De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Despre becuri si instalatii de iluminat

183 posts, 63242 views
 
Go to page:  1  ... 3 4 5 6 7 8 9  ... 14
 
 

📖 Pagination options
  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Becuri clasice vs becuri economice anndrei

Da, nemtesti ar trebui sa fie. Am gasit in Cora Lujerului mai demult un Osram LED fabricat in Germania. Dupa o perioada de timp cand am vrut sa-l cumpar avea doar chinezesti...Poate ca sunt originale facute in China, nu stiu ce sa zic :?:
Problema este ca nu avem de unde cumpara un Philips olandez sau un Osram german. Totul este China iar cele fabricate la noi sunt proaste. Tuburi fluorescente Osram pe care scrie Made in Germany am cumparat si pot spune ca sunt foarte bune. Au tinut o gramada de ani.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Becuri clasice vs becuri economice ADK

Majoritatea produselor sunt fabricate în China, în general ştim cu toții când se strică ceva prea repede le catologăm "chinezării", datorită faptului că sunt de proastă calitate, dar nu toate (mai) sunt aşa proaste. :roll: O marcă bună şi ieftină, care o consider eu dar mai mult pentru fanii becurilor clasice (dar parcă au şi cu LED) este Total Green. Apropo de Osram şi Philips, nu ştiu ce a fost cu Kaufland Sud Buzău anul trecut prin primăvară că becurile de 300w pentru proiectoare erau... 30 de bani(!) :shock:

 


Re: Becuri clasice vs becuri economice Costin

Totul e fabricat in China, foarte posibil aceeasi fabrica sa faca si Osram, si Phillips, si "chinezariile" din piata. Pentru ca poate lucra la standarde de calitate diferite. Astfel, din aceeasi fabrica iese un bec impecabil si unul care bazaie si se arde dupa 10 utilizari. Deci cumva nu e suficient sa te uiti daca e "made in China", uneori e poti sa ai incredere in faptul ca "brandul cunoscut" va fi de calitate oriunde e fabricat.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Becuri clasice vs becuri economice ADK

Mă duc des prin magazinele universale, cu scopul de a cumpăra mereu câte ceva electric sau auto. Deși  după ”denumirile” lor îmi dau seama ce urmează să cumpăr, dar m-am lămurit de-a lungul timpului că nu sunt așa rele, cât despre prețuri, variază, mai mari sau mai mici ca în Dedeman sau Praktiker. Aceeași dulie E27 din ceramică într-un magazin universal l-am găsit cu 3 lei/buc, în timp ce într-un magazin dedicat construcțiilor l-am găsit cu 1,20 lei/buc. Avantajul e că se mai găsesc din belșug becuri clasice, fiind și cele mai ieftine (1 leu/buc, diverse mărci) de 60, 75 și 100 wați (care oricum le mai cumpăr doar pentru iluminat spre ex. în magazie). Philips sau Osram recunosc că le cumpăr doar la reducere, sau la nevoie urgență la prețurile curente. :roll: Am câteva corpuri de iluminat în casă cu câte 3 becuri reflectoare, de 50w/220v (că acestea sunt și pe 12v) care le iau de la Total Green din Auchan sau Carrefour (în jur de 2 lei/buc), dar am găsit Osram la reducere anul trecut 2 buc/3 lei, 8-) evident că mi-am făcut provizii. :lol: Dar o întrebare, are cineva idee care e cel mai ”puternic” bec clasic E27? țin minte că am văzut de 200w parcă într-un Altex. :P

 


Re: Becuri clasice vs becuri economice andrei11

Și eu  știam de 200 W

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Becuri clasice vs becuri economice anndrei

Nu are legatura cu topicul dar pun si eu o intrebare: Este permis (doar unde se intersecteaza) sa se treaca cu o instalatie subterana de curent peste conducta de gaze ?

 


Re: Becuri clasice vs becuri economice Cristi N

La prima vedere as zice ca trebuie procedat invers, gazul trece pe deasupra curentului si la minim 200mm distanta. Link

Sper sa nu spun o prostie dar parca avem un coleg pe forum care lucreaza in domeniu instalatiilor de gaz.

 


Re: Becuri clasice vs becuri economice andrei11

Da, avem, e Mircea G, poate citește / ne va răspunde   :)

 


Re: Iluminat public Andrei98

Cristi N wrote:
anndrei wrote:
Au cumparat ce a fost mai prost...
Am o intrebare ce lampi cu LED sunt cele mai bune. Doresc sa cumpar una de 50w.
#faraonul, vinzi vreo lampa (corp) cu Sodiu din cele achizitionate de tine?

Intradevar cel mai probabil nu sunt de calitate premium dar s-ar putea ca per total sa iasa mai ieftin asa. Practic primaria ar trebui sa isi faca un calcul daca iese mai bine cumparand un lot de lampi ieftine la care stie ca 5% din ele vor trebui inlocuite in primele 3 luni sau cumpara un lot scump la care va inlocui doar 0.1%.
Daca vrei sa cumperi lampi cu led eu iti recomand magazinul iluminat-ieftin.ro, majoritatea produselor nu sunt premium dar ai garantie 2 ani chiar si la becuri. Eu am cumparat de la ei cateva zeci, am si trimis cateva inapoi la garantie si de fiecare data oamenii s-au miscat foarte ok.
Eu recomand https://www.dienergy.ro/, i-am descoperit când m-am angajat, au magazinul chiar lângă mine în curtea ICPE. Am luat câte ceva și nu am avut nici cea mai mica problema pana acum.

 


Re: Iluminat public realistul

Am observat și eu astăzi. Cam toate erau ca o orga de lumini.

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Iluminat public anndrei

Din ce am inteles cele de la firma V-TAC ar fi bune. Dar lampa LED trebuie legata la retea faza cu faza si nul cu nul sau se poate lega oricum la fel ca becurile incandescente sau becurile LED?

 


Re: Iluminat public Cristi N

Obligatoriu este ca intrerupatorul sa fie montat pe faza, in primul rand din punct de vedere al sigurantei in exploatare si in al doilea rand daca este montat pe nul atunci s-ar putea sa ramana cateva leduri aprinse slab chiar si cu intrerupatorul in pozitia oprit. De asemenea, e obligatoriu sa legi carcasa lampii la impamantare cu atat mai mult cu cat cel mai probabil va fi montata la exterior.
Ultima chestie, normativul I7 spune ca o instalatie inceputa cu un set de culori (faza si nul) va pastra culoarea pana la ultimul consumator. Cel putin teoretic din punctul asta de vedere ar trebui sa legi faza la faza si nul la nul, din punct de vedere practic va functiona oricum, modulul de control a ledului este simetric pe partea de intrare.

Daca vrei sa inveti mai multe despre electrica iti recomand canalul lui Stefan - proiecte diverse DIY.

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Iluminat public anndrei

Eu stiu sa leg instalatia corect dar electricianul care o va monta (undeva la sat) nu stiu cat de bine se pricepe la culori exceptand impamantarea. :lol:

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat ADK

Ca fapt-divers, recomandat e la fasunguri/dulii (fie că vorbim de E14, E27 etc) ca faza să vină în fund iar nulul pe filamentul becului. Orice instalație prevede întreruperea doar pe fază sau plus (în cazul curentului continuu) iar la neoane cel mai bine se pun întrerupătoare fără becuri (led cum zic unii). Cel puțin eu, la becuri, fie că sunt clasice (incandescente, deobicei de 100w) sau moderne (led) le ung un pic pe filamente pentru a nu rămâne înțepenite, deoarece am pățit să schimb demult becuri și să nu le mai pot desface sau dacă am reușit, am rămas cu cioburile în mână plus de asta m-am mai și curentat iar fasungurile le-am mai scos doar cu cleștele. :evil: La becurile clasice de 100w problema e că topesc vaselina, ceea ce face o negreală care se mai curăță doar cu spray de contacte. Totuși am și eco-clasice de 75w care nu se comportă deloc așa. WD40 folosesc doar în locuri sensibile, cum ar fi șuruburile de la dulii (nu doar când rămân înțepenite, ci și în general să aibă o unsoare și o desfacere ușoară). Fiind de modă veche, nu prea mă înghesui spre becurile cu led dar sunt necesare în unele locuri plus de asta dacă știi unde să cauți le găsești la prețuri bune. Becurile E14 de 40w sunt la același preț cu niște becuri led lumină caldă care se găsesc în Kaufland la 2,50 lei/buc, dar sunt foarte mulțumit, iar pe E27 cel mai ieftin am reușit să găsesc cu 5-6 lei dar în general e vreo 10. În rest mă bazez pe eco-clasice, mai rar pe clasice, și bineînțeles led. ;)

 


Go to page:  1  ... 3 4 5 6 7 8 9  ... 14
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2278 forum members have written 420647 posts in 5242 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use