Zona metropolitană BucureștiTotul despre București

 

Topic: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB

91 posts, 26498 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 
 

📖 Pagination options
Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB ByOnu

De anul trecut au tot fost postari pe pagina de Facebook a PMB referitoare la inceperea lucrarilor de consolidare, reabilitare si "punere in siguranta" a unor imobile prin noul Trust al PMB. Mai precis prin Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (46 angajati angajati in Martie 2018) si Compania Municipala Consolidari (217 angajati in Martie 2018). Pentru ca remarc ca incep sa apara astfel de postari in care sunt prezentate noi santiere, doresc sa le centralizam aici pentru o mai buna urmarire a stadiilor in care se afla. Se precizeaza faptul ca locatarii din imobilele aflate in consolidare au fost mutati temporar in cele doua blocuri de necesitate din Piata Natiunilor Unite. Nu am gasit un alt topic existent deja potrivit pentru aceasta tema.
Prin urmare, conform comunicatelor oficiale, in Aprilie 2018 situatia este urmatoarea:
Santiere deschise:


UPDATE: In Iulie 2018 sunt in curs de consolidare urmatoarele 20 de imobile (ordonate alfabetic dupa numele strazilor):
Baia de Fier nr. 5
Bărăţiei nr. 50 (S+P+1E)
Biserica Enei nr. 14 (S+P+5E)
Blănari nr. 2 (S+P+3E, 1200 mp)
Blănari nr. 6 (prabusita in Mai 2013 impreuna cu Blănari nr. 4)
Blănari nr. 8 (S+P+3E)
Blănari nr. 10 (S+P+3E)
Calea Moșilor nr. 74
Calea Moșilor nr. 82
Calea Moșilor nr. 84
Calea Moșilor nr. 215 E/195 (bloc?)
Calea Șerban Vodă nr. 107
Franceză nr. 30 (S+P+2E+M)
Gladiolelor nr. 11
Lipscani nr. 75
Mântuleasa nr. 11
Mătăsari nr. 44 (S+P+1E)
Sfinților nr. 13
Sg. Năstase Pamfir nr. 24
Spătarului nr. 36 (S+P+4E)


Urmeaza:
Ştirbei Vodă nr. 20 (S+P+6E)


Vom actualiza constant lista pe masura ce mai apar astfel de informatii oficiale.

http://amccrs.pmb.ro/docs/Lista_imobile ... tizate.pdf

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB ByOnu

Comunicat din 7 Decembrie 2017

Gabriela Firea: Compania Municipala Consolidari SA a inceput lucrarile de consolidare si reabilitare a patru imobile din Centrul Vechi al Capitalei

Primarul General, Gabriela Firea, a efectuat o vizita neanuntata pe santierul de pe strada Blanari, unde Primaria Municipiului Bucuresti, prin Compania Municipala Consolidari SA, executa lucrari de consolidare, reabilitare si punere in valoare a patru imobile monument istoric.

Primarul General, Gabriela Firea: ”Aceste imobile necesita reabilitare urgenta intrucat se afla in stare avansata de degradare si pun in pericol siguranta cetatenilor. Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc si Compania Municipala Consolidari S.A colaboreaza pentru ca acestea sa fie reabilitate intr-un timp cat mai scurt si repuse in valoare. Prin demararea lucrarilor de consolidare, dorim sa oferim exemple de bune practici in ceea ce priveste consolidarea cladirilor cu risc seismic, pentru a incuraja proprietarii care detin o astfel de locuinta sa isi puna imobilele in siguranta”.

Aceste cladiri sunt cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public si au fost construite in anul 1870, fiind printre cele mai vechi imobile cuprinse in programul de consolidare al Municipalitatii.

In acest moment, se efectueaza operatiunile de organizare de santier, igienizare, evacuare a deseurilor.

In urmatoare etapa, conform autorizatiei de construire si a proiectului tehnic, Compania Municipala Consolidari S.A. va pune in siguranta elementele arhitecturale si structurale, apoi va demara lucrarile de consolidare a structurii de rezistenta, de refacere a cladirii si aducere la starea initiala.

Conform devizului general al lucrarilor, suma aferenta refacerii celor 4 cladiri se ridica la 10 milioane de lei plus TVA, aceasta reprezentand fonduri din bugetul local.

