De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Despre becuri si instalatii de iluminat

183 posts, 63366 views
 
Go to page:  1  ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
 

📖 Pagination options
  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat ADK

Unii de aici, mai vechi sau mai bronzați, care evident știu despre ce întrebi le place să te lase-n aer că nu vor să spună nimic. Repet. Cazul SR-ului din autobaza Ferentari. Eu dacă am spus ceva, un exemplu capacul de la vasul de antigel, au sărit ba unul, ba altul. Nu știu câți și-au dat seama când m-am referit să nu fie strâns la maxim, adică pe o scară de la 1 la 10 să fie la 8-9. Sau chiar dacă am spus ceva greșit mai sus, care recunosc asta-mi e firea să încurc deseori cuvintele, unii care se pretind că au o pregătire nu și-au dat seama defapt la ce m-am referit când am zis fasung înloc de filament. Și alte exemple. Dar asta e, s-a schimbat mult forumul...

 


Re: Despre becuri si instalatii de iluminat Robert24

Pai si nu vrei sa pleci? Sa stii ca te lasam, nu ne opunem!

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat anndrei

Un adevarat pasionat al corpurilor de iluminat stadal. Acesta cauta lampi vechi si le restaureaza cu dorinta de a le expuna intr-un muzeu al lampilor.
https://www.youtube.com/user/valirexx/videos

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat anndrei

Am gasit becuri economice Philips made in Poland. Au la magazinul Hornbach de 20 si 23 W, lumina calda, pret 49,90 Lei.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat ADK

Scump. Urmăriți reducerile de la Kaufland că le luați și cu 2 lei, deobicei OSRAM.

 


  • anndrei
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat anndrei

Cu 2 Lei probabil cele clasice sau cu halogen. Cele economice (spirala sau normal) nu au cum sa coste doar atat. Doar daca nu functioneaza  :lol:

 


Re: Despre becuri si instalatii de iluminat aztec

Ai sa razi...posibil sa da, daca ai noroc.
Dar foarte rar...

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat ADK

Într-adevăr, aceste reduceri sunt foarte ocazionale. M-am referit strict la becurile cu LED, că cele clasice nu prea mai sunt folosite în lumea modernă (dar se găsesc și ele destule la reducere). Am luat din Kaufland becuri LED pentru spot (nu mai țin minte de câți wați/lumeni, oricum Osram), atât pe 12v cât și pe 220v cu aproape... 3 lei cutia cu 2 bucăți. Personal nu prea folosesc becuri LED (find de modă veche), mai ales la mașină (și asta doar în interior, fie că-i vorba de lămpile plafoniere sau de becurile de la căldură, afară nici vorbă) și asta pentru că oferă mai multă lumină și durata de viață e mult mai lungă (e de-a dreptul incomod să schimbi becurile de la ceasuri spre exemplu, cum ar fi Opel Astra G). Revenind, becurile economice de la bun început nu le-am suportat, mai ales când fără să vrei le spărgeai, dar ofereau și o lumină foarte proastă. Cele clasice avantajul e doar prețul cumpărării și personal zic și al luminii (plăcută), dar consumul e mare și temperatura la fel. Iar la LED... sunt scumpe la achiziție (chiar foarte scumpe unele), dar durata de viață și tehnologia (consum extrem de mic și temperatura foarte mică) sunt de lăudat.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat Tom

Cele mai vechi becuri economice pe care le am în casă sunt din anul 2000 și încă functionează. Sunt niște becuri de 14W, dar durează câteva minute până ating intensitatea maximă. Mai am două becuri de 15W într'o plafonieră unde sper să mai râmână multă vreme pentru că e foarte greu de urcat la ele. Sunt acolo din iarna anului 2001. Mai am și alte becuri de 7W la Metro, de prin 2005-2006. Unul singur mai este montat acum, dar mai am câteva de rezervă. Acest tip se arde însă destul de repede, dacă stă aprins pe durate lungi (4-12 ore).
Cele mai vechi becuri cu LED pe care le am sunt niște becuri de tip spot pe care le-am luat de pe la Dedeman prin 2007 sau 2008. Tot de acolo mai am niște becuri fabricate de Electromagnetica. Sunt foarte bune, în aproape ani de când le am, unul singur s'a "ars", în sensul că nu se mai aprind LED-urile pe 1/3 din el. Din păcate, restul becurilor cu LED nu m-au ținut mai mult de 3-4 ani, multe nici măcar un an. Unele le-am înlocuit la garanție, dar nici cele înlocuite n'au rezistat mai mult de 2-3 ani. Cel mai mult rezistă becurile LED mari, de mare putere (25W, 30W, 45W &c). Am câteva, unele arată ca acelea economice, altele ca becurile vechi cu vapori de mercur, dar sunt cu LED (ca acesta, dar eu l-am luat la 119 Lei acum 2 ani).

 


Re: Despre becuri si instalatii de iluminat Cristi N

Las aici doua filmulete care explica o multime de detalii legate de lampile cu vapori de sodiu si cele cu LED.







 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat ADK

Nu demult, mi-a venit ideea de a ”moderniza” din niște lămpi de 24v la... 220v. Astfel că am avut prima dată în vedere lămpile care nu le mai puteam folosi la 24v din diverse defecte și erau bune pentru a le transforma pentru ceva ce nu credeau că vor fi vreodată folosite. Inițial gândul a fost pentru a le monta pe exterior la casă, lucru ce se va întâmpla probabil tocmai prin primăvară-vară deoarece vreau să fac niște reparații și vreau să fie și timpul favorabil.

Primele lămpi au fost mai ușor de transformat, am luat plăcuțele cu LED-uri de la lămpile de veghe ”casate” și le-am montat izolând unde era necesar. Lampa de Ikarus transparentă este cu senzor, ce se aprinde doar când este întuneric. O singură lampă e cu bec incadescent, ce a fost doar de test.




Un proiect mai serios a fost lampa plafonieră de Ikarus 260, ce mi-a dat de gândit. O vroiam ca o lampă care să facă lumină în jurul casei, și a trebuit să mă gândesc cum s-o fac. Nu trebuia să ocupe mult loc și nici becurile să fie prea puternice (până în 25w). Astfel că după nenumărate gânduri, am decis să pun 4 fasunguri E14, 2 care să bată spre stânga și 2 spre dreapta (după ce am făcut testul cu cele avute că încap și nu e nici-o problemă, becurile să nu stea nici lipite de lampă deoarece exista riscul de a se topi etc) cu becuri incadescente de frigider de 15w. Am cumpărat alte fasunguri (aprox. 1,50 lei/buc din Brico Depot și 5 becuri (1 de rezervă) dintr-un magazin universal, 1 leu/buc deci în total vreo 11 lei) și m-am apucat de treabă. Trebuiau duse și fire suplimentare, pornind de la pinii lămpii (pentru a se conecta direct cu papuci) dar dacă lampa va fi exterioară, trebuia să am în vedere și altele. Afară plouă, ninge, apa poate pătrunde ușor astfel că am dat cu ulei ars la toate șuruburile, firele etc pentru a nu permite oxidarea.

1. Pe masa de lucru. Unul dintre fasungurile de mai jos pare așezat prost, este doar o aparență.




2. Find foarte atent la tot ce lucram, firul de nul l-am legat la unul dintre șuruburile pentru care am fixat fasungul iar cel de fază unde conducea inițial firul de plus al lămpii.










3. După vreo 2 ore de lucru, am realizat ce-mi doream. Am testat și cu niște becuri LED cu lumină caldă, însă pentru exterior sunt de părere că cele mai bune sunt cele incadescente.













Lampa într-adevăr este murdară de la ulei, urmează să o curăț înainte s-o montez.

 


Re: Despre becuri si instalatii de iluminat Cristi N

Nu mi-o lua in nume de rau dar a doua lampa, cea dreptunghiulara este un adevarat pericol. Surubul ala legat la conductorul de faza nu e ok deloc, repectivele lampi au fost gandite pentru 24V nu 230V.
La prima vedere vad doua variante prin care ai putea sa le adaptezi la ce vrei tu astfel incat sa fie sigure.
1. Folosesti becuri de 24V si alimentezi lampile din surse AC-DC 230 - 24V;
2. Folosesti becuri de 230V dar in cazul asta toate suprafetele metalice ale lampilor vor fi legate la conductorul de PE - impamantare si legaturile se vor face direct in fasungurile becurilor. De asemenea cablul de alimentare este obligatoriu sa aibe izolatie dubla. Ai fiecare conductor izolat si apoi toate conductoarele sunt izolate intr-o manta suplimentara. De exemplu ai putea folosi un cabu MYYM 3x0.75mmp.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Despre becuri si instalatii de iluminat ADK

Nu este nici un pericol, spui doar din punctul tău de vedere sau doar din ce vezi pe niște poze. I-am arătat-o unui electrician și a fost total uimit, însă într-adevăr era mai rentabilă la 24v dar nu vreau să-mi umplu casa sau iluminatul de acasă cu tot felul de transformatoare.

 


Re: Despre becuri si instalatii de iluminat Cristi N

Normal ca vorbesc pe baza pozelor, alte date nu am.
Ideea e ca orice parte activa trebuie sa fie protejata la atingere directa, practic atunci cand dai capacul la o parte oriunde pui degetele sa nu te poti curenta. Partile periculoase trebuie sa fie sub inca un capacel ca sa ma exprim plastic.
Ca sa nu zici ca aberez uite ce scrie la normativ:


Art. 346. -
Măsurile tehnice care pot fi folosite pentru protecția împotriva electrocutării prin atingere directă sunt următoarele:

a) acoperiri cu materiale electroizolante ale părților active (izolarea de protecție) ale instalațiilor și echipamentelor electrice;

b) închideri în carcase sau acoperiri cu învelișuri exterioare;

c) îngrădiri;

d) protecția prin amplasare în locuri inaccesibile prin asigurarea unor distanțe minime de securitate;

e) scoaterea de sub tensiune a instalației sau echipamentului electric la care urmează a se efectua lucrări și verificarea lipsei de tensiune;

f) utilizarea de dispozitive speciale pentru legări la pământ și în scurtcircuit;

g) folosirea mijloacelor de protecție electroizolante;

h) alimentarea la tensiune foarte joasă (redusă) de protecție;

i) egalizarea potențialelor și izolarea față de pământ a platformei de lucru.



Sursa: link

 


Go to page:  1  ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2284 forum members have written 420970 posts in 5244 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use