Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Termoficare

1129 posts, 214547 views
 
Go to page:  1  ... 75 76 77 78 79 80 81
 
 

📖 Pagination options
 • Utilizator anonim 2
 • Posted:
 •  

Re: Termoficare Utilizator anonim 2

Multumesc pentru explicatie!
Placile noi sper sa fie facute cum trebuie.

 


 • Utilizator anonim 2
 • Posted:
 •  

Re: Termoficare Utilizator anonim 2

Geniala planificarea lucrarilor de pe Dezrobirii: dupa ce s-au chinuit toata vara sa inlocuiasca tevile in subteran prin copci, acum decoperteaza pentru a inlocui placile canivourilor. Evident ca astupa la loc imediat si izolarea cu vata minerala - daca se va face - se va face tot in subteran...

Observati ca excavatorul e minuit de nimeni altul decit Dorel. Rupe orice cablu, nu discuta. E un fel de Bumbescu: "trece mingea dar nu trece omul":

20231029_092433.jpg (1.96 MB; downloaded 911 times)


Acum vreo doua saptamini au lasat fara curent spitalul veterinar (a mers toata ziua generatorul de rezerva), acum nu au rupt decit o teava de gaz si alte cabluri mai putin importante:

Gaz.jpg (1.31 MB; downloaded 911 times)


Acest arbore e norocos: i-au halit jumatate din radacina odata cu pamintul din alveola iar acum au pus la loc niste pietris, mediul de dezvoltare ideal.

20231029_092528.jpg (1.64 MB; downloaded 903 times)

 


Re: Termoficare shoppy

Cu excavatorul ii inteleg, am vazut si eu, la noi sub iarba este pamant doar o palma, mai jos este tot molozul ramas de la construirea blocurilor, in moloz nu poti sa sapi cu grija, trebuie sa tragi cu toata puterea utilajului.

 


 • Utilizator anonim 2
 • Posted:
 •  

Re: Termoficare Utilizator anonim 2

In mod normal se ingroapa in sapatura o banda de plastic la 20-30 cm deasupra tevii/cablului, pentru avertizare. Poate pe vremea aceea nu se inventase sistemul dar chiar si atunci existau planuri de amplasare, cu cotele corespunzatoare. E posibil, sa zicem, sa nu fi fost respectate cotele dar chiar asa, nici una? Iar aici nu e moloz sa nu poata lucra cu finete.

 


Re: Termoficare shoppy

Evident ca atunci cand s-au construit blocurile nu s-a respectat nici o norma, doar sa ai noroc sa dai peste o utilitate modernizata intre timp. Nu exista un plan cu toate utiltiatile pe care sa-l consulti, fiecare utilitate are planul ei, nu este public si este asa, schematic, ca trece prin fata blocului, nu au cote, practic trebuie sa aduci meseriasul local de la fiecare utilitate si sa-ti spuna el pe unde sunt.
La irigatul spatiului verde nu ai nici o sansa, este un paienjenis total, nici macar oamenii lor nu stiu, pe la Nicolae Grigorescu sparsesera unii alimentarea irigatului si ei se jurau ca nu este a lor, deabia cand au inchis robinetul si n-a mai curs s-au convins ca era a lor.
Pana la urma asa face fiecare, sapa, rupe, repara, semneaza ca mai incolo o sa plateasca, merge mai departe.

 


Re: Termoficare Chev Celios

Sincer daca eram operatorul excavatorului si o anume teava/cablu/etc nu apare in planul strazi, rupeam tot. care e problema??? Ne punem si noi in rand cu toata lumea. Mai ales la gaze sa nu se stie pe unde sunt trase tevile este un lucru criminal.

 


Re: Termoficare Cristi N

Nu poti sa faci asa ceva sau daca faci odata si julesti un cablu de 20kV sau smulgi vreun bransament de gaz a doua oara nu iti mai trebuie.  De obicei ai planurile cu pozitia orientativa a retelelor si sapi manual in zona in care te astepti sa fie dar daca nu apare pe plan se intampla sa agati diverse cabluri sau conducte.

Am fost martor la o lucrare pentru un racord de canalizare care presupunea subtraversarea unei stradute cu 2 benzi.  In cele 2 zile de lucru, in care s-au facut sapaturi, muncitorii au gasit, pe rand, la diverse cote: doua randuri de cabluri de energie electrica 0.4kV (unul la 20 de cm de suprafata si altul cam pe la -1m), camin de caramida abandonat (nu stim ce rol avea),  manunchi de tuburi pvc care traversa strada in diagonala (banuim ca retea telefonie Romtelecom), magistrala de apa 1000mm (mult mai sus decat pe plan),  conducta de gaz metalica (presupunem abandonata), conducta apa metalica cu bransament abandonat, conducta gaz PEHD (introdusa prin foraj orizontal fara banda de avertizare si in final, cabluri de 20kV (protejate cu nisip si caramizi).
In astea 2 zile cam 30% din sapatura s-a facut manual, nu a existat presiunea timpului sau a costurilor si tot au reusit sa juleasca primul set de cabluri si bransamentul de apa abandonat.

 


 • Utilizator anonim 2
 • Posted:
 •  

Re: Termoficare Utilizator anonim 2

Auzisem eu gresit cindva sau primaria generala s-a apucat sa cartografieze aceste retele subterane? Ar fi cazul sa fie pusa ordine si aici.

Ca fapt divers, se povestea in familie cazul unui unchi mai indepartat ce era inginer sef pe diverse santiere ale patriei. La un moment dat au avut o lucrare pe linga calea ferata Brasov - Sighisoara si au rupt firele de semnalizare, lasind pe intuneric tot tronsonul. Fiind pe vremea ailalta, a fost “invitat” urgent la Secu si acuzat de sabotaj. A reusit pina la urma sa scape, aratind planurile pe care cablurile figurau la o adincime mai mare decit fusesera instalate. Dar cu emotii mari…

 


Re: Termoficare shoppy

Dar cine lucra acolo de nu exista presiunea timpului sau a costului?, ati primit o donatie de la vreun miliardar? Si o subtraversare de straduta este praful de pe toba, stai sa vezi o LEA de 110 pentru metrou sau vreun mall unde trebuie sa sapi 1-2km prin oras, prin spatii verzi de la blocuri sau pe sub trotuare, acolo distractie.

Si pe mine m-au trimis sefii sa stau langa excavator ca sa sape ala usor, dupa o ora in care am scos niste radacini, niste caramizi, niste bolovani de beton si s-a avansat doar 1m, ne-am lasat pagubasi. Pana la urma se facea cam asa:
- gaze: dupa ce am ciupit una doar aici am fost apoi cu mare grija si pe unde vedeam marcaje de GN, vopsea galbena sau canale de gaze ii chemam pe cei de la gaze sa sapam cu ei de fata pana dadeam de teava
- electric medie si joasa: nu mereu facea flama, uneori scoteam cabluri si nu stiam daca sunt abandonate sau in uz, cand veneau oamenii ca nu mai au curent chemam echipa noastra de electricieni care venea imediat din santierul mare, venea si electrica, ii admitea la lucru, reparam imediat cu materialele noastre
- apa: aici era clar ca facea arteziana, sunam la Apa Nova sa opreasca apa, veneau si reparau ei
- internet(NetCity sau RomTelecom): veneau ei cu scandalul ca le-am intrerupt reteaua, si-o gaseau si si-o reparau singuri
- iluminat stradal: veneau oamenii ca nu mai merge iluminatul, le ziceam sa faca reclamatie la Luxten, venea Luxten si repara
- irigat spatii verzi: statea omul de la spatii verzi langa noi si nota in carnetel pe masura ce le rupeam
- canalizare: asta o peticeam noi, incercam sa deducem dupa gurile de canal cam pe unde vine dar unele erau abandonate si nu exista o logica generala
- termoficare si metrou: bine ca era in betoane serioase, acopeream repede la loc
- camine abandonate: trebuia sa ii chemi pe toti si sa le arati pana cand si-o recunoastea unul, daca nu si-o recunostea nimeni atunci ii chemai din nou cu averitizarea ca sa trimita unul mai destept ca tu le darami si gata, pana la urma se obisnuiau cu noi si trimiteau pe cine trebuie si se rezolva
- situatie fortata unde nu se puteau respecta normele: se lasa groapa pana in ultimul moment si daca nu se gasea nici o solutie atunci se facea prost si imediat se acoperea
Evident dupa fiecare pocinog ei ne bagau hartii sub nas si noi le semnam pe toate ca primarul, habar n-am ce se intampla dupaia, important era sa ramanem prieteni si sa mearga treaba.

Asa povesti si pe la Baneasa demolau unii o hala si s-au trezit cu Securitatea peste ei, rupsesera cablurile de telefon de la aeroportul Otopeni, evident ca nu era nici un plan, au stat prapaditii de la telefoane 3 zile in groapa pana cand au legat la loc toate litele acelea.

 


Re: Termoficare 1689

Traita de mine: pe vremea lu’ Cirmy, se baga tevi de apa pe strada - cartier nou de blocuri.

Vine echipa cu avint munctioresc, sapa cam o treime de strada, baga teava dupa care ii iau la Casa Poporului.

Dupa vreo trei saptamini in care nu s-a mai intimplat nimic, o “atentie” la un buldozerist si acopera groapa.

Dupa vreo doua luni, apare alta echipa, acelasi avint muncitoresc, o iau de la capat cam la vreo doi metri de unde sapasera ailalti, ajung pina pe la mijlocul strazii dupa care ii iau si p-astia la Centrul Civic.

Alte trei-patru saptamini in care nu se intimpla nimic, alta atentie, acelasi buldozerist si se acopera transeele.

Intr-un final, a treia incercare, alt amplasament, si mai pe mijlocul strazii reusesc intr-un final sa sa termine.

Anul 2010 vine Apa Nova sa schimbe tevile. Frumos, cu planuri, se apuca sa sape … pe primul amplasament.

Ii spun shafului de santier: “nu sapati aici, ca sapati de pomana. Teava asta se termina cam pe la treimea strazii”. Asta nu si nu, ca el stie mai bine, ca are planu’.
Zic “bine, spor la treaba”.

Normal, dupa vreo doua zile vine si suna la usa…

“Sefu’, nu stiti pe unde e teava, c-am dat de doua inactive si nu mai stim ce sa facem”.

Credeti-ma, e reala.

PS: bineinteles, cablul de telefon a fost sectionat in prima ora desi le aratasem clar pe unde vine, inclusiv canalul de revizie.

 


Go to page:  1  ... 75 76 77 78 79 80 81
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2191 forum members have written 411705 posts in 5167 topics and 504 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use