Zona metropolitană BucureștiTotul despre București

 

Topic: Istorie

35 posts, 12932 views
 
Go to page:  1 2 3
 
 

📖 Pagination options
Re: Istorie andrei11

1689 wrote:
(citeam undeva ca planul era ca Victoria Socialismului sa continue de la Muncii spre Balta Alba).

Imposibil,
Poate Piaţa Alba Iulia - Burebista - Dudeşti - Camil Ressu.

 


Re: Istorie Costin

Da, asa e. Si chiar apucasera sa demoleze niste cladiri la intersectia Dudesti - Burebista (cred ca acum e o biserica pe terenul ce ramasese gol dupa 89).

 


Re: Stația Pipera shoppy

ByOnu wrote here:
...
Daca in interbelic aeroportul era deja vechi atunci cand s-a construit?, inainte sa se inventeze avioanele?

 


Re: Stația Pipera reiny2000

Conform Wikipedia:
The airfield was established in 1915. It was used by the Romanian Air Corps to continue the training of pilots who graduated from the Cotroceni Military Pilot School.
...
In the interwar period, the airfield was used for civilian purposes as well. The first direct flight from Paris to Bucharest was done by the French–Romanian airline company CFRNA/CIDNA, with an airplane piloted by Albert Louis Deullin, who landed at Pipera Airport in October 1921.
...
The airport was dismantled in 1958.

 


Re: Stația Pipera subway guruDin ce m-am documentat eu (literatura străină și mărturia nemijlocită a unor participanți direcți) aeroportul Pipera a fost folosit de ceea ce mai rămăsese din aviația de vânătoare regală română la 23 August 1944 în lupta cu aviația Luftwafe staționată pe Băneasa și care primise ordin de la Hitler să distrugă Bucureștiul.
Cu un eroism de neimaginat o mâna de piloți români patrioți au învins puternica aviație germană, este probabil cea mai glorioasă pagină din istoria aviației noastre militare.
Au existat la început ceva dubii privind loialitatea piloților noștri care până atunci luptaseră aripă la aripă cu nemtii contra rușilor dar toți s-au aruncat în lupta din prima clipă fără să clipească pentru a-și apara patria cu prețul vieții în pofida profundei inegalități de forțe.
Și ce au primit în schimb supraviețuitorii? Au fost dați afară din aviație, umiliți și trimiși la munci degradante…ca și cum ar fi fost trădători și dușmani ai poporului, deși au luptat în continuare pe frontul de vest până la sfârșitul războiului cu același curaj și abnegație!
Propaganda comunistă a trecut sub tăcere multe evenimente din acele zile hotărâtoare și rolul hotărâtor al armatei care a urmat fără greș ordinul regelui de a întoarce armele și a pus în schimb în prim plan acțiunea inexistentelor gărzi patriotice de sorginte sovietică in apărarea capitalei…

 


Re: Stația Pipera Cristi N

Din vechiul aerodrom Pipera a mai ramas in picioare un hangar. Pana anul trecut a fost folosit ca berarie si acum am inteles ca urmeaza sa devina platou de filmare.

https://www.google.com/maps/@44.480337,26.1057221,3a,75y,356.52h,101.87t

 


Re: Stația Pipera shoppy

Mai este si hangarul din Muzeul de Aviatie, sau s-a construit special pentru muzeu? https://www.google.com/maps/@44.4765954, ... ntry=ttu

 


Go to page:  1 2 3
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Totul despre București  • 
Choose destination

Since our 2248 forum members have written 417349 posts in 5194 topics and 507 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use