De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: IT zone

247 posts, 112868 views
 
Go to page:  1  ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18
 
 

📖 Pagination options
Re: Pc zone Florinds

Vezi ce versiune are varul tau, sa nu fie OEM. Il astepti degeaba atunci.

 


Re: Pc zone SirVlady

Florinds wrote:
Vezi ce versiune are varul tau, sa nu fie OEM. Il astepti degeaba atunci.

De vreme ce carcasa pe care o cumpăr nu are slot DVD-ROM, slabe șanse ca USB-ul original de la Microsoft cu Win 10 Pro să fie OEM.

 


Re: Pc zone andrei11

Eu am W 7 si la pachet a venit cu  Microsoft  Office  Picture Manager.
Stie cineva parametrii pe care trebuie sa-i am la culori ca sa scot poze Sepia ?
Multumesc.

 



Comunicații radio CFR/Metrorex/Aviație | Radiorecepție SDR BodoMinea

Acesta e cel mai „Tech” topic pe care îl avem, deci o să postez aici, poate cineva găsește informațiile și ideile interesante / utile. Plus că sunt multe chestii de experimentat pentru pasionații feroviari, de aviație sau pur și simplu Tech/IT. So, enjoy!
DISCLAIMER
Acest tutorial are scop pur educațional și e treaba fiecăruia ce îl duce mintea să facă cu el.
Dispozitivele de recepție și scanare radio se vând legal (și legală e și ascultarea canalelor necriptate în scopuri de informare proprie), neputând să emită semnal - emisia fără licență se poate face doar în benzile CB (Citizen Broadcast), pe canalele desemnate în anumite scopuri și în limitele legale de putere. ANCOM: conformitate echipamente radio, punerea pe piață a echipamentelor radio, frecvențe CB


Scopul
Ce mi-am propus să fac și de ce
De multe ori m-am întrebat ce se discută pe stațiile folosite de mecanicii, dispecerii și impegații de cale ferată și metrou. Achiziționând și setând un dongle DVB-T Realtek 2832U (practic un stick care se poate folosi ca radio scanner prin USB) mi-am putut satisface această curiozitate și mi-am făcut unele sesiuni de trainspotting mai interesante, dar nu numai atât - folosind același device pot recepționa și comunicațiile piloților de avioane și datele din transponderele lor, pot asculta și frecvențele CB ale stațiilor auto dar și... posturi normale de radio, cu ocazia asta explorând puțin și RDS: Radio Data System - sistemul prin care canalele radio își transmit textul care apare pe player și negociază cu acesta frecvențele alternative pentru când se iese din aria de emisie a stației.

Hardware, terminologie
Dongle-ul (stick-ul) folosit pentru recepția radio este de fapt un TV-Tuner digital. Un mini receptor DVB-T, căruia nu prea i-am găsi o utilizare în România (transmisiunea publică terestră de televiziune digitală DVB-T nu e disponibilă pe la noi). Dar acest stick, cu chipset-ul Realtek 2832U este mai special: el poate recepționa, DVB-T (Digital Video Broadcast - Terrestrial), DAB (Digital Audio Broadcast) dar și Radio FM în afara benzilor de transmisie a posturilor de radio publice. Deci cu un astfel de stick,
  • Stick DVB-T „radio scanner” Realtek 2832U: ~70-100 RON
  • Antena radio inclusă cu acesta
  • Cablu OTG pentru conectarea la telefon (OnTheGo: USB mamă - micro USB tată, e inclus cu unele telefoane / tablete sau disponibil la un preț mic)

-> RTL-SDR: Realtek Software Defined Radio
-> ADS-B: Automatic Dependent Surveillance – Broadcast
-> FM: Frequency Modulation

Software, aplicații, demo
Pentru Android (telefoane și tablete care suportă USB Host - ex.: care permit conectarea unui stick de memorie sau net, vor permite și radio), putem conecta dongle-ul și antena la telefon prin intermediul cablului OTG, apoi instalăm de pe Google Play driver-ul RTL-SDR 2832U și aplicația cu care putem asculta, scana și explora frecvențele: SdrTouch.
  • SdrTouch pentru Android: întâi am scanat benzile de posturi de radio publice, și am prins direct Itsy Bitsy FM, audio și RDS  :lol:
    fm1.png (1.13 MB; downloaded 7830 times)

