Regiunile RomânieiOlteniaJudețul Dolj

 

Topic: Stiri, noutati, perspective

119 posts, 69077 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
 

📖 Pagination options
Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Până la urmă, s-a dat undă verde pentru inceperea achiziției de 35 autobuze noi:

"Ministerul Finanțelor a aprobat creditul de 15 milioane de euro de la BERD și chiar ne-am întâlnit cu consultanții Băncii și cu reprezentanții ei, legat de investițiile care se vor face cu acești bani. E vorba de achiziția celor 35 de autobuze Euro 6, de reabilitarea celor două sedii ale primăriei, monumente istorice, și de reabilitarea termică a șase școli gimnaziale.(...)Cele 35 de autobuze Euro 6 cred că vor veni înaintea celor 30 de autobuze hibrid, pentru că procedurile sunt mult simplificate“, a spus Genoiu.


Totodata, s-a făcut referire și la achiziția de 17 tramvaie noi ce vor fi cumparate prin programul elaborat de MDRAP:

În ceea ce privește tramvaiele noi, Primăria Craiova s-a asociat, în luna iulie, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în vederea pregătirii şi implementării în comun a proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – tramvaie“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Ministerul urma să se ocupe de procedura prin care să se achiziționeze, pentru Craiova, 17 tramvaie noi cu o lungime de aproximativ 25 de metri, însă a pornit cu stângul acest demers, estimând greșit prețul unui tramvai (la o valoare de cinci ori mai mică). Greșeala a fost corectată în luna august, într-o ședință extraordinară a CL Craiova. Prețul corect al unui tramvai este de 10 milioane de lei, fără TVA, valoarea eligibilă aferentă celor 17 tramvaie solicitată pentru finanţare fiind de 202.349.385 de lei, inclusiv TVA. Contribuția Craiovei la acest proiect ar fi de 4.046.987,70 de lei (partea de cofinanțarea este de 2%).



http://www.gds.ro/Local/2018-09-17/fina ... primariei/

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Astăzi a fost adus un autobuz Solaris Urbino 12 Hybrid, ce va circula in teste pe diferite trasee ale RAT. Tot astăzi a fost repartizat pe traseul E1R. Precizez că societatea de transport are în plan achiziționarea a 35 de autobuze Hybrid noi.

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

După 20 de ani de activitate, compania "Frații Bacriz", singurul operator de maxi-taxi din Bănie, a retras toate dubele din dotare începând cu 9 octombrie, RAT SRL Craiova devenind astfel unicul operator de transport in comun din municipiu.

http://www.gds.ro/Local/2018-10-09/bacr ... ccelereze/

Regia Autonomă de Transport (RAT), societatea care asigură transportul public în Craiova, a rămas fără concurență, începând de ieri, când din peisajul transportului public de călători au dispărut microbuzele Fraților Bacriz. După o perioadă de aproape 20 de ani și mai multe procese cu primăria și RAT, surprinzător, firma privată Frații Bacriz a lăsat din mână această afacere și totodată cale liberă Regiei primăriei. Rămâne de văzut ce pune Regia în locul microbuzelor, care, de bine de rău, chiar dacă îi făceau concurență o scăpau de aglomerație la orele de vârf și de craiovenii nemulțumiți de condițiile din mijloacele de transport în comun.

