Această interfață a forumului va fi în scurt timp retrasă definitiv și înlocuită cu una nouă.
Noua versiune este în prezent în teste și disponibilă aici:
https://beta.forum.metrouusor.com/
[X] Închide

 

⚠️ Încearcă noul forum!

Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Comunicate oficiale, petiții și sesizari diverse transmise autorităților precum și răspunsurile primite

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde Asociația Metrou Ușor » Lun, 21 Sep 2020, 15:00

PROIECT DEPUS - elaborarea studiului de fezabilitate pentru aprobarea înființării Muzeului Transportului Public și Mobilității din București intră oficial pe agenda Primăriei Municipiului București. Acest prim demers administrativ este rezultatul colaborării dintre Asociația "Metrou Ușor" și Consilierul General Florin Grigorescu, membru în Comisia Transporturi a Primăriei Capitalei.

Prin proiectul de hotărâre de Consiliu depus, Asociația "Metrou Ușor" se angajează voluntar să fie partenera Municipalității, cu scopul precis al materializării proiectului și al activităților conexe. Asociația invită toate părțile interesate să ia parte în susținerea și dezvoltarea conceptului Muzeului Transportului Bucureștean.

De ce e nevoie de Muzeul Transportului Bucureștean?

1. Nevoia prezervării vehiculelor de patrimoniu, majoritatea românești, care au deservit transportul public bucureștean. Fără un spațiu expozițional, vehiculele istorice vor fi casate, iar o parte a istoriei și identității noastre va fi ștearsă.

2. Nevoia educării cetățenilor de toate vârstele prin intermediul muzeelor. Muzeul Transportului Bucureștean este un izvor de informații, o colecție de experiențe, un prilej de reflecție despre trecut, un loc în care tinerii își descoperă pasiunea.

3. Nevoia valorificării edificiilor industriale istorice. Vechi de aproape 150 de ani, depoul Victoria (inițial denumit „Bonaparte”) este primul depou de tramvaie al capitalei, fiind leagănul transportului bucureștean. Halele istorice, construite pentru tramvaiele cu cai, pot fi restaurate și extinse cu fonduri europene pentru gararea exponatelor muzeului.

4. Nevoia turismului de calitate. Tramvaiele de epocă ale STB pot oferi tururi ghidate, la fel ca în Occident, de pe urma cărora se pot câștiga venituri substanțiale ce pot fi redirecționate către susținerea și dezvoltarea muzeului.

5. Nevoia finanțării și autofinanțării. Pe lângă eligibilitatea pentru fonduri europene și alocări bugetare, muzeul se poate autofinanța prin: plimbări cu vehicule de epocă, suveniruri, cafeteria, etc.

6. Nevoia colaborării dintre Primărie și societatea civilă. Oamenii pasionați, entuziaști și dornici de a se implica trebuie ascultați și ajutați de autorități pentru a contribui la schimbarea în bine a orașului.

Datorită vouă, Muzeul Transportului Bucureștean a făcut încă un "pas". Însă, avem nevoie de susținerea voastră în continuare. Semnați și distribuiți petiția pentru ca această inițiativă culturală să meargă înainte: https://campaniamea.declic.ro/petitions ... ucurestean
Fişiere ataşate
Scrisoare de intentie parteneriat de colaborare.pdf
(164.59 KiB) Descărcat de 10 ori
Hotarare muzeu - Referat de aprobare.pdf
(404.85 KiB) Descărcat de 11 ori
Hotarare muzeu - Studiu de fezabilitate.pdf
(475.18 KiB) Descărcat de 11 ori
Avatar utilizator
Asociația Metrou Ușor
Cont oficial
 
Mesaje: 19
Membru din: Mar, 19 Mai 2020, 22:29

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde ByOnu » Lun, 21 Sep 2020, 19:43

Cu toții cunoaștem ce este astăzi Depoul Victoria...

exterior hale depou victoria.jpg
exterior hale depou victoria.jpg (39.49 KiB) Vizualizat de 400 ori


interior hala depou victoria.jpg
https://cetateanul.net/cetateanul-reclama/pericol-public-in-depoul-de-tramvaie-victoria-nu-mai-sunt-piese-de-schimb-de-3-ani/
interior hala depou victoria.jpg (117.46 KiB) Vizualizat de 400 ori


...vreți sa ne imaginăm puțin ce ar putea fi și cum ar trebui organizat pentru a îngloba Muzeul?

În primul rând, inițiativa Asociației propune păstrarea celor două hale istorice actuale. Pe lângă reabilitare și restaurarea lor însă, este necesară și reconstrucția lor la lungimea inițială pentru a satisface necesarul de spațiu de expoziție. Aparent, nu doar restul halelor de parcare au dispărut, ci și aproape jumătate din cele care există și astăzi, în lungime, în spate - nord. Rămășițele fostei hale lungi încă există: liniile clar vizibile și grinzile din vest, lipite de cladirea anexă (termoficarea, după furnal) - grinzi identice cu cele din interiorul actualei hale.

