Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăTransport pe cablu

 

Topic: Transportul pe cablu din România - discuții

26 posts, 9283 views
 
Go to page:  1 2
 
 

📖 Pagination options
Re: Transportul pe cablu din România - discuții shoppy

Fostul telescaun Sinaia Cota 1400 - Cota 2000, statia de la 1400.
https://www.allnumis.com/postcards-cata ... 1400-31463
6844-sinaia-de-la-cota-1400_246_7745550041f50ccbL (1).jpg (521.76 KB; downloaded 4007 times)

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții PTMZ

Foarte interesant. Pare de prin anii '60, cel târziu 1970, căci telecabinele nu existau încă, din câte văd.

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții 1689

Cred ca sint mascate de brazii din al doilea plan. Se vede hotelul Cota 1400.

Telescaunul 1400 - 2000 era mai mult pentru amatorii de privelisti. In anii ‘80 costa la fel ca telecabina si dura o vesnicie.

Iarna era aproape imposibil sa-l folosesti, de cum iesea spre platou vintul te facea sa regreti decizia. Am mers de citeva ori cu el (cind era vreme impecabila).

Cit despre Telegondola (1) Poiana - Cristian, confirm si eu ca era debraiabila

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții PTMZ

Mulțumesc mult pentru informații! Permiteți-mi, însă, să vă contrazic: stația telecabinelor e puțin mai sus de hotel, pe platoul care se vede în imagine, aceasta fiind lipsă, deci nu a fost construită încă la acea vreme. Chiar dacă telecabinele ar fi fost mascate de brazi, măcar stația ar fi trebuit să se vadă. Văd niște utilaje pe acolo, deci e foarte probabil ca în momentul realizării fotografiei, telecabinele să fi fost în execuție.

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții Cristi N

La Vidra-Transalpina sunt in mod constant probleme cu functionarea instalatiilor din cauza liniei de medie tensiune care merge paralel cu DN7A de la Brezoi pana la Petrosani. Aceasta linie are portiuni insemnate care traverseaza padurea si operatorul retelei nu face toaletarea brazilor. Din cauza asta, la fiecare ninsoare sau vant mai serioase cade cate un copac si implicit cel putin una din faze, iar utilajele intra in protectie. La asta se adauga si starea liniei, sunt multe zone unde au fost facute carpeli si sectiunea conductoarelor nu este adecvata astfel ca foarte rar sunt pornite toate instalatile. De obicei functioneaza tronsonul 1 gondola si teleski-ul mare, iar in weekend-urile aglomerate se porneste si teleski-ul mic. Tronsonul 2 gondola si telescaunul functioneaza foarte rar, doar primavara spre sfarsitul sezonului atunci cand vremea este perfecta si hidrocentralele din zona produc energie electrica.

Din pacate din respectivul domeniu s-a realizat foarte putin, probabil undeva pe la 10-15%. Tot proiectul ar cuprinde cateva zeci de partii si noi acum avem 2 partii si jumatate, undeva la vreo 5 km in total. Tot din pacate domeniul asta a lasat un decedat in urma, arhitectul care l-a conceput, Mihai Prădatu s-a sinucis in 2015 in aceiasi perioada in care se desfasurau cateva anchete legate de fapte de coruptie/retrocedari ilegale in zona domeniului schiabil.

Sursa: https://danielandrone.wordpress.com/tag/domeniu-schiabil/Harta domeniu schiabil Vidra-Voineasa-Transalpina

Proiectul realizat este destul de asemanator cu cel propus prin SF: link Initial teleschiul mic era prevazut la baza partiei Mioarele si a fost realizat la cota superioara, aprox 1890m.

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții PTMZ

Pe lângă pârtiile din apropiere de Vidra, văd că și pârtia Rânca 1 (finalizată) a fost inclusă în proiect. Ar fi păcat să nu finalizeze acest proiect.