Craiovenii care circulau cu microbuzele firmei private de transport Frații Bacriz, începând de ieri, nu mai au această posibilitate. Firma a renunțat la activitatea de transport, și-a retras microbuzele de pe trasee și, totodată a făcut pace cu primăria în ceea ce privește delegarea gestiunii serviciului de transport public. Este știut că cei doi operatori de transport și administrația locală se „luptau“ de ceva timp în instanță pentru serviciul de transport public de persoane cu autobuze şi tramvaie, efectuat prin curse regulate în municipiul Craiova. Acesta a fost atribuit în mod direct de municipalitate RAT, prin hotărâre de consiliu local, în anul 2016. SC Fraţii Bacriz, care efectua și ea transport de persoane în Craiova, a solicitat în instanţă anularea actului administrativ, pe motiv că s-a împiedicat concurenţa. În prima instanță, la Tribunalul Dolj, a obţinut o decizie favorabilă. „Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite acţiunea. Dispune anularea HCL al Municipiului Craiova nr. 168/2016 privind atribuirea directă a gestiunii serviciului de transport public de persoane către RAT SRL. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“, a fost soluţia pe scurt pronunţată în şedinţa publică din 12 ianuarie 2018 a Tribunalului Dolj. Primăria a făcut, evident, recurs, iar litigiul a ajuns la Curtea de Apel (CA). La primul termen, din 5 iunie, cauza a fost amânată prin învoiala părţilor, pentru ca la următorul, în data de 26 iunie, judecata şi procesul să se suspende, conform art. 242, alin. 1, şi art. 411, alin.1, pct.1 din Codul de Procedură Civilă. Într-adevăr dacă ambele solicită, instanţa poate suspenda judecata când ambele părţi o cer, tot în acest fel putând interveni şi o suspendare voluntară a procesului. Înainte de a se pronunţa suspendarea, primăria a mai delegat o dată serviciul de transport public în comun către RAT SRL, tot prin atribuire directă, prin hotărâre de consiliu local. Neașteptat, procesul în instanță dintre firma privată de transport Fraţii Bacriz SRL și Consiliului Local Craiova, primărie şi SC RAT SRL a luat sfârșit. Luna trecută, pe 18 septembrie, după ce procesul fusese suspendat în vară la cererea părţilor, pentru a se găsi o soluţie amiabilă de rezolvare a litigiului, instanța Curții de Apel Craiova a decis. În Hotărârea nr. 3012/2018 din Dosarul 5936/63/2017 se arată: „Ia act de renunţarea intimatului-reclamant (Frații Bacriz – n.r.) la judecata cererii de chemare în judecată. Admite recursul şi dispune anularea hotărârii atacate“, se arată în soluţia pe scurt. Decizie confirmată și de către avocatul părții în cauză. „Sunt avocat în respectiva cauză. Într-adevăr, clientul meu a renunțat la cerere“, a spus avocat Lucian Săuleanu.

 


Re: Stiri, noutati, perspective Victor92

O situatie neplacuta la Craiova ...

ACCIDENT ÎN TRAMVAI. UNEI FEMEI I-A CĂZUT O LAMPĂ ÎN CAP

O femeie de 50 de ani din Craiova a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, marți dimineața, după ce o lampă din tramvaiul în care circula i-a căzut în cap. Femeia este angajată a Ford iar compania a încadrat incidentul drept accident de muncă, fiind sesizat și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.

„Este vorba despre o persoană de 50 de ani, angajată la Ford, care în timp ce se deplasa spre serviciu, cu tramvaiul, a fost lovită în zona capului de un dispozitiv al mijlocului de transport. Vorbim despre incapacitate temporară de muncă, în cazul femeii, cercetările fiind efectuate de către unitatea angajatoare”, a declarat Cătălin Mohora, inspector-șef al ITM Dolj.

Potrivit reprezentanților RAT Craiova, incidentul s-a petrecut într-o zonă în care infrastructura nu este reabilitată iar firele de înaltă tensiune sunt foarte vechi, respectiv în zona Calu` Mort. Pantograful a agățat unul dintre aceste fire. Atât firul cât și pantograful s-au rupt. Pantograful a căzut pe tramvai iar în urma șocului o lampă din plafonul vehiculului s-a desprins și a căzut în capul femeii, provocându-i o plagă.

Femeia a fost dusă la spital iar medicii i-au cusut rana.

Sursa: http://www.jurnalulolteniei.ro/2018/10/ ... pa-in-cap/

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Un articol legat de panourile electronice recent montate în stațiile de tramvai. Sper doar să nu le oprească din funcțiune după câteva luni din diverse motive..

http://www.gds.ro/Local/2018-11-02/pano ... n-craiova/

Panouri electrice de informare pentru staţiile de tramvai din Craiova

În curând, craiovenii o să știe cât timp au de aşteptat tramvaiul în staţie, deoarece Regia Autonomă de Transport (RAT) montează panouri electrice alimentate de la panouri solare. Prin urmare, călătorii care circulă cu traseul 100, ce merge între Peco Severinului – Teatrul National – Institut – Pod Electro și retur o să ştie în timp real sosirea tramvaielor în staţie, datorită montării unor panouri electrice de informare. Numărul panourilor de afişaj este de 22 şi s-a început deja montarea lor de către RAT Craiova. Câteva dintre ele au fost plasate în zona centrală a oraşului, pe Calea Bucureşti şi bulevardul Nicolae Titulescu. Ele o să fie puse în funcţiune în perioada imediat următoare. „Este vorba despre 22 de panouri electrice de informare a călătorilor. Acestea vor fi amplasate în staţiile de tramvai pe traseul 100. Sunt achiziţionate de mai mult timp, dar am întârziat montarea lor pentru a găsi o sursă de alimentare economică. În cele din urmă, am optat pentru panouri solare. Acestea sunt montate odată cu panourile de afişaj şi vor fi puse în funcţiune în perioada imediat următoare“, a precizat Marcel Tănăsescu, directorul RAT.

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Un articol despre introducerea validatoarelor electronice si implementarea sistemului pe baza de tichete sub forma de cartela:

https://www.craiovaforum.ro/stiri/actua ... onice.html

Reprezentanții RAT Craiova  vor pune în aplicare conceptul „Smart City”, al cărui scop este înlocuirea biletelor şi abonamentelor pe suport de hârtie, cu tichetele sub formă de cartelă, municipiul Craiova urmând să fie primul oraș din ţară cu un asemenea concept.

Administratorul RAT Craiova SRL a menționat faptul că nu mai puțin de 75 de autobuze vor fi dotate cu acest sistem, în primă fază și că o perioadă se va merge în paralel pentru ca pasagerii să se obișnuiască.

„Acesta este primul pas în implementarea, pe mijloacele de transport în comun, a ticketing-ului. Pentru început, vor fi 75 de mijloace de transport în comun dotate cu acest sistem, dar urmează alte 15 autobuze şi 12 tramvaie care vor intra în acest program. Trecerea, procedura în sine, nu va fi foarte simplă, de aceea, până când lumea se obişnuieşte, se va merge în paralel, între 10 și 16 luni, cu ambele sisteme”, a declarat Marcel Tănăsescu, administrator al RAT SRL Craiova.

La rândul său, administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a spus, în această conferință că este posibil ca transportul public în comun să fie extins în toată Zona Metropolitană Craiova.

„Mă bucur că echipa de la RAT a adus la bun sfârşit acest proiect. Am fost aici şi ştiu cum s-a muncit. Suntem în punctul în care putem vorbi despre un sistem modern, performant. Ne dorim ca transportul public în comun să fie extins în Zona Metropolitană Craiova. Am purat discuții în acest sens”, a explicat Manda.

 


Re: Stiri, noutati, perspective Andrei Andraș

Primul din țară? Poate primul din Oltenia.

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Incepand de astazi se afla in teste un autobuz Mercedes-Benz Conecto. Tot astazi a fost repartizat pe linia 100, intrucat tramvaiele nu circula, ca urmare a unor lucrari la pasajul suprateran din centrul Craiovei. Precizez ca societatea doreste cumpararea a 35 autobuze diesel noi, suma alocata fiind de aprox. 7 milioane €, iar numarul vehiculelor hybrid care vor fi achizitionate va fi de 30.

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Anul viitor va incepe licitatia nu pentru 30 de autobuze diesel, cum se anunta inainte, ci pentru aproape 40, care vor inlocui mare parte din flota veche a RAT (si aici includem Rocar-urile, MAN-urile SH + 426, 427 si eventual midibuzele Prestij).

Consiliul Local (CL) al municipiului Craiova va vota, în şedinţa de mâine, aprobarea contractului de credit care ar urma să se încheie cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru acordarea unei finanţări rambursabile în valoare de până la 15.000.000 de euro, împrumut cu o perioadă de angajare de până la 36 de luni și cu o perioadă de maturitate de până la 15 ani. Din aceşti bani, şapte milioane de euro sunt prevăzuţi pentru achiziţia de autobuze noi Diesel Euro 6, aproape 40 după calculele consultanţilor BERD, care au şi recomandat, de altfel, municipiului Craiova să înlocuiască de urgenţă 35-40 de autobuze din cele folosite în prezent pentru transportul public în comun.

BERD vorbeşte de 40 de autobuze

Când a cerut împrumutul, primăria a precizat că ar dori să cumpere cu cele şapte milioane de euro specificate în lista de investiţii 30 de autobuze noi, cu normă de poluare Euro 6. În adresa transmisă de BERD Primăriei Craiova în data de 21 noiembrie se precizează însă că este posibilă achiziționarea unui număr de până la 40 de autobuze din suma de şapte milioane de euro alocată inițial pentru mijloacele de transport în comun Diesel Euro VI. Consultanţii BERD au explicat că s-au bazat pe un preț unitar de 180.000-220.000 de euro, conform „analizei de piață, în funcție de caracteristicile tehnice, de nivelul de dotare, precum și de ofertele furnizorilor de autobuze la momentul licitației“.

