Parent forum: Lucrări la autostrăzi și drumuri expres

 

Topic: A13 (Brașov - Onești - Bacău)

4 posts, 314 views
 • Author: PTMZ
 • Membru Gold
 • Posted:
 •  

A13 (Brașov - Onești - Bacău) PTMZ

Autostrada Brașov - Bacău (A13) va fi lansată la licitație pentru execuție lucrări în al doilea trimestru din 2023, potrivit ministrului Transporturilor Cătălin Drulă. Astfel, după Sibiu - Pitești, aceasta va fi a doua autostradă peste Carpați scoasă la licitație pentru construcție.

„Data estimată pentru lansarea procedurii de achiziție publică pentru execuție lucrări este trimestrul II 2023”, se arată într-un răspuns al ministrului Transporturilor Cătălin Drulă la o întrebare a deputatului PLUS Cristian Paul Ichim despre stadiul autostrăzii A13 Brașov – Bacău.

Șeful Transporturilor a precizat că în prezent Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are în implementare contractul pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov – Bacău”. „Data de începere a contractului de servicii pentru acest obiectiv a fost 10.07.2020, iar termenul de finalizare a contractului este 10.01.2023 (30 de luni de la data de începere)”, a explicat ministrul Transporturilor.
a13.jpg (103.93 KB; downloaded 328 times)


CNAIR a semnat pe 22 mai 2020 contractul „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov – Bacău”.

Contractul în valoare de 20,09 milioane de lei, fără TVA a fost semnat cu Asocierea Search Corporation SRL & Primacons Group SRL.

Durata contractului este de 30 luni, din care:

– 18 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate,
– 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție
– 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică cu privire la procesul de achiziție al contractului/lor de lucrări și pentru obținerea finanțării aferente lucrărilor.
Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.
În decembrie 2020, fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode anunța că A13 Brașov – Bacău urma să fie scoasă la licitație pentru construcție în 2022.

Sursa: Economica

 


 • Author: ticker
 • Membru Bronze
 • Posted:
 •  

Re: A13 (Brașov - Onești - Bacău) ticker

Daca avem autostrazi cu finantare europeana (Ten-T Core) si altele de la PNRR, asta ce finantare mai are?

 


 • Author: orex
 • Membru Silver
 • Posted:
 •  

Re: A13 (Brașov - Onești - Bacău) orex

Comunicat de presă 09.12.2021 Proiectele pentru regiunea Moldovei și Bucovinei - Precizări CNAIR
In contextul interesului major manifestat cu privire la dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Moldovei și Bucovinei, CNAIR va publica bilunar stadiul proiectelor destinate acestei regiuni dar și etapele care trebuie parcurse. Demersul se înscrie în acțiunile CNAIR S.A. pentru asigurarea transparenței și pentru corecta informare a persoanelor interesate de stadiul implementării și dezvoltării acestor proiecte.
CNAIR acordă o importanță deosebită derulării și finalizării cu succes, la un nivel de calitate ridicată a serviciilor solicitate. Compania mobilizează în acest sens resurse umane relevante (specialiști în domeniul rutier: ingineri CFDP/geotehnicieni/ingineri geodezi etc.) și susține Prestatorii implicați în activitățile specifice obiectivelor destinate Moldovei și Bucovinei:

Autostrada Brașov – Bacău
Elaborare SF+PT
Lungime:                                 165 km
Valoare contract:                    20.093.359,86 lei fara T.V.A.  
Data de începere:                    10.07.2020
În prezent se află în derulare etapa finală de realizare a Analizei multicriterială de traseu (AMC2), în urma căreia va fi stabilită varianta de traseu optimă. Prestatorul implementează la acest moment în cadrul documentației AMC 2, observațiile emise de către CNAIR și de către consultantul Jaspers.
Dupa retransmiterea documentației revizuite, aceasta va fi analizată și avizată în cadrul CTE CNAIR, urmând ca ulterior să poată fi demarate activitățile de teren pe varianta de traseu avizată.

 


 • Author: orex
 • Membru Silver
 • Posted:
 •  

Re: A13 (Brașov - Onești - Bacău) orex

Autostrada Brașov – Bacău: Consiliul Județean Bacău a emis Certificatul de Urbanism / Proiectantul a depus la CNAIR o cerere pentru amânarea termenului de livrare cu un an
Consiliul Județean Bacău a emis Certificatul de Urbanism pentru Autostrada A 13 Brașov – Bacău, al doilea proiect major de infrastructură rutieră pentru legătura Moldovei cu rețeaua de autostrăzi din Transilvania.
Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiect tehnic al Autostrăzii Brașov – Bacău a fost semnat în mai 2020 cu firma Search Corporation pentru 20 de milioane de lei, are termen de predare 2023, însă proiectantul a solicitat CNAIR amânarea documentației tehnice cu un an, invocând dificultatea studiilor din zona de munte și lipsa firmelor specializate pentru foraje.

