Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Centrul vechi

197 posts, 70661 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 15
 
 

📖 Pagination options
Centrul vechi Goldmund

Sunt putin rautacios:
se vede ca Centrul Vechi nu are lobby daca nu trec si liniile de tramvai pe acolo. Altfel nu-mi explic rezonata slaba printre bucuresteni, printre userii acestui forum. La o astfel de tema f. importantata pt. orasul Bucuresti, doar cateva fotografii si nici un comentariu - chiar nu ne intereseaza istoria acestui oras?
Doar din cate stiu eu, in Centru Vechi au aparut zeci de cafenele superbe care atrag din ce in ce mai multi turisti.
Un oras fara istorie nu are viitor...

iata si un articol din 2009:
http://www.businessmagazin.ro/analize/c ... an-4728702

 


  • GAC
  • Posted:
  •  

Re: Centrul vechi GAC

In legatura cu istoria, e discutie lunga.
Bineinteles atunci cand istoria e ceva ce trebuie invatat pe dinafara, e lesne de inteles ca un viitor nu poate fi, dar asta e Romania, tara formelor fara fond.
Acum, binainteles, si o statistica poate fi vazuta ca o istorisire, cu deosebirea ca aceasta poate folosi pentru a fundamenta o decizie aducatoare de bunastare.
Acum exista si exceptii la vorba ta, de exemplu, Dubaiul, care a ales sa intre in istorie tocmai prin uriasa initiativa pe care au avut-o cei de acolo, sau SUA, care lasand in lumea veche complexele istorice s-au pus pe treaba si au ajuns natiunea Nr.1.
In ceea ce priveste istoria romaneasca, lipsa izvoarelor istorice 1000 de ani de la Retragerea Aureliana, pana la "Intemeierea" Tarii Romanesti (1330) poate spune ceva mai ales ca aceasta fapta "istorica" a fost consemnata intr-o cronica straina (cronica pictata de la Viena), in rest ce sa mai zic, de prin 1400 si pana in 1877, tot am dat tribut la turc, iar dupa, am pierdut 2 razboaie mondiale si am stat 50 de ani sub jugul URSS....ce sa zic, istoria asta e mai degraba instrumentul prin care sunt pacaliti oamenii inca de copii, asa cum in cartea de istorie sin Rusia, Stalin, Lenin si Hrusciov sunt vazuti ca mari salvatori si eroi, la fel cum in Corea de N, Preamaritul Conducator e vazut drept zeitate....
La asa istorie, oricat de bine am sti-o pe dinafara, avem si perspective pe masura......dar ma gandeam ca un om iesit pe-afara ca tine, inca dinainte de 1989, ar stii mai bine, se pare ca ma dezamagesti totusi. Asta e, varsta si "umblarea pe afara" se pare nu sunt factorii esentiali in cultura unui om.

 


Re: Centrul vechi Goldmund

Domnule Gac,
ce are atacul dvs. asupra mea cu Centrul Vechi al Capitalei?
Eu zic sa ramanem fair play 8-)

 


  • Mircea G
  • Posted:
  •  

Re: Centrul vechi Mircea G

Goldmund wrote:
Doar din cate stiu eu, in Centru Vechi au aparut zeci de cafenele superbe care atrag din ce in ce mai multi turisti.
Dvs le considerati superbe , eu le consider un jeg , o bataie de joc la adresa bucurestenilor ! Am trecut in " recunostere " prin zona si m-am trezit pe o strada ca trebuia sa merg ca pi...ul boului printr-o potecuta de 50 cm latime ramasa de circulatie , dar ferindu-mi capul sa nu agat umbrelele . Mai aveau putin si blocau strada definitv . Ce este superb ? S-a permis nehalitilor de comercianti sa se intinda ca baliga ocupind strada .
Daca se dorea ceva civilizat , nu se permitea decit un rind de masute in fata pravaliei , delimitat strict la o latime impusa / stas , cu umbrela care sa nu depaseasca limita . De ce ? Strada sa ramina strada , sa se poata circula , sa se vada cerul ! si se se poate vedea cladirile . Asta consider eu civilizatie .Aspectul de acum este de tip " europa " ( bazarul )
Am fost pe Covaci . De ce nu s-a incurajat sa ramina pe acea strada vestitele consignatii , cu parfumul lor specific ?
De ce nu s-au infintat magazine de artizanat si mici restaurante cu produse specifice diferitelor zone ale tarii ?
In fine, sint multe de zis,cert este ca dupa ce am colindat zona circa 3 ore , am ramas dezamagit .Am vrut sa ma relaxez apoi la terasa Doamnei , dar si acolo sint in demolare ...
Si in concluzie , ce facem acolo ? Nu locuri de parcare , nu magazine interesante , nimic .

