De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire

1884 posts, 400054 views
 
Go to page:  1  ... 121 122 123 124 125 126 127  ... 135
 
 

📖 Pagination options




Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire subway guru





Cred ca v-am enervat destul!
:rofl:
Canalul respectiv este evident o oficina deghizata a propagandei rusesti asa ca lucrurile trebuie privite cu prudenta maxima.

 



Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Dristorul Nr.3

sss wrote here:
Glumesti, nu? Academiciana doar ce stia sa scrie si sa citeasca! Mai suntem pe aici si oameni care au construit socialismul, facand foamea si frigul, ca sa achite Ceausescu datoria statului si care am vazut efectele rautatii acelei mahalagoaice... academiciana pe naiba!

Revin un pic pe partea politica a forumul MetrouUsor, cu o mica parere asupra acestui fapt, legat de studiile Elenei Ceausescu.
Multi nu isi dau seama ca pe vremea monarhiei, femeile/fetele erau tratate ca ultimele rebuturi, de catre barbati/familie in general s.a.m.d. Multi copii nu aveau mai mult de patru clase, iar fetele maxim trei, daca le aveau si pe alea. Bunica mea a avut patru clase, dar stia matematica la nivelul claselor VII-VIII datorita studiului individual pe care l-a urmat in timpul liber, asa cum putea ea ! Privilegiatii, normal ca urmau  cursul normal al scolii......
Nu comentez nivelul intelectual al Elenei Ceausescu, insa eu personal, sunt convins ca titlurile de ,,academiciana" si le-a dat cu buna stiinta, ca un fel de "razbunare" fata de nedreptatiile pe care ea si alte femei le-au suferit in timpurile dinaintea comunismului. (si nu, nu fac apologia vreunui regim anume. doar comentez din perspectiva vremurilor, atunci, la rascruce). Comunismul, cu bune si cu rele, a adus alfabetizarea in masa a populatiei Romaniei. Ca au mai iesit si ,,dottore'' pe ici pe colo',...asta se intampla cam peste tot...N-ai ce sa faci.

Observ peste tot, si pe internet, dar si in viata de zi cu zi, o ura fata de "tarani", oameni cu studii putine, etc, etc. Dar nimeni nu cunoaste la nivel PERSONAL cum au ajuns unele persoane in situatia respectiva. Nu toti "taranii" , "analfabetii" sau cum mai sunt numiti, au ajuns asa neaparat , ca au dorit ei! (se aplica in orice perioada). Si aici nu vorbesc de loaze, persoane care sparg "semintilii" prin parcuri, sau care vandalizeaza tot ce prind. Si, intr-un fel, daca nu erau Ceausestii, poate ar fi fost altcineva.....Asa ca, frustrarile varsate la 33 de ani dupa moartea lor, nu mai aduc nimic in plus ! E ca si cum ai bate la nesfarsit cadavrul unui cal mort.  :popa:

Amuzant, dar si tragic, in acelasi timp.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire subway guru

Nu e adevarat, alfabetizarea intregii populatii a inceput pe vremea lui Cuza. Pe vremea lui Dej si Ceasca a inceput indroctinarea si tembelizarea.
Era suficient sa ai dosar sanatos chiar daca erai prost sadea.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Dristorul Nr.3

Nu contesta nimeni meritele lui Cuza in incercarea de a aduce un sistem educational elevat, si nici celor ce i-au urmat. Dar din pacate realitatea a fost intr-o oarecare masura, diferita. Si nu vorbesc strict de cazul unuia din bunicii mei. La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, o mare parte din populatie nu avea nici macar patru clase...Asa ca, despre ce vorbim?
Da, nu contesta nimeni indoctrinarea, a existat si de aia, destula.....Au inlocuit, ,,d.C. și d.Hr." cu " „e.n.”, iar daca intrebai vreun profesor ce inseamna era noastra, si ce o defineste, te alegeai cu vreo pedeapsa din aia pentru prea multa curiozitate. Si cate si mai cate...
Dar totusi nu pot contesta ca pe langa toate acestea, Romania a facut un pas in fata cu alfabetizarea si formarea de specialisti, mai ales DUPA anii 60'. Ca exemplu, o mare parte dintre "inginerii aia comunistoizi" pe care multi ii hulesc cand vad un automobil fabricat in Romania pana in 1989, lucreaza si acum la RTR - Renault Technologie Roumanie. Da, fix aia cu scoala,liceu si facultate absolvite in perioada comunista. Deci...?
Si aici nu vorbesc de aia doar cu diplomele si dosar la secu'..... Fiindca nimeni nu contesta ca nu au existat si asemenea persoane.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire subway guru

Alfabetizarea intregii populatii tocmai asta inseamna, ce am spus, sa stie toti sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca si altfel decat pe degetele de la mana chiar daca au doar patru clase primare, sa stie sa se semneze cu un instrument de scris nu cu destu inmuiat in cerneala, prin invatamantul public obligatoriu atat pentru fete cat si pentru baieti, nu inseamna un salt brusc de la analfabetism direct la studii universitare, hai sa nu confundam notiunile.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Dristorul Nr.3

Eu observ ca generatiile anterioare  care s-au nascut, copilarit, si muncit o buna parte din perioada "comunista, stiu sa faca tot ce descrii tu mai sus.
Au urmat si au absolvit cu brio si generala, si liceul (plus examenele de treapta, printre cele mai grele) si facultatea. Oameni simpli, de rand.... Care au cladit o tara, indiferent de ce decizii lua Ceausescu. Chiar si in perioada aceea, nu toti au primit diplome "pe moka", precum cei cu pile prin aparatul de stat. Iar numarul oamenilor care au avut acces la educatie a crescut substantial in anii 60', fata de ce era ante-1947.  

Iar tu incurci lucrurile, cred...Ceea ce am spus mai devreme legat de Elena Ceausescu nu are legatura cu subiectul accesului la educatie. Doar am explicat parerea mea fata de "meritele" pe care si le-a atribuit. Femeile, precum cele din generatia Elenei Ceausescu, au prins alte vremuri, cu alte incercari ale vietii, s.a.m.d.  
Ca sa te citez...
invatamantul public obligatoriu atat pentru fete cat si pentru baieti, nu inseamna un salt brusc de la analfabetism direct la studii universitare,

Adica..? Aia s-a aplicat doar catorva persoane din sistem, ce si-au acordat diplome si merite pentru a aparea mai bine in fata publicului...Precum Elena Ceausescu.
Pentru oamenii de rand, se infintasera clase de seral in masa , pentru clasele I-VIII, si apoi, ulterior, si la liceu. Erau clasele de liceu la seral pline si cu 40 de persoane, cu varste de la 21 pana la 42-43+ ani. (asta o stiu din relatarile anumitor rude, care atunci cand au apucat vremurile respective si erau la liceu, ii observau pe cei de la seral, dupa-amiaza, cand ei, cei de la zi, plecau, iar cei de la seral soseau).

Acum, fiecare cu parerile sale. Multi oameni au trecut peste fazele cu atacuri  la adresa unor oameni decedati acum 33 de ani , precum colegul din postarile anterioare.  Si ca marturie a sistemului educational de pe vremea aceea, stau specialistii care ulterior au fost angajati de firme de top din intreaga lume, exemplul cu RTR de mai devreme fiind doar unul dintre zeci de alte exemple. De "indoctrinati" ce erau, avand doar chimista de renume mondial si secera si ciocanul in cap, au reusit sa-si continue cariera si in sistemul actual, al pietei libere.  :lol:
Foarte straniu..... :yes:

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire subway guru

Ma refeream la vremea lui Cuza nu la tzatza Leana.
Eu am in vedere istoria si cu bune si cu rele, nu ca tine.
A acuza pe cineva ca s-a nascut intr-o tara sau sub un anumit regim e cea mai grosolana prostie.
Nu-ti dai seama ca si in cazul tau s-ar putea folosi fix aceleasi idiotenii?

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Dristorul Nr.3

Eu ti-am explicat cum a stat treaba in practic. Nu am zis nicaieri ca vai, e bine ca unii comunisti si-au tras diplome doar pentru ca erau la putere si apoi si-au falsificat doctoarate s.a.m.d.
Poate daca esti istoric, te intereseaza cum a fost pe vremea monarhiilor, si intri mai in detaliu asupra a ce s-a intamplat atunci cu educatia. Dar sa fim seriosi, romanii traiau in case de chirpici, Bucurestiul era in mare parte o mahala cu un centru cat de cat adus la nivel occidental (sa nu mai vorbim de cum era in provincie...),iar tu iti pui problema ca regimul comunist "nu alfabetiza, ci turna propaganda si tembeliza oamenii". Am explicat si aceste argumente mai devreme , ca inteleg si sunt la curent cu felul in care unele lucruri nu erau O.K pe vremea comunistilor. Insa pe termen lung, efectele pozitive le-au depasit pe cele negative in sistemul educational. E adevarat, ca la inceput, dupa razboi, lucrurile nu au stat atat de bine. (Ce puteai sa te astepti de la o tara afectata grav de razboi?). Iar argumentul meu ramane valabil, daca totul era doar indoctrinare si mai stiu eu ce, cum se face ca totusi au iesit *si* specialisti competenti?

In final....
Da, am punctat ca Elena Ceausescu, si implicit zeci de mii de alte femei si barbati, au suferit datorita societatii retrograde care a coincis cu perioada monarhiei in tara. Lucru care s-a perpetuat pana la venirea comunistilor, si chiar si dupa, o scurta perioada. Am evidentiat clar ca anii 60' au fost un pas mare pentru educatia in Romania.

Si tu, faci acelasi lucru, dar indirect:
Nu e adevarat, alfabetizarea intregii populatii a inceput pe vremea lui Cuza. Pe vremea lui Dej si Ceasca a inceput indroctinarea si tembelizarea.

Ce sa inteleg de aici? Ca toti oamenii din spatele multor proiecte realizate pe timpul lui Dej sau Ceausescu au fost niste "zombii spalati pe creier cu fanteziile lui Dej sau a cuplului Ceausescu"?  Iti dai seama ca unii doar se conformau, nu neaparat ca si gandeau/credeau toate lozincile si titlurile inventate de comunisti pentru elita de partid.

 


  • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Utilizator anonim 2

Mon cher, pe internet oricine are dreptul sa emita pareri insa nu cred ca esti in masura sa il contrazici pe Guru, avind in vedere diferenta evidenta de virsta. El, eu si altii am trait pe propria piele vremurile acelea si conteaza.

Problema cu Elena Ceausescu nu e ca nu ar fi avut suficienta scoala. Multi oameni erau exact in aceeasi situatie. Problema e ca nu si-a vazut lungul nasului, ca a incercat si a reusit cu ajutorul unor adulatori complici sa se impauneze cu titluri stiintifice fara nici o acoperire, o impostoare ce a compromis o intreaga categorie profesionala, o precursoare a unei intregi generatii de prozeliti: plagiatorii si impostorii de azi.

 


Go to page:  1  ... 121 122 123 124 125 126 127  ... 135
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2279 forum members have written 420712 posts in 5243 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use