Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovTramvaie STB

 

Topic: Astra Imperio Metropolitan

2008 posts, 572838 views
⚠  Forum Rules
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 144
 
 

📖 Pagination options
Re: Astra Imperio 36m Costin

Irelevant daca schema de vopsire place sau nu. Poate sa fie displacuta de toata populatia Bucurestiului, conteaza prea putin. Conteaza ca transportul in comun sa aiba o identitate vizuala coerenta, pentru ca asta denota servicii integrate indiferent de numarul de operatori, caci in directia aia mergem. Implicit inseamna si asumarea unei responsabilitati comune asupra calitatii serviciilor oferite de catre toti operatorii - toti opereaza sub aceeasi autoritate, deci sub aceleasi standarde de calitate - si se vede cu ochiul liber.

Insa, sunt de acord ca nu e o problema majora, comparata cu altele, insa cand sa discutam despre identitate vizuala daca nu la momentul achizitiei? Daca o amanam, nu facem decat sa aruncam cu niste bani peste cativa ani cand ne trezim ca tramvaiele au venit toate si a venit momentul sa implementam o identitate vizuala comuna pentru care trebuie sa luam toate tramvaiele noi si sa le revopsim.

 


Re: Astra Imperio 36m WT_fan06

@AndreyCFR , sunt câteva lucruri care trebuie precizate.

1) când vorbim de scheme de vopsire nu vorbim la modul "aia îmi place aia nu, e subiectiv". Vorbim la modul "toate vehiculele să aibă o schemă integrată, așa cum se întâmplă în lumea civilizată".

2) de acord că există alte "crize" mai mari de rezolvat (infrastructura veche, mentenanța, etc.), însă schemele de culoare pe care le vedem la București sugerează mai multe decât s-ar putea crede la prima vedere. Are legătură cu autoritatea de transport de la nivelul București - Ilfov, are legătură cu societățile de transport, are legătură cu politicile și viziunile duse. Nu vorbim de niște simple vopsele, vorbim de integrarea transportului public d.p.d.v. estetic, iar acest lucru este foarte important pentru călător. Pe călător nu îl interesează că s-a suit într-un autobuz de la PRIMĂRIA MUNICIPIULUI X, sau alte cele, ci vrea să vadă, de exemplu, sigla autorității de transport, ca să știe că biletul poate fi validat și în acel vehicul.

Armonizarea și integrarea transportului public trebuie să se facă atât tehnic cât și estetic. "Sorcovizarea", cum bine a zis cineva, trebuie să ia sfârșit!

 


Re: Astra Imperio 36m AndreyCFR

Legat de identitatea vizuala, bănuiesc ca totul o sa depindă de cum vor fi cele 100 de tramvaie.

Corectați-ma daca ma înșel, însa schema de vopsire a unor vehicule noi este făcuta de compania executanta a materialului rulant in colaborare cu un client(STB in cazul acesta), nu? Daca este așa, atunci bănuiesc ca STB ar avea deja in plan o schema unitara, cel puțin pentru un tip de vehicul.

Decât sa avem nșpemii de scheme de vopsire la același tip(tramvai de exemplu), exact cum ai zis tu @WT_fan06, "sorcovizat", parca tot ar fi mult mai okay cum se merge actual(Otokar(Autobuz) - Turcoaz, Citaro 2019(Autobuz Hibrid - Verde), Troleibuz - Albastru inchis sau mai stiu eu ce culoare, etc.). Totuși, o schema unitara precum cea din Cluj, ar fi interesanta.

In câteva orașe din Europa si nu numai, unele societăți de transport in comun au supus la vot câteva scheme de vopsire publicului larg pe rețelele de socializare, si in final aceștia au decis care ar fi identitatea vizuala a orașului oglindita in transportul in comun. Nu îmi aduc aminte exact ce orașe au pornit aceasta inițiativa, însa a fost de succes in toate cazurile.

Poate STB ar trebui sa pornească astfel de campanie, având in vedere ca lucrurile se modernizează încet, însa reiterez, cel mai important lucru in momentul de fata, ar trebui sa fie infrastructura, pentru ca este păcat sa ai vehicule noi, moderne, si sa le distrugi pe OR(sigur mai avem porțiuni) sau sa le vezi cum balansează mai rău ca fetele ce fac "twerk" pe rețelele de socializare  :lol:

 


Re: Astra Imperio 36m ticker

Facem la offtopic...

ADTPBI e cea care trebuie sa impuna niste chestii (cu acordul partilor), nu invers, daca se vrea ceva facut cu cap.
STB nu va face nimic decat daca zice sefu (a se citi primarul). Poate dupa ce trece prin chestiile urgente va avea timp noua administratie sa "impuna" niste chestii care tin de bun simt si normalitate...

Personal consider ca e rusinos (a se citi de kk0) ca parcul din Bucuresti e sorcova, si sorcova intentionat din motive de "PR" pentru sefa pentru realizarile marete...

Daca as fi primar, clar as merge pe parc cu schema unitara (3-4 RAL maxim), da jos colantele (inclusiv cu Primaria/Consiliul Local Bucuresti/Voluntari etc) si reclamele de pe caroserie/geamuri etc.

 


Re: Astra Imperio 36m WT_fan06

Reclamele acelea mai aduc un ban la societatea aceea subvenționată 80%... s-au instalat rame special pentru a se pune reclame, bine ar fi să profite!

 


Re: Astra Imperio 36m reiny2000

Acest lucru este subiectiv, poate unii oameni prefera scheme noi la fiecare achizitie noua.

Personal, eu as prefera ca vehiculele sa aiba 1-2 culori comune (de exemplu alb) si fiecare tip de vehicul (autobuz,troleibuz si tramvai) ceva care sa-l faca unic (asa cum tramvaiele sunt in general albe cu niste detalii gri, galbene sau albastre). Ma gandesc ca ar putea fi folosite aceste culori si pentru informarea calatorilor: traseele ar putea fi marcate cu culori specifice in functie de tipul vehicului (atat online, cat si pe o harta care s-ar afla in statie).

 


Re: Astra Imperio 36m shoppy

Ce preferea xy este irelevant, trebuie sa ne gandim ce este bine pentru domeniu, si asta se stabileste pe criterii de cunostinte in domeniu, cultura, marketing si perceptie.

Nu este bine sa vopsesti vehicolul in functie de linie ca dupaia iese haos daca il pui pe alta linie.

 


Astra Imperio 36m Andrei Andraș

AndreyCFR wrote:
Totuși, o schemă unitară precum cea din Cluj, ar fi interesantă.

Dacă nu se vrea a fi una unitară, măcar să existe niște culori stabilite și în funcție de vehicul să se aleagă o combinație care mulează pe respectivul. A se vedea Brașov. Nu avem schemă standard ca la Cluj / Timișoara, dar avem niște culori stabilite care se pun pe vehicule astfel încât să nu se observe că, de exemplu, un Menarini nu e identic cu un SOR.

Se puteau foarte bine stabili și niște culori în funcție de mijlocul de transport, a se vedea Budapesta (tramvaie galbene, troleibuze roșii și autobuze albastre). Achiziția de Otokare putea fi începutul a așa ceva, asta până când au venit Citaro. Tare curios sunt în ce culoare ar fi venit troleibuzele.

 


Re: Astra Imperio 36m subway guru

Culorile traditionale la ITB/RATB/STB erau alb cu dunga rosie.
N-am inteles de ce tocmai primarii stangisti au deturnat-o spre albastru-verde...

 


Re: Astra Imperio 36m rosetti61

La inceputul anilor 90 incepusera sa le ingalbeneasca pe toate - venisera si Ikarusurile galbene; dupa ce au venit DAF, IK415 si Rocarurile au inceput sa uniformizeze schema de tip "DAF" si la restul parcului (VxA, DAC, Tatra, Ep/V3A). Cum ar fi aratat IK260, Saurerele, Renaulturile, tramvaiele nemtesti revopsite si ele in aceeasi schema? Poate bine, poate rau, n-ar mai fi existat individualitatea. Sau, plecand de la schema tramvaielor nemtesti, se putea aplica restului parcului?
Renderul cu Imperio e ceva general - asa va arata tramvaiul ca forma pentru Bucuresti, iar "livreaua" e de fabrica sa nu il lase "uni" :D

In tara, pe vremea intrpeinderilor de stat, Brasov, Cluj, Sibiu, Constanta (nu stiu daca si Timisoara) au avut o schema de culori comuna pentru autobuze si troleibuze, clasica alb cu dungi rosii si albastre/bleu. Parca la Cluj a mai fost reprodusa sub RATUC insa in culorile RATB (alb+galben+gri).

 


Re: Astra Imperio 36m Robert24

Daca le-ar pasa, ar putea angaja o companie sa creeze niste modele de identitate vizuala. Pastrezi 3 relevante si lasi publicul sa o voteze timp de o luna. E simplu... daca se vrea.

 


Astra Imperio 36m Andrei Andraș

A fost o inițiativă pe Facebook pentru așa ceva, dar schemele de vopsire n-aveau nicio treabă cu nimic. Niște avioane.
Propunerile -> Rezultatul votului.

 


Re: Astra Imperio 36m subway guru

Le-au kakanit pentru ca ocru era singurul pigment disponibil in iepoca de aur

 


Re: Astra Imperio 36m Albert

Fără supărare, dar mie nu îmi place nicio schema de acolo.

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 144
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Tramvaie STB  • 
Choose destination

Since our 2335 forum members have written 425806 posts in 5294 topics and 516 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use