Termoficare

Noutăți și discuții despre infrasctructura actuală, despre utilitățile și serviciile publice din oraș

Termoficare

Mesajde subway guru » Joi, 29 Dec 2011, 21:28

Oprescu a cerut CSAT şi SRI să se implice pentru rezolvarea situaţiei “deosebit de grave” a serviciului de alimentare cu energie termică
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti ... 38596.html
29 decembrie 2011, 18:11 | Autor: Adrian Dădârlat
Primarul capitalei, Sorin Oprescu, a cerut Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI) să se implice în rezolvarea situaţiei “deosebit de grave” a serviciului public de aleimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti, se arată într-un comunicat remis azi presei de municipalitate.

“Având în vedere situaţia deosebit de gravă, fără precedent şi care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul Bucureşti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat instituţiei prezidenţiale, CSAT-ului, primului-ministru, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi Serviciului Român de Informaţii, pentru a se implica, alături de autoritatea locală, cu maximă urgenţă, în rezolvarea acestei stări de fapt”, se spune în comunicat.

“Primarul general consideră că acest demers este perfect justificat, deoarece situaţia actuală afectează profund interesul public şi siguranţa naţională. Această situaţie este determinată de procedurile abuzive şi discretionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE)”, se arată în text.

Primăria Capitalei apreciază că printre măsurile viabile pentru rezolvarea acestei situaţii se numără reconsiderarea contractului cadru (dintre ELCEN şi RADET) impus de ANRE, precum şi aprobarea memorandumului propus de municipalitate care cuprinde reglementarea relaţiilor contractuale regie şi furnizorul de energie termică, inclusiv anularea penalităţilor “absurde şi incorecte” pretinse de către compania din subordinea Ministerului Economiei. O altă măsură considerată viabilă de municipalitate este eventualea preluare de către aceasta a unităţilor de producţie e energiei electrice şi termice, respectiv CET Sud, CET Vest, CET Progresul şi CET Grozăveşti. “Acest fapt ar duce la eficientizarea şi optimizarea sistemului energetic cu imediate consecinţe pozitive pentru populatie şi pentru bugetul Municipiului Bucureşti”, se arată în comunicat.

Primarul Sorin Oprescu a atras atenţia public, în mai multe rânduri, asupra situaţiei create prin neplata penalităţilor “istorice”. Deşi, începand cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalităţi, peste 400 milioane lei, situaţia se perpetuează “prin comportamentul abuziv şi discreţionar al reprezentanţilor ELCEN”, după cum se spune în text. De asemenea, Oprescu a supus de curând aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucureşti o propunere de rezolvare a situaţiei penalităţilor către Guvern, demers rămas fără nici un rezultat.

“În aceste condiţii, având în vedere presiunile exercitate de ELCEN şi ameninţările repetate de întrerupere a furnizării energiei electrice către RADET, primarul general a considerat necesar să se adreseze instituţiilor enumerate mai sus pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie, astfel încât populaţia să nu fie afectată în nici un fel”, se mai spune în comunicat.
Avatar utilizator
subway guru
Membru Silver
 
Mesaje: 12029
Membru din: Vin, 02 Iul 2010, 11:22
Localitate: Underground

Moș Teacă și CSAT

Mesajde misterr » Joi, 29 Dec 2011, 22:00

Ne rîde lumea... Mi-e jenă mie că un asemenea panglicar a ajuns primar și poate vorbi în numele nostru... De ce nu s-o fi adresat direct la Consiliul Europei și la ONU? Sau la Organizația pentru Eliberarea Palestinei? Sau la Liga Arabă? Cum de le-o fi scăpat?...
misterr
Membru Silver
 
Mesaje: 3987
Membru din: Vin, 29 Apr 2011, 17:06

Re: Termoficare

Mesajde Dominatrix » Lun, 02 Ian 2012, 20:16

Bucureştiul riscă să rămână fără căldură. Ce face Oprescu să evite acest lucru?

Sorin Oprescu bate la toate uşile, în căutarea oricui ar putea să salveze Bucureştiul de la îngheţ, iarna aceasta. Primarul General resimte acum, mai mult decât oricând, presiunea ELCEN, care ameninţă că va sista alimentarea cu energie către RADET. Problema este veche, iar soluţiile par să nu existe, în acest moment.

Pe cât de veche este ameninţarea ELCEN de a sista furnizarea de căldură către RADET, pe atât de actuală a redevenit ea zilele acestea. Ameninţarea de a lăsa Bucureştiul fără căldură l-a mobilizat pe primarul Oprescu, care a pus în gardă deja toţi factorii de decizie. El s-a adresat preşedintelui, premierului, ministrului economiei, a mers chiar şi la Consiliul Suprem de Apărare a ţării precum şi la SRI.

„Primarul General consideră că acest demers este perfect justificat, deoarece situaţia actuală afectează profund interesul public şi siguranţa naţională. Având în vedere situaţia deosebit de gravă, fără precedent şi care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul Bucureşti, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat acestora pentru a se implica, alături de Autoritatea Locală, cu maximă urgenţă, în rezolvarea acestei stări de fapt", se arată într-un comunicat la Primăriei Bucureşti.

Oprescu vrea să se şteargă unele datorii ale Municipalităţii

Problema este că soluţiile identificate de primarul Oprescu nu sunt deloc pe placul celor care ar trebui să le accepte. Tocmai de aceea şi acum, la fel ca în ultimii 15 ani, nu s-a ajuns decât la tergiversarea situaţiei şi evitarea unui acord final. Oprescu vrea:
Reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN şi RADET, impus de ANRE;
Anularea penalităţilor pretinse de către ELCEN Primăriei;
Eventuala preluare de către Primărie a unităţilor de producţie a energiei electrice şi termice, respectiv CET SUD, CET VEST, CET Progresul şi CET Grozăveşti.

În plus, Primăria spune că a făcut tot ce se putea pentru a fi la zi cu plăţile, dar că datoriile istorice sunt covârşitoare.

„Începând cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalităţi, peste 400 milioane lei, dar situaţia se perpetuează prin comportamentul abuziv şi discreţionar al reprezentanţilor ELCEN.", arată comunicatul PMB.

Soluţiile lui Oprescu nu sunt pe gustul consilierilor
Tocmai de aceea, ştergerea penalităţilor a fost prima idee luată în calcul ca fiind salvatoare. Oficialii PMB au explicat că, pentru ştergerea penalităţilor, Primăria Bucureşti se obligă să plătească datoria de bază în termen rezonabil şi să plătească la timp facturile curente.
„Nu se pune problema ca Municipalitatea să nu plătească datoria de bază. În discuţie intră doar ştergerea penalităţilor. Cu alte cuvinte, Guvernul este de acord să plătească dobânzile şi penalităţile, dar Municipalitatea trebuie să plătească facturile restante. Noi credem că, în situaţia actuală, condiţia pusă de Executiv este mai mult decât corectă şi ajută deopotrivă RADET şi ELCEN să iasă din gaura neagră în care se află", spunea viceprimarul Mircea Raicu.

Tocmai de aceea, Primarul General a supus de curând aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti o propunere de rezolvare a situaţiei penalităţilor către Guvernul României, dar acest demers rămas fără niciun rezultat.

http://media.imopedia.ro/stiri-imobilia ... 18400.html
Avatar utilizator
Dominatrix
Membru Silver
 
Mesaje: 5718
Membru din: Dum, 07 Mar 2010, 05:10

Re: Termoficare

Mesajde aztec » Lun, 02 Ian 2012, 20:28

Stie cineva ce s-ar face cu "agentul termic" furnizat de CET-uri daca nu ar fi trimis catre RADET? :)
Avatar utilizator
aztec
Membru Silver
 
Mesaje: 2650
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

Ia garoafa, neamule!

Mesajde misterr » Lun, 02 Ian 2012, 22:08

Păi de exemplu, dacă mă gîndesc la zona mea, s-ar reabilita serele Berceni, să avem roșii, castraveți și ardei toată iarna! (și garoafe, lalele și frezii, evident...)
misterr
Membru Silver
 
Mesaje: 3987
Membru din: Vin, 29 Apr 2011, 17:06

Re: Ia garoafa, neamule!

Mesajde Mircea G » Mar, 03 Ian 2012, 00:35

misterr scrie:Păi de exemplu, dacă mă gîndesc la zona mea, s-ar reabilita serele Berceni, să avem roșii, castraveți și ardei toată iarna! (și garoafe, lalele și frezii, evident...)

Astazi sotia a folosit la mincare , rosii la conserva made in Argentina ! 8-) Ne mai intrebam de ce este viata scumpa ???
Mg @ ma agit pentru un oras normal...
Avatar utilizator
Mircea G
Membru Bronze
 
Mesaje: 1233
Membru din: Sâm, 06 Mar 2010, 20:29
Localitate: Bucuresti

Ia căldura, neamule!

Mesajde misterr » Mar, 03 Ian 2012, 22:01

Altă idee: deszăpezirea bulevardelor, prin conducte instalate sub ele, ca în Uniunea Sovietică (sîntem boieri, ne permitem...!)
misterr
Membru Silver
 
Mesaje: 3987
Membru din: Vin, 29 Apr 2011, 17:06

Re: Termoficare

Mesajde aztec » Mie, 04 Ian 2012, 12:30

Ideea e alta, "agentul termic' este un "reziduu" al generari curentului electric. Si pt a nu fi "aruncat" in aer prin turnurile de racire, este trimis (in circuit inchis) catre Radet. Asta stiu eu.
Ca platim cat platim, asta e alta poveste si ar trebui discutat serios pe tema asta. Este exact ca si caldura la masina. Pai motorul merge pt a rula masina, daca dam drumul la aeroterma, sa incalzim habitaclu, oricum este o caldura care se ducea in radiator, pt a fi racit motorul. deci cost aproape zero. A, daca tinem motorul pornit doar pt caldura se schimba problema, dar cine stie daca CET-urile merg doar pt caldura si nu produc si electricitate?
Avatar utilizator
aztec
Membru Silver
 
