Switch to full style
Generalități despre transportul în comun din București și Ilfov
Scrie un răspuns

Vandalizarea mijloacelor de transport si a statiilor

Mie, 30 Iun 2010, 22:47

Intrucat in alta parte, Gabi a adus vorba despre mazgalelile de pe tramvaie, deschid acest topic unde putem discuta mai pe larg despre acest fenomen care in mai putin de 10 ani s-a raspandit mai ceva ca un cancer si a ajuns sa afecteze o mare parte din vehiculele de transport public (plus cladiri, garduri, ziduri etc..) din "metropola" orientalo-turceasca numita Bucuresti.

Eu personal am vazut cum se fac aceste mazgalituri. Pe o linie oarecare opreste tramvaiul intr-o statie aglomerata. In timp ce lumea cobora, vin doi pustani, cam pe la 17-18 ani, si se apuca sa scrie pe vagon cu un marker sau ceva de genul asta. Ce m-a deranjat e ca nimeni din puhoiul din statie nu a facut nimic. In loc sa le dea 2 pumni in cap si sa picteze vagonul cu creierii vandalilor, stateau si se uitau ca la urs. Pacat ca eram in masina, la coada la semafor (mai eram cu cineva), altfel cred ca ii pilduiam noi pe nenorociti.

Eu m-am saturat sa vad exemplare de Homo habilis vandalus care injura intruna cu ce au ei in chiloti si distrug tramvaiele si autobuzele, scrijelind tot felul de porcarii pe dinauntrul si pe dinafara lor. M-am saturat sa vad geamuri zgaraiate, garnituri de la geamuri si usi taiate, scaune pictate cu markerul sau arse cu bricheta. M-am saturat si de zecile de Australopiteci imputiti care vara stau la bustul gol in tramvai si se maimutaresc cum "vrea" muschii lor – pe care in majoritatea cazurilor nu ii au – si arunca seminte pe jos asa cum probabil i-au invatat mamica si taticul lor. M-am saturat si de pustanii in calduri care intra in depourile de metrou sau in remize si mazgalesc trenurile in asa hal incat nici nu mai vezi bine unde sunt usile cand vine metroul in statie.

M-am saturat si de indiferenta autoritatilor si a personalului de exploatare care permite tacit asemenea lucruri. M-am saturat si de lipsa de simt civic a poporului care sta si se uita ca vitelul la poarta noua in timp ce acesti golani isi fac mendrele. M-am saturat si de lipsa spiritului de comunitate de care zicea Trix in alt topic, si datorita caruia nu se realizeaza niciodata nimic. M-am saturat de aceste lucruri si la modul general, dar asta depaseste cadrul forumului.

Vor sa-si demonstreze talentul? Foarte bine, sa amenajeze primaria niste locuri speciale unde sa deseneze pana le ies ochii din cap, si asa ar putea admira toata lumea operele lor. Asta vroiam sa intreb, ce se poate face pentru a stopa acest fenomen? Paza in tramvaie, amenzi mari, munca in folsul societatii? Si apropo, ce patesc acesti indivizi daca sunt prinsi?

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Mie, 30 Iun 2010, 23:44

Pe langa porcariile alea de markere, grafitti este o adevarata arta. In Rusia au ajuns sa-i puna sa picteze blocuri, pentru ca nu au bani de zugraveala, sau sunt campanii platite de agentii imobiliare.
http://englishrussia.com/index.php/2009 ... he-ground/

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 00:26

Interesanta chestia cu blocurile. Si la Bucuresti blocurile gri ar fi trebuit vopsite tot in acest stil, decat in culorile stridente in care le-a vopsit primarul care stie toti cine este. In metrou, gardienii fara practica la sala de forta motaie prin vagoane sau iau la intrebari pe cineva care face poze, dar ii pazesc pe baietii cu desenele, si nu vad panacotarii care baga vastu' la cracan si scot mortu' de acolo linistiti la ce aglomeratie e in Bombardatoare.

Din pacate, acesti oameni isi irosesc talentul in locuri nepotrivite, iar munca lor nu va fi niciodata apreciata, ci doar tolerata si asta datorita sistemului de 2 lei din Romania, fiindca nu cred ca in Coreea de Nord de exemplu gasesti asemenea desene in tramvaie si troleibuze. Inca odata spun, n-ar fi mai bine undeva unde sa fie pictura asta apreciata? Si revin cu intrebarea, ce pedeapsa li se dau acestor indivizi daca sunt prinsi? Care credeti ca ar fi cea mai buna pedeapsa?

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 01:00

Dominatrix scrie:...nu cred ca in Coreea de Nord de exemplu gasesti asemenea desene in tramvaie si troleibuze.
In Coreea de Nord nu gasesti markere si nici sprayuri cu vopsea.

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 08:54

Dominatrix scrie:Si revin cu intrebarea, ce pedeapsa li se dau acestor indivizi daca sunt prinsi?


amenda pentru distrugere si plata pentru ce au distrus.

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 15:19

In primul rand un dos de palma sanatos peste ceafa ca sa-l dea cu capu de "panza" pe care "creeaza".
Apoi pus sa curete cu o periuta de dinti o suprafata dubla fata de cea mazgalita.

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 18:26

Problema e ca de multe ori nu mai poate fii curatata "creatia".

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 19:54

Cea mai eficienta metoda de curatare din cate am vazut este... vopsitul peste. Se practica pe scara larga la Depoul Militari atat in exteriorul tramvaielor cat si la interior. La solutia asta apeleaza si Bucurestii Noi doar ca in interior nu le iese prea reusita nuanta vopselei fata de culoarea melaminei (mai ales la troleibuze). Ce am observat e ca vehiculele cu camere video sunt parca mai putin mazgalite, ar fi si asta o solutie, atata timp cat cineva chiar s'ar uita pe inregistrari si ar gasi persoanele.

La metrou vina pentru cum arata ramele IVA este strict a conducerii, pentru ca, din ce stiu eu, paznicii din depou platesc din buzunar curatarea unui Bombardier (si evident ca sunt mult mai atenti), pe cand o asemenea clauza contractuala nu exista si pentru ramele IVA. Metrorex-ul nu a impus clauza iar rezultatul se vede de la o posta.

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport in comun

Joi, 01 Iul 2010, 21:02

daca ati sti voi ce actiuni au fost la metrou cu amenintari cu cutite, scorseze plangand si alte treburi de gen...
oricum bombardierele se sterg usor, iar de ive ii doare in cot.

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport si a statiilor

Mar, 19 Oct 2010, 09:00

V-ati saturat de refugiile pline de afise si bilete lipite pe acestea ? RATB a inceput o ampla operatiune de curatare a tuturor refugiilor dar noutatea este ca toate afisele sunt fotografiate iar cei care le-au lipit vor fi contactati si chemati pentru a suporta costul operatiunii de curatare.

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport si a statiilor

Mar, 19 Oct 2010, 11:10

Off-topic: La RDS poti vizualiza si plati si online factura daca nu ti-o trimit...

In rest, conceptul "concurenta a pus afisele" mi se pare o scuza ridicola, fiecare firma ar trebui sa fie responsabila pentru afisele cu brandul lor...

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport si a statiilor

Mar, 19 Oct 2010, 11:21

lecter scrie:In rest, conceptul "concurenta a pus afisele" mi se pare o scuza ridicola, fiecare firma ar trebui sa fie responsabila pentru afisele cu brandul lor...


Oricum este ilegal acest lucru...

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport si a statiilor

Mie, 20 Oct 2010, 21:46

Si cei care le mazgalesc cu tot felul de markere/sprayuri cum vor fi identificati? Or sa fie o perioada curate refugiile, dupa aia or sa vina ,,artistii" neintelesi de societate sa le mazgaleasca, ca li s-a facut loc. :evil:

Re: Vandalizarea mijloacelor de transport si a statiilor

Joi, 21 Oct 2010, 17:22

KM 0 al Romaniei... Oare ne reprezinta? :roll: Mi-e scarba cand vad statia RATB de la Piata Sf. Gheorghe.
Scrie un răspuns
Pagina
următoare