Pagina 1 din 3

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mar, 16 Sep 2014, 22:26
de Icsilviu
Rețeaua de autobuz

Rețeaua de autobuz a Varșoviei se evidențiază de departe ca fiind una dintre cele mai complexe din Europa prin numărul impresionant de linii care circulă la ora actuală. Chiar dacă numărul de autobuze care circulă sub diversele embleme de operatori nu nu este foarte mare, cifrele actuale fiind:
MZA - 1305 vehicule
Mobilis (detinut de grupul israelian Egged) – 259 vehicule (poartă prefixul A în față)
PKS Grodzisk Mazowiecki (a fost înainte de 1989 unul dintre cei 173 de operatori ai Poloniei care operau rute în afara orașelor de tipul „ITA” pentru București, privatizat în 1991 (PKS ca abreviere de fapt și având semnificația de ITA) – 116 vehicule (numerele de parc poartă prefixul A în față)
ITS Michalczewski – 107 vehicule (numerele de parc poartă prefixul A în față),
practica poloneză care s-a încetățenit în ultimii zeci de ani, de a avea trasee directe între toate punctele din oraș a făcut ca sistemul de transport cu autobuzul al orașului să devină extrem de complicat și confuz pentru cineva din afară. Chiar și cetățenii obișnuiți ai orașului nu cred că reușesc să rețină mai mult de câteva rute care le folosesc în mod regulat. Se ajunge la situația aberantă ca în stațiile de pe anumite bulevarde importante să oprească și câte 10-15 linii. Numai timpul să vezi unde duc traseele acestor linii sau să studiezi orarele afișate în stații este foarte mare, darmite să le și reții. Și totuși sistemul este bine încetățenit de mulți ani și pare să funcționeze pentru locuitorii Varșoviei. Autobuzele tind să-și respecte orarul, iar modul în care sunt corelate orarele diferitelor linii asigură un flux constant de autobuze fără pauze sau din contră aglomerarea a prea multe vehicule. Ce nu am reușit încă să-mi explic foarte clar este de ce uneori vin pe linii importante și două autobuze (chiar articulate) simultan, însă nu cred că este o eroare, ci un lucru planificat. Ca și timpi de succedare a vehiculelor pe linii, de folosesc în general aceleași intervale ca și la tramvaie, de 7-8, 15 și 20 de minute. Intervalul de 15-20 de minute nu este neapărat o problemă, existând numeroase linii care se intercalează, având parcurs comun pe distanțe lungi de traseu. De asemenea, oamenii s-au obișnuit în Varșovia să cunoască orarul sau să îl cereceteze înainte pe site-ul ZTM, având chiar posibilitatea să folosească de pe internet facilități de configurare a rutei optime cu oră de plecare și timpi de parcurs.

Numerotarea liniilor:
1xx-2xx sunt linii normale care circulă în timpul zilei. În general liniile de tip 2xx au apărut după 2008 și sunt de tip navetă, circulând pe distanțe mai mici și deservind diverse stații de metrou sau făcând legătura la alte linii mai importante. Tendința actuală este ca liniile 1xx și 2xx să se omogenizeze între ele pe măsură ce traseele evoluează. Există la ora actuală 109 linii normale.
3xx sunt linii normale care circulă doar la anumite ore sau zile ale săptămânii. Există 14 astfel de linii.
4xx sunt linii rapide care circulă doar la anumite ore sau zile ale săptămânii. În general nu opresc în stațiile cu cerere de transport mai redusă. Există 6 astfel de linii.
5xx sunt linii rapide care spre deosebire de 4xx circulă pe tot parcursul zilei și al săptămânii. Există 20 astfel de linii care în mare parte dublează traseele normale.
7xx și 8xx sunt linii preorăsenești. Liniile 8xx circulă doar la anumite ore sau zile ale săptămânii. Există 41 linii 7xx și 5 linii 8xx.
9xx apar doar cu ocazii speciale. În acest moment există doar o astfel de linie.
6xx au devenit de câțiva ani linii cu prefixul N în față, de exemplu N01 sau N11, și sunt linii de noapte care leagă periferiile de centru. Cel mai mare număr este N95, însă există numeroase goluri, la momentul actual funcționând 41 de linii de noapte. Unele circulă în tandem de câte două, fiind de fapt o linie cu 2 ramificații la periferie.
E-2, E-6 sunt linii expres care au doar câteva stații pe traseu.
Cu ocazia celebrării Zilei Tuturor Sființilor, apar în Varșovia numeroase linii care deservesc cimitirele, care primesc în față prefixul C..
Pertotal sunt 198 de linii de zi și 41 de linii de noapte.
Este de remarcat ca și la tramvaie fluctuația foarte mare a traseelor, cu numeroase înființări-desființări și modificări de rută, anumite trasee ajungând să circule prin cu totul alte părți ale orașului față de acum câțiva ani. Unele trasee au forme destul de contorsionate, altele, ca de exemplu linia 192, circulă absolut tot traseul în zigzag de-a lungul liniei de metrou, unica menire fiind de a aduce oamenii din cartier la stațiile de metrou.

Parcul de vehicule
Așa cum era de așteptat, autobuzele Solaris domină parcul de vehicule, însă și producătorul mai mic Solbus, precum și companiile germane Mercedes și Man au o prezență importantă. Încă mai există vehicule Jelcz, însă într-un număr din ce în ce mai redus, iar Ikarus280 au fost retrase complet din circulație în decembrie 2013. Autobuzele Neoplan au o prezență nesemnificativă.
Autobuzele Solaris sunt prezente în toate variantele, la 10, 12, 15 și 18 m. Autobuzele Solbus sunt de 10, 12 și 18 m, însă cele de 18 m sunt destul de puține și scumpe la vedere. Autobuzele MAN au la 12 și 18 m, iar Mercedes-Benz-urile sunt toate Conecto G la 18 m. Politica este de a se folosi autobuze de 18m pe majoritatea liniilor care trec prin centru, iar pe cele navetă autobuze de 12 sau chiar 10 m. Repartizarea vehiculelor pe dimensiuni în funcție de linie mi s-a părut judicios făcută în funcție de cererea de pe respectiva linie. Pot exista diferite mărci de vehicule pe o linie, însă nu se amestecă vehicule de dimensiuni diferite.
Mai există din partea altor operatori decât MZA și alte tipuri de vehicule preum Autosan H7 din partea Mobilis sp z o.o. pentru linii cu grad de utilizare redus sau Scania CN OmniCity din partea PKS Grodzisk Mazowiecki pe linii în general navetă.
Parcul auto este într-un continuu proces de înnoire graduală, iar tendința actuală este de a se licita pentru vehicule hibride sau mai nou electrice, după cum explică articolul citat:
„MZA Varșovia a lansat o licitație pentru achiziționarea a 10 noi autobuze electrice. Câștigătorul va fi anunțat pe 18 martie 2014.
Zece noi vehicule electrice low-floor lungi de 12 metri vor deveni operaționale din luna septembrie. Noua achiziție, care este considerată un punct de răscruce pentru transportul din Varșovia, se dorește a fi parte integrantă a strategiei de înnoire a flotei pentru care se estimează că se vor cheltui 1 miliard de zloți (240 de milioane de euro). Începând din 2008, MZA Varșovia a cumpărat 811 vehicule low-floor, iar alte 47 de vehicule sunt n curs de livare. La începutul lui 2015, Varșovia va recepția și 35 de autobuze Solbus articulate pe bază de gaz natural lichefiat.
Cele 10 noi vehicule electrice vor fi primele autobuze ale MZA care vor folosi energie alternativă, planul fiind de a ajunge la 200 de vehicule care să nu mai folosească motorină până în 2025. Costul estimat al contractului este de aproximativ 25-30 de milioane de zloți ( 6-7,2 milioane de euro). Autobuzele se vor putea conecta la rețeaua de electricitate și vor avea o capacitate a bateriei de minim 200 kWh (care se va consuma în 5 ore) și posibilitatea de a li se adăuga un pantograf pentru alimentare. MZA are în plan să deruleze încă două licitații în 2015 și 2016, fiecare pentru încă 10 autobuze electrice.
De curând, MZA a testat autobuzele electrice produse de Solaris, compania chineză BYD și compania poloneză AMZ Kutno, toate trei competitoarele obținând scoruri bune la testele de exploatare. Ca urmare a declarării ca și obiective a necesității de a avea un impact redus asupra mediului, de a face orașul mai plăcut de a fi locuit și a îmbunătățirii satisfacției clienților, parcul auto al Varșoviei este acum contituit din vehicule noi low-floor, care însă funcționează cu motoare pe motorină. După 35 de ani de funcționare, ultimele autobuze Ikarus 260 și 280 au fost retrase din operați în decembrie 2013.”
Sursa: http://www.ceec.uitp.org/new-electric-buses-warsaw
De menționat că în prima fază licitația a fost câștigată de compania chinezească BYD, însă în urma contestației depuse Solaris pare să fi obținut câștig de cauză.

