De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Cutremure

751 posts, 217833 views
 
Go to page:  1  ... 37 38 39 40 41 42 43  ... 54
 
 

📖 Pagination options
Re: Cutremure Costin

Articol vechi de 2 ani...

 


Re: Cutremure TibiV

mcosmin wrote:
Gresesti, magnitudinea nu este aceiasi oriunde se simte cumtremurul, de ce crezi ca statiile seismografice se pun mereu in apropierea epicentrelor cunoscute? Magnitudinea  este valoarea absoluta a amplitudinii, si amplitudinea se disipeaza in timp si distanta. Ce vrei tu sa spui ca e aceiasi e frecventa miscarii. Iar "intensitatea", adica scala Mercalli, este total subiectiva, si nu se masoara cu un aparat. Unde nu exista asezari umane, scala Mercalii nu se aplica. Si in 2 orase lovite cu aceiasi magnitudine, scala Mercalii poate fi diferita, desi rareori se intampla asta.ara

Poti sa privesti cutremurul ca pe o unda care se deplseasza prin scoarta terestra. Atunci iti va fi mai clar ce se intampla.


Scara Richter nu are absolut nimic de a face cu efectele unui cutremur...
Masoara doar energia eliberata in timpul cutremurului...
(Google search este la liber, desi este jenant sa recomanzi asta unui user care are pareri ”ferme” in toate cele...)

Si da, un cutremur cu magnitudinea de 7 sau 8 pe Richter (atat, 7 sau 8, fara grade, caci scara Richter nu are grade...) poate fi (aparent) devastator, dar daca se intampla in Ciad (adica in mijlocul Saharei) poate fi de gradul I pe Mercalli...
Adica cel mult se infig mai adanc in nisip copitele dromaderelor (denumirea corecta pentru camilele din Africa de nord...)

 


Re: Cutremure mcosmin

andrei11 wrote:
Greșeală grosolană  și nu mai duce lumea în eroare după lecturi obscure de pe net:
Magnitudinea unui cutremur este una  și aceeași pentru că reprezintă o caracteristică a lui  pe falia de subducție care se rupe, de fapt din hipocentru.
Magnitudinea reprezintă ln ( logaritm natural ) din accelerația maximă când se produce ruperea. Nu poate fi  mai mare de 9,8.
Așadar un același cutremur indiferent unde l-ai prins are aceeași magnitudine pentru că reprezintă un număr matematic a unui proces care se produce în hipocentru.
Scara Mercalli nu este deloc subiectivă. Acolo unde se măsoară se construiesc    clădiri standard pornind de la cele de paiantă, trecând prin lemn / piatră / cărămidă de tipul I / II / și terminând cu o clădire din beton armat.
Se observă distrugerile provocate de cutremur asupra acestor clădiri standard.
___________________
Așa cum am mai precizat este bine să citim o carte de specialitate și să nu consultăm cine știe ce materiale curioase de pe net.
Nu mai fă varză din cele două scări ( Richter / Mercalli ) și nu mai emite păreri în lipsă  de studiu cât de cât la un anumit nivel despre fenomenul în cauză.
_________________
Unda care se deplasează prin scoarța terestră depinde foarte mult și de tipul de scoarță pe care-l străbate.
Oricum unda de bază se descompune în două componente fundamentale , componenta verticală ( pe axa OZ ) ( unda P ) și componenta orizontală. ( unda S )
După aceea componenta orizontală se descompune la rândul ei în cele două  subcomponente, axele OX și OY.
_________________


Cartea de specialitate pe care o citesti tu ori e foarte vechie (i.e < 1700) ori nu o intelegi tu.
"Magnitudinea" aceea de care zici tu ca e caracteristica a cutremurului e o valoarea absoluta calculata in functie de valoarea instantanee masurata de seismograf, plus corecti calculate cu ajutorul unor date istorice si caracteristici ale terenului. Ea nu exista in realitate. Totul este relativ la masuratoare.. Ea se calculeaza pentru ca apoi, in functie de acea valoare centrala, de epicentru, se calculeaza impactul asupra asezarilor aflate la X distanta prin Y teren geologic, dupa care, corelat cu date despre respectivele asezari, se estimeaza o posibila valoare pe scala Mercali, pentru a ajuta echipele de interventie.

