Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura pentru sport și agrement din București

 

Topic: Parcul Izvor

14 posts, 4949 views
Parcul Izvor lucianxx9o

Amplasamentul Parcului Izvor este un loc încărcat de semnificație, un loc încercat de-a lungul ultimilor ani. Dupa ștergerea de pe fața orașului a unor numeroase zone cu încărcătură istorică (Dealul Arsenalului, cartierul Uranus, precum și zonele ce au fost străpunse de marile bulevarde), parcul Izvor a fost terenul unei permanente intenții de reconfigurare, care în anul 2000 a luat forma unui concurs internațional de urbanism: București 2000. Deși a fost anunțat un câștigător al concursului  - von Gerkan, apreciat pentru maniera în care a integrat zona rezultată a demolărilor în vechiul țesut, tratarea echilibrată a axelor, adecvarea conexiunilor și a construitului, acest demers a luat sfârșit înainte de a începe. Parcul Izvor a rămas undeva între spațiu verde și permanentă intenție de a urbaniza zona adiacentă Casei Poporului.
Astăzi, deși este unul dintre puținele puncte verzi ale centrului Bucureștiului, deși are o poziție privilegiată din punct de vedere al poziționării, nu este exploatat direct proporțional cu aceste avantaje majore de care se bucură. El este în prezent o zonă verde de deservire a monumentalității Casei Poporului, organizată și amenajată sumar după o axă de compoziție centrală. Datorită acestei organizări și lipsei de legături viabile cu orașul, parcul nu este exploatat ca spațiu verde central. Neprotejat de influența directă și neplacută, atât la nivel vizual - estetic cât și psihic, față de cele 4 artere de circulație care îl delimitează: Splaiul Independenței, Bulevardul Libertății, Bulevardul Națiunilor Unite, str. B. P. Hașdeu, parcul rămâne un loc nepopulat în comparație cu alte parcuri din centrul Bucureștiului. Parcul nu dispune de trasee și legături reale și coerente cu punctele de atracție din jur: Muzeul Național de Artă Contemporană, cartierul Uranus și zona centrului vechi, fiind practic izolat în mijlocul orașului.
În contextul actual al strategiilor de dezvoltare a centrului Bucureștiului se impune transformarea parcului într-un parc urban reprezentativ și înscrierea lui ca punct de reper și atracție pe harta verde a Bucureștiului.
Demersul reamenajării parcului face apel la memoria locuitorilor Bucureștiului, propunându-se refacerea traseelor străzilor și reliefului cartierului Uranus, așa cum era el înaintea demolărilor din anii ‘80. Aleile parcului se decupează după amprentele vechilor străzi la scara 1:1, insulele construite devin insule verzi. Pe aleile-străzi se vor amplasa dotările publice aferente parcului: piste de bicicliști, locuri de joacă pentru copii, bănci, mese de ping-pong, astfel încât animația urban-umană a vechilor străzi să fie readusă în memorie, chiar dacă în alt context. Făcând apel la memorie printr-un gest simbolic, vom planta câte un copac în locul fiecărei case demolate.
Propunerea de amenajare implică și introducerea unei axe verticale, diferită față de axele existente, prin aplicarea topografiei anterioare, punctul culminant constituindu-l refacerea simbolică a dealului mănăstirii Mihai-Vodă prin construirea unui memorial al vechiului București sub forma unei galerii îngropate.
Din punct de vedere socio-cultural, se dorește transformarea parcului într-o platformă de întâlnire și socializare, coerent integrată în traseul cultural al Bucureștiului atât din punct de vedere funcțional cât și estetic, într-o anticameră ce adună trasee din centrul istoric al Bucureștiului, Parcul Cișmigiu, Dâmbovița, Zona Bisericii Mihai Vodă, Muzeul Național de Artă Contemporană și cartierul Uranus.
1.jpg (53.51 KB; downloaded 4527 times)
2.jpg (69.5 KB; downloaded 4525 times)
3.jpg (73.75 KB; downloaded 4525 times)
4.jpg (79.32 KB; downloaded 4527 times)
5.jpg (78.47 KB; downloaded 4524 times)
6.jpg (79.83 KB; downloaded 4523 times)
7.jpg (99.89 KB; downloaded 4527 times)
8.jpg (83.6 KB; downloaded 4526 times)
9.jpg (109.27 KB; downloaded 4526 times)
10.jpg (126.78 KB; downloaded 4525 times)

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor lucianxx9o

....
11.jpg (182.99 KB; downloaded 4520 times)
12.jpg (109.08 KB; downloaded 4518 times)
13.jpg (128.37 KB; downloaded 4520 times)
14.jpg (144.09 KB; downloaded 4519 times)
16.jpg (745.38 KB; downloaded 4521 times)

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor ByOnu

Parcul are nevoie intr-adevar de un "RK" calumea. Totusi proiectul acela pare a fi o aiureala totala, niste desene aruncate pe o hartie si atat, fara a se lua in considerare situatia actuala (dpdv. al reperelor importante: colturile, statia M, etc.) + ca acele alei arata aiurea. La noi proiectele se fac la extrem mereu, ori facem ceva dus la extrem doar de dragul de a fi, ori nu facem nimic. Prefer niste alei normale totusi pozitionate cu cap!
Decat sa faca sutele alea de alei inutile cu funduri de saci unde sa se adune boschetarii sau sa devina zonele unor grupuri anume, mai bine ar planta inca vreo 500 de copaci. :evil:

 


  • Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor Dr2005

Acum vreo câţiva ani se vorbea de desfiinţarea parcului, prin contruirea unor clădiri de birouri de-alungu a ceea ce, în vreo 20 de ani, va fi noul Bd. Uranus. E bine că s-a renunţat la ideea asta şi va rămâne parc.

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor George

Asta e foarte important, sa ramana parc. Ideea unui fel de gradina englezeasca, cu mult verde, cred ca e cea mai faina. Ar trebui plantati copaci mai multi, desigur sa ramana si zone libere, cu gazon intins. Practic ce lipseste acolo este o ingrijire ca lumea a ierbii, care trebuie tunsa cate putin, mai des, iar nu "rasa" pur si simplu, asa cum se intampla de regula, iar din mai se usuca tot parcul din cauza secetei.
Ar trebui construit si un sistem de irigatii pentru ca iarba sa se mentina si in timpul verii.

In rest, proiectul pare interesant, dar as fi impotriva cresterii spatiilor betonate (oricat de "bine" ar fi betonate!) in detrimentul spatiului verde. Cat despre constructii, in niciun caz. Poate ii mai trasneste vreunui dobitoc sa faca vreo polivalenta pe acolo...

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor Goldmund

George scrie:
In rest, proiectul pare interesant, dar as fi impotriva cresterii spatiilor betonate (oricat de "bine" ar fi betonate!) in detrimentul spatiului verde. Cat despre constructii, in niciun caz. Poate ii mai trasneste vreunui dobitoc sa faca vreo polivalenta pe acolo...

Sau poate vine un alt dobitoc si face un Aqua Park(v. proiectul din Parcul Tineretului, care din fericire pentru zona si toti bucurestenii normali, a cazut)
Intr-adevar, Parcul Izvor trebuie sa ramana doar parc si asta in memoria sutelor de case splendide care au fost acolo...
Si e adevarat, seamana cu o gradina englezeasca(la asta m-am gandit si eu cand am vazut pozele!)cu mult gazon si palcuri cu pomi. E bine. Mai conteaza mobila de parc, niste banci adevarate de parc, solide si frumoase...

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor Goldmund

Dar ca sa devina un parc adevarat, ii lipseste o oglinda intinsa de apa.(nu neaparat pt. barci sau alte ambarcatiuni) de genul:
http://www.qype.com/place/185383-Oberer ... tos/390302
unde vin ratze si lebede-deliciul copiilor mici...

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor ByOnu

Va prezint cateva "parcuri" cica...













Aruncam atat de multi bani pe banci, cosuri si locuri de joaca scumpe si de prost gust, incat uitam sa plantam copaci si sa punem gazon. Facem amenajari de milioane de euro, cand de fapt n-avem nevoie DECAT de multi, multi copaci si iarba, ATAT!

Pe langa asta, parcului Izvor ii lipseste cu siguranta un lac.

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor andrei11

N-ai mai trecut de multisor pe acolo, vezi ca in Parcul Izvor chiar sunt multi copaci...discutam dupa 30 de ani.  ;)

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor George

Parcul Izvor e chiar foarte frumos...il traversez zilnic si cred ca ar trebui sa ne opunem categoric oricarei initiative de modernizare, cu ghilimelele de rigoare, care ar atinge spatiul verde si copacii plantati...care au inceput sa creasca frumos...probabil trebuie plantati si mai multi spre casa poporului, unde dintr-un reflex comunist (sa vedem dom'ne ce poporeni se apropie de noi...) initial nu se plantase nimic.

Ce ar fi totusi de facut ar fi un sistem de irigare, vara astia tund iarba in prostie pana se arde de tot...

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor Florinds

Iarba e bine sa fie tunsa, pentru ca in conditii de seceta rezista mai bine, radacina are mai putin de hranit. Acum daca nu o uzi deloc sau o uzi pe arsita, nu rezista nici asa.
In rest, si mie mi se pare ca au cam crescut copacii si e destul de in regula acum.
Deci, cand in sfarsit a ajuns sa arate ca un parc, trebuie sa il "modernizam"?

Cred totusi ca nu se planteaza nimic langa Casa Poporului pentru a fi vizibila cladirea mai degraba. Din cauza asta sunt arbustii in ghivece si nu in pamant si fantani pe Bd. Unirii in loc de copaci. De inteles totusi.

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor Gabi23

Puțin offtopic, că tot pomenea colegul ByOnu, în mesajul anterior, despre Parcul Grozăvești, acesta este destul de verde, doar că nu ai nimic amenajat în el și nici ”populație” nu ar avea, chiar și dezvoltat cât de cât. Însă este un loc foarte bun de parcare pentru zeci de autoturisme zilnic  :evil: . Cândva se dorea construcția unui spital al sectorului 6 în zonă, dar ideea a picat.

Grozăvești - 03.07.2015.JPG (179.18 KB; downloaded 4004 times)

 


Re: Amenajare și modernizare Parc Izvor abc_XC

Parcul Izvor din Bucuresti. In fiecare an primavara si toamna se planteaza copaci, iar dupa o vara secetoasa o mare parte din acestia se usuca. Asta desi in anul 2012, parcul a fost sapat de la un cap la altul si s-au ingropat tevi din plastic pentru irigatii, apoi lucrarea a fost abandonata. Un sistem de irigatii ar oferi o sansa copacilor plantati sa ajunga la maturitate, nu sa se usuce in primul an de viata. Pentru cei care nu stiu, Parcul Izvor sa afla in grija ALPAB (Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti), institutie subordonata direct Primariei Municipiului Bucuresti. Captura din Google Maps septembrie 2012, sa poate vedea pamantul rascolit:


Parc Izvor by ABC XC, on Flickr

Tevile care impanzesc parcul:


112 by ABC XC, on Flickr


090 by ABC XC, on Flickr


080 by ABC XC, on Flickr

Depozitul de tevi din parc, probabil urmau sa fie ingropate:


110 by ABC XC, on Flickr

Vegetatia dupa o vara secetoasa:


076 by ABC XC, on Flickr


082 by ABC XC, on Flickr


101 by ABC XC, on Flickr


096 by ABC XC, on Flickr


107 by ABC XC, on Flickr

 


Re: Parcul Izvor ByOnu

Mizeria si dezastrul ramas in Parcul Izvor, si acum, la cateva luni de la concertul Nostalgia. Sa dai suruburi in copaci pentru a prinde niste hartii... nu mai zic de stalpii de iluminat avariati in timpul festivalului.


Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor
23 august la 10:49  ·

⛔ La aproape două luni de când Festivalul Nostalgia a poposit în Parcul Izvor, spațiul verde încă este grav afectat - “șoricei” de plastic și capace metalice pe spațiul verde, stâlpi căzuți, cu o izolație cel puțin nepotrivită (nesigură?) și intervenții superficiale pe solul afectat de utilajele grele.

🗓️ Protocolul semnat între Primăria Municipiului București și organizatori nu este respectat: Parcul Izvor nu a fost adus la “starea inițială”. Am solicitat azi conducerii PMB și conducerii ALPAB să-și facă treabă și să impună organizatorului prevederile din protocol, așa cum și le-a asumat. Vă lăsăm aici textul transmis:  

Stimate domnule primar general Nicușor DAN,
Stimate domnule viceprimar Horia TOMESCU,
Stimată doamna director Corina Simona BEGA,

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor vă solicită să accelerați procesul prin care Parcul Izvor să fie readus la starea de dinainte de festivalul Nostalgia, așa cum este prevăzut în protocolul semnat între Primăria Municipiului București și SC Nostalgia Retro Disco Future SRL. Subliniem, încă o dată, (așa cum am făcut-o și în întâlnirea realizată la inițiativa conducerii ALPAB din 5.08.2022) că acest proces de curățare și reabilitare a spațiului verde trebuie să se facă de către și pe cheltuiala organizatorului, așa cum prevede documentul semnat.

