Mocanita Sibiu - Agnita

Cai ferate înguste / Cai ferate forestiere

Mocanita Sibiu - Agnita

Mesajde Costin » Dum, 13 Aug 2017, 21:23

Linia existenta astazi este parte dintr-o mult mai lunga cale ferata ingusta, si anume Sibiu - Agnita - Sighisoara, inclusiv o ramificatie spre Vurpar.
Un scurt istoric:
- in 1895 - 1898 se construieste tronsonul Sighisoara - Agnita
- constructia ajunge in Sibiu abia in 1910
- in 1965 se desfiinteaza linia Agnita - Sighisoara, inclusiv liniile din centrul Agnitei
- in 1997 se desfiinteaza ramificatia spre Vurpar
- in 2001 se inchide circulatia definitiv, linia intrand in conservare
- in 2006 se reconstruieste "Podul Garii" (pasaj suprateran peste calea ferata ce uneste Calea Gusteritei cu Bd. Corneliu Coposu), ocazie cu care se reconfigureaza zona de sub pasaj, inclusiv prin constructia unei strazi peste calea ferata ingusta. Aceasta fizic exista inca. Sub asfalt.

In ultimii ani, o initiativa privata (Asociatia "Prietenii Mocanitei") a preluat in administrare calea ferata ingusta si incearca sa o redeschida, macar pe tronsoane. Momentan organizeaza diverse activitati, inclusiv plimbari cui drezina, in zona Nocrich. Imi este neclar daca asociatia detin si liniile ingropate in Sibiu, precum si materialul rulant (locomotive cu abur, locomotive diesel clasa 87, cateva vagoane).


Mocanita in centrul Agnitei:
agnita.JPG
agnita.JPG (94.04 KiB) Vizualizat de 1554 ori

Fotografia este publicata pe site-ul primariei Agnita, in acest album: http://www.primaria-agnita.ro/agnita/al...index.html

Mocanita in Hosman:
12182206196_4658c80963_h.jpg
12182206196_4658c80963_h.jpg (593.19 KiB) Vizualizat de 1554 ori

Din colectia lui André Knoerr, in albumul https://www.flickr.com/photos/fototak/s...7544468962. Foto original: https://flic.kr/p/jyuZtS

Asociatia "Prietenii Mocanitei" (accesati inclusiv pentru un istoric mult mai detaliat): http://www.sibiuagnitarailway.com
Avatar utilizator
Costin
Site Admin
 
Mesaje: 9791
Membru din: Dum, 24 Ian 2010, 06:57
Localitate: Oslo

Re: Mocanita Sibiu - Agnita

Mesajde WT_fan06 » Sâm, 25 Mai 2019, 19:08

Asociația Prietenii Mocăniței a primit trei vagoane elvețiene. Mai trebuie locomotiva

Asociația Prietenii Mocăniței a anunțat că a recepționat primele trei vagoane elvețiene, fabricate în secolele 19 și 20, și face apel la susținere pentru a procura locomotiva.

”Primele trei vagoane elvețiene au sosit miercuri la Mocăniță! Este vorba de două vagoane-platformă cu pereți laterali, fabricate în anii 1880, respectiv 1906, și un vagon-salon de 16 locuri, fabricat în anul 1880, donate Mocăniței Sibiu – Agnita de asociația Ostgleis din Elveția după ce calea ferată de proveniență a fost închisă definitiv. Din câte știm noi, superbul vagonul-salon este singurul de acest tip pe o cale ferată îngustă din România. Alte patru vagoane urmează să mai sosească, parte a aceleiași donații generoase. Așadar, vagoane avem, ne trebuie locomotiva! Susțineți-ne la Maratonul International Sibiu ca să ne-o putem lua!”, au anunțat pe Facebook cei de la Asociația Prietenii Mocăniței.

Inițiativa este susținută puternic de Octavian Udriște, președinte onorific al Club Feroviar. ”Bravo! Noroc cu donațiile generoase ale străinilor. Mare păcat că autoritățile noastre nu sprijină această asociație ca să poată prelua și exploata în scop turistic întraga linie de pe Valea Hârtibaciului. Din nefericire, destructurarea SNCFR-ului din1998 a complicat lucrurile. Terenul este al CN CFR SA iar linia și clădirile aparțin de SAAF, societate care nu este interesată de revitalizarea liniei, ci din contră.Se pare că nici CJ Sibiu nu prea susține această idee/inițiativă. Oare de ce nu se dorește să se contribuie la promovarea turismului și creșterea atractivității zonei, în folosul tuturor. Mare păcat. Trebuie luptat în continuare și să nu ne pierdem speranța. Mult succes!”, a scris Udriște pe rețeaua de socializare.

Sursa: Club Feroviar https://clubferoviar.ro/asociatia-prietenii-mocanitei/

Pozele cu aceste vagoane se regăsesc în link, sau pe pagina de Facebook a asociației, unde aflăm și cum putem ajuta la realizarea acestui proiect ambițios.

Facebook Asociația Prietenii Mocăniței: https://www.facebook.com/AsociatiaPrieteniiMocanitei/
Către Maratonul Internațional Sibiu: http://maratonsibiu.ro/prima-noastra-lo ... 6CN9q7hbB8
Avatar utilizator
WT_fan06
Membru Gold
 
Mesaje: 2059
Membru din: Dum, 23 Iul 2017, 18:49


Înapoi la CFF / CFI


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori