Stiri despre proiect

Discuţii generale, planuri, ştiri şi noutăţi despre lucrările şi proiectul M5

Re: Stiri despre proiect

Mesajde cris_m » Joi, 08 Aug 2019, 11:48

Este vorba despre acest articol, Gabriel Kolbay fiind un ziarist care chiar se documenteaza inainte sa scrie un articol (inclusiv de pe acest forum). Recomand lectura! :yes:

Gabriel Kolbay pe site-ul ziare.com scrie:Sanse minime ca metroul din Drumul Taberei sa fie gata in 2019

Sansele ca bucurestenii sa circule, din decembrie 2019, cu metroul spre Drumul Taberei sunt minime, in ciuda promisiunilor Cabinetului Dancila.
In mod normal, in baza contractului semnat inca din 2011, jumatate din magistrala de metrou M5 - care sa lege zona Drumul Taberei de statia Eroilor - ar fi trebuit sa fie gata inca din 2015.

Din pacate, intarzierile s-au tinut lant. Unele dintre ele au fost cauzate de faptul ca documentatia nu fusese intocmita asa cum trebuie. Altele, de faptul ca proiectul a ramas, jumatate de an, fara finantare. Una peste alta, in ciuda promisiunilor facute de numerosi politicieni, linia de metrou nu s-a inaugurat nici in 2016, nici in 2017 si nici in 2018.

Probleme mari - care au blocat santierul mai bine de un an, incepand cu 2017 - au ridicat doua procese intentate societatii care administreaza metroul de Siemens. Metrorex a castigat, insa,unul dintre respectivele procese in noiembrie 2018, iar pe al doilea, in martie 2019.

In consecinta, in primavara, pentru scurta vreme, bucurestenii chiar au sperat ca vor ajunge sa circule, in curand, cu metroul spre Drumul Taberei.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a profitat de moment si a anuntat, triumfal, ca - fara discutie - pana in decembrie 2019 Magistrala 5 de metrou va deveni functionala. Iar Metrorex si-a asumat termenul de finalizare a lucrarilor.

La acel moment, Asociatia Pro Infrastructura (API) explica pentru Ziare.com ca, pentru respectarea acelui termen, absolut tot - de la proceduri adminstrative pana la lucrarile de pe santier - ar trebui sa mearga snur.

In caz contrar, termenul de inauguare a metroului spre Drumul Taberei risca sa se prelungeasca din nou, pana in 2020.

Din pacate, timpul a demonstrat ca scepticismul societatii civile era justificat. In consecinta, din cauza unor greseli mai vechi pe care Metrorex si Ministerul Transporturilor le-au facut, finalizarea metroului spre Drumul Taberei se amana din nou. Iar de aceasta data, nu stim nici macar pana cand.

Astaldi a poprit conturile Metrorex si pune conditii ca sa termine metroul spre Drumul Taberei

Cand a vazut ca nu se intelege cu statul (care-i punea piedici birocratice si platea cu intarziere), societatea Astaldi - care se ocupa de marile lucrari la Magistrala 5 - a dat Metrorex in judecata si a cerut despagubiri de peste 450 de milioane de lei. Dintre toate procesele cu miza mare pe care le-a deschis, Astaldi a castigat unul singur. A fost, insa, suficient, din cauza ca in acel dosar instanta a obligat Metrorex sa-i plateasca societatii italiene de constructii nu mai putin de 188 de milioane de lei. Aceasta datorie era o povara uriasa pentru Metrorex.

Ca sa scape, administratorul metroului din Capitala a incercat sa imprumute aceasta suma pentru a-si stinge datoria catre Astaldi. Dar cum n-a gasit nicio banca dispusa sa-i dea banii, a inceput sa plateasca din fonduri proprii, putin cate putin.

De cealalta parte, Astaldi - societate aflata in reorganizare - si-a pierdut rabdarea de mai multe ori si a poprit conturile Metrorex, grabita sa incaseze mai repede tot ce i se cuvenea. Ultima astfel de poprire pe conturile Metrorex a fost instituita chiar zilele trecute si - din informatiile Ziare.com - pana la momentul publicarii acestui text nu a fost inca ridicata.
Interesant este ca Metrorex - care in repetate randuri a spus ca lucrarile Magistralei 5 merg bine si ca ea va fi gata in decembrie 2019 - sustine acum, intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com, ca "ritmul de lucru al antreprenorului M5, pe primele 7 luni ale acestui an, a fost extrem de redus".

In plus, Astaldi ar pune conditii: intai vrea sa isi recupereze datoria de la Metrorex si abia apoi accepta sa finalizeze lucrarile la metroul spre Drumul Taberei.
Mai exact, in raspunsul formulat de societatea care administreaza metroul din Bucuresti se arata ca:

"Metrorex are alocati bani in bugetul pe 2019 pentru plata tuturor lucrarilor care necesita punerea in functiune cu calatori a Magistralei 5 de metrou, la sfarsitul anului 2019, conform graficelor asumate de antreprenor la inceputul anului. Desi Metrorex a asigurat sursele de finantare, ritmul de lucru al antreprenorului M5, pe primele 7 luni ale acestui an, a fost extrem de redus, fapt pentru care Metrorex a notificat constructorul.
Astaldi conditioneaza accelerarea ritmului de lucru si chiar punerea in functiune a Magistralei 5, pe motivul ca Metrorex mai are un rest de plata in valoare de cca. 94 milioane de lei care reprezinta daune-interese si cheltuileli de judecata, in urma proceselor pe care Metrorex le-a pierdut cu acestia in instanta".


Carevasazica, lucrurile nu merg snur, pe santier, asa cum sustinea Metrorex, pana nu demult. In plus, Astaldi spune deschis ca ar putea sa nu finalizeze la timp metroul, de vreme ce nici statul nu se grabeste sa-i dea banii datorati!

Dumitru Sodolescu: Magistrala 5 nu va fi gata nici anul viitor, pe vremea asta!

Dumitru Sodolescu - fost director al Metrorex pana pe 2 iulie 2019 - a explicat pentru Ziare.com ca nu lipsa banilor ne-a adus in aceasta situatie, ci indiferenta conducerii Ministerului Transporturilor.

"Cat am fost director, Metrorex a platit, din fonduri proprii, cam 80 de milioane de lei din acea datorie de circa 188 de milioane. In plus - cand s-a intocmit proiectul de buget pe 2019 - am insistat sa se prevada bani pentru stingerea ei. Am solicitat o majorare de capital, in scopul de a folosi banii pentru plata datoriei. Usor n-a fost sa obtinem banii din cauza ca, dupa cum stiti, trebuia respectata tinta de deficit de 3% (deci statul se ferea sa aloce prea multi bani societatilor - n.red.) . Dar pana la urma banii s-au alocat. Un singur lucru mai era de facut ca banii sa se poata da. Anume, Ministerul Transporturilor, ca actionar al Metrorex, trebuia sa faca testul investitorului privat prundent. Acest test e o simulare care sa stabileasca daca un privat care ar detine o companie ca Metrorex ar face majorare de capital si ar plati datoria sau ar lasa lucrurile asa, riscand insolventa si falimentul .Fara test, Comisia Europeana ar putea considera ca banii dati pentru plata datoriei reprezinta ajutor de stat si trebuie returnati. Deci testul trebuie facut. Imediat ce s-a adoptat bugetul, am convocat Consiliul de Administratie (CA) si Adunarea Generala a Asociatilor (AGA) Metrorex. Iar AGA a decis demararea imediata a testului investitorului privat prudent de catre Ministerul Transporturilor. Dar ministerul n-a facut testul nici pana in ziua de astazi. Astaldi a mai poprit conturile Metrorex si pe 27 mai. Am reusit atunci sa ridic poprirea timitandu-le o scrisoare de angajament in care se spunea ca vom plati in iunie 20 de milioane de lei, iar diferenta de datorie ramasa de 90 de milioane de lei va fi achitata pana pe 31 iulie, din majorarea de capital social. Totul era in regula, cu conditia ca Ministerul Transporturilor sa faca testul investitorului privat prudent, iar procedura sa se poata demara. Dar ministerul inca n-a facut testul. Pe ei (conducerea Ministerului Transporturilor - n.red.) nu-i intereseaza metroul. Dar oamenii nu merita asa ceva si au dreptul sa stie adevarul", ne-a spus Dumitru Sodolescu.