Măsurate pe Earth halele actuale au aprox. 45m lungime. Cred ca s-ar putea reconstrui hala orginală pe lungime, în același stil, arhitectură și pe cât posibil cu aceleași materiale. Notă: ar putea fi necesară mutarea mai spre nord a liniei în buclă din spate.

masurare hala depou victoria 2.png
Sursa foto 1944: https://muzeuldefotografie.ro/2015/05/bucurestiul-bombardat-de-aviatia-americana-28-iulie-1944/
masurare hala depou victoria 2.png (777.86 KiB) Vizualizat de 404 oriCa exponate în stadiul incipient am avea:
Tramvaie: V09, V56, EP/V3A, SIMMERING M, LOHNER L, P3.16, V2A-2S, V2S-T x2, T4R x2, Graz-GP, M4.65+m4.65, M5.65, vagon cu cai (Leonida).
Troleibuze: RdS, Autodromo, 415T.
Autobuze: RdS, Autodromo, DAF x2, Saviem, ZiS-155 (Leonida).
Utilitare: Kraz, posibil DAC de intervenții.

De adus: Rocar-DAC autobuze și troleibuze, varii subtipuri. IK4 Constanța.

Vise: reconstrucție Festival dintr-un EP/V3A de manevră.

Temă de gândire: Timișoara are acum câteva dubluri de Timiș, unele pe care le-a și trecut până de curând pe lista de casare. Cred ca un vagon Timiș ar fi emblematic pentru ceea ce a însemnat tramvaiul în România și cred ca l-ar dona cu inima deschisă, având în vedere că și București le-a dat un cuplu EP/V3A.

Într-un orizont de timp de 10 ani colecția s-ar mări cu alte exponate care astăzi sunt la ordinea zilei, dar este prematur și neconstructiv să ne gândim astăzi la ele.
Ultima oară modificat de ByOnu pe Mar, 29 Sep 2020, 13:30, modificat de 2 ori în total.
Semnează pentru inființarea Muzeului Transporturilor din București! Click AICI!
Avatar utilizator
ByOnu
Membru Gold
 
Mesaje: 6080
Membru din: Mie, 09 Iun 2010, 16:20
Localitate: Km 0

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde aztec » Lun, 21 Sep 2020, 22:56

Bravo.
Tot inainte.
Mult succes.
Este mare nevoie, însă mare atenție ce vă doriți.
Atenție mare la spațiul necesar..și aveți în vedere viitoarele
posibilități de extindere...
Nu știu dacă se limitează la STB-ITB-RATB-STB sau e dedicat transportului Bucureștean in integralitate.

Nu vad trecute în lista că posibile exponate, în măsura în care se pot achiziționa sau reface...
Mașini de taxi de diferite generații...de la Volga la 1300...la Logan..sa nu uitam că au făcut parte din ITB unele...
Maxi-taxi...idem.
Deja se poate califica și un Mercedes E3...

IVA...idem Bombardier sau CAF când va fi vremea...
Asta pt a va da idei.
Și nu uitați....că exponat necesita alt spatiu fata de garare...
Avatar utilizator
aztec
 
Mesaje: 2878
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde Asociația Metrou Ușor » Mar, 29 Sep 2020, 12:15

Societatea de Transport București STB S.A. a răspuns în cele din urmă solicitărilor oficiale repetate ale Asociației Metrou Ușor, cu o depășire neacceptat de mare a termenului legal de răspuns. Amintim faptul că Asociația a transmis solicitări referitoare la păstrarea, conservarea și restaurarea vehiculelor istorice cu potențial muzeal în datele de 21.05.2020 și 01.07.2020.

Opinăm că mergând pe principiul după care se ghidează STB S.A. și Direcția pentru Cultură a Municipiului București astăzi, niciodată vehiculele istorice nu ar ajunge să fie declarate ca atare și salvate, niciodată nu vor fi suficient de "istorice" din perspectiva dumnealor pentru a fi salvate. Conceptul de păstrare a câte unui exemplar din fiecare serie de vehicule din sfera transportului public, cu atât mai mult a prototipurilor și a vehiculelor produse pe plan local, este o dovadă de bune practici în capitalele dezvoltate care își respectă istoria. Sperăm să vedem aceste bune practici preluate de către STB S.A. cât încă se mai poate salva ceva notabil. Amintim faptul că STB S.A. a derulat în ultimii ani licitații în urma cărora nu au fost păstrate deloc vehicule rutiere (autobuze și troleibuze) în scop muzeal, întregi serii dispărând la propriu din existență. Odată cu intervenția Asociației Metrou Ușor am oprit aceste metehne, salvând de la fier vechi anul acesta nu mai puțin de 6 vehicule rutiere și 3 tramvaie. Sperăm ca STB S.A. să nu repună pe lista de casare cele 9 vehicule pe care ne permitem să le denumim, în continuare, istorice și relevante din punct de vedere istoric.

Vom urmări atent acțiunile următoare în ceea ce privește patrimoniul istoric al STB S.A., întrucât nu vorbim numai despre istoria societății de transport, dar mai ales a identității Bucureștiului și a reprezentativității fiecărei etape de dezvoltare a orașului.

