Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Energie electrica

113 posts, 44771 views
 
Go to page:  1  ... 2 3 4 5 6 7 8 9
 
 

📖 Pagination options
Re: Energie electrica TibiV

Lixandru Dragos-Liviu wrote:
În data de 13 ianuarie a.c., am trecut pe bulevardele C. Ressu și Th. Pallady, iar lucrările la rețeaua de alimentare cu energie electrică a Malului Park Lake, în unele zone, sunt astupate (între Fizicienilor și N.  Grigorescu.

Mda...
Cam asa arata astazi, 19 martie 2007...

Intre Fizicienilor si Ilioara, vedere spre N.Grigorescu







Vedere spre Fizicienilor / L.Rebreanu...



... in dreapta fostul "Complex Comercial Matei Ambrozie"







Te poti odihni pa bancuta si cu "peisaj de tulumbe"... :D




Si cand te gandesti ca ar trebui sa fie gata pe 5 aprilie conform acesteui panous/afis:




Pozele full-size sunt aici: http://imgur.com/a/3Mq04

 


Re: Energie electrica Adrian Rosca

Oho, deci Lacul Parc e in continuare pe generatoare.  :lol:

 


Re: Energie electrica shoppy

Nu mai este pre generatoare de vreo 2 luni, s-a realizat legatura in Balta Alba.

 


Re: Energie electrica TibiV

Au disparut "tulumbele" din fata complexului Matei Ambrozie (Fizicienilor)






 


Re: Energie electrica misterr

Enel a platit statului roman cele 400 mil. euro, conform deciziei de arbitraj de la Paris, si a preluat 13,6% din E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia

Grupul energetic italian Enel a anuntat ca filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH) a finalizat luni achizitia unui pachet de 13,6% din actiunile E-Distributie Muntenia (EDM) si Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE SA, compania de stat care administreaza detinerile publice in mai multe companii, pentru o suma totala de circa 401 milioane euro, stabilita in urma unui arbitraj international.

In urma tranzactiei, EIH si-a majorat participatiile in EDM si EEM la aproximativ 78% din actiunile fiecarei companii, de la nivelul de 64,4% detinut anterior.

”Tranzactia prin care Enel Investment Holding BV a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM si EEM este o consecinta a exercitarii de catre SAPE a clauzei put option in luna noiembrie a anului 2012. Odata cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un pret de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de catre EIH. Intrucat nu a fost stabilit un acord asupra pretului actiunilor, in 2014 SAPE a initiat o procedura de arbitraj la Camera Internationala de Comert de la Paris, prin care a solicitat pretul mentionat anterior, precum si dobanzi de circa 60 de milioane de euro”, arata un comunicat emis luni de Enel.

In decizia din data de 3 februarie, Tribunalul Arbitral a stabilit pretul pachetelor de actiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducand astfel suma ceruta de SAPE cu peste 100 de milioane de euro si respingand solicitarea pentru acordarea de dobanzi.

Grupul Enel a anuntat luna trecuta ca a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plati statului roman contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.

De ce s-a ajuns la arbitraj

Luna trecuta, Tribunalul Arbitral International de la Paris a hotarat ca grupul energetic italian Enel trebuie sa plateasca SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astazi este impartita in E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia. Pretentiile formulate de statul roman se ridicau la peste 550 milioane euro.

Procesul a durat doi ani si jumatate.

Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania. Grupul are 2,8 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania.

Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza "Put option" (dreptul de a vinde 13,57% din actiunile companiei, ramase in proprietatea sa dupa ce Enel a devenit actionar majoritar in urma procesului de privatizare), insa nu a fost stabilit un pret fix, ci o formula de calcul bazata pe elemente care pot fi interpretabile.

Intrucat partile nu au ajuns la un acord in aceasta privinta, conform cu practica comerciala internationala, cazul a fost inaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.

In septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) ca Tribunalul International de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj in cazul Enel.

SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea “Put”, exact asa cum a fost deja stabilit prin HG 1163/27.11.2012, se mai arata in comunicat. Optiunea “Put” prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, prevazut in contractul de privatizare semnat in iulie 2007.

SAPE a fost infiintata in 2014, ca urmare a divizarii partiale a Electrica, inainte de listarea la bursa.

In anul 2004, grupul italian Enel a platit 36 de milioane de euro pentru plata pachetelor de cate 24,6% din actiunile Banat si Dobrogea achizitionate si 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru aceasta tranzactie, astfel incat grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% in ambele filiale Electrica.

Cele 76 de milioane de euro au intrat in conturile companiilor detinute de Enel, urmand sa fie utilizate pentru investitii.

In 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungang sa detina 64,4% din titluri.

Cele 425 milioane de euro au ramas in compania detinuta de italieni urmand, de asemenea, sa fie utilizate pentru investitii.

Cum Electrica a vandut actiunile, compania a incasat, in urma vanzarii pachetelor de actiuni de la distributiile Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, o suma totala de 431 milioane de euro, restul banilor ramand in companiile detinute majoritar de Enel.

 


Re: Energie electrica TibiV

Tineti minte asta ?...
TibiV wrote:
... in dreapta fostul "Complex Comercial Matei Ambrozie"




... si asta ?
TibiV wrote:
Au disparut "tulumbele" din fata complexului Matei Ambrozie (Fizicienilor)


[/quote]

Hai ca s-a intors civilizatia pe Pallady... ;)
In fata complexului Matei Ambrozie







Este gata.
Ma rog, aproape gata... ;)







Banuiesc ca astea faca parte din "sistemul de irigatie"...


 


Re: Energie electrica TibiV

Nimic de zis, arata bine...
Vedere spre Ilioara / Piata Titan



Intersectia cu str. Lotrioara.



Dupa Loganul alb li s-a "terminat" gazonul... :D



Statia 102 Ilioara (pe stalpul din dreapta se vede tablita...)



Aici avem un fel de "Aqua fresh in 3 culori"...



Vedere spre Piata Titan




Pozele full-size aici: http://imgur.com/a/2YhVZ

 


Re: Accidente / incidente shoppy

Apropo de pana de curent, a fost o avarie pe 220 care a dat afara 110-le din Fundeni, si cum se pare ca Pipera era alimentata dintr-o singura LEA de 110, din Fundeni, asa ca a picat si aia, 400 din Domnesti nu a picat, asa nici 110 din Chitila nu a cazut, asa ca a tinut si 110 din Grivita, care de data asta a functionat corect ca rezerva calda pentru zona Mihalache.
Pe partea cealalta au fost Republica, Dudesti si Balta Alba, alimentate din Bucuresti Sud.
Pipera a revenit dupa "doar" jumatate de ora, probabil au reusit sa treaca pe cealalta LEA, probabil tot din Chitila, deci din Domnesti. Nu stiu ce au facut cu Fundeniul, probabil l-au trecut pe Bucuresti Sud.
Deci normal Bucurestiul e pe 3 "surse", Domnesti, Fundeni si Bucuresti Sud, acum am ramas cu 2, daca mai pica una pierdem jumatate de oras.

 


Re: Energie electrica misterr

Scenariu negru pentru această iarnă: Capitala ar putea avea un “BLACKOUT”





După cea mai mare până de curent din București, din ultimii 10 ani, specialiștii în energie vorbesc despre un scenariu negru.

Sistemul este atât de vechi şi lipsa investiţiilor atât de acută, încă am putea avea în această iarnă o pană de curent generalizată numită “blackout”.

Companiile de stat din energie sunt prost administrate şi nu îşi respectă planurile de modernizare de ani de zile. “Sunt doar o sursă de bani pentru guvern ori sunt folosite de politicieni să-şi angajeze rudele”, susţin analiştii.

Staţia Fundeni este locul din care miercuri seară a pornit cea mai mare până înregistrată în ultimul deceniu în Capitală. Este vorba despre o pană de curent care a durat o oră şi care a ţinut în beznă 10 cartiere. De ce? Pentru că durata de viaţă a acestor echipamente a expirat. Ele au fost modernizate ultima oară în 2007 şi de atunci nu s-a mai făcut nicio investiţie aici.

Au fost afectate peste 300 de străzi din Nordul până în Estul Bucureştiului, timp de o oră.

Corina Popescu, director Transelectrica: ”În ultimii doi ani de zile, planul de mentenanţă a fost realizat la un nivel scăzut, în jur de 50%, ce se întâmplă acum vine practic din urmă.”

Compania cu un buget uriaş, curtată mereu de politicieni, are în continuare mari probleme, susţin analiştii.

Ana Otilia Nuțu, analist Expert Forum: “Acum vreo două, trei săptămâni au fost numiţi câţiva directori, dintre care erau două nume controversate: un om care lucrase pe la Silvicultură şi soţia primarului Sectorului 5, iar acum am ajuns să avem în consiliul de administraţie patru membri din cinci care nu au nicio legătură cu energia. Lucrurile astea se văd în timp.”

În ultimii ani, avariile s-au ţinut lanţ. Pe 1 iunie anul trecut, în judeţul Argeş o linie de înalta tensiune de la Arefu a cedat. La fel şi o staţie de înalta tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a blocat inclusiv centrală de la Cernavodă. În Bucureşti, cea mai recentă până de curent a fost acum două săptămâni la aceeaşi staţie, Fundeni. Deşi reţelele sunt tot mai proaste, facturile sunt tot mai mari pentru că pierderile, contabilizate la peste 2 miliarde de euro din 2010 până azi, conform Curţii de Conturi, au fost suportate tot de români.

La Timişoara, primul oraş iluminat electric din România, penele de curent sunt la ordinea zilei. Autorităţile spun că vinovaţi sunt distribuitorii. Întreruperile de curent înseamnă de multe ori aparatura avariată în casele oamenilor. Veştile proaste se înmulţesc însă, pentru că iarna consumul de curent creşte.

Cristian Secosan, director general Romelectro: “Consumul nu mai e acolo unde era înainte, toată lumea şi-a mai pus un aer condiţionat şi alte aparate prin casă faţă de câteva becuri, cum erau pe vremuri şi tot timpul sunt probleme, una peste alta, conluzia mea e că ne paşte un blackout”.

Gabriel Dumitrascu, analist: ”Într-un scenariu grav: o iarnă grea, consumuri ridicate, veţi constata că riscăm o pană generalizată de curent care se va răsfrânge asupra securităţii cetăţeanului: vom sta fără lumină, vom sta fără aragaz, vom sta fără televizor, vom sta fără frigider.”

Ce spune Transelectrica?

Corina Popescu, director Transelectrica: “Niciodată nu poţi să spui la o avarie că riscul este zero. Dacă toată lumea îşi face treaba şi producătorii îşi realizează stocurile din HG pentru trecerea vârfului de iarnă, atunci pot să spun că sunt riscuri foarte mici să se întâmple.”

Şi Guvernul a contribuit anul acesta la nerespectarea planurilor de investiţii în companiile la care este acţionar, asta pentru că în goană după bani la buget, a retras atât 90% din dividendele pentru anul trecut, cât şi în avans dividendele pentru anul acesta, lăsând firmele fără fonduri de investiţii.

 


Re: Energie electrica misterr

Ceasurile cu radio și produsele electrocasnice indică din nou ora exactă





Ceasurile cu radio conectate la priză şi cele cu care sunt echipate produsele electrocasnice din Europa indică din nou ora exactă.

Reprezentanţii furnizorului sârb de energie Elektromreza Srbije (EMC) au anunţat joi că generatoarele electrice din Kosovo, despre care au spus că erau vinovate pentru apariţia acelui deficit, şi-au reluat producţia normală în data de 3 martie.

În ultimele săptămâni, deficitul de energie din Balcani a provocat mici erori de funcţionare şi afişare pentru ceasurile cu care sunt echipate numeroase dispozitive electrocasnice europene, precum cuptoarele cu microunde şi aparatele radio cu alarmă.

Ţările din Europa continentală sunt conectate la o reţea unică de alimentare cu energie. Fiecare stat participant furnizează reţelei o cantitate de energie care devine imediat disponibilă pentru a fi consumată. Funcţionarea reţelei se bazează pe un acord semnat de statele participante, iar cantitatea de energie care trece prin reţea este măsurată constant, pentru ca întregul sistem să funcţioneze la un nivel energetic prestabilit.


În termeni tehnici, sistemul energetic din Europa dar şi din cea mai mare parte a Asiei şi Africii funcţionează pe curent alternativ de 50 de hertzi, ceea ce înseamnă că într-o secundă polaritatea tensiunii trece de la plus la minus şi înapoi de 50 de ori. Din cauza deficitului din Balcani, reţeaua în cea mai mare parte a Europei a funcţionat din luna ianuarie la o frecvenţă de 49,996 hertzi. Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Suedia şi fostele state membre ale URSS, care nu sunt atât de strâns integrate reţelei continentale europene, nu au fost afectate.

Majoritatea ceasurilor indică timpul pe baza unor mecanisme interne sau, în cazul calculatoarelor şi al telefoanelor mobile inteligente, se setează la ora exactă după ce primesc un semnal radio. Toate aceste ceasuri cu continuat să funcţioneze fără probleme. Ceasurile care însă măsoară timpul prin intermediul curentului alternativ au rămas în urmă după ce frecvenţa curentului din reţeaua europeană a scăzut sub 50 Hz.

Reprezentanţii companiei sârbe EMC au recunoscut existenţa unei probleme de alimentare cu energie şi au spus că vina aparţine în exclusivitate furnizorului de electricitate din Kosovo (Kosovar Electricity Transmission - KOSTT).

Serbia nu recunoaşte independenţa pe care Kosovo, fosta sa provincie meridională, şi-a proclamat-o în 2008. Cu sprijinul Rusiei, autorităţile de la Belgrad s-au opus cu succes aderării statului Kosovo la ONU şi în mai multe organizaţii internaţionale.

Producţia de energie şi în special desemnarea entităţii care va trebui să plătească pentru problema de subalimentare cu energie apărută în Kosovo rămân subiecte aprig disputate între cele două părţi.

 


Re: Energie electrica shoppy

Electronicele nu folosesc frecventa de la priza, toate au quartz-uri mult mai ieftine si mult mai exact, ceasurile alea se reseteaza ca in Bucuresti avem saptamanal pe la 1-2 noaptea RAR-uri si AAr-uri cu pauza de serviciu de cam 1sec.
Acesta este un articol politic, noi suntem obligati sa fim prieteni cu sarbii si astfel impotriva Kosovo.

 


Re: Energie electrica iliutu

Sa stii ca multe radiouri analogice cu ceas analogic/digital au ceasul sincronizat dupa frecventa retelei.

Ca o paranteza, inainte de '89 frecventa retelei era 48 ... 49 Hz. Acum este 50 Hz cu o stabilitate pe termen lung foarte buna, poti cauta pe net.

 


Re: Energie electrica shoppy

Da, se pare ca dispozitivele cu variatii mari de temperatura (cuptoare electrice, cuptoare cu microunde, filtre de cafea) prefera sa nu aiba quartzuri, oricum, suntem undeva la 6min in urma, la mine pe Mihalache mi se reseteaza saptamanal ceasul de la microunde, nici nu ma mai uit la el.

 


Re: Energie electrica neb1

Reamenajare, reconstructie sau reabilitare transformator Parincea,nu stiu cum sa-i zic.
Au lucrat impecabil baietii astia.Au fost tot timpul cu maturica in mana ,sa nu faca mizerie,sa nu lase moloz.Raritate!
Sa speram ca tine si nu mai apar ''pictorii'' de ocazie.
:bere:

20180504_094836.jpg (898.02 KB; downloaded 4036 times)

20180507_100700.jpg (684.38 KB; downloaded 4038 times)

20180511_081049.jpg (952.21 KB; downloaded 4033 times)

20180511_081054.jpg (632.55 KB; downloaded 4038 times)

20180511_081056.jpg (585.65 KB; downloaded 4036 times)

20180514_175210.jpg (782.73 KB; downloaded 4044 times)

 


Go to page:  1  ... 2 3 4 5 6 7 8 9
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2265 forum members have written 419381 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use