Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Termoficare

1132 posts, 224095 views
 
Go to page:  1  ... 49 50 51 52 53 54 55  ... 81
 
 

📖 Pagination options
Re: Termoficare aztec

Pai.
Cum cred eu..
Varianta 1.
Calorifere inchise...diferenta deltaT intre ce intra si ce iese..la gramada pt toti ca circuitul pe coloana se face chiar daca caloriferul este inchis..
Varianta 2.
Ce este mai sus....plus cat a consumat caloriferul deschis ce merge din plin incalzind un spatiu mult prea rece...
Ca si aici se face un calcul complex intre temp din camera si temp calorifer

 


Re: Termoficare mirceade

Ca și notă, eu am încercat să aduc în discuție robineții termostatați si zilele călduroase când efectiv se aruncă cu bani pe fereastră dacă nu poți închide caloriferul fiindcă se duce deltaT aiurea pe fereastră. La asta mă refeream când ziceam că poate e util un ajutor de la primărie pentru montat *termostate*. Cu repartitoarele știam că e o discuție lungă, n-am reușit să o evit :).

 


Re: Termoficare aztec

Teoretic "termostatarea" ar trebui efectuata si de punctul termic ...
Si acolo ar trebui sa existe ceva tabele si in functie de temperatura exterioasa sa livreze un agent termic de o anumita valoare...
Adica acel calorifer sa fie de ex de 60* cand afara sunt -20* si de 40* cand afara sunt 10*...
Cifrele de sus sunt pt exemplu...nu stiu exact valorile...

 


Re: Termoficare subway guru

La mine de o saptamana au intrerupt furnizarea de caldura si apa calda pe principiul ca afara temperaturile sunt mai molicele si mai baga-i in mama lor de cetateni ca n-au cum chiar sa inghete bocna de frig…
:bleah:

 


Re: Termoficare Hawkuletz

@aztec, da ar trebui reglata si temperatura agentului (dar cum oricum in general e sub parametri, ce sa reglezi?), dar mi se pare de bun simt sa fie termostatate si caloriferele din apt. Oamenii se deosebesc intre ei. Eu stiu oameni care stau cu suba pe ei la 26 de grade in casa (din varii motive, inclusiv reumatism) dar si altii care in general dorm cu fereastra deschisa pana ce minima exterioara ajunge la 12-14 grade. Nu ai cum sa impaci aceste doua extreme, decat permitand fiecaruia sa-si regleze individual temperatura din spatiul de locuit.

Mie solutia cu repartitoare+termostate mi s-a parut rezonabila cata vreme am avut asa. Pana la urma, daca eu vreau 25 de grade in casa, platesc pentru asta, iar daca vecinul vrea sa stea cu geamul deschis cand sunt 0 grade afara, il priveste, isi inchide caloriferele si macar nu arunca foarte multa caldura afara (sau daca arunca, plateste)

E firesc sa fie gandit un anume echilibru termic al intregului condominiu, dar si asta, pana la un punct, nu ai cum sa fortezi "toate camerele din bloc trebuie sa fie la T +/- 2 grade". Si uite de pilda in bloc nou, cu centrale de apartament, nu am auzit pe nimeni sa faca scandal ca "dom'le aia de la apt. x de ce nu pornesc centrala, tre' sa le incalzim noi casa? Se dezechilibreaza parametrii termici ai condominiului!" (nici macar acum, de cand s-au scumpit gazele nu am auzit de asemenea reactii)

Toata discutia asta (cu oameni frustrati de dezechilibrul ala termic) se intampla numai in cazul sistemului centralizat, si de fapt nici aici nu ar fi avut de ce se intampla daca agentul era suficient de incins incat sa iti poti incalzi naibii casa cat si cum iti trebuie.

Separat de asta, mi-am demontat si eu repartitoarele vechi (pentru ca evident ca eram curios) si din cate inteleg, ceea ce masoara acele repartitoare este fix diferenta de temperatura intre aerul din incapere si calorifer: au un senzor in partea dinspre camera (in spatele carcasei de plastic; nu ma refer la LED-ul IR pentru comunicatie) si inca unul acolo unde vine surubul care le fixeaza de calorifer. Presupun ca surubul+placa metalica servesc drept punte termica pentru a masura temperatura caloriferului. (presupunerile mele, nu am documentatie dispozitivului). Deci, cu cat e mai frig in camera (sau oricum, fix in fata repartitorului), cu atat mai mult consum se inregistreaza. Vreau sa cred ca exista si niste parametri de corectie/control, gen daca are caloriferul sub 30 de grade poate ar fi cazul sa nu mai inregistreze nimic, chiar daca in camera sunt 10 grade pentru ca se aeriseste. Dar daca are 40 de grade cu 20 in camera e clar ca tragi caldura de la el, deci te numara :)

Referitor la ce intreba @andrei11, ai Ttur, Tretur, debit: din asta se poate calcula cantitatea de energie termica ce s-a livrat, si pe asta o plateste asociatia. Pentru furnizor nu conteaza ca Joulii aia s-au consumat intr-un calorifer, in toate, sau oriunde altundeva. Gresesc undeva?

PS @subway guru: au rezolvat, acu' e echilibrat de tot condominiul!  :bere: (hazdenecaz)

 


Re: Termoficare punmeister

Aici in Aviatiei insa, bataie de joc fara limite, de ieri nu mai e nici apa si nici caldura. Toata iarna a fost aici o bataie de joc fenomenala.

#noul Bucuresti  amirite ?!?!  :evil:

 


Re: Termoficare andrei11

Nu e amintire, acesta e noul Bucureşti !
Ştii ce i-a spus arhitectul lui Hitler furerului în 1935 ?
Berlinul va arăta complet diferit în 10 ani ! Ce, n-a avut dreptate ?

 


Re: Termoficare aztec

T tur, Tretur....dar circula prin țevi..catre calorifer.
Si sa stii ca de ex sunt de ajuns acele tevi pt a incalzi un spatiu mai
mic.
De exemplu  eu nu am calorifer in baie si bucatarie, doar sunt tranzitate de tevi..unele mai groase in bucătărie si unele subtiri in baie...si incalzesc ..

 


Re: Termoficare andrei11

Vezi că ţevile din baie şi bucătărie să nu fie calorifere verticale. Eu aşa am în baie, calorifer vertical, pe exterior e ca o ţeavă  mai groasă, dar nu e ţeavă, e calorifer.  ;)
Blocul e din anul 1960 sau 1961.

 


Re: Termoficare Albert

punmeister wrote here:
Aici in Aviatiei insa, bataie de joc fara limite, de ieri nu mai e nici apa si nici caldura. Toata iarna a fost aici o bataie de joc fenomenala.

#noul Bucuresti amirite?!?!  :evil:

E avarie pe circuitul primar la Pod Grozăvești…

 


Re: Termoficare Cristi N

andrei11 wrote here:
Hai că ne lămurim repede.
Situaţii  teoretice ?
Ce se întâmplă dacă:
a) Toate caloriferele din bloc sunt închise.
Daca toate caloriferele sunt inchise teoretic vei avea 0 mc de agent termic care sa tranziteze blocul -> 0 Jouli de caldura -> 0 lei de plata. Practic vei avea ceva de plata pentru ca totusi instalatia nu e perfect etansa si vei avea ceva pierderi de agent plus ca de obicei pe scara mai ai 1-2-5 calorifere si alea stau permanent pornite.
andrei11 wrote here:
b) Un singur calorifer din bloc rămâne deschis.
Cum îşi recuperează furnizorul preţul căldurii livrată blocului ?

In functie de algoritmul de calcul agreat o parte revine partilor comune, vezi caloriferele si pierderile de mai sus, iar restul propietarului friguros care a lasat caloriferul deschis.

Treaba cu repartitoare e o carpeala, daca vrei sa stabilesti cu exactitate caldura consumata ar trebui sa sa refaci toata instalatia din bloc astfel incat sa ai un singur punct de racordare pentru fiecare apartament in care sa instalezi cate un gigacalorimetru.

Avaria de la Grozavesti nu are treaba cu Aviatiei pentru ca nu exista legatura intre cele 2 cartiere. Alimentarea Aviatiei se face dinspre sudul orasului.

In sedinta de azi a CGMB a fost adoptat protocolul de colaborare dintre PS2 - PMB si Termoenergetica, punctul 35 pe ordinea de zi. Urmeaza semnarea protocolului propriu-zis si sa se apuce de proiectarea instalatiilor.

 


Re: Termoficare subway guru

Victorie!
Au venit caldura si apa calda pe teava, dupa o saptamana!

 


  • Mircea G
  • Posted:
  •  

Re: Termoficare Mircea G

Cristi N wrote here:
[.Daca toate caloriferele sunt inchise teoretic vei avea 0 mc de agent termic care sa tranziteze blocul -> 0 Jouli de caldura -> 0 lei de plata. ......
.

Daca ar fi asa , ar fi niste prosti . Furnizarea de agent termic costa . Aia ti-au  furnizat si au consumat  sa fie cald in bloc ...daca nu se consuma , platesti deranjul pina la intrare in bloc . Logic.
Este fix cum apare consumul de " energie " la o instalatie cu recirculare apa , si la care NU exista consum de apa .

 


Re: Termoficare andrei11

Are dreptate Mircea G.

 


Go to page:  1  ... 49 50 51 52 53 54 55  ... 81
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2247 forum members have written 416967 posts in 5189 topics and 507 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use