Despre asociație și site-urile metrouusor.comAsociația "Metrou Ușor": Obiective, activități, proiecte, informațiiPetiții, luări de poziție, proiecte și solicitări realizate de Asociația „Metrou Ușor”

 

Topic: Propuneri pentru Comitetul Consultativ al Accesibilizării din STB S.A.

4 posts, 1033 views
Propuneri pentru Comitetul Consultativ al Accesibilizării din STB S.A. Asociația Metrou Ușor

Pe 27 februarie 2023, STB S.A. a invitat Asociația "Metrou Ușor" să trimită propuneri pentru creșterea gradului de accesibilizare.

Bună ziua,

Având în vedere că la nivelul conducerii administrative a Societății de Transport București a fost înființat un Comitet Consultativ al Accesibilizării, al cărui scop este identificarea măsurilor care se impun pentru îmbunătățirea permanentă a serviciului de transport de care beneficiază călătorii cu dizabilități, vă adresăm rugămintea de a ne comunica eventualele propuneri pe care organizația dvs. le are în această privință.

Pentru sistematizarea propunerilor primite în această primă fază, termenul util de depunere este 15.03.2023. Ulterior – dacă va fi cazul, pe baza materialelor primite – vor putea fi organizate întâlniri / mese de lucru în vederea identificării pașilor necesari pentru implementarea soluțiilor dovedite ca fiind necesare sau oportune.

Vă mulțumim anticipat pentru colaborare în vederea îmbunătățirii serviciului de transport public prestat de către STB.

Cu stimă,
SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREŞTI STB S.A.Asociația a realizat un pachet structurat de propuneri în acest sens, împărțit în măsuri pe termen scurt, respectiv măsuri pe termen mediu și lung.

Vă invităm să citiți observațiile și propunerile noastre în documentul atașat:
AMU nr.56 din 08.03.2023 Propuneri Accesibilizare pentru STB SA.pdf
AMU nr.56 din 08.03.2023 Propuneri Accesibilizare pentru STB SA.pdf (3.85 MB; downloaded 1378 times)

 


Re: Propuneri pentru Comitetul Consultativ al Accesibilizării din STB S.A. Asociația Metrou Ușor

În contextul imaginilor scandaloase surprinse de ProTV, Asociația Metrou Ușor a trimis STB S.A. următoarea Solicitare:


Bună ziua,

Vă scriem prezenta Solicitare, în urma imaginilor publice cu lipsa de conduită a unui șofer STB S.A., după cum urmează:

În emisiunea "România, te iubesc!", difuzată pe 9 aprilie 2023 la ProTV (VIDEO: https://youtu.be/JQfhKEAn10g ), se observă cum șoferul autobuzului (ce știe că transportă un pasager cu mobilitate redusă) face următoarele greșeli flagrante:

1. NU apropie vehiculul de bordură, nici la urcare și nici la coborâre, deși acest lucru era posibil - în imagini se vede clar cum în spatele autobuzului au încăput încă două autobuze.
2. NU înclină autobuzul pe partea dreaptă pentru facilitarea îmbarcării și debarcării persoanei aflate în scaun cu rotile, deși vehiculul are această dotare.
3. Asistă pasiv persoana în scaun cu rotile, lăsând alți pasageri să o transporte în / din autobuz, cu toate că el este cel responsabil de siguranța persoanei până ce aceasta a ajuns pe trotuar.

Consecințele conduitei lipsite de profesionalism a șoferului sunt:

1. Rampa manuală a fost coborâtă pe carosabil. Persoana în scaun cu rotile este practic lasată pe stradă să se descurce singură, în fața unei borduri de 30cm înălțime.
2. A fost nevoie de doi călători voluntari pentru ajutarea persoanei cu dizabilități să ajungă în siguranță de pe stradă pe trotuar.

În consecință, vă rugăm să ne prezentați punctul de vedere al STB S.A. privind incidentul relatat. Care sunt măsurile pe care le va lua STB S.A.?

Vă rugăm să ne comunicați nr. înregistrare al prezentei Solicitări și să ne furnizați răspunsul în baza Legii 544/2001.

Vă mulțumim!

Cu stimă,
Asociația Metrou Ușor
23 aprilie 2023

 


Re: Propuneri pentru Comitetul Consultativ al Accesibilizării din STB S.A. Asociația Metrou Ușor

Răspunsul STB S.A. privind incidentul precizat mai sus.

Instuția recunoaște poziția Asociației conform cărora bolarzii/stâlpișorii amplasați la marginea peroanelor sunt un obstacol pentru operarea corespunzătoare și în siguranță. Din păcate, însă, instituția nu își și asumă, prin acest răspuns, acțiuni concrete pentru corectarea acestor deficiențe din stații.
Raspuns STB SA nr.128258 din17.05.2023_p1 ref incident dizabilitati.jpg (647.11 KB; downloaded 763 times)
Raspuns STB SA nr.128258 din17.05.2023_p2 ref incident dizabilitati.jpg (193.13 KB; downloaded 763 times)

 


Re: Propuneri pentru Comitetul Consultativ al Accesibilizării din STB S.A. Asociația Metrou Ușor

Asociația Metrou Ușor wrote here:
Asociația a realizat un pachet structurat de propuneri în acest sens, împărțit în măsuri pe termen scurt, respectiv măsuri pe termen mediu și lung.

...


Am primit cu bucurie vestea implementării foarte prompte a unei prime măsuri rapide propuse de Asociație, respectiv evidențierea în aplicația InfoTB a vehiculelor accesibilizate, cu podea coborâtă.

Sperăm, conform propunerii noastre, să se aibă în vedere și evidențierea liniilor accesibilizate, ci nu doar a vehiculelor.


Simularea propusă de Asociație în martie 2023:
simulare realizata de asociatia metrou usor martie2023.jpg (244.29 KB; downloaded 630 times)Implementare oficială în iunie 2023:

Android:
IOS:


 


Home page  • 
Parent forum: Petiții, luări de poziție, proiecte și solicitări realizate de Asociația „Metrou Ușor”  • 
Choose destination

Since our 2338 forum members have written 426042 posts in 5295 topics and 516 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use