Multumesc frumos!
In privinta "weathering-ului", sunt de acord, dar cam ezit... Intai de toate, diorama nu e incadrata precis in timp. Practic e o statiune turistica montana germana. Fiind fictiva, ea poate fi plasata oricand intre anii 1910-1980. Daca as "imbatrani" cladirile as restrange intervalul de timp.
In plus, suntem in Germania, unde cladirile nu-si arata varsta cu una cu doua!
Totusi, cateva au asa ceva: nu stiu daca se vede in poze, dar garajul pompierilor are tencuiala cazuta si schele pe o latura, iar depozitul din triaj, turnul de apa si alte cateva cladiri sunt si ele usor "atinse" de timp.
Cat despre material rulant, eu sunt mai "purist" de fel, si gandesc in perspectiva: imaginati-va ce valoare vor avea peste 30-40 de ani minimodelele mele, ce se prezinta ca in prima zi si au si cutie originala (nu ca le-as vinde...). In plus, unele locomotive si vagoane sunt pur si simplu bijuterii pe care am dat o avere (sper sa nu sune a lauda de sine) si mi-ar fi mila sa fac procedeul asta pe ele.
Sunt realiste si asa, pentru ca se poate presupune ca sunt noi-noute sau tocmai au iesit de la RK!
Poate o sa ma indur de cateva si sa le fac o "imbatranire" discreta...
ByOnu scrie:Din pacate, diorama mea a cam decazut. Nu i-am mai alocat timp.
Frumoasa si a dumneavoastra! Ca paranteza, la tramvaiul GT8 bej-verde visam cu ochi deschisi prin 2009, pana am pus si eu mana pe unul asemanator.
Diorama mea e in aceeasi situatie. Pozele de mai sus (precum si cele ce urmeaza) au fost facute imediat dupa curatarea ei din colt in colt. Problema e ca, neavand nici vedere excelenta (lumina din camera era si ea slaba de tot) nici materiale cat de cat adecvate procesului (in afara de 2 pensule si o periuta de dinti), au ramas zone necuratate pe care blitul camerei a avut grija sa le surprinda...
Curatenia dureaza 5-6 zile in conditiile in care ma ocup doar de asta de dimineata pana seara. E foarte solicitanta, desi n-ar parea la prima vedere.
ByOnu scrie:Ce material rulant ai?
Din cele peste 20 de garnituri, aproape 2 treimi sunt din perioada 1839-1925, iar ca tari de provenienta, Germania (in speta landul Bavaria) si Prusia sunt dominante. Restul sunt "imprastiate": alte doua nemtesti, o olandeza si 3 tramvaie.
Cat despre "ale noastre" am 4 garnituri romanesti (un marfar contemporan, unul al anilor '30, un personal in stilul anilor '90 si IR347 "Dacia Express" contemporana). Locomotive am insa doar doua: LDE si LE. Speram intr-o vreme sa pun mana pe o aburoasa, o IVA, o Malaxa sau un LDH, dar odata cu golirea "vistieriei", raman la stadiul de deziderate.
Trenurilor le vor veni randul la prezentare, odata ce intocmesc un istoric cat mai corect al fiecareia dintre ele!