Ziare.com a solicitat in scris Ministerului Transporturilor informatii cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia pentru a rezolva problema achitarii datoriei Metrorex catre Astaldi.

Putin probabil sa circulam pe Magistrala 5 in decembrie

Metrorex a transmis, la solicitarea Ziare.com, ca "in cadrul discutiilor purtate ieri, 6.08.2019 si astazi, 7.08.2019 (raspunsul a fost formulat pe 7.08.2019 - n.red.), cu reprezentantii Astaldi, Metrorex a propus reesalonarea sumei ramase de plata, pana la sfarsitul anului 2019, varianta pe care reprezentantii Astaldi s-au aratat dispusi sa o accepte".

Intrebarea este: chiar daca ar accepta reesalonarea datoriei, dupa 7 luni in care a lucrat in "ritm extrem de redus", mai poate antreprenorul sa isi termine treaba pana in decembrie?

Metrorex nu mentioneaza acest lucru. In plus, chiar daca reesalonarea s-ar face, nu exista nicio garantie ca Metrorex va putea, intr-adevar, sa si onoreze platile la timp. N-ar fi prima data cand apara intarzieri. Iar in aceste conditii, Astaldi ar putea refuza sa predea lucrarea pana la recuperarea intregii datorii...
Momentan, Metrorex a transmis pentru Ziare.com doar ca "insista" ca Magistrala 5 sa fie gata in decembrie.

Unitatea - Sindicatul Liber de la Metrou (USLM) a comunicat - prin intermediul unui comunicat remis redactiei Ziare.com - ca este dezamagita de lipsa de reactie a Metrorex si a Ministerului Transporturilor, in acest caz. In plus, USLM crede ca "siguranta circulatiei si realizarea investitiilor la metrou sunt intr-un pericol iminent, astfel ca suntem sceptici ca in acest an 2019, bucurestenii vor putea circula cu metroul pe magistrala 5 de metrou Eroilor - Drumul Taberei".
In aceasta situatie, e limpede ca - desi era prezentata ca o certitudine pana zilele trecute - inaugurarea din decembrie a metroului spre Drumul Taberei e pusa acum sub semnul intreabarii. Iar asta inseamna, cel mai probabil, ca bucurestenii din sud-vestul Capitalei - care spera de mai bine de un deceniu sa li se construiasca metrou - mai au de asteptat. Cat anume nimeni nu vrea sa spuna.
Semnează și tu petiția pentru Muzeul Transportului Bucureștean!
Avatar utilizator
cris_m
Moderator forum
 
Mesaje: 4526
Membru din: Vin, 11 Iul 2014, 22:11
Localitate: Bucuresti, Titan

Re: Stiri despre proiect

Mesajde Cristy » Joi, 08 Aug 2019, 16:13

Facebook Metrorex:

Președintele Consiliului de Administrație, Adrian Marin și directorul general al Metrorex, Marin Aldea, au efectuat astăzi o vizită inopinată pe șantierul Magistralei 5 de metrou, pentru a vedea stadiul real al lucrărilor.

Deși, la începutul anului, Antreprenorul și-a asumat respectarea graficului de execuție, la aproape 8 luni, directorul Metrorex constată că ritmul de lucru este încă extrem de scăzut. In stațiile vizitate, frontul de lucru era acoperit insuficient, personalul fiind aproape inexistent.
Directorul Metrorex a transmis constructorilor încă o dată că societatea are bani pentru a le plăti lucrările dar că, până la acest moment, au fost efectuate lucrări și plăți de doar 20% din valoarea cuprinsă în bugetul pe acest an.

