Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Colectarea selectivă

99 posts, 27883 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7 8
 
 

📖 Pagination options
Colectarea selectivă adila

Va propun un topic pe tema selectarii selective la nivelul orasului Bucuresti.

Este un subiect care este abordat in multe alte topicuri dar care cred ca merita sa fie un subiect separat avand in vedere importanta deosebita pe care o are.

Incep acest subiect printr-o postare de imagini cu cele trei tomberoane dedicate colectarii selective, aflate la intersectia Secuilor cu Paduroiu din Sectorul 4.
In poze se observa o selectare destul de buna a deseurilor, ceea ce inseamna ca oamenii incep sa constientizeze imporatanta acestui lucru. Ramane de vazut ce se intampla mai departe cu aceste deseuri.












 


Re: Colectarea selectiva cris_m

De aruncat selectiv sunt convins ca foarte multi se vor adapta repede si vor intelege importanta acestei operatiuni. Problema majora ramane la firmele de salubrizare care iau gunoiul la gramada si il depoziteaza la fel... Nu de putine ori am vazut treaba asta la mine in S3.

 


Re: Colectarea selectiva adila

Problema nu se rezuma doar la firma de salubritate si la cetateni. Cea mai mare responsabilitate revine Parlamentului si Guvernului care trebuie sa creeze cadrul legal si sa urmareasca respectarea acestuia.

In plus nu trebuie urmarita doar recilcarea sau colectarea selectiva a deseurilor ci in primul rand reducerea cantitatii generate. Acest lucru este foarte greu de realizat intr-o societate orientata din pacate catre consumul iresponsabil. Am sa dau doua exemple:

1. Nu inteleg de ce nu se mai poate sa reutilizam recipientii din sticla, cel putin o parte din acestia. Pe vremuri se putea. Plateai chiar si o garantie pe sticla.
2. Populatia a schimbat macazul destul de brusc dupa Revolutie in privinta apei de baut, insa calitatea apei nu s-a schimbat brusc dupa '89, si nci nu am devenit mai sanatosi band apa imbuteliata. De ce intr-o casa/apartament nu se opteaza pentru un sistem de filtrare, ca sunt atatea tehnologi disponibile, in locul PET-urilor. In plus nici nu mai cari bidoane cu carca.

 


Re: Colectarea selectiva misterr

De la 1 aprilie tocmai s-a revenit la returnarea ambalajelor reciclabile, inclusiv cele din sticlă.

 


Re: Colectarea selectiva 1689

adila wrote:
[...]

2. Populatia a schimbat macazul destul de brusc dupa Revolutie in privinta apei de baut, insa calitatea apei nu s-a schimbat brusc dupa '89, si nci nu am devenit mai sanatosi band apa imbuteliata. De ce intr-o casa/apartament nu se opteaza pentru un sistem de filtrare, ca sunt atatea tehnologi disponibile, in locul PET-urilor. In plus nici nu mai cari bidoane cu carca.


Filtrele nu elimina decit impuritatile.

Si da, calitatea apei potabile nu s-a imbunatatit dupa '89. Inainte era transportata prin conducte de azbociment, dar sursele primare erau ceva mai curate, acum se foloseste masiv otel (de proasta calitate - majoritatea modernizarilor s-au facut in anii '90 cu stim foarte bine ce materiale si control al calitatii) iar sursele primare arata cum bine stim ca arata

Ca o parte importanta din apa imbuteliata e - de fapt - apa de robinet in sticle de plastic, asta e o alta poveste.

Eu vad aceasta atentie acordata credibilitatii apei de baut un lucru pozitiv.

Ca ANPC si alte organisme responsabile nu fac nimic pentru a certifica aceasta incredere, asta e - iarasi - o alta discutie.

Cit despre PET-uri, la un moment dat a existat o initiativa laudabila de a plati pentru recuperarea acestora.

Daca traiti in Berceni, mai mult ca sigur ca sinteti familiar cu faimoasa trupa cu ciinele cu esarfa care - pe ghidonul bicicletei - a  carat tone de PET-uri.

Din pacate aceasta initiativa s-a considerat a fi prea "lucrativa" si a fost oprita.

 


Re: Colectarea selectiva Cristi N

Legea cu recuperarea ambalajelor  se refera deocamdata doar la cele reutilizabile, cele reciclabile au termen prin 2021 sau 2022. Am intrebat la magazinul la care merg de obicei daca primesc la schimb/ returneaza garantia pentru ambalaje, raspunsul a fost nu stim nimic. Ii mai las putin, iar dupa aia o sa intreb si eu intr-un mail sa vedem care e varianta oficiala.

 


Re: Colectarea selectiva CA 205

Am si eu o intrebare. De exemplu eu stau la casa, iar masina de gunoi (una obisnuita, de la Supercom, nu cine stie ce) vine in fiecare marti. Daca pe viitor reciclarea va fi obligatorie, cum se va proceda pentru cei care stau la casa? Va trebui sa avem saci diferiti? Multumesc anticipat!

 


Re: Colectarea selectiva PTMZ

În Canada, într-o vizită, am observat că locuitorii sortează ei ce merge la reciclat (nu pe categorii) și ce e gunoi, iar într-o zi venea mașină de gunoi, în alta cea de reciclat. Deci eu așa cred că se va face și la noi.

 


Re: Colectarea selectiva Cristi N

In principiu varianta cu sacii colorati ar fi cea mai buna si tariful de salubritate sa fie micsorat semnificativ daca se sorteaza peste un anumit procent din totalul gunoiului. Daca se implementeaza si legea cu returnarea PET-urilor, sticlelor si a dozelor de bere deja cantitatea de deseuri ar scadea cred ca la o treime din cat e acum.

 


Re: Colectarea selectiva misterr

1689 wrote:
Filtrele nu elimina decit impuritatile.
Filtrele mecanice (ceramice etc.) elimină impuritățile (particule). Alte filtre (de exemplu cărbune activ) elimină alte substanțe (clor, substanțe organice, insecticide, pesticide, detergenți etc.):

https://ascomi.ro/tratare-apa/filtre-nisip-carbune-deferizare/filtre-cu-carbune-activ

Cristi N wrote:
Legea cu recuperarea ambalajelor  se refera deocamdata doar la cele reutilizabile, cele reciclabile au termen prin 2021 sau 2022.
Scuze, am scris eu greșit.
Cristi N wrote:
Am intrebat la magazinul la care merg de obicei daca primesc la schimb/ returneaza garantia pentru ambalaje, raspunsul a fost nu stim nimic. Ii mai las putin, iar dupa aia o sa intreb si eu intr-un mail sa vedem care e varianta oficiala.
Eu n-am înțeles nici acum, pentru că nu scrie și nu se spune nicăieri, dacă ambalajele reutilizabile (de exemplu o sticlă de bulion, o sticlă de ulei, un borcan de castraveți etc.) trebuie predate curate (spălate, fără etichetă, fără capac) sau ca atare, pentru că ei oricum le spală în mașini industriale, la temperaturi ridicate. Dacă afli ceva cînd întrebi, spune-ne și nouă.

 


Re: Colectarea selectiva adila

Ambalajele de tip PET trebuie sa fie cat mai curate. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie perfect curate, sau fara etichete, insa daca sunt foarte murdare ele nu sunt acceptate in automatele care colecteaza PET-uri. Un alt motiv pentru care este bine ca ambalajele sa fie cat de cat curate este pentru a nu incepe sa miroasa in casa. Nu uita ca primul pas catre reciclare il facem noi consumatorii, deci automat vei avea in casa doua trei cosuri in care sa sortezi aceste deseuri, pana sa le duci la tomberoanele dedicate.

Cateva exemple de firme care detin automate pentru colectare PET: Cora, Kaufland, SIgurec, MegaImage. Cica ar fi la Kaufland acceptate inclusiv cele de sticla. Cei de la Kaufland recomanda pe site-ul lor ca ambalajele sa fie cat mai curate si nedeteriorate.

 


Re: Colectarea selectiva Cristi N

Pot sa iti spun cum fac eu, atunci cand golesc o sticla o clatesc de 2-3 ori si o pun in sacosa corespunzatoare, din punctul meu de vedere mi se pare solutia optima, nu raman urme de aliment in ambalaj si nici eu nu depun prea mare efort. Cam acelasi lucru il faceam si in perioada in care am fost in Germania si  de fiecare data am primit garantia inapoi.

O sa dau exemplu acum sticlelor de bere, daca ma duc la Metro sau Selgros platesc pe o sticla de 0.5l in jur de 2.5 lei si inca 20 de lei garantia(1 leu/sticla) pentru sticle si lada dar pe astia ii dau o singura data si apoi doar ii rulez la fiecare achizitie cand duc lada cu sticlele goale. Daca ma duc la Mega-ul de la parterul blocului dau pe aceiasi sticla ~3.7 lei dar nu am varianta de a returna ambalajul. Pana la 1 aprilie era legal ce faceau ei dar acum nu mai e, producatorul a declarat ca respecticul ambalaj este reutilizabil astfel ca ei sunt obligati sa il primeasca si sa returneze garantia. Daca si la urmatoarea sesiune de cumparaturi primesc acelasi raspuns evaziv o sa intreb si eu mai departe probabil la ANPC, ne civilizam noi dar mai greu.

 


Re: Colectarea selectiva 1689

Si apa - apa aia pe care o folositi ca sa.clatiti PET-uri si sa curatati etichetele de pe borcanele de bulion si vinete in sos tomat (ca de obicei, noi ne incrincenam pe detalii , ca sa ducem intregul proces in ridicol) - nu e un atac la mediu si mai grav ?

... ca tot vorbim de colectare selectiva pentru a proteja mediul ...

Garantia pentru PET-uri - acolo unde au garantie (si sint, inca, un numar limitat de tari care il aplica - Austria, Germania, Danemarca, Elvetia, Olanda, Finlanda, Croatia si (cred) Finlanda) - are un singur scop: sa nu sfirseasca in gunoiul menajer (care, de obicei, se arde) si sa faca sortarea si reciclarea (reprocesarea) mai simpla.

Sper ca nu va imaginati ca recipientul e refolosit ca atare... In general, produsele alimentare se ambaleaza in PET-uri produse din materie  primara, dupa care acestea sint reprocesate pentru ambalarea produselor fara risc biologic (detergenti, produse chimice etc.).

Mai bine selectati cu cap si responsabil si nu cadeti in absurdul de a baga in masina de spalat vase caserola de brinza cu smintina inainte de a o duce la cotainerul de plastice

Si reactionati mai energic arunci cind vedeti containerele de hirtie / plastic / sticle vandalizare si/sau incendiate.

Ar fi de mult mai mare ajutor.

 


Re: Colectarea selectiva Cristi N

Nu cred ca e atat de grav daca clatesc o sticla de vin sau de bere, aia de apa plata oricum nu are nevoie si probabil o sa renunt la ea in momentul in care o sa imi cumpar o statie de fltrare.
E clar ca tot ce este aliment are parte de un control foarte strict din punct de vedere al securitatii alimentare. Pana la urma si la hartie este vorba de acelasi proces, ce se recicleaza se transforma in carton, hartie de ambalat sau hartie igienica niciodata in hartie alba.

 


 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7 8
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2277 forum members have written 420557 posts in 5240 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use