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 21:22
de Icsilviu
Autobuze Solbus

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 21:44
de Icsilviu
Autobuze Solaris

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 21:53
de Icsilviu
Autobuze Man

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 21:54
de Icsilviu
Mercedes

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 22:01
de Icsilviu
Autobuze Scania

Fabrica constructoare a acestor autobuze este tot in Polonia

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 22:10
de Icsilviu
Autobuze Jelcz

In Varșovia există încă destul de vizibile vehicule din ultima generație de autobuze Jelcz. Cel mai vechi fabricant de autobuze din Polonia, Jelcz s-a închis definitiv în urmă cu câțiva ani. Compania Solaris duce mai departe cu mare succes internațional ștafeta, iar Solbus este considerată la nivelul național al Poloniei o companie chiar mai competitivă și dinamică decât Solaris.

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 08 Oct 2014, 22:16
de Icsilviu
Varșovia City Tour și un autobuz Mercedes care nu aparține transportului local

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Vin, 10 Oct 2014, 21:41
de Icsilviu
Terminalele de autobuz

Majoritatea liniilor de autobuz întorc în terminale de mari dimensiuni special amenajate cu spații de parcare și stații special amenajate pentru fiecare linie în parte, comparabile ca exemplu cu terminalul de la capătul lui 41 de la Ghencea, însă unele dintre ele au dimensiuni chiar mult mai muri.

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Vin, 10 Oct 2014, 21:50
de Icsilviu
Terminale de autobuz - continuare

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Vin, 10 Oct 2014, 21:56
de Icsilviu
Gara Wilenska - zona cu cea mai mare aglomerare de autobuze din Varsovia.
Poate dupa deschiderea liniei M2 pe 8-11 noiembrie situația se va schimba în această intersecție.

Re: Polonia, Varsovia

MesajScris: Mie, 10 Oct 2018, 18:55
de WT_fan06
(Nu uitați să activați subtitrările în engleză, dacă acestea nu apar de la început)

Benzile BUS implementate la VarșoviaNoaptea autobuzelor de epocăRe: Polonia, Varsovia

MesajScris: Sâm, 01 Dec 2018, 21:20
de punmeister
Ca tot vorbim de Otokar azi, a sosit primul Vectio C al Arriva pentru ZTM Warszawa:
http://m.infobus.pl/otokar-z-arriva-wje ... 9752.html#
In teorie ele ar trebui sa intre in circulatie incepand cu data de 22 decembrie.

Autobuzele din Varsovia

MesajScris: Lun, 24 Dec 2018, 00:06
de Victor92
Pentru a parcurge mai usor, am formulat un topic separat de cel clasic al orasului Varsovia.

Primele autobuze au inceput sa circule in Varsovia in jurul anului 1920, numarul lor fiind mai mare incepand cu 1945.

In prezent, flota de autobuze este una destul de mare si de diversificata. Cu precadere, cele mai multe sunt Solaris.

Printre tipurile de autobuze pe care le-am intalnit intr-o scurta plimbare de cateva ore remarc cele care "functioneaza" cu ajutorul motorinei, fie erau Hybrid, Electric sau CNG.

Am vazut foarte multe autobuze articulate. Gama de producatori este variata, pornind de la Solaris la Mercedes-Benz, Scania, Man, etc.

Sa urmarim cateva poze realizate vineri, pe 21 Decembrie 2018.

Solaris Urbino 12 Electric

1913

Imagine

1914

Imagine

1918

Imagine