Funicularul fratilor Schiell

Discutii şi noutăţi din domeniul transporturilor pe cablu (telecabine, funiculare etc)

Funicularul fratilor Schiell

Mesajde Trifu22 » Sâm, 12 Feb 2011, 07:38

Funicularul Schiel (Fabrica de hartie Busteni)

Mesajde Trifu22 pe Joi Feb 10, 2011 3:39 am
Putina lume isi mai aduce aminte de Fabrica de Hartie din Busteni.
Dupa constructia acestei fabrici in 1882, de catre fratii Karl si Samuel Schiel, in 1904 s-a implementat un amplu program de modernizare si extindere a
fabricii.
Asadar, pentru a putea sustine acest program, si a face fata consumului sporit de materie lemnoasa, exploatarile forestiere se extind inafara Vaii Azugii, si iau fiinta exploatarile din Valea Retivoiului si Valea Ialomitei - Bolboci
Pentru transportul masei lemnoase din Valea Ialomitei s-a construit o mocanita de ecartament 700mm al carei traseu se intindea de la Lacul Scropoasa, pana aproape de Cabana Padina cu ramificatie la Bolboci spre V. Firdaleșului.

Reamintim faptul ca Lacul Bolboci este un lac antropic si nu exista pana in 1973.

De asemeni, reamintesc faptul ca buceag inseamna padure de fag.

Finalizat in anul 1909 funicularul a fost considerat la acea vreme o realizare tehnica importanta de remarcat fiind cele doua deschideri ample (distanta dintre piloni): primul "balans" de 450 metri iar al doilea "balans" imediat sub creasta Jepilor Mari, dar si schimbare de directie a funiculaului cu 160 de grade la punctul de lucru Winkel (unde caruciorul de pe fir era luat, pus cu cele doua roti pe o sina aeriana si trimis mai jos pe celalalt fir - totul manual) necesara pentru a ocoli Claia Mica.

Cantonul - cunoscut astazi cu numele de "Casa Naturalistilor" care defapt acum e al nimanui, a devenit un mare risc atunci cand vrei sa admiri panorama de pe Valea Prahovei, caci trebuie sa calci cu grija pe ce a mai ramas din terasa de lemn.

Cladirea este sigilata, neingrijita si arata jalnic. Ferestrele, usile si ce a mai ramas sunt pecetluite cu obloane de metal ruginit. Ce a mai ramas expus, a fost vandalizat si umplut cu gunoaie. Nu te intampina nimeni la usa, alimentarea cu electricitate a fost taiata de mult si cablurile furate, iar fantana de la intrare este colmatata si a secat acum mult timp.

Este un mod foarte ciudat, daca nu neortodox de a face turism intr-o statiune numita "Poarta Bucegilor".
Si chiar daca nu aveti puterea sa reparati cladirea, sa-i redeschideti ferestrele sau sa inlocuiti lemnul podelei spre a salva Cantonul Schiel de la o moarte lunga si dureroasa, salvati-l macar de singuratate si nu-l ocoliti! Salutati-l deci cu respectul pe care il merita si va va rasplati cu o minunata panorama asupra vaii Prahovei si a orasului Busteni ghemuit la poalele Bucegilor.
Dupa ce lemnul ajungea jos, in Busteni, pe langa actuala telecabina, era carat catre fabrica de hartie.

In urmatoarea imagine avem intregul parcurs al funicularului:
Imagine
mai multe detalii gasiti si AICI
Rocku' mi-a indoit mijlocu'!!!
MEGADETH - I'll get even
Avatar utilizator
Trifu22
 
Mesaje: 16
Membru din: Joi, 03 Feb 2011, 09:17

Înapoi la Transport pe cablu


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator