Pagina 1 din 1

Melbourne

MesajScris: Vin, 24 Dec 2010, 21:18
de bercenicity
Melbourne, ce mai intinsa retea de tramvai din lume:
harta: http://urbanrail.net/au/melb/melbourne-map.htm

Re: Melbourne

MesajScris: Vin, 24 Dec 2010, 23:54
de Dominatrix
Cea mai intinsa retea de tramvai din lume (circa 249 km cale dubla)...ca urmare a demontarii a unei parti importante din reteaua de tramvai din Sankt Petersburg, in special in ultimii 10 ani.

Un site excelent cu prezentarea sistemului de tramvai dela Melbourne, aici: http://www.vicsig.net/index.php?page=trams

Cateva aspecte interesante ale retelei de tramvai din Melbourne:

-peste 70% retea clasica, neseparata de trafic, deservita de 8 depouri.

-exploatarea este asigurata de un operator privat.

-toate tramvaiele sunt bidirectionale, neexistand bucle de intoarcere la capete.

-Cel mai mare "muzeu" in aer liber al tramvaielor din lume: in atelierele centrale de acolo (Newport Workshops), adica URAC'ul local, sunt tinute in conservare peste 150 de vagoane vechi din clasa W (si sub-clasa SW).

-inca exista in circulatie vagoane vechi fabricate la inceputul anilor '40, unele din ele avand dotari "moderne", inclusiv pantografe Schunk :lol:
Din cate stiu eu, numai la Milano mai sunt in circulatie tramvaie atat de vechi ("vestitele" tramvaie model Peter Witt).

-vagoanele vechi retrase din uz (W si SW) sunt declarate MONUMENTE ISTORICE, deci NU POT FI CASATE. Sunt tinute in conservare sau vandute la alte muzee.

-reteaua contine singura intersectie Grand Union din emisfera sudica, care este si ea decalarata "monument istoric" si nu poate fi desfiintata sau refacuta in alta configuratie. Mai multe detalii aici: http://www.yarratrams.com.au/Portaldata/1/Resources/pdf_document/newsletter/Tramlines_Issu.3pdf.pdf

- traseul 96 a fost votat de National Geographic in "Top 10" al celor mai frumoase trasee de tramvai din lume. http://www.onlymelbourne.com.au/melbourne_details.php?id=13776

Re: Melbourne

MesajScris: Mie, 20 Mai 2015, 00:09
de macheta218

Re: Melbourne

MesajScris: Dum, 01 Sep 2019, 16:33
de orex
@aztec
Sunt si la antipozi, in afara de aceste fapte, relevante de altfel, cu referire la constructii edilitare, o gramada ce ”comicarii” in legatura cu cetateanul de rand, care sa-ti provoace repugna!! Sper ca, in curand, sa afli si tu ce mi-a fost dat sa aud, deunazi (chiar ieri), de la un cetatean australian de peste 10 ani, recte fratele meu! Anumite perspective o sa te/va mire, chiar inspaimante! Astept sa ni se aflileze si sa vezi in ce masura au AIA grija de cetateni, dincolo de fatada afisata. O sa ramai/ramaneti trasnit/i!