Cladirile la care au inceput lucrarile de consolidare si reabilitare sunt urmatoarele: Blanari nr. 2 (subsol+parter+ 3 etaje, 1200 mp), Blanari nr. 6 - nr. 8 (subsol, parter si 3 etaje), Blanari nr. 10 (subsol, parter si 3 etaje).

In ceea ce priveste personalul care se ocupa de executia acestor lucrari, o parte dintre muncitori au fost angajati de curand, in urma Targului de Joburi organizat de Municipalitate.

Toate persoanele care locuiau la aceste adrese au fost relocate in cele doua blocuri de necesitate situatie in Piata Natiunilor Unite.


Nota: remarcati ca se curata caramizile. Nu sunt de specialitate, dar ma gandesc ca dupa ce au stat in umezeala zeci de ani duritatea le-a fost afectata. Plus de asta, de ce? La ce bun sa refolosesti fix acele caramizi? Timpul pierdut pe aceasta manufactura costa mai mult decat niste paleti noi de caramida. Eu as pastra exclusiv fatadele, in rest totul reconstruit cu fier-beton, iar spatiile interioare regandite pentru zilele noastre.
24796526_1022204411250936_3437594258856614216_n.jpg (107.7 KB; downloaded 5213 times)
24991467_1022204424584268_3072678567780870552_n.jpg (111.31 KB; downloaded 5210 times)
24993217_1022204414584269_6420757178876878920_n.jpg (131.94 KB; downloaded 5216 times)
24993332_1022204427917601_1153596274251251999_n.jpg (118.19 KB; downloaded 5215 times)

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB ByOnu

Comunicat din 3 Martie 2018

Primarul General, Gabriela Firea: Am restartat programul de consolidari al Primariei Municipiului Bucuresti. In bugetul de anul acesta am alocat 10 milioane de euro pentru actiuni de reabilitare si consolidare a cladirilor cu risc seismic. In mai putin de un an am facut toate demersurile necesare pentru inceperea actiunilor de reabilitare si consolidare la 23 de cladiri

Consolidarea cladirilor cu risc seismic reprezinta una dintre prioritatile actualei administratii a Municipiului Bucuresti. In acest scop, Municipalitatea a luat toate masurile necesare pentru accelerarea ritmului de consolidare, dar si in ceea ce priveste masurile pentru situatiile de urgenta, fiind inregistrate progrese semnificative in acest domeniu.

Primarul General, Gabriela Firea: "Accelerarea programului de consolidari realizat de Municipalitate reprezinta o prioritate clara pentru actuala administratie. Pentru ca pana acum in Primaria Capitalei nu existau decat opt persoane care se ocupau de acest program si pentru ca in 27 de ani autoritatile locale au reabilitat doar 20 de cladiri, am luat decizia de infiintare de urgenta a doua entitati noi, formate din specialisti in domeniu, care sa ofere solutii reale la aceasta problema. Astfel, de anul trecut am infiintat doua entitati clare, care, cu 263 de angajati, desfasoara numai actiuni dedicate acestui domeniu. Mai mult decat atat, am alocat nu mai putin de 10 milioane de euro in bugetul de anul acesta astfel incat sa putem reabilita si consolida cat mai multe cladiri. De acum putem afirma ca am restartat acest program, pentru ca, in mai putin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de cladiri, dintre care multe sunt monument istoric. Tot in primavara aceasta urmeaza sa demaram si un alt program prin care se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare".

Concret, pentru solutionarea situatiei cladirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucuresti au fost infiintate Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajati si Compania Municipala Consolidari (CMC), care are deja 217 de angajati. Totodata, la propunerea Primarului General, pentru anul in curs, s-a alocat un buget pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic de aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la imobilele aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29 de imobile care vor intra in executie in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de cladiri si expertizarea altor 24.

5 cladiri in executie

Dupa intrarea in activitate a celor doua entitati, in mai putin de un an, s-au efectuat toate demersurile necesare pentru inceperea actiunilor de reabilitare si consolidare la 23 de cladiri.
Concret, in prezent sunt deschise santiere la 5 cladiri, dupa cum urmeaza:
- in executie: imobilele din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870. Un alt imobil la care au inceput lucrarile este cel de 2 etaje plus mansarda, din str. Franceza nr.30

- alte 3 imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, dupa cum urmeaza:
· Un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14 - s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si se efectueaza toate demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;

· un alt imobil de 4 etaje din str. Spatarului 36 - s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si se efectueaza toate demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;

· Cladirea de 6 etaje din str. Stirbei Voda nr.20 este in stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Cladiri Metropolitane (care are ca obiect de activitate si proiectarea)

Concomitent, alte 15 imobile aflate in proprietatea PMB au trecut in administrarea AMCCS in vederea punerii in siguranta si consolidarii. 8 dintre acestea intra la jumatatea lunii martie in lucrari de punere in siguranta si consolidare iar 2, conform expertizei tehnice, pentru siguranta cetatenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric.
Celelalte 5 cladiri vor fi consolidate imediat dupa eliberarea autorizatiilor de construire.

Punerea in siguranta a 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare

Un alt program care va demara in aceasta primavara este cel prin care se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele cladiri ale caror elemente reprezinta un pericol pentru trecatori (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperis etc). Dupa punerea in siguranta, urmeaza realizarea expertizelor si a proiectelor de consolidare.
De asemenea, toti proprietarii sau locatarii cladirilor incadrate in clasa I risc seismic au fost notificati de catre AMCCRS, cu privire la obligatia ce le revine, conform Ordonantei 90-1994, urmand ca pana in aprilie 2018 sa fie notificati si proprietarii cladirilor expertizate si incadrate in clasa a II a risc seismic.
Mai mult decat atat, de la infiintare, AMCCRS are echipe operative in teren pentru medierea si dezvoltarea relatiilor dintre proprietari, proiectanti si experti si a intocmit o harta interactiva cu imobilele clasate in clasa de risc seismic I, in care sunt incarcate toate informatiile necesare cu privire la anul constructiei, expertiza tehnica, numele expertului, numele proprietarilor, situatia juridica. In perioada urmatoare se vor incarca si informatiile legate de cladirile cu risc seismic 2. Conform expertizelor tehnice, in Bucuresti exista 171 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public.

Masuri de sprijinire si informare a bucurestenilor

Tot pentru a veni in sprijinul bucurestenilor care detin locuinte in imobile cu risc seismic, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primarului General Gabriela Firea, a aprobat Proiectul de Hotarare pentru punerea in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic a constructiilor existente, republicata, in vederea finantarii de la bugetul local, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, a cheltuielilor privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie la constructiile cu destinatia de locuinte multietajate, precum si la spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si implementarea unei modalitati de facilitare la rambursare.

Astfel, persoanele fizice proprietari ai locuintelor multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea sa nu mai ramburseze 50% din valoarea investita pentru executia lucrarilor de interventie, cu anumite conditii. Acestea sunt enumerate in proiectul de hotarare din urmatorul link:
http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB ... 171219.pdf

In ceea ce priveste includerea in programul de consolidari a tuturor cladirilor construite inainte de anul 1941, este important de mentionat ca, potrivit legislatiei in vigoare, cladirile care pot fi consolidate cu fonduri publice trebuie sa fie in prealabil expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic-pericol public de catre proprietari. Mentionam ca, doar in cazul in care exista cladiri la care Primaria Capitalei este coproprietar, expertizele vor fi suportate de catre Municipalitate.

Tot pentru facilitarea comunicarii cat mai clare si eficiente intre proprietari si autoritatea locala, pentru urgentarea actiunilor de consolidare si reabilitare a cladirilor cu risc seismic, Primaria Municipiului Bucuresti, prin CMC si AMCCRS desfasoara si o serie de actiuni prin care se doreste:

- Crearea si restabilirea legaturilor cu proiectantii in vederea reactualizarii documentatiilor;
- Pregatirea si stabilirea documentatiei in vederea infiintarii unor centre (fixe si mobile) de informare a cetatenilor cu privire la riscurile la care se expun in cazul unui eventual seism.
- Infiintarea unor colective mixte cu reprezentanti ai Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, precum si ai altor institutii abilitate, in vederea informarii si constientizarii, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur

Situatia actuala a cladirilor cu risc seismic poate fi consultata pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti: http://www.pmb.ro, servicii, alte informatii de interes public precum si lista cladirilor expertizate tehnic.
28471209_1068003140004396_4151646850267822147_n.jpg (89.35 KB; downloaded 5229 times)
28616782_1068003760004334_353607189726091063_o.jpg (135.17 KB; downloaded 5232 times)
28515980_1068003736671003_7302259062867908160_o.jpg (151.86 KB; downloaded 5229 times)
28424089_1068003150004395_1134417456186397025_o.jpg (295.02 KB; downloaded 5232 times)
28795586_1068003143337729_3861639434716834997_n.jpg (115.63 KB; downloaded 5232 times)

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB ByOnu

Comunicat din 5 Aprilie 2018

Primarul General, Gabriela Firea: “În mai putin un an, am demarat lucrări de consolidare şi reabilitare pentru 9 clădiri din centrul Capitalei. Anul acesta vom mai reabilita alte 20 de clădiri şi vom pune în siguranţă 100 de imobile.”