 


Re: Centrul vechi Goldmund

Domnule MirceaG,
privim lumea din perspective diferite, eu ca un turist(in inima inca bucurestean) ce doreste sa descopere si altceva decat "bloace comuniste"- cum mi-a spus un turist din Germania,  "ca in RDG, cartiere din prefabricate"-insa restaurarea costa bani, timp si pasiunea celor care doresc sa readuca ceva din aerul trecutului. Dvs. priviti realist, ca un locuitor al Capitalei si va intrebati probabil ce va aduce asta...Dar turismul ramane o industrie si aduce bani in oras...,dvs. implicit.
Interesant mi se pare si punctul dvs. de vedere cu acele cafenele "intinse"pe intreg trotuarul.
Domnule, la inceput sunt lasati asa, cand avem doar cateva cafenele.Cand totul va fi gata, conteaza si parerea dvs. si o sa vedeti ca
1-concurenta va reduce din mesele unei cafenele
2-poti impune cateva mese si o alta "ordine" locala in momentul in care toate strazile din Centru Vechi vor fi gata, cand va fi o multitudine de magazine,localuri, etc..

 


  • Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Re: Centrul vechi Utilizator anonim

Stadiul lucrarilor de reabilitare a Centrului Istoric

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a verificat astazi stadiul lucrarilor de reabilitare a Centrului Istoric.
Cu aceasta ocazie, Sorin Oprescu a declarat ca pana la vara vor fi terminate toate cele 14 strazi care reprezinta nucleul principal al Centrului Istoric. Primarul General a subliniat faptul ca “desi Consiliul General a aprobat 20 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului istoric, in urma discutiilor cu proprietarii retelelor de utilitati, s-a redus costul cu 40%, pentru ca acestia au acceptat sa refaca infrastructura pe cheltuiala lor. Astfel s-a despovarat bugetul, mai ales ca este un an greu”.

In aceasta saptamana au fost demarate lucrarile pe strazile Tonitza si Filitti, urmand ca saptamana viitoare sa inceapa reabilitarea strazilor Postei si Stavropoleos.

Edilul –sef a anuntat ca la intersectia strazilor Tonitza si Franceza va incepe si amenajarea unei parcari subterane care va avea cateva sute de locuri. Deasupra acesteia va fi amenajata o parcare pentru autobuzele pentru turisti.
“Parcarea va avea 5 etaje, va fi la inaltimea blocului din apropiere. Conform proiectului, vor fi doua subsoluri, acesta loc constituind unul dintre punctele de margine ale Centrului istoric, de unde se va intra pe partea pietonala”, a precizat Primarul General.

In paralel cu realizarea infrastructurii stradale, Primaria Capitalei a inceput si reabilitarea fatadelor cladirilor pe care le administreaza, identificand, in acelasi timp, solutii pentru ca toate imobilele aflate in Centrul Istoric sa fie renovate.
“Noi am inceput deja sa refacem fatadele imobileloor care ne apartin. In primul semestru vor fi refacute doua, iar in cel de-al doilea se va trece la urmatoarele doua. Ne ocupam in aceasta etapa de cele care sunt integral in propiretatea statului si in adminsitrarea noastra. o parte dintre cladirile din centrul istoric sunt retrocedate. Am inceput discutiile cu proprietarii, dar incercam sa cointeresam si o serie de companii puternice, multinationale, care sa pastoreasca fiecare cate o casa si careia sa ii refaca fatada sau sa o consolideze, dupa caz. Patronii de terase care si-au expirmat dorinta de a reabilita fatadele pe cheltuiala lor au primit aprobarea noastra.”

Primarul General a vorbit si despre amenajarea ca piaţetă publică a pieţei Sf. Anton, din faţa Hanului Manuc, unde vor putea fi organizate spectacole, concerte si alte evenimente culturale pentru bucuresteni. Un alt loc care ar putea capata aceeasi destinatie se afla pe strada Selari, pe o proprietate privata. Aici, conform proiectului detinatorului terenului, pe o suprafata de 1.200 mp ar urma sa fie realizata o alta piata publica.


NOTA:
In aceasta saptamana s-au semnat noile contracte pentru reabilitarea Centrului Istoric si au fost eliberate autorizatiile de construire.
Astfel, vor fi reluate lucrarile de executie, fiind dat déjà ordinul de incepere pentru strazile cuprinse in Pachetul 1, lotul 3, iar saptamana viitoare va fi dat ordinul de incepere pentru strazile incluse in pachetul 2, lotul 1.


Componenta pachetelor:

PACHET 1  - cuprinde 3 loturi
Constructor – Asocierea SC Apolodor Grup Construct SRL & SC Grup Construct SRL & SC Engineering Design
Lotul I – str. Lipscani, Zarafi si Smardan
Valoare contract – 1,936,950.75 lei

Lotul II  - str. Franceza si Piata Sf. Dumitru
Valoare contract – 1,997,699.70 lei

Lotul III – str. Filitti si Tonitza
Valoare contract – 1,840,075.3 lei

PACHET 2 – cuprinde 3 loturi
Constructor - – Asocierea SC Apolodor Grup Construct SRL & SC Engineering Design
Lotul 1 – str. Postei si Stavropoleos
Valoare contract – 2,294,567.92 lei
Lotul 2 – str. Covaci, Gabroveni, Selari, Soarelui si Pasaj Francez
Valoare contract – 4,515,296.76 lei
Lotul 3 – str. Caldarari, Sepcari si Piata Sf. Anton
Valoare contract – 3,545,560.05 lei

PACHET 3  (neatribuit)– zona pilot A incadrata de Calea Victoriei, Bulevardul I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si strada Lipscani
Valoare estimata – 5,147,547.94 lei
Etapele proiectului de reabilitare a Centrului Istoric sunt urmatoarele:
-         dezafectarea sistemului rutier vechi
-          reabilitarea sistemului de utilitati
-         reabilitarea infrastructurii stradale, etapa ce are termen de executie de 35 de zile.

Reabilitarea infrastructurii de utilitati publice (apa, canal, gaz, energie electrica, retea transport date – Netcity, iluminat public) va fi realizata de Primaria Capitalei in colaborare cu detinatorii retelelor de utilitati, pe cheltuiala acestora.

Termenul de finalizare pentru fiecare dintre loturi este de 3,5 luni, acesta putand fi marit in functie de descarcarile arheologice de pe fiecare strada.
Inainte de Craciun au fost finalizate strazile Lipscani, Zarafi si Smardan.

In anul 2010, Primaria Capitalei a avut in derulare un contract de punere in siguranta a lucrarilor incepute si neterminate din Centrul Istoric. Aceasta situatie a survenit in urma rezilierii contractului cu Sedesa.

Drept consecinta a rezilierii contractului cu Sedesa, a avut loc procedura de arbitraj la Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert ÅŸi Industrie a Romaniei, finalizata in favoarea PMB in iulie 2010.   Ulterior, Sedesa s-a adresat si Curtii Internationala pentru Arbitraj Comercial de la Paris, dar niciun demers al acestei societati comerciale nu va impiedica evolutia lucrarilor de reabilitare a Centrului Istoric.
Tot in 2010, Asocierea Ove Arup & Partners International Ltd si Tecnic Consulting Engineering Romania, consultantul desemnat de Primaria Capitalei pentru evaluarea stadiului fizic al proiectului de reabilitare a Centrului istoric, a intocmit expertiza tehnica pentru lucrarile ramase de executat, in urma acesteia fiind demarate procedurile de achizitie publica pentru desemnarea operatorului/operatorilor economici care vor finaliza lucrarile.

De asemenea, Asocierea Ove Arup & Partners International Ltd si Tecnic Consulting Engineering Romania va asigura managementul proiectului pana la finalizarea tuturor strazilor din zona pilot (inclusiv pe durata perioadei de garantie).

Prin masurile dispuse de Primarul General Sorin Oprescu, care a impus detinatorilor de retele de utilitati sa reabiliteze infrastructura proprie fara a pune presiune pe bugetul Primariei Capitalei, lucrarile se vor realiza pe cheltuiala acestora. Astfel, costurile estimate se vor diminua cu aproximativ 40%  fata de contractul initial si fata de indicatorii tehnico-economici aprobati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Fonduri alocate in 2010 pentru contractul de punere in siguranta a lucrarilor - 6.320.000 lei
Pentru anul 2011, suma estimata pentru proiectul de reabilitare a Centrului Istoric este de 21.291.945,2 lei (fara TVA).

Serviciul de presa al PMB

 


  • Luca's
  • Posted:
  •  

Re: Centrul vechi Luca's

Oprescu vrea să îi ia tot Centrul Istoric lui Negoiță, consilierii nu îl lasă
Primarul general, Sorin Oprescu, vrea tot centrul istoric în administrarea sa. Edilul a supus Consiliului General al Municipiului București un proiect de hotărâre privind preluarea în administrarea sa a două străzi din Centrul istoric, dar și a altor 44 de străzi din Capitală. Consilerii generali au votat însă împotriva acestei decizii.Primarul general vrea să ia de la primăriile de sectoare 46 de străzi, pe lângă cele peste 600 aflate deja în administrarea sa. Două dintre acestea, respectiv Smârdan și E Carada sunt situate în centrul istoric, situat în Sectorul 3, condus de Liviu Negoiță. În Raportul de Specialitate care justifică preluarea străzilor de Primăria Capitalei, se arată că “pentru o abordare unitară a proiectului de reabilitare a Centrului Istoric, este necesar ca toate străzile aflate în acea zonă să fie administrate de municipalitate, impunându-se preluarea în administrare și a străzilor Smârdan (între străzile Doamnei și Lipscani) și E. Carada”.

Străzile propuse pentru preluare sun incluse într-o serie de programe de echipare edilitară și modernizare a infrastructurii rutiere derulate de Primăria generală.

Propunerea a fost respinsă de Consiliul General al Municipiului București de joi, 27 ianuarie.

În administrarea Primăriei Generale a Municipiului București se află deja celelalte străzi din Centrul Vechi: Blănari, CAvafii Vechi, Căldărari, Covaci, Colței, Franceză, Gabroveni, Hanul cu Tei, Lipscani, Șelari, Smârdan, Stavropoleos și Zarafi.

În ciuda acestui fapt, lucrările de reabilitare pe care primarul Sorin Oprescu promisese că vor fi terminate în luna decembrie s-au prelungit până în primăvara acestui an.


Sursa:   http://b365.ro/news/oprescu ... i-negoita/

 


Re: Centrul vechi ByOnu

Totusi, care-i povestea conteporana a Hanului Manuc? Va mai fi redeschis vreodata? Are parte de ceva restaurari?

 


Re: Centrul vechi lecter

ByOnu wrote:
Totusi, care-i povestea conteporana a Hanului Manuc? Va mai fi redeschis vreodata? Are parte de ceva restaurari?


A fost retrocedat unui descendent, care a trecut la treaba...

Este aproape gata, s-au deschis deja doua cafenele la strada si s-a restaurat si partea interioara, care va deveni un "boutique-hotel".

 


Re: Centrul vechi Goldmund

Oameni buni,
'centrul' vechi al Capitalei nu poate fi doar cele cateva stradutze din inima Bucurestiului, ca doar nu avem de-a face cu Tirana, capitala Albaniei. Centrul Bucurestiului e ceva mai mare si este cuprins de Primul Inel  al Capitalei. In acest perimetru nu ar mai trebui demolata nici o cladire! :idea:  Nici una! :idea:
Vezi si dezastrul ce vi se pregateste:
http://b365.ro/news/un-mons ... liei-foto/

 


Re: Centrul vechi 2009

Dar nu înţeleg unde se ridică magăoaia. Nu îmi pot da seama care e perimetrul exact pentru că pe google earth, toată zona e plină de case vechi.

 


Re: Centrul vechi 2009

Casa boierească să înţeleg că a dispărut...Dar instituţia de învăţământ superior? Si ce mai dispare?

 


  • Mircea G
  • Posted:
  •  

Re: Centrul vechi Mircea G

2009 wrote:
Dar nu înţeleg unde se ridică magăoaia. Nu îmi pot da seama care e perimetrul exact pentru că pe google earth, toată zona e plină de case vechi.

Zona aproximativa ...
snspa.jpg (271.66 KB; downloaded 5493 times)

 


Re: Centrul vechi francezu72

niste criminali...ma intreb cine  :twisted:  a aprobat constructia acestei materii fecale in zona aia  :x

 


 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 15
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419428 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use