Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Canalizare

298 posts, 107810 views
 
Go to page:  1  ... 16 17 18 19 20 21 22
 
 

📖 Pagination options
Re: Canalizare realistul

Magheru. Vis a vis de Hotel Intercontinental.
IMG_20180913_123737.jpg (1.6 MB; downloaded 4779 times)
IMG_20180913_123745.jpg (1.65 MB; downloaded 4768 times)
IMG_20180913_123819.jpg (1.6 MB; downloaded 4740 times)
IMG_20180913_123903.jpg (1.47 MB; downloaded 4757 times)

 


Re: Canalizare misterr

Bigada Rutieră anunță restricţii de trafic pe Calea Văcăreşti, joi





Traficul va fi restricționat pe Calea Văcăreşti, pe durata zilei de joi, pentru devierea reţelei publice de canalizare, anunță Agerpres, citând un comunicat de presă, de miercuri.

Potrivit Agerpres, restricția se aplica benzii I, pe segmentul cuprins între nr. 356-358, sensul de mers dinspre Pasajul Mihai Bravu către Pasajul Piaţa Sudului.

Bigada Rutieră mai solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele poliţiştilor rutieri.







De asemenea, pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate şi semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

 


Re: Canalizare abc_XC

Apa Nova are o explicatie pentru nebunia din oras: https://www.apanovabucuresti.ro/noutati/informare-apa-nova-24-05-2019/
Informare Apa Nova - 24.05.2019

În această seară în orașul București s-au înregistrat fenomene de precipitație care au depășit limitele medii lunare.
Comparand graficele privind cantitatile de precipitii, se observa magnitudinea fenomenului pluvial.
In 30 minute, de la ora 16:30 la 17:00, cantitatea de precipitatii inregistrata in mai multe puncte de masura a fost urmatoarea:

- la Pantelimon a fost o crestere de 50 litri / mp (49,6), de la 14,80 la 64,40
- la Parcului a fost o crestere de 40 litri/mp, de la 14,60 la 53,80
- la alte puncte de masurare cum ar fi Colentina si Dorobanti cresterea a fost de peste 20 l/mp

Aceste ploi cu un caracter torential, cazute intr-un interval foarte scurt de timp corespund probabilitatii de aparitie a unor astfel de fenomene ce pot aparea intre o data la 50 ani (de exemplu in zona Colentina), iar in zona Pantelimon de o data la 100 ani.
Este ca si cum am face urmatoarea comparatie: am obliga un om sa consume in 30 de minute in loc de 1 litru de apa 5 litri sau chiar 10 litri. Oare cum ar fi pentru persoana respectiva ?

Concluzie: cantitatea medie lunara de precipitatii in bucuresti, in luna mai, analizata pentru perioada 1895 - 2017 este de 68 litri/mp. ce putem observa din graficele prezentate ma sus :
- la punctul de masura SPAI Pantelimon, in 2 ore si 10 minute, de la 15:20 pana la 17:30 a cazut o cantitate de precipitatii mai mare decat cantitatea de precipitatii medie pentru 30 de zile.
- la punctele Dorobanti si Colentina, am fost aproape de media lunara multianuala
- la punctele SRP Pantelimon si Titan, in aceleasi 2 ore si 10 minute, a cazut o cantitate de precipitatii corespunzatoare la 15 zile din cantitatea medie multianuala pentru luna mai.

Debitul tranzitat prin CASETA a depasit 126 m³/s, fiind astfel egal ca marime in prezent cu debitul multianual al raului Olt, ceea ce inseamna ca un mare rau subteran curge in prezent sub albia Dambovitei.
Echipele operaționale Apa Nova intervin dedicat în punctele critice ale Bucureștiului pentru rezolvarea situației.

 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Canalizare V2A

Comunicat de presă Apa Nova referitor la surparea de pe str. Vatra Luminoasă https://www.apanovabucuresti.ro/noutati ... -luminoas/:
Comunicat de presă - Remediere avarie pe str. Vatra Luminoasă

Ca urmare a evenimentelor pluviale intense din ultima săptămână, în data de 30.05.2019, echipele operaționale Apa Nova București au constatat o avarie  - pe colectorul de canalizare, cu o vechime de aproape 90 de ani, amplasat la o adâncime de aproximativ 6 metri - pe str. Vatra Luminoasă numărul 31, sector 2. Incidentul a generat o surpare a carosabilului.

În regim de urgență, echipele operaționale Apa Nova București au realizat verificări și evaluări amănunțite, asigurând zona afectată pentru ca traficul rutier să se poată desfășura în condiții de siguranță, începând imediat lucrările pentru remedierea avariei.

Până la finalizarea acțiunilor de remediere Apa Nova București a solicitat Poliției Rutiere și Administrației Străzilor restricționarea circulației rutiere, traficul fiind închis pe strada Vatra Luminoasă, de la intersecția cu strada Gheorghe Manu, până la intersecția cu strada Măgura Vulturului, în sensul către Șoseaua Mihai Bravu.

Apa Nova București va depune toate eforturile pentru remedierea situației în cel mai scurt timp, durata preconizată a lucrărilor fiind de 24 de ore. Astfel, lucrarea este estimată a fi finalizată până în dimineața zilei de 1 iunie 2019. În situația în care condițiile meteo nefavorabile, prognozate pentru această perioadă, vor afecta buna desfășurare a lucrărilor, termenul de finalizare al lucrarii este estimat pentru data de 2 iunie 2019.

Compania își cere scuze consumatorilor din zona afectată pentru disconfortul creat și îi asigură că echipele Apa Nova București depun toate eforturile pentru finalizarea cât mai rapidă a acestei lucrări.

31.05.2019

 


Re: Canalizare abc_XC

Sursa articolului este HotNews: https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23287396-primaria-capitalei-incheiat-contractul-pentru-reabilitarea-canalui-colector-sub-dambovita-intre-ciurel-unirii-valoarea-proiectului-este-circa-100-milioane-lei.htm
Primăria Capitalei a încheiat contractul pentru reabilitarea canalui colector de sub Dâmbovița, între Ciurel și Unirii. Valoarea proiectului este de circa 100 milioane lei

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a semnat miercuri contractul de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea casetei Dâmboviței (canalul colector de sub râu) pe un tronson de 10 km, sectoarele Ciurel – Unirii (LOT 1). Licitația a fost câștigată de asocierea Construcții Erbașu SA - GEMITE RO SRL, valoarea contractului fiind de 83,5 milioane lei fără TVA , iar termenul de execuție 24 de luni. Banii vin în principal din fonduri europene nerambursabile prin programul POIM.

”Prin realizarea acestor lucrări se va reduce nivelul de infiltrații în acest colector, ceea ce înseamnă beneficii clare pentru sănătatea populației precum și pentru mediu, conform directivelor europene. Subliniez faptul că este pentru prima dată, în ultimele decenii, când administrația locală reabilitează rețeaua de canalizare a Bucureștiului și atrage fonduri europene pentru derularea acestui proiect major de investiții, esențial pentru Capitală", a declarat primarul Gabriela Firea.

Prin realizarea lucrărilor pe cele două loturi se asigură reabilitarea Casetei pe o lungime de circa 10,3 km, a unora din racordurile colectoarelor principale la Casetă, reconformarea a 4 accese tehnologice de vizitare existente și construirea a 19 accese noi, reabilitarea sau reconstruirea stațiilor de pompare a apei din dren de la Eroilor, Operetă și Mihai Bravu.

Oferta declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică pentru Lotul 1 -"Reabilitarea Casetei și a sistemului său principal de drenare de pe partea stângă a Casetei în sectorul Ciurel-Unirii" a fost cea depusă de ofertantul Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA - GEMITE RO SRL, cu o propunere financiară de 83,502.675,02 lei (fără TVA). Contractele de lucrări au o durată de proiectare și execuție de 24 luni, la care se adaugă 60 de luni perioada de notificare a defectelor.

Același ofertant a fost desemnat câștigător pentru lotul 2 - "Reabilitarea Casetei și a sistemului său principal de drenare de pe partea stângă a Casetei în sectorul Unirii-Vitan", valoarea contractului fiind de 106.140.549,80 lei (fără TVA).

Alte patru contracte de lucrări se afla in derulare

De asemenea, în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene, prin POIM, se află în derulare încă patru contracte de lucrări ce vizează extinderea stației de epurare a apelor uzate Glina cu treaptă secundară și terțiară, de construcție a incineratorului pentru nămolul rezultat din procesul de epurare, lucrări în subteran de reabilitare a Casetei pe sectoarele Vitan-NH Popești și NH Popești-Glina, a colectoarelor principale de canalizare A0 și B0, precum și de reabilitare/extindere a rețelelor de canalizare din cartierele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului.

”În cadrul lucrărilor la Incineratorul de nămol, au fost finalizate lucrările de excavații, de execuție și testare a coloanelor de beton necesare pentru îmbunătățirea rezistenței solului pentru toate obiectele incineratorului de nămol și au fost executate parțial lucrările de turnare a radierului. Pentru bazinele de aerare din cadrul stației de epurare au fost realizate lucrări de terasamente, precum și 94% din coloanele de material granular ce au rolul de a stabiliza solul. La decantoarele secundare au început lucrările de decopertare strat vegetal și cele de săpătură generală. La sfârșitul lunii iunie se înregistra un progres fizic global de 11,41%. Au fost realizate trei sisteme de descărcare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului și Carol în cuva superioară a râului Dâmbovița care asigură reducerea aportului de apă neuzată (apă freatică, apă meteorică) care ajung în stația de epurare ape uzate Glina. Anul trecut au fost încheiate lucrările de racordare la rețeaua electrică a stațiilor de pompare din sistemul de descărcare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului și Carol în cuva superioară a râului Dâmbovița. S-au continuat lucrările realizate în condiții extrem de grele, în subteran, pentru reabilitarea colectoarelor istorice de canalizare A0 și B0, fiind finalizate nouă tronsoane, reprezentând un progres fizic de aproximativ 47%”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.

Valoarea totală a proiectului "Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II” este de 1.738.198.440 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 1.448.498.700 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 82 luni, între 03.01.2014 și 31.10.2020.
de Catiușa Ivanov     HotNews.ro

 


Re: Canalizare misterr

Un rau infect curge zilnic pe sub Bucuresti. Iata de unde vine si ce se intampla cu apele lui




Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

La scurt timp dupa ce bucurestenii si-au terminat dusul de dimineata, toate apele murdare se aduna intr-un suvoi care navaleste pe sub oras, inchis intr-un urias canal de beton.

Iar dupa kilometri intregi de drum incatusat - abia scapate dintre cei 4 pereti - puhoaiele inspumate sunt aruncate la 10 metri inaltime si lasate apoi sa se prabuseasca in niste bazine. Acolo vor bolborosi si vor fi amestecate pana cand mare parte din murdaria cu care sunt incarcate se va curata.

E un drum zbuciumat, pe care insa apa care ajunge in casele bucurestenilor trebuie sa il parcurga, zi de zi. Iata de ce.

Ori de cate ori fac dus, spala vase sau folosesc toaleta, bucurestenii produc o cantitate de apa murdara. Ca sa nu polueze solul si sa nu provoace epidemii de tifos sau de hepatita, aceasta apa murdara trebuie colectata de la fiecare utilizator in parte si evacuata cat mai repede din oras.

Daca ar fi vorba despre doar vreo cativa litri, n-ar fi o problema.

Dar cum bucurestenii produc zilnic circa 700 de milioane de litri de apa murdara, nici colectarea, nici evacuarea si nici curatarea ei nu sunt usoare. Si totusi toate acestea se fac, in fiecare zi. Cum anume, va povestim pe larg, in continuare.

Conducte si tevi care ar putea ajunge tocmai pana la Paris

De la chiuveta sau toaleta - prin sistemul de tevi al cladirilor - apele murdare se scurg, mai intai, intr-o retea de conducte care se ramifica in subteranele Capitalei. Puse cap la cap, aceste conducte s-ar intinde pe mai mult de 2.300 de kilometri, adica pe distanta dintre Bucuresti si Paris.

La randul lui, acest sistem ramificat de conducte varsa apa intr-un urias canal subteran betonat - lung de aproape 18 kilometri, lat de aproape 4 metri si adanc de pana la 3,5 metri - numit Caseta colectoare.

Aceasta caseta - in care se varsa, pe langa apa menajera, si aceea de ploaie, preluata de canalizari, dar si apele industriale, de la intreprinderi - este atat de mare incat in ea intra uneori scafandri pentru a face reparatiile curente. Practic, caseta preia apele murdare ale intregului oras.

Vreme de zeci de ani, toata apa adunata in caseta era varsata direct in raul Dambovita. Iar de acolo, asa murdara cum era, apa curgea mai departe, pe Arges si pe Dunare, otravind totul in cale, pana in Delta si Marea Neagra.

Bruxelles-ul n-a acceptat, insa, ca lucrurile sa continue asa si a solicitat Romaniei sa rezolve problema inca din timpul negocierilor de pre-aderare la UE. In consecinta, in 2011 - dupa 5 ani in care a fost singura capitala europeana care nu isi curata deloc apele murdare - Bucurestiul a pus in functiune statia de epuare de la Glina (a carei constructie fusese inceputa de Ceausescu).

Iar de la acel moment toata apa adunata in caseta colectoare ajunge in statie, care este administrata, inca de la punerea in functiune, de Apa Nova Bucuresti. Iar in aceasta statie apa murdara este curatata, intr-o masura mai mare sau mai mica, inainte sa fie deversata in Dambovita.

Raul de apa murdara intra la curatat

Daca bucurestenii si-au facut toaleta dis-de-dimineata, puhoaiele de apa murdara pe care le-au produs ajung la Glina pe la orele 9:30-10:00, ne spune directorul statiei de epurare, inginerul Olimpia Burghiu.




Directorul Statiei de epurare de la Glina, inginerul Olimpia Burghiu


Aici, apele maronii, inspumate si care degaja un miros greu, trec printr-un prim filtru: o serie de gratare rare care opresc gunoaiele mari. Apoi, apa este pompata la o inaltime de 10 metri si trecuta repede prin alte gratare, mai fine.

Din cauza ca bucurestenii arunca in chiuvete, toalete si canalizari tot ce le prisoseste - de la lesuri de animale si electrocasnice stricate pana la zdrente, scutece, medicamente, vopsea, ulei, smocuri de par si betisoare de urechi - aceste gratare retin zilnic tone de gunoaie care se storc si apoi se ard.




Tone de gunoaie se opresc zilnic in gratarele prin care apa murdara trece, la intrarea in Statia de la Glina. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


"Poate ca multi dintre oameni nu inteleg, inca, ce inseamna epuarea apei uzate si tocmai de aceea nici nu sunt foarte atenti la ce si cum arunca. Daca ar sti spre exemplu ca totul - de la uleiul pe care l-au varsat in chiuveta pana la parul pe care l-au aruncat la toaleta - ajunge aici la statie si trebuie separat de apa, atunci poate ca ar folosi mai degraba cosul de gunoi", ne spune Olimpia Burghiu.

Apa ramasa - chiar daca a fost curatata de gunoaie - este, insa, tot murdara, maronie, unsuroasa si plina de microbi. Asa ca, deocamdata, nici nu incape vorba ca ea sa fie deversata in rau. Dimpotriva, adevaratul proces de curatare a apei abia acum incepe.

Mai intai, suvoaiele se despart si apa aluneca, la viteza mica, prin niste bazine lungi. In numai cateva minute, pietrisul si nisipul din apa cad pe fundul bazinelor. Apoi - cu ajutorul unei instalatii - in apa se introduce aer astfel incat, printr-un proces mecanic, grasimile sa se ridice si sa ramana ca o pelicula, la suprafata.




Asa arata bazinele prin care trece apa, vreme de 7 minute, pentru a fi curatata de pietris, nisip si grasimi. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


Dupa aceea, deja eliberate de impuritatile ei grosiere si de buna parte dintre grasimi - apele (tot murdare, inca) ajung in bazinele de decantare. Acestea au forma circulara, diametru mare si fund conic. Abia in ele isi gaseste apa, in sfarsit, linistea pret de vreo 2 ore. In tot acest timp, buna parte dintre particulele care n-ar trebui sa ajunga in rau cad pe fundul bazinelor, dand nastere unui namol, care va fi colectat pentru utilizare ulterioara.




Bazinele de decantare primara, in care apa este lasata sa se odihneasca pentru prima oara de la intrarea in statie. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


Se despart apele. Numai jumatate dintre ele se curata de poluanti

In toate etapele prin care a trecut de la intrarea in statia de epurare si pana acum, apa murdara - care se odihneste in marile bazinele decantoare - a fost curatata doar prin procedee mecanice. Iar acestea sunt suficiente pentru a indeparta impuritarile, dar nu si pentru a elimina poluantii majori din apa, cum ar fi carbonul, azotul si fosforul, ne explica directorul Statiei de la Glina, Olimpia Burghiu.

Asa ca, in mod normal, toata apa ajunsa la Glina ar trebui curatata, in continuare, si printr-o serie de procedee biologice. De fapt, asta ne cer si europenii, prin directiva 91/271/CEE.

Din pacate, insa, statia nu are, momentan, capacitatea de a curata de poluanti decat jumatate din apa murdara pe care o primeste. Aceasta jumatate din cantitatea totala de apa trece din bazinele decantoare in altele, dotate cu o multime de sezori si cu statii care recolteaza probe pentru analize. In aceste bazine - prin procedee chimice - apa este curatata, intr-o mare masura, de poluanti.




Apa, in bazinele in care este curatata de poluanti. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


Apoi, dupa ce parcurge si aceasta etapa de curatare, apa este, in cele din urma, trecuta in bazine unde se limpezeste, pana arata ca una proaspata (fara, insa, a fi potabila).




Bazinele in care apa curatata de poluanti este lasata la limpezit. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


Ulterior, acest lichid limpezit se varsa spre Dambovita si se amesteca, pe drum, cu celelalte ape, curatate numai partial, care vin pe un alt canal. Iar acest amestec se prabuseste cu putere printr-o mica hidrocentrala, folosita de statia de epurare pentru a-si produce parte din curentul de care are nevoie ca sa functioneze. Si, in cele din urma, amestecul de ape ajunge in Dambovita. Iar de acolo, mai departe, curge pe Arges si pe Dunare, pana in Delta si Marea Neagra.

Aceste suvoaie care se prabusesc in Dambovita sunt, in mod cert, mai curate decat a fost apa la intrarea in statie. Dar nu atat de curate pe cat ar trebui. Ca intreaga cantitate de apa care ajunge la Glina sa poata fi curatata nu doar mecanic, ci si biologic, ar trebui ca Primaria Municipului Bucuresti (PMB) sa termine de modernizat statia. A inceput sa o faca inca din 2017 si ar trebui sa termine la finele lui 2020. Daca termenul va fi sau nu respectat ramane sa vedem.

Pana atunci, statia continua sa lucreze cu capacitatile curente.

Curata apa si se ocupa si de namolul rezultat. Mai intai, acesta ajunge in 5 incinte uriase numite digestoare, avand cateva zeci de metri inaltime si o capacitate de 8.000 de metri cubi fiecare. In aceste incinte, din namol se obtine biogaz, pe care statia de la Glina il foloseste tot pentru nevoile proprii, la fel cum face si cu energia de la mica hidrocentrala.




Digestoarele in care namolul scos din procesul de epurare a apei este folosit pentru obtinerea de biogaz. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


Iar resturile de namol ramase si dupa obtinerea biogazului sunt deshidratate si amestecate cu var, pentru stabilizare. Zilnic se obtin 255 de tone de astfel de namol, care ajunge in agricultura, ca ingrasamant.

De buna functionare a acestui intreg sistem - urias si complicat, care colecteaza, evacueaza si curata apele murdare - depinde atat sanatatea, cat si confortul bucurestenilor. Cateva zile in care sistemul ar inceta sa mai functioneze ar fi suficiente ca intregul oras sa se intoarca in Evul Mediu.

 


Re: Canalizare Un cylon

În weekend a început Festivalul George Enescu, cu săli pline de melomani dintre care cel puţin 20% sunt străini (atâtea bilete sunt alocate agenţiilor de turism din alte ţări).
Pe drumul cel mai scurt dintre staţia de metrou Piaţa Romană şi Ateneu sau Sala Palatului, chiar lânga statuia lui George Enescu, Apa Nova lucrează la un mare şantier de canalizare.
(acum şase ani, alte vremuri, statuia a fost acoperită de flori în timpul festivalului)

 


Re: Canalizare abc_XC

Comunicat de presa al Primariei Municipiului Bucuresti: http://www.pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=7596
Primarul General, Gabriela Firea: “Primăria Capitalei derulează cel mai mare proiect de mediu din România, cu finanțare europeană, în valoare totală de 360 de milioane de euro”

Primarul General, Gabriela Firea, alături de Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a verificat astăzi stadiul lucrărilor la noua linie a staţiei de epurare a apelor uzate şi la incineratorul de nămol, parte a celui mai important proiect de mediu cu finanțare europeană din România, "Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa a-II-a”.

Alături de Primarul General, la eveniment au participat Ambasadorul Republicii franceze în România, E.S. Michele Ramis, reprezentanti ai Ambasadei Spaniei in Romania, comisarul general al Gărzii de Mediu, Gabriela Dorojan, conf. univ. dr. ing. Alexandru Nicolae Dimache, decanul Facultății de Hidrotehnică, Constantin Alexandrescu, inginer de supervizare EPTISA, și reprezentanți ai constructorului.

Primarul General, Gabriela Firea: „Stația de epurare a apelor uzate de la Glina reprezintă cel mai mare proiect de mediu din țară, cu finanțare europeană, aici construindu-se și primul incinerator de nămol din România. Costul total al acestui proiect este 360 milioane euro, din care doar valoarea investiției de modernizare a stației de epurare și de construire a incineratorului este de 117 milioane euro. În acest moment, acesta este cel mai mare contract de lucrări din țară. Municipiul București plătește o contribuție proprie de 155 de milioane euro, pentru toate lucrările executate în cadrul proiectului.”

Proiectul integral este compus din următoarele obiective de investiții:
- o nouă linie a stației de epurare a apelor uzate Glina
- reabilitarea liniei existente a statiei de epurare Glina
- un incinerator de nămol
- reabilitarea colectoarelor principale de canalizare A0 si B0 (10 km)
- reabilitare a 30 de km din rețeaua de canalizare (colectoare secundare)
- modernizarea Casetei de sub râul Dâmbovița (de la Ciurel la Glina)

Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat: „La finalizarea proiectului, acesta va asigura epurarea întregului debit de apă uzată, se reduce la minim riscul de evacuări necontrolate de ape uzate netratate, iar calitatea apelor subterane în zonă și a apelor de suprafață din râurile Dâmbovița, Argeș și fluviul Dunărea va fi îmbunătățită. Zona metropolitana va beneficia de servicii publice de canalizare la standarde europene. Modernizarea si folosirea tehnologiilor de ultima generație vor determina si micșorarea costurilor de operare ale stației de epurare.”

Principalele beneficii pentru bucureșteni si localitățile limitrofe sunt: îmbunătățirea calității apelor și a aerului, protecția solurilor, reducerea riscurilor de inundații.

Gabriela Firea a reamintit că relansarea acestui proiect a reprezentat una dintre prioritățile actualei administrații, ținând cont de faptul că România era în risc de infringement pe epurarea apelor uzate: “În primul an de mandat am reușit sa deblocăm acest proiect de investiții vital pentru Capitală și să semnăm contractul de lucrări pentru modernizarea stației de epurare, după ce acest contract fusese contestat în instanță 4 ani de zile. Contractul de lucrări a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise, cu respectarea prevederilor legislației românești în domeniu. În august 2017 a fost emis ordinul de începere pentru proiectare, iar în cursul anului 2018 au fost parcurse toate etapele de proiectare necesare atât pentru extinderea Stației de Epurare Glina, cât și pentru construirea incineratorului de nămol.”

Stadiul fizic pentru ambele obiective este in prezent de 22%. Dimensiunile lucrărilor sunt impresionante: bazinele de aerare au dimensiunea a 9 stadioane de fotbal. Au fost finalizate lucrările de îmbunătățire a solului, prin realizarea de coloane de piatră spartă și coloane din beton - peste 12.400 de coloane). La incineratorul de nămol a fost ridicată și instalată prima virolă (primul inel metalic din structură).

Potrivit estimărilor constructorului, atât stația de epurare, cât și incineratorul vor fi finalizate în anul 2021.
Lucrările pe acest șantier progresează foarte bine, iar plățile sunt la zi
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu: „Pe șantiere cum este acesta se face absorbția banilor europeni! Șantierul de la Stația de Epurare Glina a luat avânt, lucrările progresează foarte bine, iar plățile sunt la zi.
Este cel mai mare contract de lucrări cu fonduri europene, fiind si cel mai important proiect de apă uzată din România în acest moment.

În afară de acest proiect, tot din fonduri europene, Capitala are în pregătire și alte proiecte pe care le considerăm prioritare, cum ar fi cel care vizează sistemul de management al deșeurilor, cel privind termoficarea, în valoare de aproximativ 208 milioane euro, și pe care sperăm să îl trimitem la Bruxelles spre aprobare până la sfârșitul acestui an și mai avem o investiție care vizeaza rețelele de apă și canalizare din zona Ghidigeni, în valoare de 40 milioane euro.Toate acestea sunt proiecte care înseamnă bani europeni pentru serviciile publice din Capitală și ne exprimăm tot sprijinul pentru finalizarea acestor lucrări!”

Prin epurare, apa uzată menajeră poate fi evacuată în condiții de siguranță pentru mediu și pentru bucureșteni.
Nămolul incinerat devine o cenușă cu multiple întrebuințări, așadar incineratorul de nămol reprezintă o soluție viabilă și modernă pentru o capitală europeană

La rândul său, Gabriela Dorojan, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, a declarat că acesta este un proiect pe care autoritățile de mediu îl așteaptă din anul 2013: "Este un proiect nu pentru noi, ci pentru generațiile viitoare, pentru că rezolvă o bună parte din probleme Capitalei în ceea ce privește apele uzate, menajere. Felicit echipa implicată în acest proiect pentru metoda aleasă de tratare a namolului. Stim ca nu exista multe metode de tratare a namolului. Mai există posibilitatea de utilizare a nămolului în agricultură, pentru fertilizare, sau cea de compostare, însă acestea nu se aplică Capitalei, având în vedere volumul mare de ape prelucrate și faptul că Bucureștiul nu dispune de atâtea terenuri agricole. Această metodă de tratare prin incinerare implică și obținere de energie termică, este o metodă aprobată de Comisia Europeana, care respectă cele mai bune tehnici disponibile.”

Conf. univ. dr. ing. Nicolae Dimache, decanul Facultății de Hidrotehnică, prezent la eveniment, a felicitat echipa de la Primăria Capitalei pentru proiect și a explicat că incineratorul de nămol reprezintă o soluție viabilă și modernă pentru o capitală europeană.

Municipalitatea a optat pentru construirea incineratorului întrucât susține soluțiile ecologice, prin urmare aruncarea nămolului la groapa de gunoi nu este o soluție acceptabilă. Instalația va avea o capacitatea de a procesa 173 de tone pe zi.
Incineratorul are prevăzute două sisteme de filtrare și tratare a mirosurilor, iar tehnologia este cea mai buna existentă în acest moment la nivel mondial.
Sistemele de filtrare au o capacitate de 95.000 m³/h, având ca rezultat evacuarea în atmosferă a unui aer lipsit de poluanți. De asemenea, este prevăzută acoperirea tuturor unităților ce ar putea genera mirosuri neplăcute. În plus, în etapa de operare va fi implementat un sistem de monitorizare a calității aerului.

DETALII TEHNICE - LUCRĂRI
În prima etapă a realizării stației de epurare a apelor uzate Glina, realizată prin ISPA și finalizată în anul 2011, a fost construită prima linie a stației. Prin aceasta primă linie se epurează mecanic întreaga cantitate de apă uzată și biologic jumătate din această cantitate. Din 2011 și până acum însă datele demografice s-au modificat esențial. Creșterea populației Capitalei, precum și necesitatea de a proiecta pentru viitor, pentru alte condiții de locuire, au impus realizarea unei linii suplimentare de epurare, precum și compatibilizarea cu cea existentă.

Pentru realizarea epurării se vor monta echipamente suplimentare de tratare mecanică (grătare grosiere și fine, deznisipatoare, separatoare de grăsimi), se vor executa două noi bazine de aerare și instalațiile de tratare biologică aferente, precum și un nou bazin pentru sedimentarea secundară. Debitele maxime tratate în anul 2040 vor fi de 11,9 metri cubi pe secundă.

La bazinele de aerare (cu o suprafața de 57.241 mp) din cadrul stației de epurare au fost realizate lucrări de terasamente, inclusiv coloane de material granular ce au rolul de a stabiliza solul. Se lucrează în ritm intens la armarea și turnarea radierelor. La noul decantor secundar a fost terminată săpătura generală, s-au executat coloanele de material granular și a început operațiunea de batere a palplanșelor.

Construcțiile executate sunt de tip industrial, ce susțin echipamente grele, fiind necesară îmbunătățirea solului, având în vedere variația mare a tipului de teren din amplasament. Ulterior lucrărilor de excavație a solului, au fost finalizate lucrările de îmbunătățire a terenului pentru șase obiecte ale incineratorului (clădirea de stocare și uscare nămol, clădire incineratoare, clădire ORC, instalații tratare gaze de ardere, silozuri, stație pompe sprinklere), prin realizarea prin forare de coloane de îndesare din beton, dispuse sub radierul structurilor și adiacent acestora. Coloanele de îndesare au un diametru de 0,4 m, poziționate la o adâncime maximă de 8,6 m, distanța dintre ele fiind de cca 2,5 m. S-a executat un sistem de sprijinire al solului care include profile metalice încastrate în beton, cu o lungime de 8 m, și plasă sudată pentru sprijinirea excavației.

După finalizarea lucrărilor de sprijiniri berlineze, la incineratorul de nămol s-a turnat radierul și s-au ridicat parțial pereții pentru clădirea de stocare și uscare nămol, clădirea incineratoarelor și instalația de tratare gaze, precum și structuri metalice pentru silozuri. A fost ridicată și instalată prima virolă.

Construcția incineratorului de nămol asigură conformarea cu Directiva 86/278/CEE a Comisiei Europene, transpusă prin Ordinul ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecția mediului și în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură.

 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Canalizare V2A

”Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației "Actualizare studiu de soluție pentru definitivarea documentației de atribuire pentru contractul de lucrări CL6 - "Reabilitarea/înlocuirea rețelei de canalizare (în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului)" și modificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 376/24.11.2016 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici, a devizului general pe proiect și a devizelor generale pe contracte pentru proiectul "Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare Inițiator – Primarul General al Municipiului București Comisii: - Comisia Economică, Buget, Finanțe - Comisia pentru Utilități Publice - Comisia Juridică şi de Disciplină”
http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB ... 212_24.pdf
20191212_24.pdf
20191212_24.pdf (4.63 MB; downloaded 390 times)

 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Canalizare V2A

Se înlocuiește rețeaua de canalizare pe str. Grigore Alexandrescu, între Bd. Lascăr Catargiu și str. Clopotarii Vechi. Strada este închisă.

 


Re: Canalizare PTMZ

PMB a lansat licitația pentru reabilitarea/înlocuirea sistemului de canalizare în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului, pe o lungime de aproximativ 32 479 m. Bugetul alocat este în valoare de 183.423.545 RON, cu finanțare europeană prin POIM. Ponderea punctajului:
- 90% preț
- 10% perioada de garanție a lucrărilor
Termene limită:
- depuneri oferte: 21 ianuarie 2021
- evaluări: 21 iulie 2021
Link E-licitație: http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100107919

 


Re: Canalizare PTMZ

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost prelungit până pe 1 februarie.

 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Canalizare V2A

Ofertant unic: asocierea DIMEX-2000 COMPANY S.R.L. (Leader) - STRABENBAU LOGISTIC, cu subcontractant Allplan Proiect (2,41%).

 


Re: Canalizare subway guru

Adica niste neica nimeni...

 


Go to page:  1  ... 16 17 18 19 20 21 22
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2265 forum members have written 419374 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use