Lucrările de punere în siguranţă, consolidare şi reabilitare pentru cele 9 clădiri din centrul Capitalei au fost demarate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Consolidări.

Primarul General, Gabriela Firea: "Aşa cum am promis, accelerăm programul de consolidări al Primăriei Capitalei şi facem tot ce ţine de atribuţiile administraţiei locale astfel încât anul acesta cât mai multe clădiri din centrul Capitalei să fie reabilitate: am alocat 10 milioane de euro din bugetul Municipalităţii pentru acest domeniu prioritar şi am înfiinţat entităţi clare, care să acţioneze rapid şi eficient pentru a recupera aproape 30 de ani de amânări. Iată că una dintre companiile municipale atât de hulite de unii a reuşit, în mai puţin de un an, cât au reuşit alţii în zece! Se lucrează la nu mai puţin de nouă clădiri care necesitau reparaţii urgente, alte trei fiind în etapa finală de pregătire a documentaţiilor. Totodată, pentru alte 20 de clădiri se întocmeşte documentaţia pentru expertizarea şi proiectarea lucrărilor de intervenţie/consolidare. Mai mult decât atât, la începutul anului am demarat deja şi un alt program prin care se vor pune în siguranţă încă 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Iată că se poate!”

Concret, în această perioadă au început lucrările la patru clădiri situate în: Str. Bărăţiei nr. 50, Calea Moşilor nr. 215 E, Str. Mătăsari nr. 44 – 260 şi Str. Lipscani nr. 75.

De asemenea, sunt deschise şantiere la alte 5 clădiri, după cum urmează:
- imobilele din Str. Blănari nr. 2, nr. 6, nr. 8 şi nr. 10, imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870;
- un alt imobil monument istoric la care au început lucrările este cel de 2 etaje plus mansardă, cu o suprafaţă de 2.622 mp, din Str. Franceză nr.30

Alte 3 imobile s-au preluat, în urma unei Hotărâri de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare şi consolidare, dupa cum urmează:
- un imobil de 5 etaje din Str. Biserica Enei nr. 14: s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi s-au făcut demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a muta, în perioada imediat următoare, proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piaţa Naţiunilor Unite;
- un imobil de 4 etaje din Str. Spătarului nr. 36: s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a muta proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piata Naţiunilor Unite;
- clădirea de 6 etaje din Str. Ştirbei Vodă nr. 20 este în stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Clădiri Metropolitane (care are ca obiect de activitate şi proiectarea).

În cadrul programului demarat la începutul acestui an se vor pune în siguranţă alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele clădiri ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători (balcoane, elemente ornamentale, tencuială, acoperiş etc).

În prezent, se lucrează pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de intervenţie şi, după punerea în siguranţă a acestor clădiri, urmează realizarea expertizelor şi a proiectelor de consolidare.
11206088_1086009671537076_1076399893360148480_n.jpg (130.71 KB; downloaded 5212 times)
30124388_1086009651537078_8922560520377073664_n.jpg (47.69 KB; downloaded 5214 times)

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB Budy187

Ca sa iti raspund la postarea ta de mai sus ‘de ce se recicleaza vechile zidarii de caramida’.
Zidaria CPP veche este net superioara zidariilor moderne. Procedeul de ardere lent si grija pentru lucrul de calitate al acelor vremuri au facut ca aceste materiale sa fie deosebit de rezistente.
Daca nu exista calitatea si mana de arta a zidarilor de pe atunci, aceste cladiri simple, neproiectate dupa vreun normativ care sa includa si seismul, ar fi cazut demult.
Tin minte ca la lucrarea de licenta am elaborat un proiect de consolidare pe parte de tehnologie pentru o cladire din proximitatea pietii C A Rosseti, mai exact pe str Radu Cristian, unde acel imobil a fost construit in 1920.
Unul dintre profesorii de la civile de la noi a prelevat o caramida din subsol (subsol care a stat partial inundat 2 ani si avea infiltratii) si a testat-o la compresiune.
Ca idee, s-au obtinut undeva la 14 N/mm^2.
Un CPP nou are o rezistenta medie undeva la 7 N/mm^2
Cam asta este diferenta intre o zidarie de caramida veche si una noua.
Deci, da. Merita sa fie curate de mortar si refolosite.