Mesaje: 2650
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

Re: Termoficare

Mesajde andrei11 » Mie, 04 Ian 2012, 15:35

Am mai auzit pe unul spunand ca el nu aprinde farurile la masina ca sa faca economie la electricitate, ca e criza si se scumpeste curentul.
Avatar utilizator
andrei11
Moderator forum
 
Mesaje: 18550
Membru din: Mie, 09 Iun 2010, 20:50
Localitate: U.E. Ro. Bucuresti - Piata Iancului

Re: Termoficare

Mesajde DanCld » Mie, 04 Ian 2012, 17:14

aztec scrie:Pai motorul merge pt a rula masina, daca dam drumul la aeroterma, sa incalzim habitaclu, oricum este o caldura care se ducea in radiator, pt a fi racit motorul. deci cost aproape zero.

De cativa ani a aparut tehnica start&stop, adica motorul merge doar cat masina se afla in miscare :roll: Complex, heh?
Avatar utilizator
DanCld
 
Mesaje: 886
Membru din: Mie, 03 Feb 2010, 21:34
Localitate: Cork, Ireland

Re: Termoficare

Mesajde sss » Mie, 04 Ian 2012, 17:36

Problema este foarte serioasa si merita discutata, ori vad ca din prima exista tendinta de a o arunca in derizoriu. :?

As vrea sa stiu si pozitia Elcenului si Autoritatii, ca plangerile primarelui le stiu si de la predecesorii lui, nu-i nimic nou.
Avatar utilizator
sss
Membru Silver
 
Mesaje: 538
Membru din: Lun, 03 Mai 2010, 17:15
Localitate: Bucuresti

Re: Termoficare

Mesajde aztec » Mie, 04 Ian 2012, 21:24

Cine are timp liber si chef de socoteli poate sa arunce un ochi la calculele unui "frate de peste prut" si la socotelile lui..
Nu zic ca sunt bune sau gresite, dar e un punct de vedere..
http://shelarualexandru.wordpress.com/2 ... tii-calde/

Sau altele
http://caz.mecen.pub.ro/andreescu.pdf
Avatar utilizator
aztec
Membru Silver
 
Mesaje: 2650
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

kilowattu'... cît e kilowattu'?

Mesajde misterr » Mie, 04 Ian 2012, 23:59

Exact, costul energiei produse de CET este distribuit între costul energiei electrice (leu/MWh) și costul energiei termice (leu/Gcal) după o balanță „strîmbă” (energia electrică e prea ieftină și energia termică prea scumpă).
Costul energiei termice acoperă de fapt o parte din costul de producere a energiei electrice.
Dacă CET-ul ar fi folosit doar pentru producerea energiei electrice (regim de condensație pură), aceasta ar fi mai scumpă decît în regim de cogenerare.
Evident că în momentul în care toată lumea ar renunța la energia termică livrată de CET și și-ar monta centrale individuale, ar „exploda” prețul energiei electrice produse de acele CET-uri. Dar lumea nu conștientizează asta, vrea „centrale termice proprii”... Mai rămîne să-și monteze și mini-reactoare nucleare pentru energia electrică, și s-a rezolvat problema...
misterr
Membru Silver
 
Mesaje: 3987
Membru din: Vin, 29 Apr 2011, 17:06

Re: Termoficare

Mesajde Dr2005 » Joi, 05 Ian 2012, 12:33

Problema mai mare a termoficării e că agentul termic se cam pierde pe drum din cauza ţevăriei prost izolate, astfel că serviciul prestat e, de multe ori, jalnic. Mai nou, au ajuns la modă contoarele de bloc şi repartitoarele + robinetele (şi nu robineţii) la calorifer, ceea ce a creat o gamă nouă de ,,paraziţi", în sensul că repartitoarele alea le poate citi doar firma care le-a montat, care ia o taxă de vreo 2 RON/calorifer pe lună, ca să vină un nene cu un pix şi o agendă să noteze consumul şi să-l dea mai departe la administratorul de bloc.
Odată cu contorizarea asta masivă, s-a văzut că pierderile sunt mari (oamenii nu dau drumul la calorifer, dar de la punctul termic pleacă în continuare o groază de GCal)... şi cine să le suporte, dacă nu tot fraierii ăia care pun ştampi(u)la de vot o dată la 4 ani pe ăla care le dă mici şi bere? Deşi, cu câţi bani s-au cheltuit şi se vor cheltui în continuare pe demolări inutile şi procese cu proprietarii, se putea înlocui toată reţeaua de termoficare a Bucureştiului.
Dr2005
 

Următorul

Înapoi la Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: TooLongName şi 5 vizitatori