Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăTransport rutierVehiculele rutiere ale viitorului - sisteme de propulsie deosebite, conducere autonomă și altele

 

Topic: Programul RABLA electrice/hibride

2 posts, 410 views
  • orex
  • Membru Silver
  • Posted:
  •  

Programul RABLA electrice/hibride orex

12.000 de maşini electrice şi hybrid cumpărate prin Programul Rabla- vicepreşedinte Administraţia Fondului pentru Mediu/Finanţare pentru 200 de staţii de încărcare dedicate maşinilor electrice
12 000 de maşini electrice şi hybrid (plug- in) ar putea fi cumpărate prin Programul Rabla Plus până la sfârşitul anului, până în prezent fiind depuse 9700 de cereri, a anunţat astăzi, la deschiderea oficială a Salonului Auto Bucureşti, Ion Vasile, vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu ( AFM). Ministerul Mediului încurajează achiziţia maşinilor nepoluante printr-o reducere de 9500 de Euro pe care o acordă la cumpărarea unui autoturism 100% electric, creşterea fiind semnificativă faţă de 2020 când au fost finanţate doar 3550 de maşini.

,,Până acum, sunt înscrise 9700 de cereri pentru autovehicule electrice şi hybrid. Anul acesta estimăm undeva la 12 000 de maşini electrice şi hybrid. La fel, unul dintre obiectivele majore este să dezvoltăm infrastructura de reîncărcare. Prin finanţarea de la AFM au fost finanţate 200 de staţii de încărcare pentru maşini electrice. Datorită noului ghid de finanţare avem o sensiune pentru autorităţile locale cu o valoare de 500 milioane lei. Plus o schemă de ajutor de stat pentru operatorii economici pe coridoarele principale de transport ( TEN- T şi Core) sesiune de  50 de milioane de Euro pe care o deschidem, la începutul anului viitor”, a punctat, vicepreşedintele AFM.
Tot la Salonul Auto Bucureşti, şi ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu a anunţat programe pentru maşinile electrice, chiar intenţia de a amplasa o staţie de reîncărcare în fiecare localitate : ,,An de an vin tot mai mulți bani, astfel încât parcul auto să se înnoiască cu noi tehnologii, automobile electrice, și cu toate programele pe care le avem, programul Rabla pentru înnoirea parcului auto. Politica este de descurajare a importului de mașini rulate și de înnoire a parcului auto. Tot în PNRR sunt o serie de măsuri pentru creșterea numărului de stații de încărcare. Am avut o discuție cu ministrul Cseke Attila referitoare la faptul că ne dorim ca în fiecare localitate prin PNRR să fie finanțată o stație de încărcare. Pe viitor microbuzele școlare care vor fi cumpărate de acum înainte să fie electrice”, a spus Dan Vîlceanu.
Pentru Rabla Clasic prima de casare a fost majorată anul acesta de la 6500 la 7500 de lei iar la Rabla Plus se acordă o reducere de 4500 Euro pentru maşini hybrid electrice şi 9500 Euro pentru cele 100% electrice.

 


  • orex
  • Membru Silver
  • Posted:
  •  

Re: Programul RABLA electrice/hibride orex

Programul Rabla 2022 debutează astăzi. Buget de peste 1,2 miliarde lei, cel mai mare de până acum / Noutăți și schimbări
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 demarează astăzi, 8 februarie, pentru persoanele fizice, cu cel mai mare buget de la înființarea programului, de 1,2 miliarde lei.

„Persoanele fizice se pot adresa de marţi, 08.02.2022, producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar din aceeaşi dată, persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe”, se arată într-un comunicat AFM, remis vineri.

În ediția de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări.

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.
De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga:
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:
51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
De asemenea, ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.
Valoarea finanțării nu poate depăși 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin cele două programe.

 


Home page  • 
Parent forum: Vehiculele rutiere ale viitorului - sisteme de propulsie deosebite, conducere autonomă și altele  • 
Choose destination

Since our 2094 forum members have written 399085 posts in 4934 topics and 484 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use