Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Termoficare

1089 posts, 198904 views
 
Go to page:  1  ... 8 9 10 11 12 13 14  ... 78
 
 

📖 Pagination options
Re: Termoficare shoppy

Cele cu se darama blocul de la gauri, explodeaza ca este mai multa teava, este urata teava / cosul, sunt argumente de genul drobul de sare sau pensionar specialist in detoate.

Daca vreti sa militam pentru ceva atunci haideti sa militam sa eliminam reteaua de gaze din mediul urban.

 


Re: Termoficare abc_XC

Eliminarea retelei de gaz din mediul urban e o gluma? Ca nu prea inteleg logica din spatele acestei initiative  :o

 


Re: Termoficare andrei11

Evident.  :D

 


Re: Termoficare alchimistul

Si care ar fi propunerea pentru blocurile la care nu s-a pus niciun moment problema sa fie racordate la RADET ?

Blocul in care locuiesc este construit in 2009 - 2010 si avem exclusiv centrale de apartament. Chiar daca reteaua RADET este in imediata apropiere si alimenteaza blocurile anilor '50 din cvartal, tot ar fi imposibil de racordat blocul nostru, deoarece caloriferele nu sunt conectate la vreo coloana. Plus de asta, avem doar alimentare cu apa rece. Nu ai cum sa tragi alte tevi decat pe la suprafata (sau pe casa scarii).

Ideea domnului Chirita e un "fas", un "cantec de lebada". Strategia "verde" trebuie sa inceapa cu extinderea si ingrijirea corespunzatoare a spatiilor verzi, descurajarea traficului auto in favoarea transportului public si multe alte idei de bun simt discutate anterior pe forum. Sa nu-mi spuna nimeni ca centrala mea polueaza mai mult decat vreo masina antica de stropit a ADP-ului sau vreo masina de interventii a RADET, ca zau daca-l cred   :ugeek:

 


Re: Termoficare shoppy

Daca o luam ca o centrala de apartament polueaza si este pericol de explozie, pai atunci si un aragaz polueaza si este pericol de explozie, deci intreaga retea de gaze polueaza si este pericol e explozie.
Daca ar fi sa se plateasca intr-adevar taxe de poluare, pai o sa ajungem toti cu centrale si aragaze electrice, mai ales ca randamentul lor a crescut iar energia electrica poate fi obtinuta din surse care nu polueaza sau au un randament infinit mai bun in a arde hirocarburi decat un aragaz / centrala de apartament.

Ca sa nu mai spun ca din cauza incompetentei autoritatilor multe blocuri termoficate au ajuns sa se debranseze singure de la reteaua de termoficare pentru ca serviciul era scump si prost, s-a ajuns pana la taierea cu oxiacetilena a tevilor din subsol si pana la magistrala pentru ca erau facturati si pentru acestea, acum aceleasi autoritati vin si spun ca sunt ilegale centralele de apartament ca s-a prins  Gigi ca de la CET se fura cu marfarul si nu mai are fraieri care sa plateasca, aberant, sa liberalizeze furnizarea de agent termic asa cum este liberalizata si aia de curent daca vrea sa se faca ceva.

 


Re: Termoficare andrei11

Montatul tevilor de calorifer nu ar fi o problema asa de  mare. Nu se monteaza pe scara blocurilor, ci direct in apartament.
Tin sa amintesc ca a existat la un moment dat un proiect pentru aragaze electrice, nu mai tin bine minte anul, dar eram în  liceu ( 1974 - 1978 ). Foarte multe blocuri - daca nu toate - de pe Calea Mosilor au beneficiat de acest proiect, inca din faza de proiectare. Nu era curentul obisnuit, era un curent separat de cel pentru becuri / prize.  Proiectul s-a dovedit falimentar asa incât s-au montat tevile de gaz si s-a revenit la aragazele clasice. Tin minte ca se pusesera la vânzare si aragaze electrice, precum si mixte. Au disparut destul de repede din comert.

 


Re: Termoficare alchimistul

Si cum poti compara poluarea unei centrale de apartament, care emana dioxid de carbon si vapori de apa, cu poluarea automobilelor care stau blocate in trafic mai prin orice cartier la orele de varf ? Eu zic sa le interzicem si pe astea...

Un pic off-topic : am gasit poza atasata, realizata candva in anii '50. E vorba de "cartierul muncitoresc Ferentari" - Intrarea Ferentari A/B/C. In zilele noastre, cosul de fum nu mai exista. Are cineva idee daca a cazut la cutremur sau a fost daramat intentionat ? Centrala respectiva era cumva pe carbuni ? Cladirea in forma de semicerc exista si astazi, cred ca este punct RADET pentru reincalzirea apei.
Ferentari.jpg (383.44 KB; downloaded 2749 times)

 


Re: Termoficare alchimistul

andrei11 wrote:
Montatul tevilor de calorifer nu ar fi o problema asa de  mare. Nu se monteaza pe scara blocurilor, ci direct in apartament.


Dar tot trebuie gaurit planseul. Si cu conducta de apa calda cum faci ? Practic, sa zicem ca ti-o aduce in casa, dar pe interior trebuie sa o duci tu pana la bucatarie, la centrala, si de acolo sa o racordezi la instalatia ta.

Si, in final, cea mai importanta intrebare este : vrea cineva sa le fie client ? Poate doar daca vin cu vreo oferta "moderna" gen primele 6 luni gratuit, caldura "nationala si internationala" nelimitata, smartfon gratis, totul la 10 euro  :lol:

 


Re: Termoficare shoppy

Da andrei, pe vremea acea s-a incercat montarea de aragaze electrice, problema pe vremea aceea era ca plitele electrice aveau randamentul scazut pentru ca acel material trebuia neaparat sa fie izolator electric si abia dupa acea sa faca transfer termic, de aici a mai rezultat si o alta problema adica aparitia unei prize de trifazat in apartament si de aici multe probleme de siguranta ca la 220 te zguduie dar nu mori decat in conditii foarte dezavantajoase(de genul sa stai cu picioarele intr-o balta) insa la 380 nu ai sanse de supravietuire, de acea proiectul a fost  abandonat.

Insa materialele si tehnologia au evoluat, acum aragazele cu plita sunt mai eficiente, mai sunt si microundele, si au aparut si cele cu inductie care incalzesc doar oala metalica, toate astea alimentate la 220.

 


Re: Termoficare TibiV

alch3mist wrote:
Si cum poti compara poluarea unei centrale de apartament, care emana dioxid de carbon si vapori de apa, cu poluarea automobilelor care stau blocate in trafic mai prin orice cartier la orele de varf ? Eu zic sa le interzicem si pe astea...

1. Spune-mi te rog prin ce difera poluarea produsa de automobile de cea produsa de centralele de apartament ?...

2. Automobilele nu pot fi legate cu o teava lunga pana la benzinarie, caci se misca. Apartamentele pot fi legate la retea, caci nu se misca... :lol:

 


Re: Termoficare Cristi N

Ma bag si eu in discutia asta.

Asa cum a spus si colegul alch3mist, atunci cand arzi gaz metan obtii doar CO2 si apa. De CO2 scapam destul de usor cu ajutorul vegetatiei, nu e o problema prea mare din punct de vedere al poluarii.

Cu cat incepem sa ardem combustibili mai complecsi acestia au putere calorica mai mare dar incep sa aiba si alti compusi in structura lor. La benzina avem benzen, toluen, xilen, etc La motorina treaba e si mai imputita mai avem si compusi pe baza de azot care prin ardere dau oxizi de azot (NOx).

 


Re: Termoficare TibiV

Cristi, este tarziu si nevasta a spus ca va aplica procedura "pieilor-rosii" daca nu ajung in 5 minute in pat.
Adica ma SCALPEAZA !
Deci nu am timp de detalii.

In seara asta spun doar ca si la CET-uri sunt diferente imense intre Rovinari si CET Sud Bucuresti.
Da, conteaza foarte mult ce combustibil folosesti.
Evident, motoarele pe benzina nu au nevoie de filtre de particule precum cele pe motorina...
Benzina este mult mai "curata"...

Ai insirat niste compusi ai benzinei...
Stii ce poluanti produc acestia prin ardere ? Diferiti fata de cei rezultati din arderea CH4 ?
Si in ce concentratie ?...

Aici ai abordat cateva "mituri" legate de poluare si eficienta energetica...

Si crede-ma ca stiu ce vorbesc... ;)
Daca vrei (tu sau alti colegi) putem extinde discutia...
:bere:

 


Re: Termoficare alchimistul

Aditional, de la automobile avem si pulberi metalice de la placutele de frana, negru de fum de la cauciucuri pe toate drumurile. Pe care le ia vantul si ne ajung in case si in plamani.
Centrala are o ardere curata. Poti compara vreodata emanatia inodora a centralei cu gazul de esapament? Eu zic ca nu.
Nu-s nici pentru interzicerea automobilelor, nici a CET-urilor si nici a centralelor de apartament. Clar, caldura reziduala trebuie folosita. Dar la un pret corect si de catre cine are nevoie de serviciul respectiv. Nu cred ca de prea mult bine s-a debransat lumea de la RADET.
Argumentele tipului imi aduc aminte de atitudinea Romtelecom, un alt colos de la care au plecat masiv clienti. Incearca sa ne convinga ca RADET ofera servicii premium. Au lasat ani de zile sa se risipeasca baza de clienti si acum se dau de ceasul mortii ca nu mai are cine sa le plateasca facturile nesimtite. Pe bune, de ce nu au venit cu oferte de racordare a blocurilor noi? Sansele erau mici, dar macar au incercat?

 


Re: Termoficare TibiV

Eu nu am spus nici un moment ca RADET este o institutie efienta.
NU are cum sa fie, pentru ca este o institutie comunista, mostenita de noi cu toate "lipitorile" incluse...

Am spus ca dpdv tehnic termoficarea este (si chiar este, in alte tari... :( ) mult mai eficienta decat incalzirea individuala.

Vorbim si maine.

Noapte buna !

 


Go to page:  1  ... 8 9 10 11 12 13 14  ... 78
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2152 forum members have written 406994 posts in 5062 topics and 487 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use