Gara PitestiCoordonate: N 44° 50.831' E 24° 53.252'
Altitudine: 272 m
Candva o gara importanta pentru Romania ... asta se intampla in urma cu mai bine de 100 de ani. In prezent, doar o statie obisnuita a CFR-ului, dubele si microbuzele fiind pe placul celor vor sa ajunga in Bucuresti in aproximativ 60-70 de minute pe Autostrada A1.
Aceasta este situata pe linia 901, de aici pornind si linia spre Curtea de Arges.
Inainte de a fac
e un scurt istoric, trebuie sa va spun ca in luna Iunie a anului 2009, Consiliul Local Piteşti a votat aprobarea derularii de către municipalitate a unui parteneriat cu CFR, pentru modernizarea Gării Sud Piteşti. În cadrul acestui proiect, fosta clădire a gării a primit aviz de demolare. „Din păcate, nu se mai poate consolida structura realizată cu circa 130 de ani în urmă. Gara este construită din paiantă şi până acum s-a mai încercat recondiţionarea ei dar nu a avut succes. Se pare că singura soluţie a rămas demolarea ei”, declara atunci pentru Adevărul, viceprimarul Cornel Ionică. Gara din Piteşti, deşi era o clădire-tip, similare fiind construite şi la Buzău, Bacău şi Mărăşeşti, a fost singura care a mai rămas în picioare, celelalte fiind demolate rând pe rând.
În Septembrie 1866, Parlamentul României a aprobat construcţia unei linii de 915 kilometri prin Vârciorova, Piteşti, Bucureşti, Buzău, Brăila, Galaţi şi Tecuci, toate oraşe importante la acea vreme. Costul construcţiei era la acel timp de 270.000 de franci de aur pe kilometru şi construcţia a fost încredinţată consorţiului german Strousberg. Linia a fost deschisă în mai multe faze - prima parte, Piteşti - Bucureşti - Galaţi - Roman, a fost deschisă la 13 septembrie 1872, iar partea Vârciorova - Piteşti pe 9 mai 1878. Linia Vârciorova - Roman a fost o parte importantă a infrastructurii feroviare române deoarece a făcut legătura între extremităţile regatului, fiind o conexiune importantă pentru călători şi marfă între oraşe importante ale Ţării Româneşti şi ale Moldovei.
Gara a fost inaugurată tot pe 13 septembrie 1872, iar această clădire era ultimul supraviețuitor al seriei de clădiri construite în 1872 de consorțiul prusac al antreprenorului Bethel Henry Strousberg pentru căile ferate române. Gara veche a fost demolată, iar în locul acesteia s-a construit o gară modernă. Noua gară finalizată în anul 2016 este o cladire parțial suspendată, întinzându-se peste liniile de cale ferată, astfel încat peroanele se află sub clădire, iar trenurile opresc sub aceasta. Aceasta are peste 1.000 de metri pătrați și două etaje. Gara are și un magazin în apropierea salii de așteptare, scări rulante și lifturi cu o capacitate de 15 persoane care îi duc pe călători pe peroane. În apropiere au fost amenajate spații de parcare. Clădirea include, la nivelul etajului întai, un pasaj care face legătura între cartierul Tudor Vladimirescu și gară.
Timpul a trecut, iar calitatea precara lucrarilor incepe sa-si faca simtita prezenta, in multe dintre zone marmura incepe sa se decoloreze, calatorii au la dispozitie o bucata de lemn subreda pentru a cobori de pe peron spre acele placi care traverseaza liniile de cale ferata.
Una peste alta, e bine ca in apropierea unitatii feroviare se afla o statie de taxi, respectiv cea de autobuz (Liniile 2, 8 si 19), calatorii avand mijloace rapide de a se deplasa spre Centru sau periferie.
Voi atasa cateva poze prealuate de pe Internet cu aspectul istoric pe care l-a avut fosta cladire despre care am derulat cateva pasaje, respectiv cateva cadre pe care le-am realizat in ultima zi a lunii Septembrie 2017.
Sursa informatii si poze:
http://romrail.blogspot.ro/2009/03/pite...-gari.htmlhttp://adevarul.ro/locale/pitesti/gara-...index.htmlhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Gara_Pite%C8%99ti_Sudhttp://www.ziartop.ro/subiectul-zilei/8...inaugurarehttps://www.ziarulargesul.ro/la-gara-pi...-fara-cap/http://www.opencaching.ro/viewcache.php?wp=OR0073