Zona metropolitană BucureștiTotul despre București

 

Topic: Blocuri turn: idei și propuneri

268 posts, 92274 views
 
Go to page:  1  ... 14 15 16 17 18 19 20
 
 

📖 Pagination options
Re: Blocuri turn: idei si propuneri ByOnu

Mixed feelings. Nu-mi place fațărnicia bisericii catolice. Initial au fost de acord cu constructia, dar cand nu s-au mai inteles la bani au devenit sfinti.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri Adrian Rosca

^Asta e doar punctul de vedere (sa nu zic minciuna) al MBD. De fapt, MBD s-a dus cu un proiect de 17m inaltime spre aprobarea Bisericii, care s-a transformat mai apoi ca prin minune intr-unul de 75m. Evident ca BIserica s-a opus, de aici tot scandalul. Daca era vorba de bani, s-ar fi inteles pana acum, doar MBD are o pierdere neta de 75 mil Euro din cauza anularii AC.  :lol:

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri misterr

Conflict intre primarul Firea si Biserica Catolica, pe tema Cathedral Plaza. "Il somez pe arhiepiscop sa inceteze"

Gabriela Firea ar vrea sa ii consulte pe bucuresteni, daca sunt de acord cu demolarea cladirii gigant - Cathedral Plaza, din bugetul Primariei. Ar fi o ingerinta in sfera puterii judecatoresti, spun reprezentantii Arhiepiscopiei Catolice.

Afirmatiile vin in toiul unui scandal intre primarita Capitalei si Arhiepiscopie. Firea a cerut demiterea lui Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al bisericii Catolice, dupa ce acesta i-a alaturat cuvintele "toapa" si "tupeu". Francisc Dobos luase astfel pozitie pentru ca Firea l-a somat public pe arhiepiscopului Ioan Robu. Miercuri, Biserica Catolica a anuntat ca preotul ramane in functie si a acuzat-o din nou pe Firea ca ar face parte dintr-un grup de interese.

Primarita capitalei, Gabriela Firea sustine ca bucurestenii ar trebui sa fie intrebati daca sunt de acord cu cheltuirea banilor, devreme ce demolarea imobilului Cathedral Plaza ar urma sa coste milioane de euro.

In 2012 Tribunalul a decis ca imobilul aflat chiar langa Catedrala Sfantul Iosif e construit ilegal, iar primaria trebuie sa il demoleze. De atunci, Biserica Catolica a cerut neincetat aplicarea hotararii. Unii bucuresteni propun ca imobilul sa fie dat institutiilor publice.

Cathedral plaza are 19 etaje, 75 de metri inaltime si o suprafata construita de 23.000 de metri patrati iar pana la demolare, va fi cale lunga. Urmatorul pas pe care trebuie sa il faca Primaria capitalei e sa organizeze o licitatie publica prin care sa contracteze o firma de consultanta, iar aceasta sa evalueze structura imobilului si sa stabileasca modalitatea prin care poate fi demolat"

Scandalul intre Gabriela Firea si Arhiepiscopia Romano Catolica a inceput in urma cu cateva zile. Biserica a acuzat Primaria Capitalei ca amana, fara sfarsit, alocarea de fonduri pentru demolarea Cathedral Plaza. Apoi, primarita a declarat ca “Il somez public pe arhiepiscopul Robu sa inceteze sa mai lanseze acuzatii. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care il servesc eu este cel alcatuit din toti bucurestenii."

La aceasta "somatie", purtatorul de cuvant al catolicilor, preotul Francisc Dobos, a replicat pe pagina sa personala de facebook:"cum se spune in limba romana "toapa" si "tupeu"?"

In plus, a postat o poza de la nunta Gabrielei Firea, sustinand ca nasa sa de nunta, Daiana Voicu, a fost sefa companiei de imobiliare care a dezvoltat Cathedral Plaza. Mai mult, miercuri Arhiepiscopia ii cere intr-un comunicat Gabrielei Firea sa nege public faptul ca nu are o legatura personala cu Daiana Voicu. Suparata pentru ca i-a fost alaturat cuvantul toapa, Primarita a cerut demiterea lui Francis Dobos. Refuzul a venit tot in comunicatul de astazi in care insa biserica si preotul si-au cerut scuze pentru limbajul folosit.

Pentru ca nu pune in aplicare o decizie judecatoareasca finala, primarul risca amenda penala sau inchisoare de la 3 luni la 2 ani. Pe de alta parte, primaria si proprietarul cladirii sustin ca pe rol se afla alte procese, astfel ca situatia nu este clarificata.

MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT a solicitat in instanta obligarea primarului sa emita actul administrativ pentru intrarea in legalitate a constructiei "Cathedral Plaza".