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB TibiV

Budy,
"good to know" ca esti "de meserie"...
:bere:

Imi aduc aminte ca in urma cu un an sau doi cei de la Teatrul Nottara au anuntat cu "surle si trambite" ca au cerut o noua analiza a cladirii, analiza care a stabilit ca blocul NU este de "bulina rosie".

A participat un mare "cineva" UTCB, responsabilul lucararii de "analiza/diagnoza seimica" (nu mai stiu numele...) care printre altele a spus "este din caramizi, dar caramizile de atunci sunt si astazi de vreo 2 (doua) ori mai bune ca cele de astazi, la fel si zidurile !" (a dat si cifre, dar evident nu le mai tin minte...)
Prezentarea a fost foarte complexa, au pus peste 30 de senzori in cladire, de la subsol (sala de teatru) pana la ultimul etaj, au facut tot felul de analize cu "acceleratii, viteze, etc etc"...
"D'ale voastre..."

Cladirea Teatrului Nottara a fost construita de inginerul Ciuley, care a vrut sa ii dea "cadrul necesar" promitatorului sau fiu.. Fiu pe care il cunoastem (daca suntem suficient de batrani...) sub numele de Liviu Ciulei... ;)

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB Budy187

‘Cineva-ul’ care a expertizat inca o data imobilului Teatrului Nottara este specializat pe constructii metalice, nicidecum pe civile sau beton.
Acest lucru este oarecum regretabil.
Insa, dansul s-a bazat pe conceptul de rezerva a capacitatii portante a materialelor in sine, rezerva care adesea se lasa tocmai pentru a compensa lacunele calculului la forta taietoare (seism) din acea vreme.
Dpmdv acel imobil si-a cam epuizat acea rezerva demult.
Practic, cladirea s-a declasat din RS1 in RS2. Imobilul sta rau, dpdv structural.....

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB TibiV

Calde, din seara asta, pe la 19.30...

Str. Matasari 44, imediat dupa intersectia cu Pache, pe partea dreapta mergand spre Ferdinand.















Imi cer scuze, telefonul meu este bun pentru santiere pe timp de zi, dar seara la 19.45 nu prea face fata...
Promit sa fac o poza decenta maine, pe lumina.
Ma rog, ce este important se desluseste...




Imi place ca avem drept beneficiar o companie a primariei, drept constructor alta companie a primariei, dar un proiectant general "privat"... :D

PS
In acest caz ma bucur ca vor consolida cladirea, pentru ca nu mai riscam sa apara un bloculet cu 4-6-8 etaje.
Dar este fix genul de cladire care, daca ar trebui demolata pentru largirea unei strazi principale (Calarasi, de exemplu), poate fi demolata fara nici un fel de regrete, chiar daca o fi "de pe vremea lui Pazvante"...
Vede cineva vreo urma de arhitectura daca nu "de patromoniu" macar deosebita, sau barem interesanta ?!

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB ByOnu

Yeeey, Tibi! Cheers pentru fotografii! Keep them coming!

De acord, nu ar fi mare paguba, dar in contextul asta...

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB 1.cremsnit

Doar pentru ca O cladire dintr-un ansamblu nu reprezinta un punct de cotitura in istoria arhitecturii, nu inseamna ca ea poate fi daramata fara remuscari. Cu atat mai putin cu cat scopul demolarii este unul frivol: masina personala.

O cladire nevaloroasa in ochii unora + inca o cladire nevaloaorasa in ochii unora + ... + inca o cladire nevaloroasa in ochii unora = ansamblu urban specific unei perioade Vezi "zone protejate" (link: http://www.pmb.ro/servicii/urbanism/zon ... robate.php). Acelasi principiu se aplica si in sfera spatiilor verzi.

Kind reminder: cartierul Uranus nu era in totalitate alcatuit din monumente istorice sau de arhitectura. Cu toate astea, este mai mult decat regretabila si condamnabila disparitia sa. Idem Buzesti. Idem Calarasi (sper sa nu fie cazul). Idem Evreiesc.
Orice oras este alcatuit din straturi istorice care ii dau "spirit" si "legitimitate" istorica.

Si, just in case, inainte sa apara vreun raspuns de tipul "nu-mi pasa de spirit istoric, eu vreau lucruri tangibile, nu concepte" doar ca formulat mai cosmetizat, reamintesc faptul ca omul ca animal e alcatuit nu doar din ce se regaseste pe la baza piramidei lui Maslow, ci aspira si la lucruri mai de pe la varf, iar lucrurile alea nu se ating cu o sosea sau cu cartiere disparute.

Sau.. hai sa dau un exemplu mai "profan". Turistul nu vine sa vada soseaua pe care oricum o are acasa, ci vine sa-ti cunoasca cultura. Ca la noi cultura se chinuie sa existe, acoperita de balarii si infundata in gunoi, asta tine de educatia prezentului. Aceeasi educatie lipsa (ma uit la tine, minister al pseudo-educatiei...) care ii transforma pe multi in victime (cred eu) ale reactiilor instinctuale si pripite de tipul "jos cu porcaria" (porcarie ajunsa la stadiul ala tot din pricina lipsei de educatie, de intelegere a functionarii mediului in care traim).

Inca ceva. Reamintesc de Carta de la Venetia: http://acs.org.ro/ro/legislatie/81-1964 ... ntelor-i-s

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB TibiV

Am reusit in sfarsit sa fac o poza decenta cu panoul de santier...






 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB shoppy

Primaria o sa-si rupa gatul, daca este tot monument atunci in lipsa unei legislatii bune cel mult o sa iasa tot o cladire parasita dar in proprietatea primariei, chiar daca o vinde cuiva, noul proprietar tot o sa o lase sa se prabuseasca.

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB TibiV

Despre "sa nu demoleze primaria pentru binele comun, sa le prabuseasca proprietarii pentru binele lor personal"...

Uite un exemplu fotografiat saptamana trecuta:























In stanga, la numarul 17, avem un bloculet cu lift pentru masini...



Adica cladirea asta:



(La etajul 3, unde vedeti un steag, este... ambasada Muntenegrului !...
Dar anunturile de vanzare/inchiriere au disparut, poza din GM este din 2014)

Bine,nu pare ceva iesit din comun...
Si nici nu stiu ce stil are (daca are vreunul).
Dar se va prabusi si in locul ei va aparea un bloc similar celui de la numarul 17.

Si acum surprizaaaaaa....
Cladirea in paragina este in cartierul Aviatorilor, fix intre Bd.Aviatorilor si Bd. Kiseleff.
Adica aici: https://goo.gl/maps/Jvp7RvaanVt

Ca story general: ne revoltam si nu vrem sa fie demolate tot felul de cladiri stil "art nouveau", "neoromanesti" sau nici macar, ci doar foarte vechi...
Dar le permitem proprietarilor sa le lase sa se macine, dupa care pe locul ruinelor pot cere o AC si vor "f...te" un bloc "art smecherescu, v-am facut prostilor!".

 


Re: Consolidarea și punerea în siguranță a clădirilor de PMB shoppy

Daca, cladirea acea este monument atunci:
- nu ai voie sa ii pui termopane
- nu ai voie sa ii desfintezi geamurile de la strada
- nu ai voie sa ii pui AC
- nu ai voie sa o termoizolezi
Deci:
- iarna o sa fie frig si o sa dai multi bani pe caldura ca ai geamuri de lemn si fara termoizolare
- ai un perete cu geamuri la strada (pe unde intra zgomot ziua si frig iarna) si care o sa fie mereu acoperite cu perdele pentru ca nu stai sa ti se uite in casa toti de pe strada
- vara trebuie sa stai cu geamul deschis sa iti intre in casa tot praful si zgomotul din Bucuresti pentru ca nu ai voie cu AC
(si asta expeditiv fara sa ne gandim la compartimentare si alte dezavantaje)

Deci cine sa vina sa bage bani sa locuiasca in asa o cladire cand are blocuri normale?

Normal ar fi ca proprietarul sa plateasca termoizolare, AC si termopane iar Ministerul Culturii sa plateasca pentru instalarea acestora fara modificare aspectului cladirii, daca nu are bani atunci sa o declaseze si gata, face la altele mai importante, la noi nici nu face el si nici nu lasa pe altii sa faca, s-a gasit portita de scapare si toata lumea este fericita ca nu se face scandal.

 


 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Totul despre București  • 
Choose destination

Since our 2278 forum members have written 420646 posts in 5242 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use