Este revoltator ca, la aproape două luni de la încheierea festivalului, în Parcul Izvor încă să existe coliere de plastic (“șoricei”) în zona în care a avut loc festivalul, capace metalice, mucuri de țigară, stâlpi de iluminat căzuți, înclinați sau chiar lipsă, cu izolații superficiale, șuruburile din copaci cu care au fost prinse afișele (șuruburile sunt încă în trunchiurile mai multor copaci).  Existența plasticului, pe spațiul verde, este în mod evident o formă gravă de poluare a solului și a mediului. Este evident că acestea sunt rămase în urma festivalului, fiind necesare pentru logistica acestuia. Fotografiile de mai jos sunt făcute săptămâna trecută de către membri ai grupului nostru.

În timpul festivalului, în ciuda evidentei încălcări a protocolului semnat (suprafața ocupată de festival, numărul de persoane participante, nivelul de zgomot mult peste limitele legale, depășirea orei stipulate în protocol în fiecare seară, depășirea perioadei pentru eliberarea parcului etc), Poliția Locală a Municipiului București a dat amenzi timide, din punctul nostru de vedere, raportate la efectele nocive asupra parcului și a comunității. Dacă atunci nu ați putut să impuneți legea, ne întrebam ce vă împiedică acum să solicitați organizatorului să se achite de obligația de readucere a parcului în starea inițială și obligația de a avea grijă de un parc, unul dintre puținele spații verzi din București.

Dumneavoastra aveti datoria de a proteja interesul public și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru bucureșteni. Vă cerem să vă achitați de această obligație a mandatului dumneavoastră și să nu mai permiteți organizatorului să amâne lucrările care se impun în Parcul Izvor. Alături de curățarea parcului de aceste coliere de plastic și alte obiecte care au rămas la suprafața solului, organizatorul va trebui să facă lucrările necesare pentru decompactarea solului (având în vedere numărul uriaș de participanți în cele trei zile de festival, precum și a prezenței unor utilaje de mari dimensiuni în parc) și abia apoi să înverzească din nou parcul.

Parcurile din București sunt printre cele mai importante bunuri publice pe care comunitatea le are. Sunt mai mult decât locuri accesibile de petrecut timpul liber, pentru fiecare cetățean, sunt chiar sursa de sănătate într-un oraș sufocat și cu infringement în domeniul mediului. Pentru noi este o surpriză extrem de neplăcută să vedem că nu există forța instituțională de a impune un protocol prin care unei companii i s-a permis să prejudicieze grav spațiul verde din București. Din nefericire, îngrijirea precară a acestor parcuri considerăm că va genera costuri mult mai ridicate pe viitor, atât financiare, cât și de mediu. Vă solicităm, deci, să nu mai tratați acest spațiu cu superficialitate și să solicitați de urgență  SC Nostalgia Retro Disco Future SRL să își îndeplinească obligațiile ce decurg din Protocolul semnat pentru organizarea festivalului Nostalgia sau să solicitați organelor în drept să facă demersurile necesare pentru reabilitarea zonelor afectate din parc.

https://www.facebook.com/Grupul-de-Ini%C ... 58518017
300919546_118702144258055_5250609405742217076_n.jpg (878.89 KB; downloaded 1499 times)
300958736_118701954258074_6540797350628084046_n.jpg (1.05 MB; downloaded 1499 times)
300967485_118702000924736_2434598986334557033_n.jpg (757.2 KB; downloaded 1499 times)
300977532_118702117591391_3195545623985955548_n.jpg (615.61 KB; downloaded 1499 times)
300996731_118702090924727_8930901178310038972_n.jpg (1.02 MB; downloaded 1499 times)
300997430_118702047591398_2953552398853004477_n.jpg (1.01 MB; downloaded 1499 times)
301000828_118701920924744_656553923680766162_n.jpg (328.34 KB; downloaded 1499 times)
301149810_118702174258052_9005390839674198047_n.jpg (352.98 KB; downloaded 1499 times)

 


Home page  • 
Parent forum: Infrastructura pentru sport și agrement din București  • 
Choose destination

Since our 2278 forum members have written 420646 posts in 5242 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use