    Apoi am trecut la ce mă interesa inițial. Scanat și ascultat frecvențe CFR-Metrorex. Aplicația SDRTouch permite memorarea posturilor și sortarea lor în grupuri, înregistrarea audio, decodarea datelor RDS, setarea gain-ului și a afinității, etc. Vedeți mai jos cum a mers:



    mtx-sdr_c.jpg (112.83 KB; downloaded 7834 times)
  • SDRSharp (SDR#) pentru Windows -> aplicație pentru desktop/laptop cu Windows pe care o putem folosi pentru a recepționa semnal radio de la un dongle SDR conectat.
  • Diverse plugin-uri ADSB (ADSB# pentru PC + SDR#) - implementări ale protocolului ADS-B, care permit decodarea semnalelor emise de transponderele aeronavalor civile - punând receptorul într-un loc cu deschidere la cer se pot recepționa date care arată: ce zboruri și ce aeronave trec pe deasupra, viteza, altidudinea, direcția etc. Un fel de FlightRadar24 dar privat și offline.

Deci nu e vorba doar de posturi de radio publice și comunicații CFR/Metrou/CB, dar și date transmise de către piloți și transponder-ele lor, având astfel propriul „radar” digital pe Laptop/Telefon și propria stație pentru ascultat turnul de control. (ceva de genul LiveATC)

Mai sunt chestii de experimentat și de învățat. Nu o să scriu eu frecvențele exacte aici pentru că se găsesc pe diferite site-uri pe net oricum tot ce v-ar interesa. (puțin Googling rezolvă) Și modurile de transmitere diferă. Dacă CFR are pur și simplu antene pentru transmisia aeriană pe locomotive sau la purtător, din câte știu la metrou semnalul se transmite în tunel printr-o platbandă din lateralul căii de rulare. Iar frecvența alternează la metrou și există și un stream de date (RDS) pentru a facilita acest „bounce” între stații.

Avantaje / dezavantaje
Față de un scanner clasic, acesta este ușor, ieftin, portabil și suportă o gamă largă de frecvențe. Ieftin și compatibil cu multe telefoane, mai „subtil” ca un scanner mare, suportă înregistrare în format digital, deci ușor de manipulat și încărcat direct de pe telefon. Gamă variată de aplicații care pot folosi semnalul - playere, decodoare pentru diferite protocoale.

Un cablu OTG de proastă calitate va face conexiunea să se întrerupă din când în când, consumă destul de mult din bateria telefonului, antena nu are o putere prea mare (dar se poate schimba) și e semnalul îi este ușor de obturat. Totuși, pentru cine vrea doar să „se joace” și să aibă un dispozitiv cu care să experimenteze și să încerce chestii în scop personal, își merită banii.

 


Re: Pc zone Puss in Boots

Nu stiu daca e cel mai bun loc de intrebat, dar stie cumva cineva unde se pot trece casete video pe dvd?

 


Re: Pc zone shoppy

Vezi la aia de repara telefoane, printeaza poze, copiaza chei, de multe ori au si serviciu de transfer de pe VHS(dar sa nu fie chestii cu copyright, adica doar filmari personale nunti / botezuri / cumetrii).

 


Re: Pc zone Puss in Boots

Ah da absolut, ok merci! :)

 


Re: Pc zone punmeister

Ceva pentru fanii Half-Life:  :roll:


 


Re: Pc zone shoppy

Evacuate City 17 at once if not sooner !

 


Re: Pc zone punmeister

Pai asa o sa ramana... Sau ma rog, asta daca comunitatea de modderi nu se apuca de un mod folosind povestea aia.

 


Re: Pc zone shoppy

De ieri tot incerc sa uplodez pe Youtube cu Chrome-ul si nu se proceseaza videourile, tot sta la 3% processing, am incercat de mai multe ori si degeaba, mai are cineva probleme?

 


Re: Să scriem corect româneşte! TibiV

Lipsa unui i din copiii este o greseala de tastare...

Veti mai descoperi in multe locuri litere ”mancate”.

In special literele/caracterele: G g H h ”
Mi s-a defectat tastatura laptop-ului, iar pe astea trebuie sa le pun cu copy-paste.
La service mi-au spus ca rezolvarea problemei costa cat juma' de laptop nou... :(

 


Re: Să scriem corect româneşte! cris_m

Kit tastatura fara fir+mouse, e pana in 200 de lei unul ok.  Eu am luat un kit Asus la 120 lei si sunt multumit, chiar daca nu il folosesc la ce intentionam initial :)

 


Go to page:  1  ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419386 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use