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții Cristi N

Din pacate sansele sa se finalizeze proiectul sunt foarte mici. Pe de-o parte sunt probleme mari cu terenurile din zona, nu sunt intabulate, nu se cunosc propietarii reali si de cele mai multe ori fac obiectul proceselor care par ca nu se mai termina. Pe de alta parte Primaria Voineasa nu are capacitatea nici financiara nici administrativa de a dezvolta proiectul, ei d-abia reusesc sa il opereze cu greu in fiecare an prin cei de la Acomin, constructorul instalatiilor. Si poate cel mai important aspect, pentru o asemenea investitie ar fi nevoie de un proiect guvernamental, poate cu fonduri europene, eu nu vad sa existe dorinta asta la Bucuresti.  :headbash:

O situatie asemanatoare e in Valea Jiului, sunt o gramada de versanti cu orientare nordica si pante line care se preteaza amenajarii de partii. Un astfel de proiect ar scoate din saracie toata Valea.

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții ByOnu

Aveti mai multe informatii despre instalatia dezafectata de pe Jepii Mari?
jepii mari.jpg (119.18 KB; downloaded 3781 times)

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții PTMZ

Este fostul funicular al fraților Schiel, ce deservea, laolaltă cu mocănița, Fabrica de Hârtie Bușteni. Cu ajutorul său, a fost executată Crucea de pe Caraiman. Mai multe detalii văd că sunt la topicul dedicat:
https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=211&t=1577

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții shoppy

Noul teleschi Clabucet - o Catastrofa pentru Predeal.

Teleschiul modern inlocuieste 2 instalatii mai vechi, teleschiurile Clabucet Sosire sau Predeal 1 si 2. Aceste 2 instalatii paralele erau unicat in Romania, desi construite diferit foloseau aceiasi piloni portal si aveau fisele cu prindere fixa si bare T / capacitate 2 persoane pe fisela. Teleschiul nr. 1 (pe partea cu partia Clabucet Sosire) avea motorul plasat jos pe un carucior mobil (pentru tensionarea cablului) suspendat in casuta care inca exista la plecarea instalatiei actuale(si gazduieste tablourile electrice pentru ea) si sus avea roata de intoarcere fixa. Instalatia nr. 2 (pe partea cu partia Varianta) avea motorul montat jos pe un bloc de beton iar roata de intoarcere de sus era mobila cu contragreutatile pentru tensionare. (Nu gasesc poze :headbash: , daca gaseste cineva...)
Instalatiile s-au demontat odata cu demolarea telescaunelor sub acelasi pretext(pilonii metalici au ruginit pe interior) si s-au inlocuit cu o singura instalatie cu fisele debraiabile si cu disc. Un calcul expeditiv arata ca aceasta noua instalatie(desi mai eficienta dpdv energetic) are o capacitate de 4 ori mai mica! In weekend si vacante poti sa stai chiar si 60min la coada pentru o urcare iar coada este mereu pazita de jandarmerie pentru ca altfel oamenii se baga in fata si se lasa cu bataie(am asistat personal la cateva).

Daca tot am inceput, la Predeal mai exista si teleschiul Clabucet Plecare sau Predeal 3, este o instalatie clasica, 9 piloni portal, motorul este in capatul de sus montat pe un pilon si roata de intoarcere de jos este mobila cu contragreutatile de tensionare a cablului(probabil s-a ales solutia asta din cauza cablului de alimentare electrica care deja era sus la telescaune); prinderea era fixa cu fisele cu disc. Din '90 pana astazi intr-un singur an am vazut sa fie fiselele montate si instalatia in functionare(a fost prin 2000 cand s-a instalat primul sistem cu taxare cu cartele la toate cele 5 instalatii din statiune).

 


  • D94
  • Posted:
  •  

Re: Telescaunele din România D94

Se mai poate adăuga în listă și telescaunul de la Stâna de Vale, parte a proiectului Pârtiei Bradul. Telescaunul are o lungime aproximativă de 1100 de metri și 4 locuri.

 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții shoppy

Reclama comunista cu statiunea Predeal, sunt imagini si cu vechile telescaune.


 


Re: Transportul pe cablu din România - discuții Cristi N

Din fericire accidentul nu e din Romania dar mi se pare potrivit sa fie aici avand in vedere ca sisteme asemanatoare au fost montate si la noi in tara.
Pe scurt operatorul instalatiei nu a fost scolarizat corespunzator -> a supraincarcat cabina si a fortat viteza in dreptul pilonilor astfel ca cele doua cabluri s-au frecat unul de altul pana au cedat catastrofal.


 


Go to page:  1 2
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Transport pe cablu  • 
Choose destination

Since our 2158 forum members have written 407409 posts in 5071 topics and 487 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use