Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovAutobuze STB

 

Topic: Achiziții de autobuze Euro 6 în perioada 2017-2020

1272 posts, 325261 views
⚠  Forum Rules
 
Go to page:  1  ... 76 77 78 79 80 81 82  ... 91
 
 

📖 Pagination options
Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 shoppy

Poate se refera la manopera de schimbre a consumabilelor si nu a defectelor aparute in garantie.

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 adila

Hai ca m-am prins acum. STB vrea sa circule gratuit ca in Luxemburg.
https://m.digi24.ro/stiri/externe/ue/ta ... it-1043810

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 misterr

Cum s-au pricopsit bucurestenii cu autobuzele Otokar si cateva decizii restrictive greu de explicat





In loc sa cheltuiasca 100 de milioane de euro pe autobuzele turcoaz - dintre care unele s-au mai si defectat din prima zi pe traseu - Primaria Capitalei putea cumpara mijloace de transport in comun fabricate in Romania, cel putin la fel de bune, dar mai ieftine, sustin producatori auto autohtoni.

Ziare.com va spune astazi, pe larg, cum a castigat Otokar contractul prin care vinde Primariei Bucuresti 400 de autobuze si cum ar putea influenta asta viata de zi cu zi a bucuresteanului de rand.

Licitatie cu scantei: Cum au castigat turcii de la Otokar contractul cu PMB

Initial, primarul Gabriela Firea a spus ca va incepe prin a cumpara 250 de autobuze second-hand, cu o vechime de 2-3 ani.

In toamna anului 2016, insa, primarul a anuntat ca, in ciuda eforturilor depuse, n-a reusit sa gaseasca o flota de autobuze uzate care sa merite banii. In consecinta, a decis sa cumpere, in loc, vreo cateva sute de masini noi.

Asa se face ca, dupa intocmirea documentatiei, PMB a lansat, pe 18 august 2017, o licitatie pentru cumpararea a 400 de autobuze noi, moderne. Dintre acestea, cele mai multe, adica 320, urmau sa aiba 12 metri lungime. Se cautau, insa, si 50 de autobuze lungi de 10 metri, dar si 30 care urmau sa masoare nu mai putin de 18 metri lungime.

Pe toate aceste masini, PMB era dispusa sa plateasca, din bugetul local, 510.488.400 lei, fara TVA.




Anuntul prin care PMB cerea oferte pentru cele 400 de autobuze. Foto: SEAP


In SEAP au incarcat oferte partiale nu mai putin de 15 companii care isi doreau sa furnizeze autobuzele pentru bucuresteni. Pana la urma, insa, la licitatie au mers doar 4 societati: Mercedes Romania (care mai livrase autobuze folosite in transportul comun din Capitala), Man Truck&Bus AG, Karsan Otomotiv Sanayii Ve Tikaret si Asocierea Otokar Europe SAS - Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S.

A castigat licitatia, in iunie 2018, Asocierea Otokar Europe SAS - Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S., care s-a angajat sa livreze autobuzele le pretul de 458.100.826 lei fara TVA, echivalentul a circa 100 de milioane de euro.

Asa cum e si normal, autobuzele mai mari erau mai scumpe, iar cele mai scurte costau mai putin. In medie, insa, fiecare autobuz costa cam 250.000 de euro.

Mercedes Romania si Karsan Otomotiv Sanayii Ve Tikaret au contestat rezultatul licitatiei. Societatile sustineau, printre altele, ca procedura nu a fost respectata, dar si faptul ca masinile Otokar nu respecta cerintele privind libera deschidere a usilor pentru calatori.

Consiliul National pentru Solutionarea Contestantiilor (CNSC) a respins, insa, solicitarile formulate de Mercedes si Karsan.

In consecinta, in luna iunie 2018, Primaria Capitalei a semnat contractul cu Asocierea Otokar Europe SAS - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S. Contructorul urma sa livreze 100 de autobuze pana la finele lui 2018, iar restul de 300, pana la sfarsitul anului 2019.

Problema este ca - asa cum Ziare.com v-a informat deja - soferii Societatii de Transport Bucuresti (STB) au constatat ca mai multe autobuze livrate de Otokar nu functionau asa cum trebuie. Mai exact - pe langa un autobuz care s-a defectat si a ramas in drum o buna bucata de vreme - altora nu li se inchideau cum trebuie usile sau nu le functionau bine afisajele si termoficarea.

In replica, Gabriela Firea a sustinut ca o singura masina a vrut probleme, restul fiind doar "stiri false".

In aceeasi nota, Otokar a informat ca doar un singur autobuz s-a defectat si ca nu isi asuma raspunderea pentru cazurile in care soferii nu stiu sa foloseasca masinile.

Sofer de autobuz: Masinile nemtesti sunt foarte bune, am fost surprins ca renuntam la ele

Multi dintre soferii de autobuze de la STB se feresc sa vorbeasca deschis despre problemele pe care le intampina la serviciu, sustinand ca se tem de sanctiuni. Cu toate acestea, stiind ca identitatea nu le va fi dezvaluita public, oamenii au vorbit cu jurnalistii Ziare.com. Unul dintre ei ne-a spus, spre exemplu, ca rezultatul licitatiei a fost o surpriza pentru toata lumea.

"Noi am fost socati in momentul in care am aflat ca Primaria renunta la autobuzele Mercedes facute de nemti si ia, in loc, masini turcesti. De ce? Noi nu tinem cu nicio societate. Poate sa castige oricine, nu-i treaba noastra!

Dar numai noi stim cat de mult ne-au ajutat Mercedesurile pe care le avem acum. Au mers masinile astea fara piese schimbate la timp, au iesit pe traseu cu defectiuni.... Si chiar n-au pus niciun fel de probleme. Iar daca ar fi ingrijite asa cum trebuie, ar mai merge ele mult si bine.




Un sofer ne explica, avand manualul tehnic al masinii in fata, de ce termoficarea autobuzelor nu functiona cum trebuie. Foto: Gabriel Kolbay


Noi nu avem nimic impotriva celor de la Otokar. Dimpotriva, mi s-au parut oameni cooperanti. Dar asta nu inseamna ca toate masinile livrate s-au comportat asa cum trebuie. Au fost probleme pe care le-ati vazut: unele erau setate sa dea caldura si bagau frig. La altele nu mergeau bine usile... ", a declarat pentru Ziare.com unul dintre soferii de autobuz de la STB.

De ce fabrica de autobuze de la Ciorogarla n-a putut nici macar sa participe la licitatia lansata de PMB

In localitatea Ciorogarla din judetul Ilfov functioneaza, inca de la inceputul anilor 2000, SC Bmc Truck & Bus SA, o fabrica de autovehicule care produce, printre altele, autobuzul Eurobus Diamond.

Fabrica este detinuta de trei cetateni turci, care au si cetatenie romana.

SC Bmc Truck & Bus SA a incercat sa se inscrie la licitatia lansata de PMB pentru cumpararea celor 400 de autobuze, dar n-a reusit.

Motivul: PMB si-a pus in cap sa cumpere trei tipuri de autobuze musai de la un singur producator. Printre alte caracteristici tehnice, un tip de autobuz era lung de 10 metri, un altul masura 12 metri lungime, iar al treilea ajungea la 18 metri. Or, fabrica din Ciorogarla nu producea decat modelul de autobuz de 12 metri lungime.

In aceste conditii, ca sa se poata inscrie la licitatie, fabrica a solicitat PMB sa imparta in loturi contractul pentru cele 400 de autobuze pe loturi.

Iar Primaria n-a facut asta, considerand ca, daca va cumpara toate autobuzele de la un singur producator, va primi masini mai bune si va economisi bani.

Potrivit directorului companiei SC Bmc Truck & Bus SA, Silvia Colacea, Primaria n-a facut, pana la urma, nicio economie.

"Noi am avertizat ca - prin mentinerea conditiei ca toate cele 400 de autobuze sa fie achizitionate de la acelasi producator si sub aceeasi marca - se poate ajunge la cumpararea unei marci mai putin cunoscute, la un pret mare.




Imagine din fabrica de autobuze de la Ciorogarla. Foto: Arhiva Facebook/Euro Bus Diamond


Daca se accepta impartirea pe loturi la licitatia organizata de PMB, SC Bmc Truck & Bus SA putea oferi autobuzul marca Euro Bud Diamond, produs in Romania, omologat la nivel national si international de Registrul Auto Roman, in conformitate cu toate cerintele Primariei Municipiului Bucuresti expuse in Caietul de sarcini.

In acest moment, autobuzul Euro Bus Diamond circula fara niciun fel de probleme in orase precum Iasi, Caransebes, Targu Jiu, Constanta (unde a fost cumparat nu de administratie, ci de o firma), Sinaia, Targu Ocna si Ploiesti!

Iar in ceea ce priveste pretul, va pot spune ca, la Ploiesti, un autobuz a costat, in medie, doar 168.000 de euro!", a declarat pentru Ziare.com Silvia Colacea, directorul SC Bmc Truck & Bus SA.

In plus - a mai spus directorul companiei din Ciorogarla - cumpararea unor autobuze produse in Romania ar fi incurajat economia nationala, ar fi creat locuri de munca si ar fi adus mai multi bani la buget.

Alte administratii locale par sa fi inteles acest lucru.

Transportatorii din Ploiesti: Noi facem treaba buna cu autobuzele din productie autohtona

Primaria orasului Ploiesti a cumparat 50 de autobuze fabricate la Ciorogarla. La jumatatea lunii noiembrie, a primit 10 dintre ele. Le-a scos in trafic de 1 decembrie si de atunci le foloseste.

Niciunul nu s-a defectat pana acum. Soferii au constatat ca unele dintre masini prezentau ceva deficiente, in principal la afisaje, dar per total sunt multumiti de ele, a declarat pentru Ziare.com seful sectiei autobuze din cadrul societatii publice de transport din Ploiesti.

"Masinile sunt planificate pe graficele de transport public si, bineinteles, circula. La momentul de fata, nu avem probleme cu ele. Sigur, am inregistrat si noi mici deficiente - spre exemplu, la niste tabele de afisaj cu sunet - dar nu a fost vorba despre defectiuni.




Autobuz fabricat la Ciorogarla, in probe. Foto: Arhiva Facebook/Euro Bus Dismond


Au fost niste pierderi de antigel - in sensul ca, probabil, in vasul de expansiune nivelul de antigel era prea mare si a refulat - dar au venit cei de la reprezentanta, au verificat si au constatat ca nu exista nicio situatie de risc.

Sunt chestiuni inerente inceputului. E un tip nou de autobuz si e normal sa avem nevoie de putin timp de adaptare cu el. Dar repet, n-am inregistrat defectiuni. Per total, suntem multumiti de masini, iar soferii spun ca se conduc bine.

Dar nu s-a pus problema sa le retragem de pe traseu, sa fie nevoie sa le tractam la garaj sau ceva de genul asta. Nici vorba!", a declarat pentru Ziare.com Gheorghe Oancea.

Se vede clar, deci, ca - la fel ca si alte orase din tara - Ploiestiul reuseste sa incurajeze economia autohtona, facand transport in comun cu autobuze romanesti, pe care Primaria Capitalei nici macar nu s-a gandit sa le foloseasca.

Adevarul este, insa, ca - desi nu ar trebui sa fie asa -, mai mult decat tara din care provin autobuzele pe bucuresteanul de rand il intereseaza ca acestea sa fie confortabile, durabile si cumparate de PMB la cel mai bun pret, astfel incat la buget sa ramana cat mai multi bani pentru rezolvarea altor probleme majore ale Capitalei.

Cateva criterii la care - avand in vedere reactiile pasagerilor, ale soferilor de autobuz, dar si analizele comparative de pret si performante - administratia Bucurestiului nu pare sa stea deloc bine.

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 adila

Ca sa nu mai spun ca aveam fabrica de autobuze si in Bucuresti, dar au distrus-o evident. Pacat ca pe acest forum nu se poate injura. Mare pacat.

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 andrei11

Eu nu pot pricepe ce autobuze produc oamenii ăștia la Ciorogârla, să fiu mai explicit, adică fac ei motoarele, transmisiile, CV -urile, șasiurlie, etc, sau  numai le asamblează ?
Fosta fabrică bucureșteană făcea autobuze proaste. Motoarele parcă erau făcute la Brașov depășite moral și fizic total. Da, intrau în viteză și nu te lăsau în drum, dar cam atât.
Da, fosta uzină Semănătoarea făcea combine de recoltat grău, da, îl recoltau, dar întreba cineva cu ce pierderi și cât costa o combină nouă / repararea ei ? Îți spun eu, cu cât recolta mai mult cu atât consuma mai multe resurse economice, lucra în pierdere dpdv financiar. La fel se întâmpla și cu fabrica Autobuzul.

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 WT_fan06

Diamantul are motor Mercedes Benz şi cutie ZF Ecolife.

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 Robert

Acest articol este doar unul publicitar, comandat de Eurobus si trebuie tratat ca atare...

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 ByOnu

andrei11 wrote:
Fosta fabrică bucureșteană făcea autobuze proaste.


Uiti de Autodromo care n-a primit o sansa... :cry:

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 adila

Chiar si macar ca le asambleaza aici, tot este mai bine decat cumparate din afara. Iar ROCAR se putea privatiza in loc sa fie falimentata.
Da nu, noi preferam sa luam de la altii, cumparam Piranha V in loc de TBT 8x8 si altele asemenea.

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 Andrei98

Toti nestiutorii se intreaba de ce nu s-au luat autobuze romanesti. Pai daca ar lua-o logic mai intai ar trebui sa se intrebe daca se baga la licitatii si daca indeplinesc conditiile, si toti zic ca sunt ieftine dar calitatea cui o lasam? Daca sa zicem ca se facea licitatie separata pentru cele 3 tipuri de autobuze dupa dimensiuni si castiga EBD la 12m, cati ani trebuia sa asteptam dupa ele daca si acum la cateva zeci de autobuze dureaza cu lunile?

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 adila

Dar dupa metroul M5 cat am asteptat si cat o sa mai asteptam? Sau este vorba ca PMB vroia sa finalizeze in mandatul asta investitia?

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 Metamorph

Pe principiul asta daca M5 merge prost, e ok sa se implementeze toate proiectele prost,asta deduc din afirmatie. Daca avem un exemplu de asa nu, nu inseamna ca era de dorit ca si autobuzele sa se livreze in acelasi ritm. Parca si vad panouri "in 3 ani, pe aici va circula noul Eurobus Diamond asamblat in Romania"

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 aztec

Prima data, Autobuzul trebuia , cat se mai putea sa fie ori vanduta ori sa colaboreze cu cineva puternic, dar pe vremea aia...." Nu ne vindem tara"...
Apoi au aparut speculatoeii de fier vechi si de terenuri....
Acum cumparam de la turci.
Nu zic ca ROCAR facea ceva modern...insa putea asambla  sau produce sub licenta daca aveau sanse sa aiba management bun. La momentul oportun.
Acum ce avem ca producatori nu se poate inscrie cu succes la asa ceva, nici macar ROMAN-ul...

 


Re: Achizitii de autobuze Euro 6 in perioada 2017-2020 WT_fan06

Amuzant cum se plânge după industria românească şi că puteam face nu ştiu ce pe licență din vest, când avem un producător autohton care, ironic, face ceva pe licență şi e batjocorit pe peste tot pe forum. Îl ştiți voi bine. Nu rămâne să spun decât că dacă Autobuzul mai exista acum, lumea voia Mercedes, etc nu "sărăciile" produse în țară.

Tipic românesc. :mad:

 


Go to page:  1  ... 76 77 78 79 80 81 82  ... 91
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Autobuze STB  • 
Choose destination

Since our 2393 forum members have written 430882 posts in 5359 topics and 517 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use