Vă invităm să analizați răspunsul STB S.A.
Fişiere ataşate
Raspuns STB SA nr.59871 din 29.09.2020.pdf
(418.11 KiB) Descărcat de 34 ori
Avatar utilizator
Asociația Metrou Ușor
Cont oficial
 
Mesaje: 19
Membru din: Mar, 19 Mai 2020, 22:29

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde aztec » Mar, 29 Sep 2020, 12:31

Că următor pas ar trebui să faceți un mic dosar cu cerințele voastre, cu demersurile făcute și răspunsurile primite, cu situații similare în alte capitale și insistați cat mai rapid o contactare a NOULUI primar ce cred că va avea în subordine ambele instituții. Plus trimiterea către fiecare nou consilier din CG al primăriei.
Insistați agresiv și cât mai rapid, până îi copleșesc alte probleme.

Doar așa poate, nu sigur, se va obține ceva.
Și poate, dacă băgați o șopârla ca daca se face, pe veci va fi legat de numele lui...obțineți ceva.

Pt că vad că ei evaluaraza momentan totul la kg fier vechi.
Și tot așa vor face.

Și insist.
Cereți TOT spațiul pt muzeu, nu doar o parte.
Una, pe principiul ceri mult, macar obții puțin și apoi pt necesara viitoare extindere.
Think Big.
Ultima oară modificat de aztec pe Mar, 29 Sep 2020, 12:36, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
aztec
 
Mesaje: 2878
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde CiprianTRB » Mar, 29 Sep 2020, 12:32

Sa speram ca noua administrație a capitalei va avea o alta viziune asupra acestui proiect! Succes!
Îmi doresc ca Bucurestiul sa devina cu adevarat o capitala europeana!
Avatar utilizator
CiprianTRB
Membru Bronze
 
Mesaje: 730
Membru din: Vin, 22 Feb 2019, 19:22
Localitate: București, Sector 6 - Militari

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde ByOnu » Mar, 29 Sep 2020, 13:05

Las si eu astea aici, sper ca indata ce Primaria va invata gustul pentru fondurile nerambursabile, sa se puna problema serios.

@aztec, asteptam mai intai raspunul Secretariatului Consiliului General pentru a vedea daca solicitarea pentru realizarea Studiului de Fezabilitate / Oportunitate este ok si daca va fi supusa votului. Proiecutul a fost depus pe 3 septembrie, iar termenul de raspuns este de 30 zile.
Fişiere ataşate
muzeu victoria extras pmud pag467.png
muzeu victoria extras pmud pag467.png (60.71 KiB) Vizualizat de 228 ori
muzeu victoria extras Strategia STB 2020 2030.jpeg
muzeu victoria extras Strategia STB 2020 2030.jpeg (81.59 KiB) Vizualizat de 227 ori
Semnează pentru inființarea Muzeului Transporturilor din București! Click AICI!
Avatar utilizator
ByOnu
Membru Gold
 
Mesaje: 6080
Membru din: Mie, 09 Iun 2010, 16:20
Localitate: Km 0

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde aztec » Mar, 29 Sep 2020, 13:27

3 sept...30 zile...
Înțeleg că primarul nou intra în "pâine" de pe 10..
Nu știu la consilierii primăriei...dar posibil tot atunci. Deci șanse că pe 3 octombrie sa fie tot aia care pierd "scaunul" de aceea trebuie pistonati și noii consilieri.
Am văzut că aveați un aliat în CG..
Dacă omul merita sper sa fi câștigat un nou loc și să vă susțină.
Avatar utilizator
aztec
 
Mesaje: 2878
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde ByOnu » Mar, 29 Sep 2020, 13:33

Florin Grigorescu nu a candidat pentru un nou mandat de consilier, dar a promis ca ne va preda proiectul unui nou consilier-tutore.

Strict personal, mi-as dori sa existe cel putin un nou consilier la fel de pasionat, cunoscator si implicat pe teme de mobilitate in noua configuratie a CGMB. Adevarul este ca trebuie si un dram de pasiune acolo pentru a face dreptate proiectului. Altfel, s-ar putea pierde usor printre << ce ne trebuie muzeu >>.
Semnează pentru inființarea Muzeului Transporturilor din București! Click AICI!
Avatar utilizator
ByOnu
Membru Gold
 
Mesaje: 6080
Membru din: Mie, 09 Iun 2010, 16:20
Localitate: Km 0

Re: Petitie - infiintarea Muzeului Transportului Bucurestean

Mesajde aztec » Mar, 29 Sep 2020, 13:43

Și va mai spun ceva. Daca terenul valorează 150 euro mp...ies peste 5 mil euro.
Dar cred că e mult mai scump...așa că vă gândiți ce ați reușit să scoateti de pe piata imobiliara..și salva.
Calculați suma și vedeți ce ați reușit să scoateti de pe piata până acum.

De ex
https://www.imobiliare.ro/vanzare-teren ... ta=3166657

https://www.imobiliare.ro/vanzare-teren ... ta=3166657
Avatar utilizator
aztec
 
Mesaje: 2878
Membru din: Mie, 30 Iun 2010, 20:08

Anterior

Înapoi la Petiții, luări de poziție, proiecte și solicitări realizate de Asociația „Metrou Ușor”


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori