Tramvaiul Comunismului

Resedinta de judet - Iasi

Tramvaiul Comunismului

Mesajde WT_fan06 » Mar, 20 Aug 2019, 18:55

Un proiect cultural-turistic unic în România, „Tramvaiul Comunismului” din Iași reprezintă primul tur ghidat ce utilizează un tramvai de epocă produs în perioada comunistă pentru a arăta schimbările sociale, economice și culturale fundamentale ce și-au pus amprenta asupra Iașiului în timpul regimului comunist.

Martor al acelor vremuri, tramvaiul de tip ITB V58 construit în anul 1959 la București îi poartă pe turiști ca pe vremuri, din Târgu Cucu până la CUG 2 (a doua platformă industrială a oraşului dezvoltată în vremea lui Nicolae Ceauşescu), unde călătorii fac o pauză de gustări românești. O ia înapoi pe Podu Roș (învăluit în legende) până în Copou, cartierul înaltei societăți ieșene. Turiștii poposesc și aici pentru câteva minute, ocazie cu care află curiozități despre viața de vatman din acea perioadă și despre postul de conducere rudimentar al vehiculului. Tramvaiul coboară din nou în Târgu Cucu, locul de unde plecase cu o oră și jumătate înainte. Turiștii primesc pe durata călătoriei și o carte cu ilustrații de arhivă cu tramvaiele din Iașiul anilor 70-80-90, ordonate astfel încât pozele sunt sincronizate cu traseul parcurs de tramvai pentru a pune în evidență mai bine diferențele profunde produse în timpul comunismului.

Proiectul a fost realizat de Asociația TRAMCLUB IAȘI în parteneriat cu Iași.Travel (Facultatea de Geografie & Geologie, UAIC Iași) și Compania de Transport Public Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Centrului de Informare Turistică Iași. Cei implicați în organizarea turului tematic sunt voluntari.

Biletul pentru cursa specială cu Tramvaiul Comunismului costă 25 de lei și poate fi procurat fie din tramvai, fie de la oricare tonetă CTP Iași - abonamentul turistic nominal în valoare de 25 de lei. Abonamentul oferă turiștilor accesul liber în toate mijloacele de transport public ale CTP Iași timp de trei zile și include și turul cu tramvaiul de tip ITB. Banii proveniți de pe urma tururilor sunt utilizați pentru întreținerea și pentru reabilitarea tramvaiului de epocă în conformitate cu originalul.

Plecarea „Tramvaiului Comunismului” se dă în fiecare sâmbătă la ora 10 din rondul Târgu Cucu, din martie până în noiembrie. Este esențial ca înainte de plimbare să vă înscrieți, trimițând numele la adresa tramvaiul.comunismului@gmail.com
Vă recomand să urmăriți și pagina de facebook: Tramvaiul Comunismului Iași

Până atunci vă invit să urmăriți câteva fotografii cu tramvaiul ITB V58 #100.

Exterior:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Interior:

Imagine

Postul de conducere:

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
WT_fan06
Membru Gold
 
Mesaje: 1756
Membru din: Dum, 23 Iul 2017, 18:49

Înapoi la Judetul Iasi


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator