Despre asociație și site-urile metrouusor.comSite-urile metrouusor.com: Regulament, informații, anunțuri

 

Topic: AVIZIER - noutăți, anunțuri de la echipa forumului etc

190 posts, 91829 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 14
 
 

📖 Pagination options
Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

Momentan, am eliminat orice limita la dimensiunea in pixeli a pozelor atasate, avand in vedere ca serverul accepta oricum doar fisiere de maxim 2MB la upload. Momentan lasam setarea intr-o "perioada de proba" ca sa vedem exact ce avantaje si dezavantaje are. Primul dezavantaj ar fi o pagina plina de imagini de 2MB. Sa vedem... :roll:

Sugestii?

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 andrei11

Pe calculatorul meu se vede chiar ok.

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

In loc de "fix 1024px" am facut o redimensionare relativa la rezolutia fiecaruia, deci de vazut, ar trebui sa se vada mai bine. In schimb, redimensionarea asta e doar cosmetica, o imagine de 3000px X 3000px va fi tot atat de mare, dar afisata in asa fel sa incapa. De aici ma astept sa avem probleme cu dimensiunea (in bytes) a fisierelor, ca daca sunt mari, tot mari raman si daca sunt afisate mai mici. Scaderea limitei de upload sub 2MB oricum e discutabila, sunt unele imagini care e bine sa ramana mai mari...

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 stakee

Nu este nici o problema, dar sunt de parere ca mai degraba daca atasam poze sa le punem la 800x600, puneam inainte 1024x768 dar este aiurea sa dai din scroll sa o vezi pe toata. Asa tot pastrezi calitatea la o rezolutie mai mica si se vede mai decent. Parerea mea

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

Nu mai dai scroll sa o vezi pe toata! Se redimensioneaza relativ la rezolutia pe care o are fiecare, indiferent daca e PC, laptop, tableta sau mobil.

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

Incepand de azi avem mai multe noutati, inclusiv privind inserarea imaginilor pe forum, dar nu numai, dupa cum urmeaza:

- ramane definitiva modificarea anuntata anterior: Nu mai exista limita la dimensiunea (in pixeli) a imaginilor. Ramane valabila dimensiunea limita pentru orice fisier atasat, si anume de maxim 2 MB. Daca aveti imagini mai mari de 2MB nu le veti putea atasa, dar le puteti redimensiona la o marime (in pixeli) mai mica astfel incat dimensiunea fisierului (in MB) sa fie mai mica decat 2MB. Aici aveti cateva sfaturi privind redimensionarea imaginilor. Astfel, toate articolele din regulamentul forumului ce prevad limitarea la 1024px pentru latura lunga a oricarei imagini se vor modifica corespunzator.

- se pot insera albume foto gazduite pe site-urile http://www.flickr.com si http://www.imgur.com. Instructiuni gasiti aici (pentru flickr.com) si, respectiv, aici (pentru imgur.com) .

- absolut toate elementele gazduite extern (imagini, albume foto si clipuri youtube) se redimensioneaza automat relativ la rezolutia fiecarui cititor al forumului, inclusiv pe telefoane / tablete. Adica nu trebuie sa "dati scroll" ca sa vedeti imagini, albume sau filme. Reamintesc ca aceasta redimensionare este abstracta, nu fizica. De exemplu, daca cineva a incarcat o imagine de pe flickr care are 5MB (fiind pe flickr, nu gazduita pe forum, este posibil), aceasta se va incarca foarte greu chiar daca in final va fi paginata corect. Cu aceasta ocazie va recomand tuturor sa va redimensionati imaginile la marimi decente (in MB, nu in pixeli) indiferent daca le gazduiti pe forum sau pe un site extern. Fisierele mari se incarca greu pe conexiuni de date mobile (si in plus pot cauza costuri suplimentare). Noi recomandam maxim 1MB pentru fiecare imagine, indiferent unde este gazduita.

- tot incepand de azi aveti la dispozitie un nou mod de a formata textul, si anume textul poate fi "taiat":
[strike]un text oarecare[/strike]
va avea urmatorul efect: un text oarecare

- recomandam insistent (si vom include cat de curand si in regulament ca fiind obligatoriu) citarea in intregime a informatiilor preluate de pe alte siteuri. Publicarea unui simplu link nu este suficienta si provoaca si neplaceri daca sursa informatiei dispare sau se muta (cum a fost cazul cu b365.ro care initial avea alta adresa). Astfel, va rugam sa publicati textul integral, chiar si imaginile, daca sunt relevante, nu doar link-ul catre pagina care le contine.

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 bercenicity

cos wrote:
- recomandam insistent (si vom include cat de curand si in regulament ca fiind obligatoriu) citarea in intregime a informatiilor preluate de pe alte siteuri. Publicarea unui simplu link nu este suficienta si provoaca si neplaceri daca sursa informatiei dispare sau se muta (cum a fost cazul cu b365.ro care initial avea alta adresa). Astfel, va rugam sa publicati textul integral, chiar si imaginile, daca sunt relevante, nu doar link-ul catre pagina care le contine.


Legea drepturilor de autor wrote:
Art.33
(2) În conditiile prevazute la alin. (1), sunt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea catre public, fara un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic:
a) de scurte extrase din articole de presa si reportaje radiofonice sau televizate, în scopul informarii asupra problemelor de actualitate, cu exceptia celor pentru care o astfel de utilizare este, în mod expres, rezervata;


De exemplu, pe b365.ro zice asa:
Niciun material de pe acest site nu poate fi reprodus partial, integral sau modificat fara permisiunea explicita, scrisa a Societatii Universal Impex Company Est S.R.L..

Ceea ce poate fi interpretat ca fiind o "o utilizare, in mod expres, rezervata"

Alte saituri (Agerpres) specifica
c) Preluarea de informaţii de către publicaţii sau, după caz, site-uri web poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă: "preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulaţie a informaţiei, cât şi caracterul de "revistă a presei" susţinut de paginile de internet în cauză. In mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei. Preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condiţiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deţinătorul drepturilor'.


Ca eu nu am repsectat ce am scris e partea a doua  :D

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

Putem privi situatia ca un fel de gentleman's agreement: la cate informatii "la prima mana" furnizam noi pentru b365.ro, putem prea bine sa preluam si informatii la "a doua mana" de la ei...

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 cris_m

Daca, sa zicem, ar face gura ca preluam fara acordul lor si noi putem face acelasi lucru, deoarece ei preiau in mare parte informatii si fotografii de la noi de pe forum.... fara sa ne fi intrebat in prealabil daca suntem de acord.

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

Suntem de acord prin definitie, conform regulamentului:

Regulamentul forumului, art.V.3.a wrote:
Continutul publicat pe site-urile metrouusor poate fi preluat si republicat in mod liber si gratuit de catre terti, partial sau total, prin mentionarea sursei si prin publicarea unui link direct catre continutul preluat.

Deci solutia de compromis ar fi, eventual, citarea unei parti esentiale a articolului. Dar un simplu link poate sa nu mai fie valabil dupa un timp, asa cum b365.ro a fost, pana acum cativa ani, b365.realitatea.net. Treaba s-a reparat printr-o interventie direct in baza de date unde am inlocuit linkurile in formatul vechi cu formatul cel nou. Dar in alte cazuri, articolele de pe site pur si simplu dispar...

Pe de alta parte... repostarea de continut pe alte site-uri ajuta site-ul sursa sa obtina mai mult trafic. Ingradirea dreptului de republicare e absurd pentru orice site care castiga bani din trafic (reclame). Ca sa nu mai zic ca daca faci copy-paste de pe b365.ro ei au un script care adauga automat la final un link cu "see more at b365.ro", deci ei insisi au produs un script care functioneaza pentru cei care le incalca regulamentul...

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 bercenicity

Nu spuneam ca nu ar fi binevenita postarea integrala a articolelor; doar ca asta ar putea avea repercusiuni legale in cel mai rau caz.

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 zapacitu

Foarte bine punctat acest aspect legal.

Daca nu avem macar o discutie, fie ea si verbala, cu cineva de la b365, poate ar fi bine ca regulamentul nostru sa sugereze reproducerea partiala (si nu integrala) a articolelor. Citarea sursei oricum e obligatorie.

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 Costin

Momentan regulamentul nu prevede modul de citare. Pana acum, solutia de compromis pare sa fie citarea partiala. Discutia ramane deschisa momentan, cand luam o decizie de actualizare a regulamentului, vom anunta...

 


Re: Noutati incepand cu 15 august 2013 TibiV

bercenicity wrote:
Nu spuneam ca nu ar fi binevenita postarea integrala a articolelor; doar ca asta ar putea avea repercusiuni legale in cel mai rau caz.

Din cate stiu limitarile impuse de diverse site-uri/publicatii on-line/agentii NU se adreseaza decat altor entitati similare care, la randul lor, pot obtine venituri din folosirea respectivelor articole. Adica nu se se aplica limite celor care nu "comercializeaza" la randul lor informatiile.

Asta inseamna ca Agerpres poate sa faca scandal si sa ii dea in judecata pe cei de la Mediafax daca dau copy-paste la o stirea a lor, dar nu poate sa imi faca nimic daca eu o trimit prin mail unui prieten, pentru ca nu fac bani din asta.
Iar forumul nostru nu este nici agentie de stiri, nici  publicatie on-line si nici alta chestie care "face bani"

Noi suntem un forum fara scop comercial, nu postam informatiile sa le citeasca altii, le postam doar ca sa le citim noi pe forum.
Noi suntem "end-users" pentru acele informatii, nu le publicam ci doar le impartasim intre noi.

Nu e mare diferenta fata de situatia in care imi place o stire, o copiez (cu sau fara link) si v-o trimit tuturor pe mail, ceea ce este perfect legal.

Repet, asta este ceea ce stiu dintr-o discutie mai veche cu cineva din media on-line, si mi se pare de destul de mult bun simt.
Dar in mod sigur nu ar strica sa intrebam un jurist, desi subiectul este cam "de nişă" şi nu ştiu câţi avocaţi specializaţi există...

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 14
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Site-urile metrouusor.com: Regulament, informații, anunțuri  • 
Choose destination

Since our 2277 forum members have written 420556 posts in 5240 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use