Cum am spus, seismograful se pune fix exact acolo unde se intampla cel mai des cutremurele. Noi suntem norocosi ca putem pune unul fix langa falie, dar in alte tari nu se poate, asa ca acea "magnitudine" caracteristica a cutremurului este aproximata si calculata in functie de valori instantanee date de diverse seismografe. De aia institutul de geofizica din SUA poate sa calculeze "magnitudinea" fiecarui cutremur din lume (cu o oarecare marja de eroare). Daca ar fi fost cum zici tu, toate seismografele ar arata aceiasi valoarea.

Iti repet, modeleaza cutremurul ca pe o unda care se misca prin scoarta terestra, iti va fi mult mai usor sa intelegi apoi teoria din cartea despre care nu am nici o indoiala ca e foarte buna  :bere:

Scala Mercalli este fix subiectiva. Daca ai 2 regiuni, una cu case de chirpici si una cu case din fier beton, vei vedea ca una va avea scara Mercalli 8 si alta 2, chiar daca magnitudinea undei care a lovit cele doua localitati este identica.

 


Re: Cutremure TibiV

Gresesti...
Magnitudinea si intensitatea nu au nimic de-a face una cu alta.
Magnitudinea este absoluta, in TerraJouli...

 


Re: Cutremure andrei11

Scara Richter a fost imaginată în 1935 de Charles Richter și Beno Gutenberg, de la California Institute of Technology, pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P și S), la 100 km de epicentru și este gradată de la 1 la 9.
Asta ca să vezi și tu ce postezi, nu aveam cum să mă ghidez după cărți de acum 300 de ani.

 


Re: Cutremure Costin

mcosmin wrote:
Cum le zice alora care citesc un text si nu inteleg nimic din el? Era un termen, care se potriveste tie si inca catorva de pe forum.

Avertisment pentru atac la persoana.

TibiV wrote:
Sunt inca capabil sa citesc...
Si daca ai avea si tu aceasta capacitate...

Avertisment pentru atac la persoana.

Evident, frazele acestea nu se mai gasesc in mesajele de mai sus. Unele mesaje au disparut cu totul, iar altele au fost modificate. Am pastrat versiunile originale in caz ca cineva are reclamatii de facut. Dar aici pastrati, va rog, curatenia.

 


Re: Cutremure misterr

Cutremurul dezbină autoritățile. ISU susține că a primit alerta de seism cu întârziere

VIDEO: https://vid2.stirileprotv.ro/2018/10/29/61996891-2.mp4

Cutremurul de sâmbătă noaptea provoacă un “seism” de mare intensitate şi între autorităţi. Conducerea “Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență” susţine că a primit cu întârziere alerta de la “Institutul pentru Fizica Pământului”.

Mai exact, după ce s-a terminat mişcarea telurică, şi nu înainte, aşa cum este proiectat să funcţioneze sistemul. Cercetătorii institutului spun că şi ei au aflat ce va urma cu doar 22 de secunde mai devreme, însă declară că alerta a fost preluată în timp real de anumite canale de comunicare foarte accesate de oameni, cum ar fi “Twitter”.

După calcule ulterioare, 20 de secunde iniţiale s-au transformat în 22. Cu atâta timp înainte ar fi primit cercetătorii informaţia că, în Vrancea, pământul a început să se mişte.

Şi practic, că unda secundară, cea care poarta 75% din energia cutremurului, se va îndreapta spre Bucureşti.





Cele 22 secunde reprezintă, de fapt, timpul scurs de la momentul T0 - momentul când senzorii înregistrează trepidaţiile pământului şi momentul în care cutremurul loveşte Capitala.





Sâmbătă noaptea, cutremurul s-a produs la ora 3:38 şi 11 secunde, la 151 de kilometri adâncime. La 3:38 şi 37 secunde, alerta a plecat către toate canalele. La 3:38 şi 39 secunde, unda secundară pleacă spre Bucureşti ca să se facă resimţită la 3:38 şi 59 de secunde.