Potrivit CNAIR, s-a plătit un avans de 4% din valoarea contractului, însă proiectantul nu a intrat în teren, stadiul contractului fiind de 0%.
Autostrada are o lungime estimată de aproximativ 165 de kilometri, 46 de poduri și pasaje, 12 kilometri de tuneluri și un cost de aproximativ 3,5 miliarde euro.

Prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel (PSD) a transmis pe pagina de Facebook că 2021 a fost un an irosit pentru acest proiect și susține că, prin venirea lui Sorin Grindeanu (PSD) la conducerea ministerului Transporturilor, „motoarele au fost repornite”.
„Motoarele A13 Bacău – Brașov sunt repornite de actuala guvernare, în ciuda unui 2021 irosit – pentru acest proiect – de fostul executiv care a ținut în loc, cât a putut, proiectarea autostrăzii. Consiliul Județean Bacău a eliberat, astăzi, certificatul de urbanism necesar la elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic aferente A13. Este meritul conducerii CJ Bacău că a mobilizat primăriile din localitățile traversate de viitoarea autostradă, astfel încât birocrația administrativă să nu „înghită” procesul de emitere a acestui document urbanistic. Din păcate, solicitarea de prelungire a contractului de proiectare cu încă un an, depusă de proiectant la CNAIR la sfârșitul săptămânii trecute, dovedește – incontestabil – că A13 a hibernat pe parcursul anului trecut, fără ca decidenții aflați la guvernare să fie preocupați de soarta celei mai fezabile variante de autostradă din această parte de țară. Odată cu preluarea mandatului la Transporturi de dl. Sorin Grindeanu, lucrurile încep să se miște din nou, obiectivul fiind acela de a avea o documentație tehnică robustă, pe baza căreia să poată fi demarată licitația pentru contractarea execuției lucrărilor la A13”, a transmis prefectul județului Bacău.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea (PSD), arată că tocmai proiectantul a întârziat documentația tehnică.
„Indiferent de întârzierile generate de proiectantul lucrării, împreună cu echipa CJ, voi face tot ce depinde de noi, astfel încât să nu existe nicio întârziere cauzată de vreo inerție administrativă la nivelul județului, pentru ca acest proiect, crucial pentru Bacău, să fie implementat. Le mulțumesc primarilor din municipiul Onești și în comunele Oituz, Bogdănești, Helegiu, Gura Văii, Parava, Răcăciuni, Pârgărești, Tîrgu Trotuș, Bârsănești și Orbeni, pentru că au înțeles să se mobilizeze exemplar pentru eliberarea avizelor necesare”, susține Valentin Ivancea.

Față de solicitarea companiei Search Corporation de extindere a termenului pentru predarea studiului de fezabilitate și a proiectului, Compania de Drumuri nu face nicio mențiune în comunicatul de presă publicat pe 15 ianuarie în care prezintă situația Autostrăzilor/Drumurilor Expres din Moldova și Bucovina.
CNAIR ar fi acceptat o prelungire de doar 4 luni, potrivit unui anunț al șefului PSD Bacău, Dragoș Benea.


CNAIR a prezentat evoluția proiectelor din regiunea Moldovei și Bucovinei
Situația actualizată a proiectelor analizate este următoarea:

Autostrada Brașov – Bacău
Elaborare SF+PT
Lungime: 165 km
Valoare contract: 20.09 milioane lei fără T.V.A.
Data de începere:10.07.2020
Analiza multicriterială de traseu (AMC2) a fost finalizată iar în data de 10.12.2021 a fost avizată în cadrul C.T.E. - CNAIR S.A.
Proiectantul a transmis temele de proiectare pentru realizarea Studiilor de teren (arheologice, topografice, geotehnice și de mediu).
Vor fi demarate activitățile pentru obținerea Certificatului de Urbanism și a Acordului de Mediu.

 


Home page  • 
Parent forum: Lucrări la autostrăzi și drumuri expres  • 
Choose destination

Since , our 1853 forum members have written 359333 posts in 4334 topics and 439 subforums.
Refresh interval: 30 minutes.

 

© 2009 - 2022 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use