La întâlnirea de astăzi a directorului Metrorex cu reprezentanții constructorului Magistralei 5, aceștia din urmă au transmis că a fost acceptată soluția de reeșalonare a popririi de către conducerea liderului asocierii. La acest moment, poprirea,pusă pe conturile societății Metrorex, a fost ridicată

Tot în cadrul discuției de astăzi cu reprezentanții Antreprenorului, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a insistat asupra accelerării ritmului de execuție a lucrărilor și atingerea obiectivului de a pune Magistrala 5 în funcțiune, la sfârșitul anului 2019.
Avatar utilizator
Cristy
Membru Silver
 
Mesaje: 716
Membru din: Vin, 28 Ian 2011, 19:07
Localitate: Bucuresti

Re: Stiri despre proiect

Mesajde subway guru » Vin, 09 Aug 2019, 23:17

Si Grivei ce a zis? Da sau Ba ori Ham-ham???
Genul asta de stiri pe jumatate inspira lehamite...
:no:
Avatar utilizator
subway guru
Membru Silver
 
Mesaje: 11673
Membru din: Vin, 02 Iul 2010, 11:22
Localitate: Underground

Re: Stiri despre proiect

Mesajde sab » Vin, 06 Sep 2019, 18:44

Ce se întâmplă cu magistrala 5 de metrou. Când se va da în circulaţie

https://www.zf.ro/eveniment/ce-se-intam ... e-18368291
Constructorul a dat asigurări în această săptămână că traficul pe magistrala 5 a metroului va fi deschis în luna decembrie a acestui an, a declarat vineri la DC News Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Ministrul spune că unele lucrări vor fi executate şi după deschiderea traficului, făra a-l afecta. Respectivele lucrări sunt incluse într-un document care a fost remis conducerii Metrorex, cu termen de finalizare luna mai 2020.

„Constructorul m-a asigurat că traficul va fi deschis în decembrie, cu calendar, cu grafic, cu tot ce trebuie. Primele teste vor avea loc cu mult înainte de decembrie”, a precizat Răzvan Cuc.

Lucrările la M5 au început în anul 2011 şi ar fi trebuit finalizate în 2015. Cel mai recent, dubii asuprra finalizării lucrărilor la finele acestui an au apărut după ce constructorul, compania Astaldi, a obţinut blocarea conturilor Metrorex, din cauza unei datorii de 94 de milioane de eurro.


Probabil ca se deschide ca M2, cu transbordare pe la suprafata la Eroilor... :lol:
sab
Membru Gold
 
Mesaje: 4911
Membru din: Mie, 06 Oct 2010, 17:57
Localitate: Bucuresti

Re: Stiri despre proiect

Mesajde subway guru » Sâm, 07 Sep 2019, 00:26

Am putea afla si noi care sunt lucrarile alea ce se spera sa fie gata in douzeci-douazeci???
:popa:
Avatar utilizator
subway guru
Membru Silver
 
Mesaje: 11673
Membru din: Vin, 02 Iul 2010, 11:22
Localitate: Underground

Re: Stiri despre proiect

Mesajde ByOnu » Sâm, 07 Sep 2019, 09:48

Mai 2020? Hmm.. ce o fi oare in luna Mai 2020? :think:
Semnează pentru inființarea Muzeului Transporturilor din București! Click AICI!
Avatar utilizator
ByOnu
Membru Gold
 
Mesaje: 5144
Membru din: Mie, 09 Iun 2010, 16:20
Localitate: Km 0

Re: Stiri despre proiect

Mesajde orex » Sâm, 07 Sep 2019, 16:26

”Cuiul lui Pepelea” sunt cele doua CV (interstatiile Eroilor-Academie si DT 34-PDT) care trebuie musai terminate in 3 luni, asta daca de Revelion spargem sticla de sampanie, circuland pe M5.1! In rest, accesurile restante B (RD), B (AM) si A, A1, B, B1 (PDT) pot fi facute usor, usor si-n 2020. 8-)
orex
Membru Silver
 
