Regiunile RomânieiMoldovaJudețul Vaslui

 

Topic: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad

87 posts, 23038 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 
 

📖 Pagination options
 • PTMZ
 • Moderator forum
 • Posted:
 •  


 • fl82
 • Membru Bronze
 • Posted:
 •  

Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad fl82

In octombrie 2022 au inceput lucrarile efective de constructie a garajului pentru viitoarele "autobuze" electrice. Acest garaj se construieste la iesirea din Barlad spre Tecuci, pe locul unde, in 1990, era fostul "poligon" auto.
Garajul va apartine "SC CUP SA Barlad", societate care realizeaza, in prezent, transportul urban in comun din Barlad.  Actionar majoritar la "SC CUP SA Barlad" este Consiliul Local Barlad.

Pe langa transportul urban in comun, "SC CUP SA Barlad" se ocupa si de: intretinerea parcurilor si a spatiilor verzi, partea din activitatea de salubrizare care a ramas in sarcina primariei Barlad, administreaza si intretinerea fondului locativ al statului (blocurile ANL si locuintele sociale) si administreaza si singura centrala termica publica care a mai ramas in functiune in Barlad (cea de la blocurile ANL de la "Caramidarie").

 


 • fl82
 • Membru Bronze
 • Posted:
 •  

Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad fl82

Cateva date "istorice" despre transportul in comun urban din Barlad.

In 1989 existau doua linii de autobuze urbane in Barlad (1 IRB- Gara si 2 IRB- Liceu), deservite de fosta IJTL Vaslui- Autocoloana Barlad. Garajul autobuzelor urbane din Barlad era situat pe strada Tecuciului, nr. 6.

In 1990, prin divizarea si disparitia fostei IJTL Vaslui, se constituie societatea comerciala "SC Urbantrans SA Barlad", unde Consiliul Local Barlad era unic actionar.

In anul 2002 "SC Urbantrans SA Barlad" inceteaza prestarea serviciului de transport urban in comun in Barlad.        
In anul 2008, conform informatiilor si fotografiilor de pe site-ul "Tramclub", societatea "SC Urbantrans SA Barlad" aveea in parc un numar de cca 10 autobuze “urbane” (din care: 6 de tipul DAC-112-UDM, unul de tipul "IKARUS-260" , unul de tipul “IKARUS-280”, unul de tipul "IKARUS-256" si unul de tipul “RD-111”) cu care efectua curse regulate spre doua comune de langa Barlad (Zorleni si Popeni) si curse ocazionale. Ca si autovehicule de interventie exista un tractor  “Universal-650”.
In anul 2009 "SC Urbantrans SA Barlad" da faliment si dispare.

 Perioada anilor 2002-2005 a fost cea mai grea pentru transportul in comun din Barlad, acesta efectandu-se in conditii total improprii, cu un numar de cca 50 de microbuze.  Tot in aceea perioada sunt infiintate si 3 trasee noi, "secundare", pentru deservirea si a cartierelor de case (IRB- Podeni, Gara- Cartier Deal si IRB- Cartier Deal II).

   Din octombrie 2005 acesta este concesionat asociatiei private « Barlad Trans 2004 » (avand ca si actionar majoritar firma privata « Sc Unistil Srl »), care aduce un numar de  21  autobuze  urbane second-hand, pe cele doua linii (1 IRB-Gara, 2 IRB- Liceu) : 6 bucati MAN (din care unul articulat), 5 bucati Mercedes, doua bucati NEOPLAN, 7 bucati NAW si o bucata VOLVO.
   Aceasta firma preia si garajul de transport urban in comun din Barlad, situat pe Strada Tecuciului, nr. 6.
   In aprilie 2016 mai sunt aduse inca 12 autobuze second-hand tip Scania-CN-230-UB (produse in 2006).

   Insa licitatia organizata in mai 2016, de catre primaria Barlad, pentru concesionarea serviciului de transport urban in comun din municipiul Barlad, este castigata de firma « SC Vertrantis Srl Barlad ».
   Aceasta aduce un numar de 12 minibuze noi de tip « Otokar-Doruk-220-LE » pentru cele doua linii principale si cateva microbuze pentru cele 3 linii secundare.

  In conditiile imposibilitatii firmei « SC Vertrantis Srl » de a mai continua prestarea serviciului de transport urban in comun din Barlad, in aprilie 2019, acesta este din nou concesionat  firmei « SC Unistil Srl  ».
  Aceasta aduce autobuze tip   « Scania-CN-230-UB » (produse in 2006 ; sunt acceleasi autobuze urbane sh care mai fusesera aduse si in aprilie 2016) si « (DAF) VDL Berkhof Ambassador SB-200 » , pentru cele doua linii principale si  microbuze, pentru cele 3 linii "secundare".

 In aprilie 2022 serviciul de transport urban in comun din Barlad revine (dupa 20 de ani) in administrarea primariei Barlad si este preluat de "Compania de Utilitati Publice" Barlad.
 Pentru aceasta fiind achizitionate 9 autobuze urbane second-hand (4 de tipul "Volvo" , in februarie 2022 , 3 in mai 2022 si doua de tipul “Volvo” , in noiembrie 2022) si 4 microbuze noi.

  In prezent SC CUP SA Barlad opereaza 5 trasee de transport urban in comun, din care doua "principale", cu autobuze urbane (1 IRB- Gara si 2 IRB- Liceu) si 3 "secundare", cu microbuze (IRB- Podeni, Gara- Cartier Deal si IRB- Cartier Deal II).

 In prezent se afla in derulare un proiect (cu finantare europeana) prin care se doreste: constructia unui nou garaj ("autobaza") pentru transportul urban in comun din Barlad, achizitia a 10 "autobuze" electrice noi, infiintarea a doua noi trasee, constructia a 3 parcari de tip "park & ride" si amenajarea statiilor si capetelor de linii.

 


 • fl82
 • Membru Bronze
 • Posted:
 •  

Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad fl82

De mentionat ca in Barlad au existat si proiecte de introducere a troleibuzelor, inainte de 1989 si in anul 2001!

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Județul Vaslui  • 
Choose destination

Since our 2061 forum members have written 393388 posts in 4860 topics and 479 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use