Parent forum: Alte vehicule şi utilaje

 

Topic: Utilaje agricole

33 posts, 11626 views
 
Go to page:  1 2 3
 
 

📖 Pagination options
 • Author: misterr
 • Membru Silver
 • Posted:
 •  

Re: Utilaje agricole misterr

Tractorul românesc a reînviat. Cum arată bolidul construit la Reghin

Tractorul românesc poate fi unul dintre produsele care să relanseze exportul autohton, consideră ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, după o vizită la o companie românească care a omologat un tractor nou, de concepţie proprie.

"IRUM - o companie românească, a omologat noul tractor de concepţie proprie. Familia Oltean a investit în centrul de cercetare dezvoltare pariind pe creativitatea inginerilor autohtoni. Unii s-au întors chiar din Italia. Şi au reuşit. I-am vizitat cu un scop precis. Să le propun atacarea pieţelor tradiţionale unde tractorul românesc este cunoscut şi apreciat pentru robusteţea lui. Lucrul acesta poate fi realizat inclusiv cu sprijinul consilierilor economici prezenţi pe aceste pieţe şi prin intermediul programelor de promovarea a exportului sau a misiunilor economice. Cred că tractorul românesc poate fi unul dintre produsele care să relanseze exportul autohton", scrie ministrul pentru Mediul de Afaceri, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, Reghinul poate deveni, astfel, un nou pol de dezvoltare având în vedere că, în jurul unei linii de asamblare, pe o rază de 100 km, de obicei, apar investiţiile firmelor furnizoare de subansamble, astfel că şi alte companii pot profita de succesul tractorului românesc.

În anul 2018, fabrica IRUM a prezentat conceputul original (de la idee până la produsul finit) al noului tractor agricol românesc TAGRO. Proiectul inovator a presupus o investiție totală de peste 4 milioane de euro, iar dezvoltarea prototipurilor a implicat cele mai moderne tehnologii.

IRUM Reghin a funcționat ca societate de stat până în anul 1999, când a fost achiziționată de MAVIPROD și a devenit o companie cu capital privat, integral românesc. În 2010, Mircea Oltean a decis să dezvolte în cadrul fabricii un nou tractor agricol, intrând astfel într-un sector total nou și diferit față de ce făcuse până atunci, respectiv utilaje forestiere.

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, România a importat, în primele patru luni ale acestui an, tractoare în valoare de 230,462 milioane euro, în scădere cu 3% faţă de perioada similară din 2018 (237,427 milioane euro).

Agricultura României avea la finele anului trecut peste 209.000 tractoare, conform datelor prezentate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în noiembrie 2018. 


 • Author: misterr
 • Membru Silver
 • Posted:
 •  

Re: Utilaje agricole misterr

2019, anul în care tractorul românesc a renăscut, după distrugerea unei industrii care făcuse România cunoscută în lume, în perioada comunistă
Tractorul TAGRO, realizat integral de IRUM Reghin

Compania IRUM Reghin a început, în 2019, producţia de serie a primului tractor românesc, conceput şi construit de ingineri români, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare din România.

Directorul general al IRUM Reghin, Mircea Oltean, arăta că pentru acest tractor agricol românesc există un interes foarte mare, fiind promovat nu doar pe plan intern, ci şi în Ungaria, unde deja au fost livrate primele bucăţi, potrivit Agerpres.

Compania este recunoscută în special ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, însă după începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, în urmă cu 10 ani, IRUM este percepută şi ca producător de utilaje agricole.

Astfel, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost lansat şi primul tractor românesc, apoi, în acest an, a început producţia în serie.

În luna septembrie, un alt produs al IRUM Reghin conceput şi construit exclusiv în România, noul Tractor Articulat Forestier (TAF) 2012 SB, a fost desemnat Produsul Anului 2019 la Forest România, cel mai mare târg de profil din ţară, la care participă experţi, reprezentanţi din domeniile ştiinţă, industrie, asociaţii de profil, precum şi specialişti practicieni din sectorul silvic.

"Tractorul articulat TAF 2012 SB a fost conceput în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltarea iFOR al companiei IRUM. Conceptul a fost creat şi simulat în formă virtuală, apoi testat în pădurile din România. Produsul răspunde cererii de echipare a tractoarelor forestiere şi atinge performanţe înalte în condiţii extrem de grele de exploatare", declara presei directorul general al companiei IRUM, Mircea Oltean.

Noul TAF 2012 SB deţine cel puţin opt caracteristici inovative, între acestea regăsindu-se confortul îmbunătăţit al cabinei, motorul este cuplat la o cutie de viteze sincronizată Power Shift cu 4+4 trepte, echiparea cu punţi proiectate pe principiul frânării cu discuri multiple imersate în ulei, protecţii suplimentare la grupul punţilor, echiparea cu sistem de aer comprimat cu eficienţă crescută prin decuplare automată, integrarea troliului cu acţionare pneumatică cu optimizarea cutiei de electroventile, scut mobil vertical cu role fixe sau cu role orientabile şi costuri reduse de exploatare.

Potrivit lui Mircea Oltean, noul utilaj a fost comandat deja de întreprinzători din Africa de Sud şi din America de Sud.

Totodată, IRUM Reghin a inaugurat, în septembrie 2015, primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere din România, iFOR, în urma unei investiţii de aproape 12 milioane de lei.

Compania a fost fondată în 1953 şi a devenit o societate cu capital complet privat în anul 1999, când societatea Maviprod a preluat-o şi a menţinut obiectul principal de activitate prin fabricarea de maşini şi utilaje dedicate industriei forestiere.

 


 • Author: andrei11
 • Moderator forum
 • Posted:
 •  

Re: Utilaje agricole andrei11

Să  fim bine înțeleși, am lucrat în agricultura efectivă de teren vreo 20 de ani și am terminat și facultatea de profil ( Politehnica - Mecanica Agricolă ). U 650 era un tractor fiabil dar rămas neschimbat la nivelul anului 1970. Punkt !

 


 • Author: misterr
 • Membru Silver
 • Posted:
 •  

Re: Utilaje agricole misterr

Ok, și crezi că asta va influența pozitiv sau negativ cumpărătorii lui TAGRO (care fiind proiectat de la zero anul trecut, e încă foarte modern, dar nu știm cît e de fiabil, tocmai pentru că conceptul e foarte nou)?
Că nu prea mă prind ce vrei să zici...

 


 • Author: andrei11
 • Moderator forum
 • Posted:
 •  

Re: Utilaje agricole andrei11

Vreau să spun  să nu ne umflăm în pene că în trecut am fost mari producători de tractoare. Da, în 1970 poate eram aliniați la performanțele europene, dar după aceea ei au evoluat iar noi am rămas încremeniți. Între tractorul produs în 1970 la Brașov și cel din 1989 nu era absolut nicio diferență, erau  identice !

 


 • Author: misterr
 • Membru Silver
 • Posted:
 •  

Re: Utilaje agricole misterr

Identice? Măcar la Dacia au mai schimbat forma farurilor, a mai apărut Dacia 1301, Dacia 1310 etc.
Ok, așteptăm proba timpului și pentru TAGRO.

 


Go to page:  1 2 3
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Alte vehicule şi utilaje  • 
Choose destination

Since , our 1725 forum members have written 337621 posts in 4025 topics and 417 subforums.
Refresh interval: 30 minutes.

 

© 2009 - 2021 Asociația „Metrou Ușor”

Terms Of Use