Pe lângă autorităţi precum Dispeceratul pentru Situaţii Urgenţă, Guvern, Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării Naţionale, platforma Institutului pentru Fizică Pământului transmite instantaneu informaţia şi către canalele de comunicare la care este conectat, precum Twitter pe contul REWS, early warning sistem, aplicaţia EarthBot, Telegram şi Facebook.





Utilizatorii acestor canale au primit alertă la 3:38. Nu sunt notate secundele, însă reprezentanţii Institutului pentru Fizică Pământului susţin că au primit zeci de telefoane şi mesaje de la oameni care le-au transmis că alerta a fost primită înainte ca pământul să înceapă să se mişte.

Aşadar, toţi cei care vor să ştie că urmează un cutremur şi se simt pregătiţi să gestioneze situaţia ar putea să primească în timp real vestea.

Spunem “ar putea” pentru că în aceste cazuri rapiditatea poate fi influenţată de calitatea seviciului de internet sau de politicile platformelor de socializare. Facebook, de exemplu, publică mesajele mai greu pentru că înainte verifică dacă sunt reale sau nu.





Cercetator Institutului pentru Fizică Pământului (INFP): “Nu există cineva care preia informaţia şi o publică pe internet. Ele pleacă în acelaşi moment. Totul este automat. Oamenii menţionează că au primit alertă înainte de a simţi unda secundară”.

La dispeceratul pentru situaţii de urgenţă mesajul ar fi ajuns, însă, cu întârziere. Mare interziere pentru că, potrivit unor surse oficiale, alertă în dispecerat ar fi venit la 3:39 şi 9 secunde. Adică la 32 de secunde după ce cutremurul a încetat.





Raed Arafat, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății: “Urmează să se disucte cu infp, programăm o discuţie să vedem ce se întâmplă. să înţelegem toate aspectele, de ce au fost aceste diferenţe.”

Un lucru este cert. Nici acum, dar nici în viitorul apropiat, aplicaţia “Ro alert” nu va trimite alerte pre-cutremur.

Raed Arafat, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății: “Unu, pentru că intervalul este foarte mic, doi pentru că populaţia este needucată cum să facă şi nu intră să facă educaţie. Dacă dai o informare care induce panică şi omul crede că este puternic şi să fugă cu copiii în bloc, îl prinde cutremurul pe scări ”.

Se vor trimite, în schimb, alerte de vreme severă, inundaţii sau pericol terorist.

 


Re: Cutremure misterr

9 poduri din Capitală ar putea cădea la un cutremur mai mare. Câte clădiri sunt în pericol

VIDEO: https://vid2.stirileprotv.ro/2018/11/02/61998100-2.mp4

Aproape 40 de mii de bucureşteni locuiesc în clădiri cu risc seismic şi sunt în pericol în cazul unui cutremur mai puternic, după cum arată o estimare a primăriei capitalei.

După ce a făcut un recensământ al clădirilor, primăria a stabilit ca 343 sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic. În acestea locuiesc aproape 9 mii de persoane. În clasa a doua sunt 280 de clădiri, iar în a treia, 620. În total, 40 de mii de persoane care stau în cele peste 1200 de clădiri sunt în pericol.

Gabriela Firea se plânge de legislaţia greoaie şi spune că au început demersurile de consolidare pentru doar 96 de clădiri şi numai jumătate sunt în şantier. ”În 41 au început deja să lucreze angajaţii, sunt deschise şantiere, Dacă un singur proprietar nu-și dă acordul, nu poate fi consolidat.”

Primăria a cerut Guvernului şi Parlamentului modificarea legii, pentru că în acest moment, doar proprietarii clădirilor declarate monument istoric pot fi executaţi silit şi scoşi cu forţa din locuinţe dacă se opun consolidării.

Specialiştii spun că multe din aceste clădiri sunt un pericol şi la cutremure mici.

Marius Coajă, consilierul primarului: „Nu vom vedea clădiri prăbuşite pe stradă, dar vom vedea aparate de aer condiţionat căzând de pe clădire sau faţada căzând. Se poate întâmpla şi la cutremure de 3, 4 sau 6 grade. Nu ştim cum o să se întâmple decât atunci când o să fie.”

 


Re: Cutremure andrei11

Idee reluată a nu știu câta oară. Reportaj neinteresant.

 


Re: Cutremure shoppy

Si cele 9 poduri chiar exista sau sunt doar ca sa prosteasca lumea cu titlul?
Iar la geografia Prost TV, Nehoiu a ajuns din varful muntelui la campie iar Covasna si Targu Secuiesc s-au mutat la Intorsura Buzaului.

 


Re: Cutremure andrei11

Prin << poduri >> se pot înțelege și podurile din Cișmigiu, Herăstrău sau din parcurile din cartiere.

 


Re: Cutremure ByOnu

Mai, ideea este ca intr-adevar PMB chiar a inceput din 2017 pana in prezent santiere la peste 40 de cladiri. Companie municipala sau nu, comparativ cu situatia de pana acum, chit ca este pur pentru imagine, pare ca se lucreaza in sensul acesta.

Mie mi-e mai teama de cladirile noi cu betonul turnat  dupa cum batea vantul in cofraje strambe. Desigur, nu ma refer la cladirile de birouri, ci la blocurile de locuit construite dupa '90. Cateva grinzi subtiri din beton neconform si cu goluri mari, BCA, ceva OSB, un rigips, polistiren, tabla Lindab si gata-i blocul.

 


Re: Cutremure andrei11

Dacă începi șantierele de consolidări  peste capacitatea ta de a putea lucra pe șantierele respective ca să termini în mod decent ca și timp respectivele  consolidări ne aflăm în treabă...Proverbe românești sunt cu duiumul pentru astfel de cazuri, n-are rost să exemplific acum. Ultima dată când am vrut să copiez un DVD care era securizat la astfel  de operații nu mi-a apărut pe ecran că nu se poate copia, ci timpul de copiere începea să crească, ajungând la aproximativ 5 minute după declanșarea operației la vreo 800 și ceva de ani. Bine, timpul era dat în ore / minute, dar cam asta însemna, 800 de ani. După 7 minute ( asta de distracție ) ajungând la 1300 de ani. Așa și cu consolidările astea dacă nu avem capacitatea de a le și  face, degeaba  ne apucăm de 40 deodată dacă timpul de rezolvare se duce la 200 de ani.
Referitor la cofrajele strâmbe, n-ai cum să torni în cofraje strâmbe pentru că nu ai mai avea orizontalitate / verticalitate. Exclus. Că ai văzut tu la un moment dat cofrajele strâmbe, da, asta așa e, nici nu se muncesc să fie drepte din prima, asta când se construiește cofragul, poate să-l lase așa, strâmb și peste noapte / mai  multe zile, dar atuncă când toarnă betonul sigur cofrajul e drept, nu e oblic.
În rest greșelile de proiectare / execuție se pot vedea numai la cutremure serioase, nu ca și cel de l-am avut de Sf. Dumitru.
Ceea ce poți face într-adevăr este să ceri o expertiză, vine nenea cu sculele de rigoare, ia epruvete din diverse puncte și-ți spune peste câteva zile dacă betonul corespunde cu cel din proiect.

 


Re: Cutremure ByOnu

Andrei, hai sa tragem linie la final de mandat si o penalizam la vot pe firicica. Locuiesc pe Mosilor veche din 2000 si este pentru prima oara cand vad schele pe ruinele din zona: am 5 cladiri doar in proximitate la care PMB a inceputul lucrul. De aici poate subiectivitatea si bucuria mea. Daca ar si evacua locuitorii ilegitimi ar fi extraordinar.

Ma refer la situatii de genul: *bloc nou in Grozavesti.







 


Go to page:  1  ... 37 38 39 40 41 42 43  ... 54
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2277 forum members have written 420531 posts in 5240 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use