Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovAutobuze STB

 

Topic: Discuții diverse

4034 posts, 900785 views
⚠  Forum Rules
 
Go to page:  1  ... 247 248 249 250 251 252 253  ... 289
 
 

📖 Pagination options
 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Discuții diverse Tom

STB mai are autobuze "de marfă"? DAC-urile sunt utilitare pentru intervenții. Probabil sunt mult mai "jegoase" decât marfa transportată din foto.
Nu e chiar "cușer", dar produse de genul apă, sucuri, alimente ambalate, ar mai fi cât de cât în regulă să ducă așa, dar nu piese care murdăresc sau sunt grele și încărcate motostivuitorul.
Normal ar fi atunci să folosească autobuze care nu ies la traseu în ziua aceea și să le curețe înainte de a ieși la traseu. Dacă nu o fac, e păcatul lor.

 


Re: Discuții diverse andrei11

La flota de care dispun ar trebui să-și adapteze 4 - 5 autobuze  pentru autobuze transport marfă. URAC - ul se pricepe la chestii de genu'.   Pe timpul Socialismului decadent se practica.  E plin netul cu autobuze modificate pentru marfă de pe vremea lui Ceașcă.

 


 • ADK
 • Posted:
 •  

Re: Discuții diverse ADK

Erau modificate inclusiv în stilul ”pick-up”.
Sursa: phototrans.eu, autor hinerkduetz.
1012214.jpg (102.14 KB; downloaded 3295 times)

 


Re: Discuții diverse 1689

Asa ceva nu cred c-ar indeplini criteriile unei omologari RAR astazi.

 


 • ADK
 • Posted:
 •  

Re: Discuții diverse ADK

Evident că nu, spre exemplu proprietarul fostului DAF 893 (același cu al IK4-ului verde ”JAN”) a avut intenția la fel să modifice autobuzul în utilitar și nu i-a fost aprobată convertirea, și asta în anul 2012. Apoi a pus autobuzul de vânzare cu vreo 30.000 lei...

 


Re: Discuții diverse Costin

Ce-ar fi sa intre si ei in anul 2020 si sa foloseasca autoutilitare potrivite pentru incarcatura? Folosirea autobuzelor pentru transport marfa, indiferent daca sunt modificate sau nu,  este pur si simplu o improvizatie care nu mai exista nicaieri in lumea civilizata.

 


 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Discuții diverse Tom

Nu cred că acoperirea geamurilor și demontarea scaunelor din interior ar fi o problemă pentru omologare, nici compartimentarea interioară. Modificările la caroserie, ca la autobuzul din foto de mai sus, pot pune probleme la omologare.
Apropo de acel autobuz, care a avut cândva numărul 29, au mai existat și alte IK4 modificate în anii '80 (de fapt cel din foto e modificat undeva la sfârșitul anilor '80, posibil chiar 1990), dar toate acestea erau autoutilitare de intervenții, nu de tranport marfă. Toate aceste autobuze aveau numere de înmatriculare cu 3x-B (cele mai multe aveau 34-B și 3 cifre), deci se încadrau în categoria de vehicule de transport public sau autoutilitare, nu de transport de marfă. Singurul care după "toate regulile" se încadra în această categorie, era autobuzul 2539, cu număr  de înmatriculare (schimbat odată cu transformarea) 24-B-3364, adică 2x-B=vehicule pentru transport de mărfuri.
Acum, nu e nicio problemă să cari cartofi cu limuzina sau să stai pe un fotoliu (preferabil, ancorat bine) pe o mașină cu platformă auto.
Odată cu schimbarea numerelor de înmatriculare și renunțarea la sistemul asocierii numerelor cu categorii de înmatriculare, e mai greu de stabilit care mașină are prin construcție sau modificare omologată, statutul de vehicul de marfă, decât în baza actelor mașinii, care nu sunt disponibile spre consultare pentru public, dar în orice caz, nu cred că vreunul din autobuzele acelea, inclusiv DAC-urile, ar fi potrivite. Nu știu la ce folosește rezervorul acela sau ce cărau ei cu autobuzul, dar cu siguranța nu e ceva pe care să-l fi pus într'un vehicul murdar pe interior de vaselină, praf și ce o mai fi prin acele autoutilitare.
Așa cum s'a mai spus, mai corect era să aibă vehicule cu această utilitate, dar probabil că era o situație "de forță majoră". Acum pot să invoce inclusiv "parandemia".
În privința "lumii civilizate", nu stiu în ce măsura se cară cu autobuzul apă minerală sau alimente, dar există vehicule nemodificate care umblă noaptea pe străzi să nu înghețe rețeaua sau au pluguri atașate pentru a curăța zăpada. De multe ori este vorba de vehicule vechi, păstrate pentru orice eventualitate, dar care mai servesc și la alte scopuri "non-comerciale". Diferența e că la ei sigur le curăță înainte de a le scoate la traseu, oricând s'ar întâmpla asta.

 


Re: Discuții diverse ByOnu

Mi se pare ca se propune mai sus convertirea de Citaro in marfare. Poate am inteles eu gresit.

Tehnic, nu putem compara niciun autobuz/troleibuz high-floor cu Citaro care este LF. Autobuzele IK4, DAC samd aveau sasiu. Citaro nu are sasiu propriu-zis, ci este caroserie autoportanta. Daca la autobuzele vechi aveam un sasiu pe care puteam construi vrute si nevrute, iar la o adica puteai scoate cu totul structura superioara, la caroseriile autoportante scheletul este un tot-unitar si distribuie unitar sarcinile catre toata structura. Unde mai pui ca ar trebui construita o podea <falsa> la nivelul scaunelor inaltate.

Hai sa iesim din mentalitatea de ITB... :) Exista camioane-platforma.

 


Re: Discuții diverse shoppy

Au o droaie de camioane, remorchere, dube si "septici" cu care se pot cara paleti, ei distrug autobuzele, fiinte nu oameni.

 


 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Discuții diverse Tom

Un autobuz de pe liniile de la aeroport este în proportie măcar de 10% marfar, pentru că transportă cantități mari de bagaje pe care le au călătorii.
Nimeni nu propune transformarea unor autobuze de călători în marfare. Spuneam că nu ar fi o nenorocire dacă în stilul ITB-ist, s'ar apuca să facă uneori niște curse de curierat intern cu un autobuz, dar nu să sară calul și să-l facă "măgar", ca pe "măgarii" de transport tehnologic, ceea ce rezultă din fotografiile prezentate. Cel puțin să nu se înțeleagă că am lăudat sau am găsit scuze acelor imagini.
În privința explicațiilor tehnice, este foarte bine punctat, poate ar trebui totuși să li se atragă atenția că un Citaro LF nu este un IK4 sau DAC.

 


Re: Discuții diverse shoppy

Nu se compara bagajele de mana cu un europalet manipulat cu motostivuitorul, acel palet poate avea si o tona greutate(1m3 de lichid cantareste o tona) iar amprenta este cam 1m2, in exploatare normala cu pasageri nu o sa depasesti niciodata 500kg/m2.

 


 • ADK
 • Posted:
 •  

Re: Discuții diverse ADK

Eu sunt curios dacă într-o intersecție ia curba mai tare stânga cum o să zboare europaletul ăla cu tot cu uși, că nu știu dacă-i asigurat cu chingi sau ceva. Mai rău de atât că după un asemenea incident, în care va trebui să dai o declarație de tot râsul, sunt eventualele pagube create dacă lovește vreo mașină sau mai rău vreun pieton, și cine va răspunde în final pentru toată treaba asta...

 


Re: Discuții diverse cris_m

4979 continua sa aiba urme de la reclama cu 110 ani de transport public, pierzand resturile de pe geamuri, insa pe capota motorului ele inca se pot vedea. Poate pana la vara cand se fac 2 ani de la eveniment catadicseste cineva sa curete complet acest autobuz...

 


Re: Discuții diverse Gabi23

Pe #4993 l-au curățat recent de au luat și vopseaua de pe lateral pe porțiuni mari...

 


Go to page:  1  ... 247 248 249 250 251 252 253  ... 289
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Autobuze STB  • 
Choose destination

Since our 2277 forum members have written 420557 posts in 5240 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use