Mesaje: 1494
Membru din: Dum, 02 Aug 2015, 14:16
Localitate: Bucuresti

Re: Stiri despre proiect

Mesajde andrei11 » Sâm, 07 Sep 2019, 16:44

Și siguranța traficului, să nu se ciocnească metroaiele între ele. Inclusiv la capete și pe la macaze. Nu vedeți cât durează o prelungire de Dimetronic pe M 4 ? IT - iști noștrii neimpozitați s-au făcut de oaie la faza asta ! ( La M 4 ). Au toate șansele să le iasă cu virgulă și aici. Încă un amănunt, trebuie să armonizeze semnalul de la tunelul de legătură M 1 / M 5, că M 5 e pe un sistem de siguranță, M 1/ 3 pe altul. La gară nici nu știu cum le-a ieșit pasența, dar atunci IT - iștii probabil că încă mai plăteau impozit la stat...
Avatar utilizator
andrei11
Moderator forum
 
Mesaje: 17812
Membru din: Mie, 09 Iun 2010, 20:50
Localitate: U.E. Ro. Bucuresti - Piata Iancului

Re: Stiri despre proiect

Mesajde orex » Sâm, 07 Sep 2019, 17:00

Sa dam, totusi, girul lui Alstom! Pana la proba contrarie nu ne putem pronunta daca sunt din acelasi ”aluat” ca si confratii de la Siemens! ;)
orex
Membru Silver
 
Mesaje: 1494
Membru din: Dum, 02 Aug 2015, 14:16
Localitate: Bucuresti

Re: Stiri despre proiect

Mesajde subway guru » Joi, 19 Sep 2019, 19:05

La E1 n-are treaba Alstom, e mosie Bombardier...mai lipseste vreunul din cei <mari>...ca-i avem pe toti trei, niciunul mai breaz ca altul.
Avatar utilizator
subway guru
Membru Silver
 
Mesaje: 11673
Membru din: Vin, 02 Iul 2010, 11:22
Localitate: Underground

Re: Stiri despre proiect

Mesajde Goldmund » Joi, 26 Sep 2019, 17:53

Guru,
iti dai seama ce conduceri avem la MT si Mrex? Pai astia "trei mari" (firmele pomenite de tine)cam fac metrouri peste tot prin lume si se pare ca le iese bine, bine de tot, doar la noi nu se prea poate, dintr-un motiv sau altul :headbash: noi stim de ce...
Avatar utilizator
Goldmund
Membru Silver
 
Mesaje: 2324
Membru din: Sâm, 05 Iun 2010, 21:04

Re: Stiri despre proiect

Mesajde subway guru » Joi, 26 Sep 2019, 18:01

Stiu prea bine ce <experti> odihnesc pe acolo...stai sa vezi acum distractie de distractie cu Alstom.
Avatar utilizator
subway guru
Membru Silver
 
Mesaje: 11673
Membru din: Vin, 02 Iul 2010, 11:22
Localitate: Underground

Re: Stiri despre proiect

Mesajde orex » Joi, 26 Sep 2019, 18:23

Ai ceva ”breaking news”, sa ne impartasesti si noua, ca ”francezii” sunt cam taciturni, din cate se observa, dupa ce au intrat pe felie?!!
orex
Membru Silver
 
Mesaje: 1494
Membru din: Dum, 02 Aug 2015, 14:16
Localitate: Bucuresti

Re: Stiri despre proiect

Mesajde sab » Joi, 26 Sep 2019, 18:56

Am pus eu la "Stiri si articole de presa" : viewtopic.php?f=21&t=49&start=1666#p331603
sab
Membru Gold
 
Mesaje: 4911
Membru din: Mie, 06 Oct 2010, 17:57
Localitate: Bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Magistrala 5 de metrou Bucureşti - Discuţii, planuri, ştiri


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator