De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Să scriem corect româneşte!

670 posts, 177411 views
 
Go to page:  1  ... 42 43 44 45 46 47 48
 
 

📖 Pagination options
Re: Să scriem corect româneşte! subway guru

Au scris și ei o singură data ceva corect și v-a zgâriat pe urechi?
:rofl:  :rofl:  :rofl:

 


Re: Să scriem corect româneşte! WT_fan06

Ne revanșăm când apare următoarea placă "istorică" pe forum! :rofl: :popa:

 


Re: Să scriem corect româneşte! PTMZ

Dragi colegi, observ că mulți dintre voi aveți o confuzie legată de numărul de "i" folosiți în cazul anumitor cuvinte. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, uitați un mini-ghid gramatical pentru folosirea de dublu "i".

FOLOSIM dublu "i" când avem:
- substantive ARTICULATE la plural care se termină deja în "i" la forma nearticulată: "membrii", "arbitrii", "puștii" etc.
- adjective și substantive care se temină în "-iu" la singular: "zglobii", "arămii", "pământii", "scatii" etc. (+"copil", care are aceeași regulă; astea au triplu "i" la articulare masculină)
- verbul "a fi" la modul imperativ, sens POZITIV: "fii"
- anumite verbe la persoana a 2-a sau la infinitiv: "devii", "vii", "a pustii" etc

NU FOLOSIM dublu "i" când avem:
- forma de infinitiv la verbe la conjugarea a 4-a, adică cele care se termină în "i" la infinitiv: "a fi", "a deveni", "a veni", "a podidi", "a auzi" etc.
ATENȚIE: se folosește dublu "i" în cazul perfectului simplu/oltenesc la persoana I în unele cazuri (exemplu: "Auzii că luași avertisment")
- "a fi" la imperativ NEGATIV: "Nu fi".
- substantivele de mai sus care au deja un "i" la plural în forma NEARTICULATĂ: de exemplu, corect este "Avem un total de x membri pe forum.", nu "membrii" în context. "Membrii" are sens dacă spun "Membrii forumului sunt oameni serioși și de încredere" sau echivalent. Atenție la articol!

Sper să vă fie de folos! :)

 


Re: Accidente / incidente WT_fan06

ADK wrote here:
linia asta mi-a venit și timpul nu era excelent de mult.
:?:

 


Re: Accidente / incidente mirceade

Ce, e prima oară? Așa se exprimă generația asta și cele ce vin. De abia înțelegi ce vor să transmită într-o frază.

 


Re: Accidente / incidente Cezar210

Probabil a vrut să spună că i-a venit un tramvai de pe linia 40, linie pe care nu își dorea să o utilizeze dar, din pricina timpului redus pe care îl avea la dispoziție, a fost nevoit să călătorească cu respectivul vagon de pe 40.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Accidente / incidente ADK

E-exact, nu cred că trebuie să mai reiau - de la Adam și Eva - că nu mai locuiesc în București de 8 ani și dacă mai ajung - ajung cu diverse treburi sau să mai revăd locurile copilăriei pentru câteva zile pe an, locuri ce ca fapt divers - de la o zi la alta - nu mai seamănă de nici-o culoare.

Făcusem totuși o paranteză cu linia cu pricina, că tot o utilizasem nu demult și chiar luam în calcul o posibilă deraiere - judecând și viteza vagonului, lucru ce s-a întâmplat astăzi. Ar trebui intrat urgent la modernizare respectiva cale de rulare, și introduse autobuze că acum în comparație cu alți ani - sunt destule, mai ales că și STV-ul a crescut destul de mult.

 


  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Accidente / incidente GPS

Nu are nicio legătură statul în București cu modul de a te exprima.

 


Re: Să scriem corect româneşte! PTMZ

@mirceade, te rog să fii atent la conduită și atitudine, astfel de generalizări nu își au locul pe forum. Din fericire, discuția nu a escaladat, deci nu este cazul de penalizări, dar fii mai atent pe viitor. E o chestiune de respect reciproc.

@ADK, indiferent de circumstanțe, fii cât mai atent la gramatică, observ că este o chestiune care pare să fie reclamată tot mai des în cazul mesajelor tale. Este cu atât mai important cu cât tu scrii adesea mesaje lungi, iar dacă apar astfel de mesaje cu erori de exprimare repetitive, e foarte probabil ca lumea să ignore mesajul cu totul sau să nu ia în calcul informația din pricina ortografiei, ceea ce eu zic că e păcat.

De asemenea, un pont: încearcă să limitezi utilizarea liniilor de pauză. În cazul mesajului tău de mai sus, sunt utilizate excesiv. Am avut și eu problema asta până de curând, poți încerca să folosești paranteze sau virgule sau pur și simplu să mai sintetizezi din idei, astfel încât să nu ai nevoie de prea multe pauze, apoziții sau alte construcții auxiliare ce încarcă în mod inutil firul mesajului.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! ADK

Greșeala mea este că intru în amănunte, pe care ar trebui să le evit deoarece nu afectează situația în esența subiectului.

Deși, reclamațiile repetitive făcute în urma mesajelor mele, presupun (fără prea mare importanță, dar ca fapt-divers) că provin de la un singur coleg sau maxim 2, dar aceiași.

În rest, am luat de bune cele precizate, și sper fără voia mea să nu le repet.

 


Re: Să scriem corect româneşte! subway guru

Nu de bună voie ci fără vrerea ta?

 


Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor DenisM017

Alex130 wrote here:
Ziua Portiilor Deschise

Forma articulată de genitiv-dativ a pluralului substantivului comun "poartă" este "porților".
Cum ai spus tu, "porțiilor", este forma articulată de genitiv-dativ pentru pluralul substativului "porție".

În cazul celor două substantive comune de gen feminin, această formă se obține prin adăugarea sufixului "-lor" la forma nearticulată de plural ("porți", respectiv "porții").

 


Go to page:  1  ... 42 43 44 45 46 47 48
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421255 posts in 5248 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use