Acesta nu este singurul caz in care ani de zile, edilii au ignorat o decizie judecatoreasca. In 2013, instanta a decis demolarea unui bloc de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu la nr. 120-122. Primaria Sector 2 are obligatia sa il demoleze, insa imobilul este si acum in picioare, la patru ani de la emiterea hotararii judecatoresti definitive.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri misterr

Cathedral Plaza, ”un caz care nu are precedent” – Bucureștenii ar putea plăti nu doar costul demolării, dar și despăgubiri pentru dezvoltator

Bucureștenii ar putea sfârși prin a plăti nu numai costul demolării clădirii Cathedral Plaza, dar și eventuale despăgubiri cerute de dezvoltator, dacă nu apar dovezi prin care să se demonstreze că dezvoltatorul Millennium Building Development a acționat cu rea intenție atunci când a obținut autorizația de construcție de la Primăria Sectorului 1, autoritate care nu avea competența de a o emite.

Scenariul, detaliat pentru Vocea.biz de experți în domeniu, vine în contextul în care un astfel de caz nu are un precedent în cazuistica din țara noastră.

În mod normal, Primăria ar trebui să ceară în instanță ca dezvoltatorul să achite costul demolării.

Există însă prevederi CEDO de care dezvoltatorul ar putea să se folosească pentru a evita plata demolării clădirii (operațiune care ar putea costa 70 de milioane de euro – cifra avansată de dezvoltator) și a obține despăgubiri pentru investiția făcută în ridicarea turnului de 19 etaje, care vor fi plătite, în cele din urmă, din banii contribuabililor.

În ceea ce privește operațiunile de demolare, acestea vor fi, cel mai probabil, de lungă durată, dat fiind că specificul zonei nu permite procedura imploziei, iar operațiunile nu numai că vor transforma zona în șantier, dar, cel mai probabil, vor bloca și traficul.

În ce poziție s-ar putea plasa dezvoltatorul clădirii

Avocatul Dumitru Dobrev, specialist în cazurile care implică litigiile în construcții, spune că se așteaptă ca actorii implicați în caz – Primăria Generală, Primăria Sectorului 1 și dezvoltatorul – să se dea în judecată reciproc, încercând să își atenueze pagubele. ”Este un caz care nu are precedent. Până acum s-au mai anulat autorizații de construcție, iar când a fost cazul, clădirile a cărei construcție fusese începută au fost demolate de dezvoltatori pe cheltuiala lor. Nu s-a mers până la consecințele ultime”, a declarat Dumitru Dobrev pentru Vocea.biz.

Dobrev a spus că scenariul clasic în astfel de cazuri, în care primăria dă în judecată dezvoltatorul pentru a recupera banii dați pe demolarea unei clădiri ar putea fi inversat în acest caz.

”În situația aceasta mai degrabă dezvoltatorul s-ar putea îndrepta împotriva Primăriei Generale. Firma a oținut o autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 1. Curtea de Apel din Suceava, admițând demolarea, a constatat că nu Primăria Sectorului 1 trebuia să dea autorizația, ci Primăria Generală. Dar să ne punem în locul investitorului. Eu, pentru că am primit autorizația, mă apuc de lucru, pentru că m-am încrezut în Primărie. Acum instanța care știe mai bine dreptul, spune că actul a fost greșit emis, că a fost emis de o autoritate necompetentă”, a explicat Dobrev.

”Dacă clădirea se demolează și se dovedește că eu, neștiutor, nu am acționat de așa manieră încât să induc în eroare autoritățile, dacă am fost de bună credință, pentru că nu sunt obligat să fiu doctor în urbanism, atunci rezultă că primăria mi-a produs o pagubă, m-a făcut să înmormântez niște bani în fier beton și să pierd toți banii din chirii pe care i-aș fi încasat în următorii 50 de ani”, spune avocatul.

Cine ar putea achita nota de plată a demolării

Dumitru Dobrev spune că, atâta timp cât nu se poate dovedi că dezvoltatorul a acționat altfel decât cu bună credință, acesta are de partea sa pârgiile de a câștiga un proces cu Primăria Generală.

”Nu putem exclude varianta existenței unei înțelegeri între dezvoltator și Primăria Sectorului 1, să se fi mers intenționat la Primăria Sectorului I, însă aparența este una de bună credință, momentan, de partea dezvoltatorului. Meciul se joacă”, a declarat Dobrev.

Avocatul spune că bucureștenii se pot aștepta la alți ani de procese în care dezvoltatorul, Primăria Generală și Primăria Sectorului 1 să se judece între ele pentru a se stabili cine trebuie să plătească demolarea.

”Primăria Generală va trebui să demoleze clădirea. Dacă se va pune problema de ce să plătească instituția milioanele de euro necesare demolării, cred că Primăria Generală va încerca să se îndrepte întâi împotriva dezvoltatorului, apoi împotriva Primăriei Sectorului 1. La fel, dezvoltatorul se va îndrepta împotriva Primăriei Generale și a Sectorului 1. Va fi ca la domino. Cea mai vulnerabilă parte aici cred că va fi Primăria Sectorului 1, primăria care a emis autorizația”, a declarat Dobrev.

”Oricum, vor fi procese care vor dura ani de zile, poate 10 ani, poate cinci. Nu se va rezolva nimic prea curând”, a adăugat acesta.

Dobrev a explicat că, dacă în cazuistica din România nu există un precedent care să servească drept ghid într-un astfel de proces, există o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), emisă într-un caz din Bulgria, care ar putea fi speculată de avocații dezvoltatorului.

”CEDO a condamnat Bulgaria într-un caz în care statul a demolat o clădire, considerând că s-a încălcat dreptul la proprietate. Chiar și în cazul demolărilor de clădiri ilegal construite, CEDO le acceptă numai dacă aceste operațiuni au loc repede”.

Ce acțiuni va întreprinde Primăria Generală

Decizia demolării turnului ridicat lângă Catedrala Sfântul Iosif, din București, a fost luată în 2011, după ce Arhiepiscopia romano-catolică din București contestase validitatea autorizației de construcție a clădirii.

Deși inițial arhiepiscopul Ioan Robu acceptase ridicarea clădirii de birouri în vecinătatea catedralei, obținând acordul dezvoltatorului de a ceda Arhiepiscopiei un etaj și mai multe locuri de parcare, ulterior acesta a contestat construirea turnului.

În contestație se arăta că nu există un studiu care să stabilească dacă ridicarea clădirii va duce la slăbirea structurii de rezistență a catedralei aflată la mai puțin de 10 metri, așa cum prevedea legea.

Potrivit Primăriei Generale, care a fost obligată prin decizie judecătorească să demoleze clădirea, cele două licitații lansate până în prezent pentru găsirea unei firme care să facă planurile de demolare au eșuat, una pentru că aplicanții nu au îndeplinit criteriile licitației, a doua pentru că nicio firmă nu s-a prezentat.

O altă licitație pentru comandarea unui studiu de fezabilitate a demolării este prevăzută pentru acest an.

Vocea.biz a încercat să o contacteze pe Gabriela Firea, primarul general, pentru a afla dacă există planuri de recuperare a costurilor demolării de la dezvoltator, însă aceasta nu a fost disponibilă pentru comentarii.

Între timp, Arhiepiscopia romano-catolică din București o acuză pe Gabriela Firea că tergiversează operațiunile de demolare a clădirii, menționând legăturile pe care aceasta le-ar avea cu Daiana Voicu, deținătoarea companiei de dezvoltare imobiliară Willbrook, care s-a ocupat de construcția turnului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopei, Francisc Doboș, Daiana Voicu ar fi nașa de cununie a Gabrielei Firea.

În ceea ce privește dezvoltatorul turnului, Millennium Building Development, acesta a comunicat că așteaptă în continuare ca clădirea să primească documentele necesare pentru a intra în folosință, afirmând că avizele au fost acordate în mod legal, iar demolarea ar fi absurdă.

Ce ar presupune demolarea unui turn în centrul Capitalei

Metoda efectivă de demolare a Cathedral Plaza și costurile pe care această operațiune le-ar implica depind de metoda aleasă și caracteristicile construcției, însă varianta rapidă care implică explozibili este exclusă, a declarat pentru Vocea.biz inginerul Ion Catana, specialist al companiei de demolări Tab Construct.

”Primăria trebuie să angajeze un specialist care să dea expertiza de demolare. Oricum, implozia este exclusă într-o astfel de zonă, se poate doar demolare de sus în jos, cu găuri în pereți, eventual cu echipamente hidraulice”, a declarat inginerul.

”Trebuie văzut cât de groși sunt pereții, cum e armătura, ce clasă de beton s-a folosit. Va fi o lucrare de amploare, dar nu se poate spune cu siguranță de ce este nevoie până nu există o expertiză. Primăria trebuie să găsească un expert”, a adăugat acesta.

Costurile demolării turnului au fost estimate de dezvoltator la 70 de milioane de euro

Potrivit specialiștilor, demolarea unei clădiri într-un astfel de spațiu aglomerat ar implica cel puțin o macara turn, ceea ce va face foarte posibil ca traficul în zonă să fie restricționat pe durata lucrărilor.

Demolarea în sine se face pe bucăți, de sus în jos, care vor fi aduse la sol cu ajutorul macaralei.

Demontarea presupune folosirea ciocanelor hidraulice, care vor cauza nu doar poluare cu pulbere, dar și poluare fonică.

De asemenea, evacuarea molozului, care nu poate fi făcută decât pe timp de noapte, ar putea duce la creșterea zgomotului în zonă.

Potrivit specialiștilor, o astfel de demolare pe bucăți poate dura mai mult de un an.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri misterr

Criteriile dupa care se construiesc noile cladiri de birouri din Capitala, care vor avea biciclete in loc de scaune (VIDEO)

http://vid2.stirileprotv.ro/2017/06/24/61894016-2.mp4

Minte sanatoasa, in corp sanatos. Dupa acest principiu se construiesc acum noile cladiri de birouri. Angajatii pot sa imbine utilul cu placutul, adica munca si miscarea. Vor fi mai eficienti, daca au la birou sala de sport si biciclete in loc de scaune.

Statul la birou poate fi si sanatos, daca angajatii pedaleaza. Cei care nu se pot concentra asa, pot pedala pe drum pana la serviciu.

Au parcare pentru biciclete si dusuri. Iar unii angajatori au amenajat chiar si sala. Ioana, de exemplu, lucreaza in domeniul IT in nordul Capitalei si uneori face miscare in pauza de pranz.

Cu gandul la un stil de viata sanatos, un dezvoltator construieste un ansamblu de cladiri cu pista de alergare pe acoperis, langa Universitatea Politehnica.

Iar in timpul programului, angajatii nu trebuie neaparat sa stea la birou. Pot lucra la laptop afara, de exemplu, unde vor fi gradini.

De cele mai multe ori, firmele de IT si bancile cer astfel de facilitati.

Iar noile cladiri sunt si inteligente. Accesul se va putea face cu ajutorului telefonului mobil. Sau, ca in filmele SF, cu recunoastere faciala.

Cererea de spatii de birouri este din ce in ce mai mare, semn ca firmele se extind. In plus, si companii din strainatate isi deschid sedii la noi. 300 de mii de mp de birouri ar urma sa se construiasca anul acesta.

Cererea este de doua ori mai mare decat in Budapesta si de patru ori mai mare decat in Bratislava.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri realistul

De acord să se construiască, dar ar trebui înafara orașului sa se facă aceste business parkuri, așa cum este in orice alta țară. Ne sufocam aici. Orice bloc nou ,orice clădire de birouri noua în oraș aduce aglomerație.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri shoppy

In Aviatiei s-a transat problema acestui teren, s-a curatat jungla si cred ca va incepe un nou santier.
http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=44.49...0&z=18&m=b

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri realistul

Bd. Corneliu Coposu lângă OMV. Nu este cam înaltă raportat la zona?
IMG_20180510_141758.jpg (1.94 MB; downloaded 3346 times)

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri TibiV

"Doar" 18 etaje....

Un fost pilot de raliuri investeşte 33 de milioane de euro într-un turn de birouri de 18 etaje în Bucureşti

Belgianul Yves Weerts investeşte 33 de milioane de euro  într-o clădire de birouri cu 18 etaje din apropiere de Piaţa Unirii din Bucureşti. Turnul de birouri, numit Unirii View , va avea o suprafaţă de 18.000 de mp şi va fi livrat în trimestrul doi din 2018. Antreprenorul general desemnat pentru Unirii View este Bog'Art, una dintre cele mai respectate companii de construcții din România.


http://www.economica.net/un-fost-pilot-de-raliuri-investeste-33-de-milioane-de-euro-intr-un-turn-de-birouri-de-18-etaje-in-bucuresti_127615.html

Uite cum am vazut eu cladirea marti, dar din partea cealalta.
Deja depaseste tot ce este in jur:


 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri realistul

Păi este normal? PUZ- ul...

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri TibiV

Uite si o poza din 7 mai de la colegul dr4qul4, care de la o vreme da foarte rar pe aici...


 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri realistul

O fotografie de aproape și una de la distanță.
IMG_20180514_091421.jpg (1.86 MB; downloaded 3237 times)
IMG_20180514_111352.jpg (1.27 MB; downloaded 3235 times)

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri Puss in Boots

N-are legatura, stiu, dar vai si amar si de refugiul ala pentru tramvai. Sa zic ca bine ca e asfaltat macar? of. Apropo de turnul ala, are suficiente locuri de parcare in subteran?

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri realistul

Cate refugii nu sunt așa... Nu tu gard, nu copertină.

 


Go to page:  1  ... 14 15 16 17 18 19 20
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Totul despre București  • 
Choose destination

Since our 2158 forum members have written 407409 posts in 5071 topics and 487 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use