare de pagube materiale și umane pe fondul condițiilor meteo”, se arată în anunțul publicat în sistemul electronic de achziții publice. Contractul vizează defrișarea a până la 2.150 de arbori.

Primăria Sectorului 1 a încheiat în iunie 2017 un acord-cadru pe 2 ani pentru servicii de defrișare arbori, toaletare, scos cioate și rădăcini în valoare de 6,7 milioane lei (TVA inclus) cu firma PXCONSTAND GROUP SRL.

Primăria Sectorului 2 a încheiat în iulie 2018 mai multe acorduri-cadru în valoare totală de circa 30 milioane lei, pentru o perioadă de 4 ani, cu firma Cris Garden, pentru toaletări, defrișări și extragere rădăcini.

Primăria Sectorului 3 nu are contracte separate pentru toaletare, serviciul fiind inclus în contractele de întreținere a spațiilor verzi. De exemplu, în contractul de delegare a gestiunii pentru Zonele II si III din Sectorul 3 către ADPB SA, prețul pentru toaletarea unui copac variază între 30 și 400 lei, în funcție de mărime, pentru defrișare între 200 și 550 lei, iar pentru scos rădăcini între 160 și 500 lei.

Primăria Sectorului 6 a încheiat în perioada mai-iunie 2018 două acorduri-cadru pe 2 ani pentru servicii de silvicultură (toaletare, defrișare și scos rădăcini), unul în valoare de 2.282.582 lei făra TVA cu firmele Geca Impex și Garden Center Group și unul de 2. 282.582 cu Geca Impex. Până acum au fost semnate contracte subsecvente în valoare de circa 2,5 milioane lei cu Geca Impex.

Cum arăta bulevardul Elisabeta în 2014, înainte de toaletare (sursa- - Google Maps)





Cum arată acum













Ce impact au toaletările excesive

Peisagista Diana Culescu a explicat pe pagina de Facebook de ce este greșit felul în care Primăriile din București toaletează arborii. Potrivit acesteia, tăierile radicale slăbesc arborii și pot duce la uscarea acestora. În plus, până la uscare, toaletarea excesivă poate duce la prăbușirea arborelui, deci efectul invers. Tăierile coroanei trebuie făcute după o analiză vizuală, cu specialiști, nu după bunul plac.

Diana Culescu a scris despre 6 idei greșite cu privire la tăierea radicală a arborilor:

#1 … tăierea radicală întinerește arborele, mărindu-i speranța de viață

NU!!! Toate tăierile de acest fel sunt intervenții traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli și dăunători și slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, înghețul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenți patogeni etc.

#2 … tăierea radicală reduce impactul vântului asupra arborelui, limitând riscul ruperii acestuia

NU!!! Tăierile inadecvate generează creșteri hatorice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanșat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale și a trunchiului. Un arbore sănătos nu își pierde ușor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos.

#3 … tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălțimea unui arbore

NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid și, astfel, arborele revine la înălțimea inițială într-un timp foarte scurt.

#4 ... tăierea radicală permite diminuarea umbrei

NU!!! Dimpotrivă, o tăiere severă provoacă apariția de frunze mult mai mari purtate de lujeri lacomi ce cresc într-un număr foarte mare.

#5 ... tăierea radicală împiedică formarea lemnului mort

NU!!! Lujerii numeroși care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toți viabili. După câțiva ani de viață între aceștia se instalează o relație de concurență, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol.

#6 ... tăierea radicală este economică

NU!!! Comunitățile locale încep să realizeze la ora actuală cât de scump le costă tăierile agresive. Cheltuielile de monitorizare a arborilor periculoși*, cele aferente realizării tăierilor de restructurare precum și costurile de replantare sunt exorbitante”.

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e andrei11

#3 … tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălțimea unui arbore
NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid și, astfel, arborele revine la înălțimea inițială într-un timp foarte scurt.


Aici - și în alte locuri - își dă cu stângul în dreptul...Din ce am văzut eu până acum tăierile agresive au avut efect benefic cel puțin în 3 locuri, în spatele blocului meu, în Cișmigiu - da, în Cișmigiu  și în Parcul Obor ( de la primăria Sectorului 2 )  Cei de la Primăria Sectorului 2 au fost "agresați " chiar în această primăvară, dar toți au deja rămurele cu frunze...

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e andrei11

Parcul Dr. Taberei, aspecte inedite :
1) Alee Temporară !!!! N-am mai întâlnit acest aspect. Până la urmă cred că va avea soarta liniei de autobuz 601 - temporară / definitivă !
1.jpg (300.52 KB; downloaded 3635 times)

2) Semn nou ( de circulație ? ) Se adresează pietonilor ? Dar de ce e triunghiular ?
2.jpg (140.81 KB; downloaded 3635 times)

3) <<La Sere>>. De fapt ce înseamnă <<La Sere >> ? Acum nu e nimic acolo...
3a.jpg (231.03 KB; downloaded 3637 times)
3b.jpg (274.49 KB; downloaded 3635 times)

4) La Hobanaaaaaat ! Tot se practică în București !
4a.jpg (136.28 KB; downloaded 3637 times)
4b.jpg (161.66 KB; downloaded 3635 times)

Detaliu prindere hobane :
4c.jpg (232.75 KB; downloaded 3637 times)

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e misterr

Fântânile din Piața Unirii din Capitală au stabilit un nou record mondial





Fântânile Urbane amplasate în Piaţa Unirii din Bucureşti au fost recunoscute, omologate şi catalogate de World Record Academy drept “Cel mai lung şir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”, a anunţat Apa Nova.

Recunoaşterea internaţională din partea Academia Recordurilor Mondiale vine la un an de la lansarea spectacolului de apă, muzică şi lumini ‘Simfonia Apei’, ce are loc în fiecare week-end în centrul Capitalei. Până în prezent, au avut loc 70 de show-uri “Simfonia Apei”, la care au asistat peste 219.000 de turişti şi bucureşteni.

Potrivit comunicatului Apa Nova, fântânile bucureştene din Piaţa Unirii, redeschise în anul 2018 după un amplu proces de reabilitare, sunt primele fântâni urbane care beneficiază de echipamente şi tehnologie de ultimă generaţie, la nivel european.

Fântânile din Piaţa Unirii, construite la sfârşitul anilor ’80, reprezintă unul dintre cele mai lungi astfel de sisteme din lume (1,4 km), cu o suprafaţă a apei de 16.200 metri, unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei. În 2018, companii renumite de nivel internaţional, arhitecţi, muzeografi, specialişti în divertisment cu apă şi design audio video au făcut parte din echipa de proiect, scrie Agerpres.

Pentru reabilitarea fântânilor s-au utilizat echipamente si s-a implementat tehnologie de ultimă generaţie în materie de divertisment cu apă, unele elemente fiind unice în Europa, precum “High Speed Vario Master’ - un grup de jeturi de apă care se mişcă rapid şi transformă într-o clipă forma originală de jet vertical într-un caliciu de apă. În acelaşi timp, jeturile se rotesc după ritmurile muzicii, adăugând un plus dinamic şi vizual în momentele de apogeu ale show-ului. Un alt efect spectaculos sunt jeturile de apă lansate de aer comprimat, care apar subit şi care sunt integrate în sistem pentru a puncta coregrafia coordonată pe muzică, mai ales în timpul momentelor dramatice.

În afara efectelor speciale menţionate, baza spectacolului este formată din multe jeturi de apă parabolice şi verticale, controlabile, care pot fi iluminate puternic în orice culoare. Acestea sunt create de o multitudine de pompe, lumini şi duze dinamice de ultimă generaţie. Pe cele patru “ecrane de apă′ orientate spre cele patru puncte cardinale, de la fântâna centrală din Piaţa Unirii s-a creat o platformă multimedia imensă pe care sunt proiectate tema fiecărui spectacol.

“Toate echipamentele au fost instalate în bazinele si structurile deja existente. Abordarea reabilitării a presupus un “facelift’ fântânilor care au numeroase caracteristici clasice. Sistemul monitorizat complet digital permite, acum, controlul oricărei unităţi individuale din cele 44 de fântâni independente, dispuse pe o lungime totală de aproape 1,4 kilometri de-a lungul Bulevardului Unirii”, se arată în comunicatul citat.

Spectacolele oferite de fântânile urbane din Piaţa Unirii sunt programate de vineri până duminică, până la finalul lunii octombrie. Acestea au tematici diferite, iar reprezentaţiile din 2018 au fost concepute, astfel încât să ducă vizitatorii într-o călătorie prin şapte lumi care vorbesc despre România: lumea apei, a focului, a pământului, a aerului, lumea vegetală şi lumea Centenarului, toate prefaţate de lumea astrală.

În cadrul ediţiei “Simfonia Apei” din acest an, tema care stă la baza spectacolelor este cea a valorilor româneşti, care sunt celebrate cu show-uri inedite. Spectacolele durează aproximativ 45 de minute, iar accesul este gratuit.

World Record Academy, cu sediul în Miami (SUA), este cea mai mare organizaţie internaţională care verifică şi omologhează recorduri mondiale. Din România au mai fost publicate peste 100 de recorduri mondiale din toate domeniile.

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e Florinds

Probabil alaturi de transformarea RATB in STB singurele lucruri bune al țoapei.

 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e V2A

Au fost demarate actiuni de igienizare in Parcul Verdi

Primaria Municipiului Bucuresti, prin cele doua companii municipale, Parcuri si Gradini si Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde, efectueaza in aceasta perioada actiuni de igienizare in parcul Verdi, recent recuperat de Primaria Capitalei.

Pana la acest moment s-a intervenit pe intreaga suprafata a parcului (46.088 mp), fiind efectuate actiuni de toaletare, indepartare a vegetatiei spontane si cosire a ierbii. Astfel, au fost toaletati toti copacii care necesitau astfel de interventii, rezultand o cantitate aproximativa de masa vegetala de 500 de tone.

Precizam ca actiunile de igienizare a parcului vor continua si in perioada urmatoare.

Reamintim ca in luna august a fost efectuata o alta actiune de amploare in zona de nord a Capitalei, atunci cand s-a intervenit pe o suprafata de 31.000 mp, in zone intens tranzitate cum ar fi: DN1, b-dul Liviu Librescu sau Ambasada Statelor Unite ale Americii.

http://pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=7565

 


Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare e cris_m

Primaria Municipiului Bucuresti, prin cele doua companii municipale, Parcuri si Gradini si Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde, efectueaza in aceasta perioada actiuni de igienizare in parcul Verdi,recent recuperat de Primaria Capitalei.

Se pare ca si la primarie au ajuns ziaristi paraleli cu realitatea :rofl:  :rofl:  :rofl:  :rofl:

 


Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 21
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2278 forum members have written 420653 posts in 5242 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use