„După cumpărarea a 40 de autobuze noi finanţate 100% prin împrumutul BERD, structura şi utilizarea flotei de autobuze în Craiova va fi de 146 de vehicule, faţă de 190 în prezent, din care 36 sunt deja scoase din uz“, se mai arată în adresa primită de la Banca Europeană. Tot aici se mai menţionează că „flota de operare în Craiova constă în autobuze foarte vechi, care sunt nesigure şi costisitoare pentru operare“, de aici şi recomandarea consultantului BERD ca municipiul Craiova „să înlocuiască de urgenţă 35-40 de vehicule“, evident din cele folosite în prezent de către SC RAT SRL pentru transportul public în comun.

Vin autobuzele noi în 2019?

Reprezentanţii primăriei spun că autobuzele vor fi achiziţionate toate odată şi anul viitor. „Există o comisie la Ministerul de Finanţe care aprobă aceste împrumuturi făcute de autorităţile locale şi ea stabileşte graficul de rambursare şi câţi bani pot fi traşi în fiecare an. Noi am făcut cererea anul acesta, iar din practica lor cei mai mulţi bani pot fi traşi abia din al doilea an, nu din primul, pentru că ei consideră că un proiect are nevoie de doi ani pentru a fi implementat. De aceea, apare doar un milion de euro pentru anul 2019 şi cea mai mare sumă din acest împrumut, peste opt milioane de euro, în anul 2020. Primăria are însă o clauză în contractul cu BERD, în care se stipulează că poate trage mai mulţi bani în primul an, dacă are nevoie. Noi sperăm ca anul viitor să luăm toate cele 40 de autobuze, pentru că procedurile de licitaţie derulate conform regulilor de achiziţii publice ale BERD sunt mult mai simple“, a explicat Lucian Prejbeanu, consilierul primarului Mihail Genoiu.

http://www.gds.ro/Local/2018-11-28/vin- ... uzele-noi/

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

R.A.T. SRL Craiova aduce la cunoştinţa călătorilor programul de circulaţie a mijloacelor de transport în comun în data de 01.01.2019.
Orarul de circulatie va fi 10:00-18:00( plecari din cap de linie) dupa urmatoarele frecvente:

- Pe traseele E1T, E1R, 1, 3b, se va circula la o frecventa de 15 minute;
- Pe traseele 2b, 24 si 25 se va circula la o frecventa de 20 minute;
- Pe traseul 9 se va circula la o frecventa de 60 minute, cu plecari la fix din capetele de linie;
- Traseele 10, 20, 29b vor avea program de zile nelucratoare.
- Traseul 4 plecari din Facai 10:30-14:30-16:30, plecari din Piata Centrala 10:00-14:00-16:00
- Traseul 5b plecari Fantana Popova 11:30-12:30-17:30, plecari Piata Centrala 11:00-12:00-13:00-18:00
- Traseul 17b plecari de la Simnic 12:00-13:30-15:30, plecari de la Gara 11:30-13:00-15:00
- Pe traseele 11,13 si 23b nu se va circula.


https://www.facebook.com/rat.craiova/po ... 6622735130

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Cu aprox. 2 zile în urmă, a sosit în teste un autobuz Solaris Urbino 18 Electric, iar astăzi a ieșit la traseu pe linia 9. Ce m-a impresionat este faptul că are afișajul electronic configurat cu traseele RAT (cele aduse anterior au circulat cu tăblița în geam), și s-ar putea ca în următoarele zile să circule și pe E1T, E1R. Înainte de a ajunge la Craiova, acesta a circulat timp de o lună, în teste, în capitala Slovaciei, Bratislava.

Sursa: Aurelian Marian Soare / Control RAT Craiova
FB_IMG_1552576910781.jpg (98.33 KB; downloaded 6606 times)

 


Re: Stiri, noutati, perspective andreir14

Update: se pare că autobuzul va sta o lună la noi, iar spre deosebire de celelalte autobuze aflate în teste, în Solaris-ul electric au fost montate compostoare.

 


Re: Stiri, noutati, perspective ticker

Super, insemna ca aveti timp sa faceti poze cu el, sa ne spuneti cum merge si sa aflati impresii de la sofer.  :D

 


Re: Stiri, noutati, perspective Victor92

Nu stiu daca s-a discutat despre asta sau nu, dar pe traseul liniei 100 (Peco - Pod Electro) au aparut panouri de informare. Momentan nu functioneaza.

DSC_0222.JPG (249.68 KB; downloaded 6851 times)


DSC_0223.JPG (239.78 KB; downloaded 6852 times)

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Județul Dolj  • 
Choose destination

Since our 2265 forum members have written 419381 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use